Társasházi jog


Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 13:04

A társasház közgyűlésének határozata ellen bírósághoz fordulhat az, aki azt sérelmesnek érzi magára nézve. Azt hiszem, 30 napon belül.

csajje24 # 2010.04.27. 11:58

Kedves Válaszadó!
18 lakásos társasházban lakom, ebből 4 tulajdonosnak van 100 nm feletti lakása, mi többiek 30-50 nm-es lakás tulajdonosai vagyunk. (ezáltal ővék a tulajdoni hányad többsége) A múlt hónapban a lakógyűlésen ők 4-en megszavazták, hogy a költségeket ne tulajdoni hányad alapján fizessük, hanem a lakások száma alapján. (pl keringési díj, kukaszállítás, stb) Mert azért őszintén nem áll egy szinten egy 150 nm-es lakás keringési díja egy 30 nm-essel. Még ha csak 4 lakásról is van szó, de sokkal nagyobb a tulajdoni hányaduk, így nem tudtuk leszavazni őket. Tehetünk ez ellen valamit? Van valami törvény ami kimondja, hogy mindent t.h. alapján kell fizetni? Ha létezik ilyen, akkor hol találom?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 19:00

A "Világbank" aligha foglalkozik magánszemélyekkel, de még társasházakkal se.

szjlaci # 2010.04.21. 06:59

127 lakásos társasházban fűtéskorszerűsítést akar a közös képviselő az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Ez csak radiátorszelepek és költségmegosztók beszereléséből állna 50 E Ft radiátoronként. Ezután lehet letekerni a radiátort és fázni. A költségtakarékosságot szerintem (meg több más lakó szerint is) jobban szolgálná a szigetelés, és a nyílászárók cseréje, hiszen a 30 éve épült panel épület nem egyedi fűtésre lett tervezve.
A közös képviselő egyedi írásos szavazást kér, amiben azt írja, hogy 50% + 1 szavazat esetén meg fog valósulni az átalakítás.
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez nem a régi 4/5-ös, illetve a jelenleg hatályos 100%-os tulajdonosi hozzájárulás szükséges?
Az SzMSz nem írja le, hogy mely döntésekhez milyen szavazati arány kell. Én a társasházi törvényben sem találtam erre pontos iránymutatást. Mi alapján lehet eldönteni, hogy milyen döntéshez milyen arányú szavazat szükséges?
Az írásos szavazás részletszabályait szintén nem tartalmazza az SzMSz. Kötelező-e nyilvánosságra hozni a tulajdonosok döntéseit? Különben ez is visszaélésekre adhat okot.

Köszönöm válaszát.

bandi9499 # 2010.04.21. 06:40

Tisztelt Válaszadó !
Szeretnám megtudni , hogy 2005 és 2009 között egy közösképviselő hogyan tud bizonylat nélül üzemanyagot elszámolni és kell-e nyilvántartást vezetni erről???
Tisztelettel bandi9499

ragyasdezso # 2010.04.16. 09:52

Az SZMSZ-ben kell szabályozni. A törvény egyet ír elő: kérésre másolási költség mellett a jkv.-ről, számlákról, a határozatok könyvéről köteles vagy másolatot adni. A tulajdonos nem veheti át az SZVB hatáskörét!

Eaglet # 2010.04.16. 08:21

Egy társasházban, ahol működik Számvizsgáló Bizottság, a lakóknak milyen joguk, lehetőségük van az összes számla, szerződések, könyvelési anyag, tehát a teljes komplett társasházi irat átnézésére. Jöhetnek-e ezzel a kéréssel többen egyszerre, vagy csak egyedül külön- külön és főleg mikor? Ugyanis ezzel jó sok időt el lehet venni a Társasház közös képviselőjétől és a Számvizsgáló Bizottságtól. A Szervezeti és Müködési Szabályzat erre külön nem tér ki, csak a Számvizsgáló Bizottság feladatait taglalja.

ObudaFan # 2010.03.25. 20:59

Ez jogos, mert a közös tulajdonban a tulajdoni arányok is eszerint alakulnak.

a-d-r-i # 2010.03.25. 15:33

Sziasztok.
Felújítási alapként megcsinálnák a LÉPCSŐHÁZi ablakokat és lépcsőházi bejárati ajtót, amit a tulajdonosok lakásának nm-nagysága szerint kell kifizetni. Tehát, akinek kisebb lakása van, annak kevesebbet kell fizetni. Ez jogos?
Ugyanannyit vagyunk a lépcsőházban, mint a többi lakó.

Köszönöm a választ.
Adry

mankuc # 2010.03.17. 15:19

Kedves fórumozók!!

Én is társasházban lakom.Megvásároltuk az alattunk lévő pince helyiséget,ami a tulajdoni lapon raktárként üzemel.A saját lakásunkból vittünk le áramot ,fűtést,és van már ben vízóra is.
A közös képviselet viszint úgy gondolja hogy ezt a raktárt(amit mellesleg annak is használnuk)normál vízórázott lakásként számolja el nekünk.Ez havi 10 ezer forintot jelenten a semmiér!!!
Segítsen valaki ez hogyan lehetséges????

Előre is köszönöm a válaszokat!!!!

rattata # 2010.03.05. 10:58

Kedves Fórumozók!

A következővel kapcsolatban kérném a véleményeteket.
Társasházban lakom, ahol a fűtést (ami egy közös kazán) kivéve semmi sem közös (víz, gáz, etc...). A fűtés körül viszont folyamatosan probléma van.
Pár napja a közös képviselő kiírta, hogy az elmaradásokat a lakók fizessék be, különben nem lesz fűtés. Ennyit.
Több társasházban (volt ahol láttam, volt amiről hallottam) ki van írva a havi aktuális tartozások mértéke, és az, hogy épp az ügy milyen fázisban van (felszólítás, végrehajtás).
Itt ezt a javaslatomat elutasította a kk, személyiségi jogokra hivatkozva. Sajnos mivel számlákat nem látunk, és a férje a fűtő (ezt is fizetjük), nehéz tisztán látni.
Szóval ki lehetne írni havonta ezeket az infókat, vagy nem?

Köszönöm!

Poszil # 2010.03.01. 21:23

Kedves Fórumozók!
Abban szeretnék jogi segítséget kérni, hogy amennyiben egy 5 lakásos társasház közgyűlése - a lakóknak küldött sms-ben/ és vagy emailen, egyébként a 8 napos határidőt betartva került összehívásra, a lakók mindegyike ezen a közgyűlésen megjelent és a napirendi pontokat elfogadva érvényesen szavazott - utólag érvényteleníthető-e és az ott hozott határozatok ezen a jogcímen semmisnek nyilváníthatóak e arra hivatkozva hogy a közgyűlés szabályszerűtlenül, a társasházi törvény 33-34§-át figyelmen kívül hagyva lett összehívva.
Mi a helyzet akkor, amikor egy korábbi közgyűlésen felvetett probléma megoldására a lakóközösség a következő közgyűlés időpontját tűzi ki határidőül, azonban a 8 napos, írásbeli értesítés a napirend részletezésével együtt elmarad. Lakók mindegyike megjelenik, szavaz. Érvényteleníthetőek ezek a határozatok arra hivatkozva, hogy a közgyűlés nem lett szabályszerűen összehívva?

panarea # 2010.02.27. 14:31

T. Szakavatottak! Milyen jogcímeken lehet társasház osztatlan kertjének használati megosztását felülvizsgálni és rendezni, ha a tulajdonostársak nem kívánnak ehhez hozzájárulni? (kevés lakás, nagy kert, összevissza használat a tulajdonviszonyoktól lényegesen eltérő mértékben)

ragyasdezso # 2010.02.20. 16:53

_kendermag_

Szó szerint!

_kendermag_ # 2010.02.20. 15:10

Kedves Dezső!

Épp most találtam egy esetet a birtokvédelemről. Vagyis ha jól értelmezem, akkor én a saját birtokomra kérhetek birtokvédelmet, ui. zavar a bűz a nyugalmas birtoklásban?

_kendermag_ # 2010.02.20. 14:45

Kedves Dezső!

Hogy kérhetnék közös tulajdonra birtokvédelmet - tényleg elegendő lenne az az indok, hogy bűzlenek a kukák? A TH alaprajz szerint az nem az én kertem része.

ragyasdezso # 2010.02.19. 15:44

Rosine

2. Fenntartás: az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás.

2.1. Üzemeltetés: a közös tulajdon rendeltetésszerű használatához folyamatosan szükséges szolgáltatások ellátása, így a közüzemi szolgáltatások díjának kifizetése, a központi berendezések üzemben tartói feladatainak ellátása, szükség esetén gondnoki, házfelügyelői, házmesteri szolgáltatások megszervezése, az intézőbizottság rendszeresítése esetén működésének biztosítása.

2.2. Karbantartás: a közös tulajdonban levő ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében szükséges, a tulajdonosok közösségét terhelő megelőző és felújításnak nem minősülő javítási munkák elvégzése, illetőleg egyes közösségi berendezések cseréje.

A karbantartás lehet:

2.2.1. hibaelhárítás, amely az életveszélyt okozó, továbbá az épület állagát károsító és rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó, azonnali beavatkozást igénylő hibák és hiányosságok haladéktalan eseti megszüntetése,

2.2.2. időszerű karbantartás, amely az épület állagát veszélyeztető, de rendeltetésszerű használhatóságát lényegesen nem akadályozó, azonnali beavatkozást nem igénylő hibáknak és hiányosságoknak eseti vagy az épületen elvégzendő egyéb javítási munkákkal együtt, de az észleléstől számítva legkésőbb hat hónapon belüli megszüntetése,

2.2.3. tervszerű karbantartás, amely az épület állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében végzendő rendszeres állagmegóvási munka.

2.3. Felújítás: az ingatlan egészére, illetőleg egy vagy több főszerkezetére kiterjedő, időszakonként szükségessé váló olyan általános javítási építés-szerelési munkák végzése, amelyek az eredeti műszaki állapotot - megközelítőleg vagy teljesen - visszaállítják, illetőleg az eredeti használhatóságot, üzembiztonságot az egyes szerkezetek, berendezések kicserélésével vagy az eredetitől eltérő kialakításával növelik. A felújítás lehet:

2.3.1. teljes felújítás: a műszaki állapot alapján szükséges, az ingatlan egészére kiterjedő külső-belső javítási munkák elvégzése,

2.3.2. részleges felújítás: az épület legalább egy főszerkezetére kiterjedő, teljes felújításnak nem minősülő, de abba belátható időn belül beilleszthető általános javítási munkák elvégzése,

2.3.3. korszerűsítés: a központi fűtő- és melegvíz-szolgáltató berendezésnek az energiaracionalizálással, illetőleg a levegőtisztaság-védelemmel összefüggő átalakítása vagy kicserélése.

_kendermag_

Kérj a jegyzőtől birtokvédelmet.

_kendermag_ # 2010.02.19. 13:26

Sziasztok!

Nekem a kukatárolóról lenne kérdésem.
Egy 6 lakásos TH-ban lakom. Az épület 3 éve épült. Közös kukatároló nem épült, a 6 lakás 6 db kukája a mi konyha ill. hálószoba ablakunktól 5 m-re van, semmilyen fallal nem kerítették el. Hát látványnak sem szép, de nyáron elviselhetetlen a bűz - nem lehet ablakot nyitni, darazsak hadával küszködünk.
Az építtető elismerte, hogy nem túl "elegáns" megoldás, de orvosolni nem tudja....
A kérdésem az, van erre valami jogszabály, hogy ilyen épületeknél hogyan kell megoldani a kukák tárolását? Ha van, érvényesíthető utólag? Lehet kötelezni a TH-t, hogy gondoskodjon arról, hogy ne bűzölögjenek a kukák az ablakom alatt?

Rosine # 2010.02.09. 14:57

Tisztelt Fórumozók!

szeretném abban a véleményüket kérni, hogy egy társasház esetében a tető és homlokzatfelújítás karbantartás vagy felújítás körébe eső művelet??

Fontos lenne tudnom még azt is, hogy van-e különbség érték- és állagmegóvás között??

előre is köszönöm segítségüket, Rosine

ragyasdezso # 2010.02.01. 11:06

amarilisz1974

Csak a svájci korrekciót alkalmazza:a lakás elhelyezkedésétől függően korrigálja a fizetendőt.

amarilisz1974 # 2010.01.29. 18:29

A társasházban kicserélték a kazánt, s felszereltek a radiátorokra egy mérőt, melyet egy számítógép rögzít és számol, hogy ki mennyit fogyasztott. (Volt, aki ezerrel fűtött és az ablaka nyítva volt.) Ami zavar, s a KÉRDÉS: kölönböző szorzóval számítják a fűtés árát. Aki (értékesebb lakás) alul-felül; mindkét oldalt lakásban lakik, annak többet kell fizetnie, mint aki az első, vagy a negyedik emeleten lakik. Értékcsökkenést hajtott-e végre a közös képviselő a saját lakásomon, s szabályos e az ilyen megkülönböztetés. A választ köszönöm.

ObudaFan # 2010.01.22. 14:28

Akkor csinálni kell házirendet.

ObudaFan # 2010.01.22. 14:26

Hát akkor csinálni kell házirendet.

dorcsika # 2010.01.22. 09:25

Azt elfelejtettem írni ,itt nincs házirend ,mivel kevés lakás van nem kimondott társasház
Olyan lakóközösség ahol egy udvaron belül van 4-5 lakás

ObudaFan # 2010.01.22. 08:41

Ha a lakók többségét meg tudod győzni, tudtok házirendet módosítani.