valóper előtt

monalisa1 # 2008.07.27. 21:50

Szóval nálatok a gyermekelhelyezés, és azt követően a láthatás/kapcsolattartás egymásközti kompromisszumos leszábályozása a nem kis feladat. Valahogy oldjátok meg, mert nálatok jobban- megfelelőbben ezt elrendezni egy esetleges harmadik személy csak felsőbb hatalmilag tudja.

A gyermekek elvesztése (...) miatt az apát nem kis sérelem éri majd, ez ellen bizpnyára kézzel-lábbal tiltakozni fog.

Magadban vizsgált felül a kérdést: muszáj lefutni a térképről?...

Mert végül is SOKBA kerülhet neked az, hogy az apának az egyes - jeneltősem megritkult - láthatásra 2x300 km-eket kell utaznia, vagy ha a gyerekeket magával viszi "haza", és onnan ismét vissza hozzád, a felmerülő közlekedési költség megduplázódik.

A bíróság akár dönthet akként is: minden ezen költséget/kiadást állnod kell, minden egyes esetben . így kapod csak meg a gyerekeket. Vagy neked kell fele útra eléjük menni és fele útra értük menni - apának okozott költség ekkor is téritendő. Esetenként a szállásdíj is mint jogos követelés.

monalisa1 # 2008.07.27. 21:36

Ameddig a gyermekek elhelyezéséről a bíróság nem dönt, szerintem viheted őket - férjed előzetes hozzájárulása jelen idő szerint még nem szükséges.

A gáz akkor lesz, ha a "tova" költözésed okát a bíróság esetlegesen nem fogadja el és kötelezhet a visszaköltözésre, de legalább is a gyermekek visszavitelére az apa jelenlegi városába/községébe.

Mert a gyermekek lakhelyének önkényes megváltoztatása, vagyis hogy a másik szülő a továbbiakban csak nagy ritkán - és akkor is rendszeres tetemes többletköltségek árán - tudjon találkozni az övéivel, nos ez nem megengedhető.

Nem bölcs dolog a testvéreket elválasztani egymástól, meg van nekik a maguk kis "harceszközük", hogy ez ellen hathatósan tiltakozzanak., az eddig kedves-, aranyos- és szófogadó gyermekből semmi pillanat alatt egy kibírhatatlan "zsarnok" válhat...

Javasolnám vagy bírd ki otthon a bíróság döntését - bár az nem egyik napról a másikra való -, tehát halaszd el a tervezett költözést legalább jövő ilyenkorra, vagy "isten veletek", és ezzel végleg magadra haragítva a férjedet, és még ennél is rosszabb: netán a bíróság szimpátiáját is elveszthetően...

szilagyiandi # 2008.07.27. 20:20

Jó estét mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen jogi következménye lehet annak, ha én mint felperes (én akarom a válást, a férj nem) fogom a két kiskorú gyerekemet és azokat az ingóságokat amikben magunk között megállapodtunk (gyermekelhelyezésben nem tudunk "egyedül" megállapodni - legfontosabb számomra, ő akarja mindkét gyereket, és természetesen én is) és az eddigi bejeletett lakóhelyünktől Magyarországon belül 300 km-re költözök. Majd azonnal beadom a válóperese papírokat (ténygfeltáró) az illetékes, a férj bíróságához. Feljelenthet-e a rendőrségen hogy "elloptam" a gyerekeit és ha igen, mi várható? A válóper végéig, mely rendelkezik a gyerekelhelyezésben szintén (amit ő nehezít mivel nem akarja) egy fedél alatt kell vele élni? A nagyobbik gyermek most lesz elsős, már át szeretném kérni eleve oda. Vagy nincs más, itt kell járnia ehy félévet és ha a bíróság úgy határoz hogy válás kimondva, gyerekek anyánál, akkor mehetünk? Minden tanácsot, lehetőséget szívesen fogadok, természetesen jövő héten egy ügyvédnél kezdek.
Köszi előre is,

sz.a.

ObudaFan # 2008.07.20. 12:57

Hacsak nem kellett a banknak bármilyen oknál fogva tudnia, hogy ellenzed a kölcsön felvételét, akkor a közös vagyon rád eső részét is terheli.

monalisa1 # 2008.07.20. 12:40

Mielőtt "balhét csapsz" menj be a földhivatalba és kérd ki az un. könnyített tulajdoni lapot: minden rajta van.

monalisa1 # 2008.07.20. 12:39

Egész biztos, hogy a lakáson/házon jelzáloghitel van az egyik-másik banktól., akkor lehetséges ha "papír szerint" csak az ő neve szerepel az ingatlan tulajdoni lapján (te meg ingatlanbejegyzésen kívüli tulajdonos vagy a fele részre - de ez a hitel felvételkor "nem látszódott" a bank/ok/ részére.) Jól átvert téged az urad, és a családját...

monalisa1 # 2008.07.20. 12:23

A házasság ideje alatt vagyonközösség van, tehát amit az egyik szerez/elkölt, azt közösen élvezik ill. szenvedik.

Egy vagyonközösség a válási keresetlevél beadásának napjától tekintendő megszüntnek, ami az azt megelőző éveket/évizedeket illeti, minden amit az egyik esetlegesen "bevállal" úgy tekintendő: a másik tudtával és hozzájárulásával.

jelszo # 2008.07.20. 11:27

Válás előtt állok, mint sok nőtársam, aki az elkoholista férjtől szeretne megszabadulni. De ez nem könnyű. Szeretném megkérdezni tőletek, hogy azokat a névre szóló személyi kölcsönöket és hitelkártyákat, melyeket a férjem a saját nevére felvett és elköltött, a válás után teljesen neki kell-e visszafizetni, vagy azt is felezzük, mint a közösen felvett pl.lakáshitelt.
Ezeket csak akkor észleltem, mikor jött a csekk, vagy a számláról leemelés (a sajátjáról) amikor felvette az összegeket, abból egy fillért sem látott a család. Kérem mielőbb világosítsatok fel, mert a válópert csak az anyagi okok miatt félek beadni, mert teljesen taccsra itta a családot.

tükörkép* # 2008.07.08. 16:19

Köszi.

monalisa1 # 2008.07.08. 15:43

Nem leszel adócsaló mert az ügyletet nem te bonyolítottad le, sőt elvileg a konkrét vételi összeget nem is kell tudnod - nem hozták a tudomásodra...

monalisa1 # 2008.07.08. 15:40

Kérni kérheted, a kérdés az, hogy adja-e majd?! Ami a papír szerint nem a valós értéken történő adásvétel dolgát illeti, lehet, hogy az adóhivatal észreveszi az aránytalanságot, és mint ilyen a valós ár alapján szabja ki az adót ill. illetéket.

Közös megállapodás esetén abban egyeznek meg a felek amit/amennyi sikerül kiharcolni a másiktól...

tükörkép* # 2008.07.08. 15:22

Üdvözletem!
A férj, a válás előtt eladott egy ingatlant, feketén.
(magyarul, nem annyi szerepel a papíron, mint a vételár, és a különbözet után nem adózott)Kérhetem majd a közös megállapodás (per nélküli vagyonmegosztás) során a le nem adózott összeg felét, vagy ebben az esetben én is "adócsaló" leszek?
Köszönöm.

ObudaFan # 2008.06.18. 14:44

Igazad van. Akkor az egyik volt házastárs.

_Wasp_ # 2008.06.18. 14:34

(itt már nincs kiskorú gyermek)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.06.18. 14:04

Tehát ha jól értem, akkor bármiben is állapodnak meg a felek, ha az egyik fél nem akar vagy nem tud teljesíteni, akkor törvényileg nem kötelezhető rá, hogy eleget tegyen a megállapodásnak?
Pont azért szeretnének megállapodni, mert eddig az egyik fél rendszeresen arra játszott, hogy ha nem fizet semmit a költségek rendezése érdekében, akkor a másik attól félve, hogy ha adósságuk keletkezik, akkor akár ki is lakoltathatják őket fizetett.
De akkor ezek szerint az ilyen konfliktust nem lehet jogi eszközökkel a házasság megmaradása mellett feloldani. :(

Házastársak a bontás előtt is kérhetik a közös vagyon megosztását, és akkor ezt követően akár meg is lehetne így állapodni, de ennél sokkal nagyobb biztonságot jelent a házasság felbontása.

Válás esetén kérdésem:
Egy kétszobás lakásban élnek hárman. Férj, feleség és egy nagykorú gyermek, aki most fog végezni az egyetemen. A lakást házasságkötés után szerezték. Egymást kifizetni valószínűleg nem tudják. Kötelezhetik bármelyik felet a kiköltözésre? Illetve jelenleg úgy laknak, hogy apuci-anyuci 1 szoba, gyerek másik szoba. Követelheti az egyik fél, hogy a lakás felezése után külön szoba illese meg, mármint Anyuci költözzön át a gyermekhez? A nagyobbik lányuk már elköltözött, korábban négyen laktak együtt.

Az könnyen lehet, hogy ha nem sikerül megegyezni, akkor az a volt házastárs, akinél nem helyezik el a kiskorú gyermeket, kiköltözésre kényszerül.

monalisa1 # 2008.06.17. 15:18

Légy szíves olvasd el ismét amit kbs írt - és értelmezzed is azt...

Ami hármójuk jelen lakáshasználatát illeti: egy nagykorú gyermek már csak mint szívességi lakáshasználó a szülei otthonában, vagyis akár fel is kérhetik távozásra...

Továbbá egy végzős egyetemistától már elvárható, hogy álljon meg a saját lábán: jobb híján albérlet valamint önerős kosztolás stb.

kogamamo # 2008.06.17. 07:20

Azt nem tettem hozzá, hogy az a baj, hogy az a fél aki eddig fizetett most már nem tudja egyedül állni a költségeket, mert az több mint a jövedelme. A gyerekek besegítenek.

kogamamo # 2008.06.17. 07:14

Tehát ha jól értem, akkor bármiben is állapodnak meg a felek, ha az egyik fél nem akar vagy nem tud teljesíteni, akkor törvényileg nem kötelezhető rá, hogy eleget tegyen a megállapodásnak?
Pont azért szeretnének megállapodni, mert eddig az egyik fél rendszeresen arra játszott, hogy ha nem fizet semmit a költségek rendezése érdekében, akkor a másik attól félve, hogy ha adósságuk keletkezik, akkor akár ki is lakoltathatják őket fizetett.
De akkor ezek szerint az ilyen konfliktust nem lehet jogi eszközökkel a házasság megmaradása mellett feloldani. :(
Válás esetén kérdésem:
Egy kétszobás lakásban élnek hárman. Férj, feleség és egy nagykorú gyermek, aki most fog végezni az egyetemen. A lakást házasságkötés után szerezték. Egymást kifizetni valószínűleg nem tudják. Kötelezhetik bármelyik felet a kiköltözésre? Illetve jelenleg úgy laknak, hogy apuci-anyuci 1 szoba, gyerek másik szoba. Követelheti az egyik fél, hogy a lakás felezése után külön szoba illese meg, mármint Anyuci költözzön át a gyermekhez? A nagyobbik lányuk már elköltözött, korábban négyen laktak együtt.
Hálásan köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.16. 18:05

Akkor kifejtem bővebben, hátha más sem érti: a házastársak hiába kötnek szerződést, hogy milyen arányban viselik a rezsit. Ettől még a tartási kötelezettségük egymással szemben változatlanul fennmarad.

Amúgy nem is nagyon értem: a házasság gazdasági közösség is, mire lenne jó egy ilyen "megállapodás"?

monalisa1 # 2008.06.16. 16:23

Béla, egyenlőre- és remélve még sokáig házastársak., így egy esetleges válásnál a házastársi tartás itt és most nem jön szóba. Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.16. 15:53

a házasságban a felek kötelesek eltartani egymást

Sőt, adott esetben utána is. (Monalisa nem jogász.)

kogamamo # 2008.06.16. 15:46

Köszönöm szépen a választ, most már csak szépen meg kell majd fogalmazni a szöveget. :)

monalisa1 # 2008.06.16. 15:19

Mivel együttélő házastársakról van szó, akként és abban állapodnak meg amiben csak akarnak - amúgy egyik a másikat nem kényszerítheti semmire.

Javasolnám a fél évenkénti elszámolást, mivel az energiaárak stb. az éves periódusnál sajna gyakrabban változnak. (Amúgy a víz-, villany- lakásfütés stb. az éves inflációt jóval meghaladóan emelkedik...)

kogamamo # 2008.06.16. 13:13

Tanácsot szeretnék kérni!
Nem igazán találtam a helyét a problémámnak (szerződések vagy családjog), új topikot pedig nem akartam nyitni a témának.
A helyzetet úgy lehetne jellemezni: "válás helyett"
Azt szeretném megkérdezni, hogy érvényesnek tekinthető-e egy olyan megállapodás (írásban) a házastársak között, mely szerint a jövőben a felek 50-50 %-os arányban fizetik a közösen használt ingatlan rezsiköltségeit - fix összeget állapítanának meg és az összeget évente vizsgálnák felül az infláció alakulására tekintettel. Ez jelenleg nem így történik és az egyik fél megnyugtatására jönne létre a megállapodás, de ha ilyet nem lehet kötni - gondolok itt arra, hogy a házasságban a felek kötelesek eltartani egymást - az nem éppen megnyugtató. :)
Elválni nem akarnak a felek, mert már nem szívesen maradnának egyedül, és az egyedüli probléma közöttük az anyagiak intézése. Mindketten nyugdíjasak, tehát az elvileg nemigen fordulhat elő, hogy valamelyiküknek teljesen megszünne a megélhetési forrása és így nem tudná teljesíteni a szerződésben vállaltakat.
Várom a válaszokat! Köszönöm

Lynx # 2008.06.15. 21:35

Köszönöm szépen a segítséged..