Amennyiben a ház, amiben laktok, különvagyonból származott, akkor csak az esetleges felujítási/bővítési költségek fele illet abból téged meg. Csak úgy, mint a saját tulajdonodban lévő, haszonélvezettel terhelt ingatlan - ahoz meg neki ugymond köze semmi, már ha nem végeztetek rajta közösen munkálatokat.
valóper előtt
Értem! Köszönöm a kiegészítést!
Persze úgy érzem úgyis azt kapom, amiben meg tudunk egyezni!
Én végül is kevesebbet hoztam a házasságba, de azért a 9 év alatt csak az összes pénzem a közös vagyon gyarapodására ment el, ezért érzem fernek a 50-50%-ot a lakás megosztásában, meg persze azért egy apa csak nem teszi utcára a két gyerekét a feleségével és terpeszkedik a közösen felépített otthonukban... (persze azért erre is akad bőven példa)
Valóban elég nagy vonalakban adta csak elő a problémáját, az egyes ingatlanok eredetéről történő konkrét lebontás nélkül. Így tőlem (= laikustól) egy séma válasz- hozzászólás íródott csak - elvi síkon.
monalisa:
ezt nem lehet a megadott adatok alapján eldönteni
Meg kell ugyanis vizsgálni mennyi a különvagyon (hozott, kapott, stb), és mennyi a közös vagyon (a vagyongyarapodás)
Elv: a közös vagyont osztjátok fifti-fifti, a külön vagyon azt illeti aki kapta/hozta.
(részletes szabályokat, kivételeket, stb inkább csak konkrét kérdés felvetődésekor hivatkoznék....)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Köszönöm szépen a gyors választ!!!
Igen mondjuk egyszer azt mondja mehetek, elfelezzük, máskor pedig, hogy semmit nem kapok, viszek, de úgy érzem ez düh-ből van. Valószínűleg csak ügyvéddel tudjuk ezt lerendezni...
Az autó is fele-fele tulajdon, mint közös ingóság.
A házassági vagyonközösség alatt vásárolt valamely ingatlan akkor is közös tulajdonnak tekintendő ha csak az egyik házastárs neve van a tul.lapon. (Ingatlannyílvántartáson kívüli tulajdonlás fogalma.) Válás esetén azonban ha "a" tulajdonos nem ismeri el a közös tulajdonlást, külön pert kell indítani a vagyonmegállapítás- megosztás végett. (Sajnos hosszadalmas és költséges.)
Azt nem írtad, hogy a neveden szereplő- és haszonélvezettel terhelt lakás honnan is van: esetleges saját öröklésed? Ebben az esetben különvagyonod.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Bennem is felvetődött a válás gondolata, mivel úgy érzem nem tudunk együtt élni már, s a két kisgyerekünk értetlenül nézi a vitánkat. 9 éve lakunk együtt, 8 éve vagyunk házasok, utoljára 4 éve költöztünk, ez a lakás a férjem nevén van. Van szintén egy autó az Ő nevén, amit én használok a gyerekekkel. Kérdésem lenne, hogy válás esetén igényt tarthatok e a lakás felére, a két gyerekkel? Ezen kívül folyamatban van egy perünk, ami egy másik ingatlan tulajdonjogáról szól, igény tarthatok e ebből valamire? S végül van egy lakás az én nevemen, haszonélvezettel terhelt, amiben egy rokonom lakik, férjem igényt tarthat e erre? Köszönöm szépen a válaszokat!
A pert keresetlevéllel kell megindítani; a keresetlevélben fel kell tüntetni:
- az eljáró bíróságot;
- a feleknek, valamint a felek képviselôinek nevét, lakóhelyét és perbeli állását;
- az érvényesíteni kívánt jogot, az annak alapjául szolgáló tényeknek és azok bizonyítékainak elôadásával;
- azokat az adatokat, amelyekbôl a bíróság hatásköre és illetékessége megállapítható;
- a bíróság döntésére irányuló határozott kérelmet (kereseti kérelem);
- az arra való utalást, hogy a felek közötti jogvitában közvetítôi eljárás volt-e folyamatban - kivéve, ha a közvetítôi eljárást törvény kizárja.
Menjetek el a bíróság heti "panasznapjára" és a Párod mondja el: válni akar és hogy miként is., jegyzőkönyvet vesznek fel ami egyben (akár) a keresetlevél is. Vinni- csatolni kell mindazt amit lentebb ObudaFan elmondott.
Minden további kérdésre majd ott.
Sziasztok!
írtátok nekem, hogy a keresetlevelet is csatolni kell, az meg micsoda???
Köszönöm
Végül is beadható a budaörsi bírósághoz is, de hivatalból átküldik az alperes lakhelye szerintihez. (Ezzel csak 2-3 hónap időveszteséget "érnétek" el.)
3 példányban a keresetlevél - külön egy másolatot otthon eltenni -, és ajánlott tértivevényes levélben postára adni. A válókereset inditásával kapcsolatban a többiről- a lényegről ObudaFan tájékoztatást adott.
Illetve bármelyik fél kezdeményezheti a válópert, és így értendő az alperes lakhelye szerinti bíróság...
Mindig az alperes lakhelye szerinti bíróság az illetékes.
És ha a párom Budaörsre van bejelentve 2 éve és ott is él, akkor ott nem lehet a bírosághoz benyújtani a válópert???
Köszönöm
A házassági anyakönyvi kivonat másolatát, az esetleges közös gyermekek anyakönyvi kivonatának másolatát, és 12.000 Ft illetékbélyeget kell a keresetlevélhet mellékelni. Amennyiben a 12.000 Ft-ot megfizetni nem tudja a párod, költségmentességet kérhet, ehhez a bíróságon beszerezhető formanyomtatványt kell kitölteni és kitölttetni a jegyzővel és az APEH-hel. Vagy a másik fél, vagy az utolsó közös lakóhely szerinti bíróságon lehet a pert indítani. A hitelügyletből való szabadulás csak mindkét fél és a bank közös megállapodásával lehetséges.
Bocsi, azt még elfelejtettem megkérdezni, hogy ha a párom adóstárs a hitelbe amit fölvettek, de most elválnak, akkor őt hogy tudjuk kiszedni a hitelből???
Köszönöm
Sziasztok!
A párom több mint 2 éve nem él együtt a feleségével, mi 1 éve ismerjük egymást és lassan szeretnénk közös életet, ami persze közbeszól az a válóper. Sajnos mi voltunk már ügyvédnél is ez ügyben, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy ügyvéd útján intézzük a válópert, így saját magunknak kell elintézni, ami nem is lenne baj, csak nem tudjuk, mert azt az ügyvéd nem mondta, hogy milyen iratok szükségesek ehhez a váláshoz. Szeretném a segítségeteket kérni ez ügyben. Mindegy, hogy melyik bíróságon adjuk be a papírokat? Amit tudni kell, hogy a párom mindenről lemond ami közös vagyonnak számít, úgyhogy talán egyszerűbb így az egész, a lényeg, hogy végre mi közös jövőt tudjunk alakítani magunknak.
Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket.
Adrienn:)
Ez igaz. Nő vagyok, tehát nőként gondolkodom, ugyanakkor tudom, hogy a pasik egy tökéletesen müködő házasságban is félreléphetnek. A nőknél ez nemigen fordul elő, mert érzelmi alapon működnek. Ebben az ügyben azonban nőről volt szó.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
„egy tökéletesen müködő házasságban miért lépne félre bárki is? ”
Női kérdés. :))
Kovács_Béla_Sándornak és monalisa1-nek igaza van. Viszont az is igaz, hogy a szexuális hütlenségnek legtöbbször a megromlott házasság az oka, hiszen egy tökéletesen müködő házasságban miért lépne félre bárki is? Tehát a feleséged hütlenségének éppugy oka vagy, mint ő, de ez tényleg irreleváns a vagyonmegosztásnál.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Én is akként vélekedek, hogy bármelyik fél esetleges félrelépése igazából még nem ad okot a válásra. Inkább a félrelépés okát kellene megvizsgálni, és alapvetően a hiúságában megsértett fél önvizsgálata szükségeltetik elsősorban.
Egy közel két évtizedes párkapcsolatot már nem érdemes-nem szabad zsákutcába juttani!
Üljetek le és beszélgessétek át a dolgokat. Ha kell akkor akár többször is. És időt- türelmet- megértést sugallni a másiknak.
Ami a házasság alatt KÖZÖSEN szerzett ingó vagy ingatlan, az felezendő.
A házasságkötés előtt szerzett vagyon a szerző fél különvagyona. A másik házasfél a házassági életközösség ideje alatt a közös vagyonból a különvagyonba tartozó dologra fordított értéknövelő kiadások felét - annak megfelelő összeget - követelhet.
(A válás oka a vagyonmegosztás szempontjából közömbös. Márcsak aztért is, mert a házasság felbontásának oka mindig ugyanaz: a házasság végleges, helyrehozhatatlan megromlása. Magam részéről tagadom, hogy a szexuális hűtlenség szükségszerűen ehhez vezetne.)
Tisztelt Cím!
Kérdésem a következő:
18 évi házasság után ha válásra kerül a sor, mit követelhet a feleségem a családi házból, ha papírokkal tudom igazolni, hogy a ház már a házasság előtt a tulajdonomban volt, azt én saját erőből ill. a szüleimtől kapott pénzből épültem? A válás oka: a feleségem megcsalt és ezt be is ismerte.
Koszönöm
derill! Nálunk mindez még a válókereset benyújtása előtt lezajlódott, amiről írtál. Megírtam a közös megegyezéshez szükséges megállapodást, elküldtem neki, ő megnézette egy ügyvéddel, aki belecsüccsentette a bogarat a fülébe a lakhatási jog megváltásával kapcsolatban. Mondanom sem kell, rögtön besírtam, mikor megláttam, hogy elvileg még járna is neki, ha... ha nem lenne haszonélvezettel terhelt a lakásom. (Egyébként a megállapodásban benne volt, hogy haszonélvezettel terhelt a lakás, tehát nem tudom, hogy mire fel bíztatta az ügyvéd...)Örömtáncot jártam, amikor végigolvastam azt a BH-t, de nem közöltem vele ezt az információt azonnal, csak karácsony előtt, mikor rendezett egy "kis" balhét. Négy nap múlva közölte velem telefonon, hogy aláírja a papírokat. Hm... majdnem elkezdtem örülni, de hiszem, ha látom.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02