Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Bt kültag kiválás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.01.06. 09:55

Miért, munkaviszonyban áll a társasággal? Vagy személyes közreműködésre kötelezett?

www.kbs-ugyved.hu

Csola # e-mail 2011.01.05. 23:10

Tisztelt Válaszoló,

Érdeklődnék,hogy lehetőség van-e kültagot 1 évre visszamenőleg kijelenteni bt.-ből? A munkanélküli hivatal miatt lenne állítólag fontos a kültagnak.

Üdvözlettel
Csola

ObudaFan # e-mail 2011.01.04. 22:34

Búcsút inthetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kgabi80 #   2011.01.04. 15:32

T.Hozzáértők,
visszaolvasgattam,de konkrétan nem találtam választ a kérdésemre.
Egy olyan bt.-ből szeretnék kiválni mint kültag,amely cégnek a vagyona(ingóságok,ingatlan,készpénz) nem fedezi a veszteségességét.
Bár sejtem a választ de azért csak megkérdezem,hogy ebben az esetben búcsút inthetek az összegnek amivel beszálltam a bt.-be?Vagy esetleg lehet bármiféle követelésem a beltagok felé?
Válaszukat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.11.06. 14:36

Osztalékra. Ilyen állat, hogy "vállalkozói kivét" nincs is.

www.kbs-ugyved.hu

kutas # e-mail 2010.11.06. 12:26

Tisztelt Válaszoló! Szeretném megkérdezni, hogy a kültag is jogosult vállalkozói kivétre? A vagyon közös de a kültag nem a cégben dolgozik, hanem máshol! Viszont a BT fele arányba az övé! Így papíroztuk le! Köszönöm gyors válaszát!
Tisztelettel: Kutas

ObudaFan # e-mail 2010.11.03. 11:01
akatyi # e-mail 2010.11.03. 10:02

Köszönöm a gyors választ.
Üdvözlettel,
Andrási Katalin

ObudaFan # e-mail 2010.10.31. 10:35

A társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.
Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.
A rendes vagy azonnali hatályú felmondás érvénytelensége iránt a társaság az arról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül indíthat pert.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

akatyi # e-mail 2010.10.31. 00:01

Tisztelt Fórumozók!

Egyedüli kültag vagyok egy bt-ben, melynek beltagjával már 5 éve nem tartom a kapcsolatot, legutoljára akkor beszéltünk, amikor jeleztem neki, hogy szeretnék kilépni. Kis maradásra kért, azóta többször próbáltam felvenni vele a kapcsolatot, de sajnos nem reagál a megkeresésekre. Mit tehetek, hogy végre megszűnjön ez a kötelék?

Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2010.10.27. 12:07
SzandraH # e-mail 2010.10.27. 11:57

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2010.10.27. 10:56

Nem a rendes felmondással lesz a probléma, hanem ha sem határidőben nem lesz új beltag, sem a cég végelszámolására nem kerül sor. Mondjuk ha édesapád a beltag és ő felmond, akkor - feltéve, hogy most nincs tartozása a cégnek - ez már nem az ő problémája lesz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

SzandraH # e-mail 2010.10.27. 08:26

Köszönöm a gyors választ! Már csak egy kérdés van:
Rendes felmondásnál is büntethetik a céget?

Köszönöm, HSzandra

ObudaFan # e-mail 2010.10.26. 17:09

Rendes felmondással fel lehet mondani a társasági szerződést. El lehet adni a céget, ha van vevő. Viszont egy normális végelszámolás még mindig olcsóbb, mint ha néhány bírság után juttok el ugyanoda.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

SzandraH # e-mail 2010.10.26. 12:21

Sziasztok!

Nekem is problémám van egy bt-vel. A bt beltagja édesapám, kültagja egy régi élettársa, akivel nem tartja a kapcsolatot. Édesapám nyugdíjas lett, a céggel nem is foglalkozik. Semmiféle vagyona nincs a cégnek, de tartozás sincs, és a könyvelése is rendben van.
A bt-t szeretnénk megszüntetni, de ügyvédre nincs keret. Milyen módon számolhatjuk fel a céget?
Hogy lehet felmondani a kültegnak, ha ő saját mega nem akar kiszállni a cégből?
Van rá lehetőség, hogy a céget eladjuk?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv. Sz.

hogyismondjam # e-mail 2010.10.24. 09:55

Köszönöm szépen a gyors segítséget! Remélem az udvarias válaszlevéllel elkerüljük az esetleges macerákat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.24. 09:48

A céget szólította fel, nem téged, csak a te címedre is postázta a levelet. Mert hogy a székhelyről valószínűleg ismeretlen vagy nem kereste jelzéssel visszament.
Udvarias dolog lenne, ha válaszolnál neki, hogy mi a helyzet, hogy nincs befolyásod arra, hogy fizet-e a bt. , illetve, hogy a tagságot már korábban felmondtad.

www.kbs-ugyved.hu

hogyismondjam # e-mail 2010.10.24. 09:40

A levél bal felső sarkában szerepel az ügyfélszám, sorszám, tárgy és előfizető (a cég neve van itt). Jobb felül a nevem, alatta a bal oldalon is szereplő ügyfélszám, amit leellenőriztem de nem az én nevemhez tartozó ügyfélszám, és alatta a pontos lakcímem.
Tárgy tájékoztatás, megszólítás "Tisztelt Előfizető!". Ezalatt csupa nagy betűkkel középen "FIZETÉSI FELSZÓLÍTÁS". Majd, "Ön a fenti ügyfélszámon kötött szerződés alapján vette igénybe megbízóm mobil távközlési...", ezután egy táblázatban a hátralékok részletezése, utána pedig, "Ezennel felszólítom Ön, hogy haladéktalanul szíveskedjék...".
Azt nem tudom kinek a nevére jött pontosan a levél, az édesapám vette át mert én külföldön vagyok. De az én személyes címem nem szerepelt a cégben semmilyen funkcióval, csak mint az én lakcímem. Akkor jól gondolom, hogy az én címemre küldött levéllel csak próbálkozik az ügyvéd?! Hátha befizetem annak ellenére, hogy kültag, csendestárs voltam és ráadásul azóta fel is mondtam a tagságot?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.24. 01:49

Mindegy ki vette át a felmondást, ah az igazolhatóan eljutott a céghez, illetve a beltaghoz.

A telefonszámlás felszólítást nem is értem. Magára valamit is adó ügyvéd ilyet nem csinál. Nem írtál valamit rosszul? Biztos, hogy téged szólítottak fel a fizetésre?

www.kbs-ugyved.hu

hogyismondjam # e-mail 2010.10.24. 00:15

Kedves Szakértők!
A következő esettel kapcsolatban szeretném kérdezni a véleményüket. Adott egy Bt., én a kültag és egy beltag. Mivel nem volt megfelelő az együttműködés, rendkívüli felmondással felmondtam a tagságomat a Bt.-ben. Mivel a székhely egy bérelt helyiség volt és oda már senki nem járt, a felmondást a beltag lakcímére küldtem, ahol a beltag édesanyja át is vette a tértivevényes levelet. Az első kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ezt a felmondást így érvénytelennek tekintik-e egy per során? Ami fontos lehet még, hogy a beltagtól kaptam egy másolatot arról a levélről, hogy a dolgot tudomásul vette és, hogy a cégbíróságnak milyen levelet küldött (vagy küldene) a felmondásom bejelentéséről. Az e-cegjegyzek.hu oldalon ellenőriztem a cégadatokat, de még mindig szerepelek kültagként, tehát szerintem nem történt meg a felmondásom bejelentése, ami kb fél éve volt.
A másik, amiért ez az egész végül is felmerült, hogy a napokban érkezett az én lakcímemre és nevemre egy fizetési felszólítás egy mobil szolgáltatótól, amiben fél évre visszamenőleg szerepelnek a cég nevére kiállított be nem fizetett számlák összegei és egy tetemes utolsó tétel. Ezzel kapcsolatban a kérdésem pedig, hogy ha ezek a be nem fizettet cég nevén szereplő telefonszámlák (ügyfélként a cég neve szerepel a felszólításban) nem lettek befizetve, akkor elő vehetnek-e engem, perelhető-e rajtam ez az összeg, vagy csak próbálkozik a mobil szolgáltató ügyvédje?
Válaszukat előre is köszönöm!

pazs #   2010.10.21. 12:32

mendez: ha nem volt közötettek házassági vagyonjogi szerződés és nem tudtuk megállapodni, akkor jár neki a pénz nem pusztán azért, mert kültag, hanem házastársi közös vagyon megosztása címén is. Hogy miért? Mert a feleséged volt. Vígasztaljon a tudat, hogy az adósságot is ugyanígy kell(ene) felezni.

mendez #   2010.10.21. 11:46

Az előző kültag elszámolt a bt vel mivel az ő hibájából tartást halmozott fel a bt.
Nem ő kapott, ő adott.
Az új kültag, pedig mivel családtag-feleségem volt így jelképes összegért szállt be.
Azért hogy legyen kültag.
Ki gondolta volna ezelőtt 5 évvel, hogy elválunk.
Tényleg nem lehet tenni semmit sem? Az 5000 Ft ért adnom kell neki 1,5 milliót?

ObudaFan # e-mail 2010.10.21. 11:27

Ha az előző kültagtól ő ezt megkapta 5000 Ft-ért, akkor az előző kültag így járt. Ettől még a mostani értéken kell elszámolni a mostani kültaggal. Nyilván a felmondás aláírva érvényes.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

mendez #   2010.10.21. 10:50

Mivel több mint20 napja adta be a felmondását a kültag, egy olvashatatlan papíron, amit nem eredetiben írt alá, és felhívás ellenére nem pótolta a felmondást így ez semmis nem?
Ez az egész visszaélésszerű nekem. A valódi célja nyilvánvalóan a társaság megbuktatása.
A fő cél, pedig hogy kizárjon a gyerekem életéből és tönkretegyen.
Hát semmit sem lehet tenni ez ellen?