Társasházi jog

ragyasdezso # 2010.07.01. 08:17

Macanéni

Rosszabbul járhatsz, mivel a többségi határozatot végre kell hajtani. Egyébként a társasház fogja fizetni a törlesztő részletet mivel közjegyzői okiratban engedményezed a házra. Az LTP kötés a későbbi hitelfelvételed nem befolyásolja.

Macanéni # 2010.07.01. 06:09

Sziasztok!

Zajlanak az események. Tegnap este bepofátlankodott a hiteles hölgyike, meg a kk, hogy már csak én maradtam és most már tényleg írjam alá a hitelszerződésemet. (Szerintem ferdítettek...)
Őszintén szólva eszem ágában sincs megtenni, de szóljatok, ha rosszul látom a dolgokat! Ha én írom alá, akkor a nevemen fog futni egy szerződés. (Havi tízezer Ft-os törlesztő nagyságrendről beszélünk a korábbi szintén nem kevés közösköltség mellé, ami lehet, hogy valakinek nem sok, de az én fizetésemhez képest igen nagy pénz.) Ha akár nekem vmi miatt, vagy a gyerek lakásvásárlása miatt hitelfelvételre szorulnánk, akkor ezért valószínűleg nehezebben menne. Ha a ház veszi fel a hitelt és rámterheli közösköltségben, akkor ezt megúszhatom. De vajon ugyanannyit fizetnék-e mindkét esetben? A ház u.olyan feltétellel vehet fel hitelt, mint én, tehát a kamat is u.akkora. Ilyen esetben rámverhet-e bármilyen más költséget? Gondolok itt kezelési költségre, ügyintézési díjra, vagy bármire...
Köteles vagyok egyáltalán aláírni a hitelfelvételt, vagy esetleg ajánlott-e, vagy ha tovább makacskodok, csak rosszabbul járhatok?

Kérlek mondjatok valami okosat!
Köszi a segítséget!

ragyasdezso # 2010.06.30. 15:42

tison

Az árverésen vett lakás tartozásmentes. A régi tulajt
ahogy ObudaFan írta FMH-hatjátok, csak nem sok eredmény várható tőle, ráadásul az új FMH rendszerben mindent előre ki kell fizetni a háznak. A régi tulaj meg még biztosan tartozik a banknak. Szóval egy nagyot kell nyelni...

tison # 2010.06.30. 15:11

A ház biztos hogy nem jelzálogozott, mert a közös képviselők töketlenkedtek. A lakás 2 hónapja lett elárverezve.
Azt nem értem, hogyha sima adás-vételkor kell nullás számlát kérnie az új tulajdonosnak, akkor elárverezéskor nem tartozás mentesen vette meg a lakást. Persze nem vagyok jogász.

ragyasdezso # 2010.06.30. 15:02

tison

A ház bukta a pénzt. Az nem biztos, hogy a ház nem jelzálogozott, csak a banké az elsőség és ha az ő követelése után nem marad semmi,akkor követelés van csak nincs fizető (a régi lakó míg él fizethet a banknak!).
Az új lakó tartozás-mentesen vette meg a lakást, így ő megint nem fizet.

ObudaFan # 2010.06.30. 15:00

tison

Fizetési meghagyás útján a régi lakón.

tison # 2010.06.30. 14:54

Sziaszok!
Segítséget kérek az alábbi ügyben:
A társasházban volt egy lakó aki nem fizetett be 400.000 Ft közös költséget. A lakását elárverezték/banknak is tartozott/, új lakó költözött be. Sajnos nem lett a lakásra jelzálog bejegyezve a ház részéről. Be lehet e hajtani a pénzt akár a régi lakón, akár új lakón? Vagy teljesen bukta a ház a pénzt?
Érdeklődve várom a javaslatokat.
Köszi

Macanéni # 2010.06.30. 13:35

Kedves ragyasdezsdo!

A kérdés igazából az lenne, hogy a korábban adott hozzájárulásomat és aláírásomat vissza tudom-e vonni és ha igen, akkor hogyan? Ha jól olvastam, akkor egy ilyen nagyobb hitelfelvételhethez 4/5-ös többség kell, hogy támogassa. Ha legalább ennyien visszavonnánk a támogatásunkat, akkor meg tudnánk még ezt akadályozni, vagy most már mindenképpen lesz felújítás és hitel? (Jó lenne, de nem bármi áron. Ilyen magas költségen többen nem tudjuk bevállalni.)

A második kérdés az az lenne, hogy ha már nem tudjuk megakadályozni a ház hitelfelvételét, akkor a részünk erejéig (akik nem tudnak LTP-t kötni) vehet-e fel kölcsönt a ház, aminek a részletei ugye így magasabb összegűek lennének, amit teljes mértékben ránk terhelhet a ház?

Békés emberek vagyunk, próbáljuk egymásközt elintézni. Mire mehetek azzal, ha beperelem? Nem fogja kifizetni a tartozásomat!

Köszi!

ragyasdezso # 2010.06.30. 13:23

varkapitany

Ti is palimadarak lettetek. A pályázatíró addig nem kaphat pénzt, amíg a pályázat-ot el nem bírálják. Meg kell tudni, hogy mi van a szerződésben. A hibázó k.k. kártérítésre perelhető!

ragyasdezso # 2010.06.30. 13:18

nandy

Az LTP-t a lakók kötik, csak a jogokat és kötelességeket átruházzák a társasházra közjegyzői okiratban.

Macanéni
Valóban, ha nem tudtok kötni LTP-t akkor most olyan 16%-os kamatra kapjátok a pénzt, mivel nem jár a 70%-os kamattámogatás és az állami támogatás. Magyarul a k.k. és hitelügyintéző palira vett benneteket. Őket perelhetitek alapvető információk eltitkolása illetve becsapás (hitelügyintéző) miatt. A k.k.-t gyorsan váltsátok le, mert úgy tűnik hogy valami nem kerek nála!

varkapitany # 2010.06.30. 12:43

Segítség. A közősképviselők a pályázat írónak kifizették a pénzt, és azóta nem igen lehet elérni, és az önkormányzathoz sem adta be a hivatalos papírokat amely alapján megkapnánk a támogatást. Lassan lejár az időnk, és nem tudjuk elkezdeni az épület felújítást. Kérdés mit lehet tenni. Nagyon fontos!!!

Macanéni # 2010.06.30. 12:39

Kedves nandy!

Köszönöm szépen! Igazad van, gyorsan akartam írni és nem voltam elég pontos.

A ház veszi fel a hitelt most, halasztott visszafizetéssel, így 5 év múlva kellene egy összegben visszafizetnie a háznak a tőkét. Ennek a fedezete lenne, hogy a lakók lakásonként megkötik a saját nevükre az LTP-ket, ami 5 év múlva, mikor lejárnak, betörlesztődnek a ház tőkéjébe és így fizetné vissza a ház a hitelét. Na de nem tudunk mindannyian LTP-t kötni...

A kieső LTP-k helyett akarna a ház hitelszerződéseket kötni egyenként a többi családdal, de itt már nem lenne állami támogatás és és kedvezőbb kamat sem, így magasabb ezeknek a családoknak a törlesztő részletük. (Erről nem volt szó, azt ígérték, hogy elintézik majd valahogy.)

A ház azért nem köt LTP-t, mert már fut egy felújítási célú megtakarítása, ami jövőre jár le, de a többség nem akar addig várni, most akarja a felújítást, ezért kellene a hitel.
Tehát csak másik tulajdonos lakótárs nevére lehetne LTP-t kötni, de semelyik sem vállalja be, hogy magasabbat kössön.

Remélem sikerült értelmesen leírnom a helyzetet, de ha nem, akkor szóljatok!
Köszi!

nandy # 2010.06.30. 12:17

Az egész olyan érthetetlen, hiszen az LTP-szerződést nem az egyes lakók, hanem a ház köti.
(Egyébként az LTP összegét lehet emelni)

Macanéni # 2010.06.30. 11:53

Sziasztok!

Szeretnék gyors segítséget kérni. Ha tudtok valami használható megoldást mondani, azt megköszönném.

Társasház lakógyűlésen megszavazta 87%-ban a rendkívüli felújítást és az ehhez szükséges hitelfelvételt lakásonlénti LTP szerződések megkötésével. Jelen volt a hitelügyintéző is, aki ott szóbeli ígéretet tett, hogy minden családnál kitalál valmit, hogy akinek már van LTP-je, vagy hasonló számlája és nem köthet még egyet, hogy talál valami megoldást, akár egyedi elbírálást kér és megkötjük úgy a szerződéseket, hogy minden lakónak u.annyit kell majd fizetnie. Nehezen, de elfogadtuk, aláírtuk, majd mikor ténylegesen kezdtük kötni a szerződéseket, akkor kiderült, hogy mégsem lehet, akinek már van LTP-je, az csak hitelt vehet fel, aminek jóval magasabb a törlesztője. Ha ezt előbb tudjuk, nem fogadjuk el, de már aláírtuk... Akivel lehetett, megkötötték az LTP-t, velünk meg alá akarják iratni a hitelszerződést, amit így ilyen törlesztéssel nem tudunk bevállalni.
Mit tudunk tenni? Próbáltunk beszélni lakókkal, hogy esetleg magasabb összeget kössenek és mi átvállaljuk szerződésben, de érthető módon ilyenbe senki nem akar belemenni.
A közösképviselőt nem érdekli a dolog, csak hajtja, hogy minél előbb megkapja a ház a pénzt. Annyit válaszolt, hogy ha nem írjuk alá, akkor a ház vesz fel hitelt és a magasabb törlesztőt ráterheli azokra, akik nem írják alá. Ez lehetséges?
Mi lenne a jó megoldás?

Előre is köszi a segítséget!

ObudaFan # 2010.06.30. 10:26

dinndinn

Ha az alapító okirat szerint ez közös tulajdon, akkor véleményem szerint ehhez közgyűlési határozat kell.

ObudaFan # 2010.06.30. 10:19

Az alapprobléma az, hogy alapítvány nem is hozható létre üzletszerű gazdasági tevékenység végzésére, ez meg nagyon annak tűnik.

ivane # 2010.06.29. 20:47

Tisztelt hozzáértő urak/hölgyek!
az alábbiakban kérem a tanácsukat, egy alapítvány egy társasház közös képviselőjével szerződést kötve, elvállalta a gondnoki takarítói munkák elvégzését, a konkrét munkát az alapítvány egy alkalmazottja végzi, az adott társasház közgyűlése közösképviselő váltás után megbizott egy kft-t a közös képviselet ellátásával. A kgy határozat értemében a korábbi közös képviselőnek el kell számolnia 30 napon belül, sajnos ez idáig nem történt meg. A közösképviselő váltás május végén történt. Az uj közös képviselő felülvizsgálva az érvényben lévő – határozatlan időre szóló adott szerződést – olyan szerződési feltételeket támasztott az alapítvánnyal szemben ami számukra elfogadhatatlan, ezt jelezték többször is, ugy kérik a szerződés aláírását, hogy nincs az alapítvány birtokában a korábbi szerződés mert eltünt az irodából (gondnoki) nem ismert az érvényben lévő szmsz. Az az ultimátumot kapták, hogy amennyiben holnapi nap folyamán nem irják alá a szerződést, bár jelezve van hogy milyen pontokban kérik a változtatást, ez nem lett figyelembe véve (pl. alapítvány nem áfakörös, de a fizetés nettó összeg + áfa stb…) rendkivüli felmondással felbontja a közösképivselő a szerződést. Az ajánlott szerződés tervezet aláíráskori dátuma 2010. junius 1. lett volna, tehát bár holnap kéne aláírni de vissza lenne dátumozva, a korábbi szerződésben nincs rögzítve mi számit sulyos szerződés szegésnek ami alapján a szerződést azonnali hatállyal felbontani lehetne, még pedig ugy hogy a kképviselő képivseletében eljáró úr önálló jogképviselettel nem is rendelkezik a cégnyt. szerint. Mi a teendője az alapítványnak. Mindezeket a mai nap folyamán közölték az alapítvány képviselőjével.
Fontos lenne a tanácsuk köszönöm

tison # 2010.06.29. 20:26

Tisztelt Szakértők!
21 lakásos társasházban tulajdonosként szeretném ellátni a közös képviseletet, lehet, hogy a társasház kezelést is. Keresek olyan hozzáértő embereket, akik az elinduláskor felvetődő ezer kérdéseimre szívesen válaszolnak.

Szilvi

dinndinn # 2010.06.20. 18:26

Tisztelt Szakértők!

12 lakásos társasházban lakom!
A négy földszinti lakáshoz saját kert tartozik, ami kizárólagos használatú. Az egyik oldal kerítés szomszéd egy másik 10 lakásos ház kerítéséve, ahol színtén kizárólagos kert használatuk van!Kérdésem a 2 külön álló társasház két földszinti lakója egybenyithatja a kizárólagós kertjüket, úgy hogy a telekhatár kerítését megbontják, illetve egybenyítják?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.09. 12:18

Elég kevés igazságügyi építészeti szakértő szokott itt válaszolni. És még az a kevés se nagyon tud nyilatkozni így látatlanban.

spalne # 2010.06.09. 11:54

Tisztelt Szakértök! A következő problémánk van.A társasház 1 földszinti üzletböl és emeleten 2 különálló lakásból áll.A gond az hogy az űzlet-helyiséget az Új tulajdonos felujitatta a társasház további tulajdonosaitól nem kért semmi féle engedélyt sem irásban sem szóban.A munkálatok során az emeleti lakások folyosó erkély megrogyantak és erös repedések vannak a lakásokban és a többi emeleti helyeken pl.folyóson.Az üzlet tulajdonost kértük a rendbe hozatalra.Ami annyit jelent hogy nem meszelést hanem azzal együtt járó glettelést és festést is kérünk.Festő szerint elég a meszelés.Szerintem a mi követelésünk a jogos! Ebben szeretném segitségüket kérni.Köszönöm. Üdvözlttel:Spalne

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.02. 20:43

Építéstechnikailag? Az volt a válasz, hogy birtokvédelmet lehet kérni. AZ nem építéstechnika.

Fonti # 2010.06.02. 18:31

Kedves KBS!

Ha ezt nekem szántad
"Ugyanaz a válasz a te kérdésere is.
kbs"

sajnos ez építéstechnikailag valószínűleg kivizetelezhetetlen. A ház külsőleg le van szigetelve, ha belsőleg is leszigetelem szépen lassan, vagy inkább gyorsan be fog rohadni, mert nem fog szellőzni. Másrészt a kémény a fürdőszobai részen van, nemrég lett újracsempénzve, nemigazán tudom leverni és ismét újat venni.
Jogilag nem lehet tenni semmit?
köszönöm

Nitus # 2010.05.27. 10:35

Vissza térve a lift lezárására csak magyarokkal meri megtenni érdekes nem?

ragyasdezso # 2010.05.27. 08:59

Nitus

Látni fogja, mert havi kötelező vizsgálat van. Ha nem javítják, előbb utóbb leállítják teljesen.