Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Bt kültag kiválás

mendez #   2010.10.21. 10:34

Az nem számít ilyenkor, hogy a kiváló kültaggal házastársi kapcsolatom volt, és a belépésekor 5000 Ft ért kapott kb. 1,5 m Ft ot? Tehát sem előtte, sem utána semmit sem tett a cégért, anyagilag sem. Mindössze kellet egy kültag, és a feleség volt a legkézenfekvőbb. Akkor fel sem merült a válás, meg hogy 5000 Ft ért kapott ennyi pénzt. Hiszen házasok voltunk. És jól éltünk.
Vagy a jóindulatom áldozata leszek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.21. 10:25

Ha a kültag kérdése megoldott, akkor mi a probléma? Gondolom, az új kültagnak nem 5000 forintért szándékoznak odaadni a (mondjuk) 1 millió forint értékű betétet. Az új kültag pont annyit fizessen, amennyi a réginek jár. Akár közvetlenül neki.

Ha a társaság nem képes kifizetni a megváló tag járandóságát, akkor az eredményesen perelhet, vagy akár felszámolást is kérhet.

www.kbs-ugyved.hu

mendez #   2010.10.21. 10:21

Köszönöm.

Még kérdezném, hogy ha nem tud fizetni a társaság, akkor hogyan tovább? Ha
Mindent pénzé teszek, akkor tudom kifizetni, viszont akkor a már folyamatban lévő megrendeléseinket, és a felépített ügyfélkörömet, a megélhetésemről nem beszélve elveszítem. A megrendelésekért nyilván felelősség terheli a társaságot, amiért mint beltag vagyok felelős.
A könyvelőm mondta, hogy nem sodorhatja csődbe, tehát nem lehetetlenítheti el, a kültag kiválása a társaságot.
szerintem egyébként nem sok társaság van aki ilyen kicsi, és mondjuk ki bír fizetni a válság idején kb.1,5 m Ft ot.
A kültag kérdése egyébként megoldott, ez nem okoz problémát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.21. 10:03

De igen. A társaságtól megváló kültaggal el kell számolni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a betétje valós értékét ki kell neki fizetni. Nem a névértékét - a forgalmi értékét. Ez eben az esetben valószínűleg a saját tőke feléhez közeli összeg.

Hogy a tagsági jogviszony felmondása érvényes-e vagy nem, azt nemigen lehet megmondani a konkrét okirat megvizsgálása nélkül. De ha érvénytelen lenne is, azzal a beltag csak időt nyer, hiszen a kültag minden további nélkül felmondhat újra, immár érvényesen.

Talán keresni kellene valakit, aki hajlandó a távozó kültag helyére lépni, vagy úgy, hogy fizet neki a betétért, vagy úgy, hogy a társaságba száll be, és a társaság fizet a távozó kültagnak.
Esetleg meg kellene egyezni a kültaggal részletfizetésben.

www.kbs-ugyved.hu

mendez #   2010.10.20. 23:17

Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.

Szeretném, ha ezt kifejtené. És szeretném ha segítne hogy ne menjek csődbe.
Tehát nem kell kifizetnem a felével?
Mennyivel kell kifizetnem?

mendez #   2010.10.20. 22:26

Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.

Szeretném, ha ezt kifejtené. És szeretném ha segítne hogy ne menjek csődbe.
Tehát nem kell kifizetnem a felével?

Dr.Attika # e-mail 2010.10.20. 22:20

Tisztelt mendez!
Egy Bt. kültagja csak vagyoni hozzájárulást szolgáltat és ennek fejében osztalékra jogosult. Ha nem kapja meg az osztalékot, akkor nyugodtan felmondhatja a tagsági szerződését. Aki 5ezer forint tőkével száll be egy betéti társaságba kültagként, az elmekórtani eset.
De szerintem ön sincs tisztában azzal, hogy miért érdemes betéti társaságot alapítani.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

mendez #   2010.10.20. 22:07

Tisztelt szakértők!

Azt szeretném kérdezni, hogy bt kültag kiválása ellehetetlenítheti-e a céget?
Neveztessen adott egy bt. 15 éve működik. 5 éve kivált a kültag, és belépet a beltag felesége, mint kültag. Beltag és kültag külön külön 5000 Ft törzstőkével bír.
A belépés óta semmilyen anyagi, ill. egyéb növekedés nem történt. Vegetál a bt, egy embert eltart, ha nehezen is de még működik. A bt össz vagyona kb, 2,5 millió forint. Ebből, pl. lízingelt gépjármű 1,2 m Ft.
Ez szinte az utolsó fillérig termelőeszközben van. Tehát nem készpénz.
A kültag soha nem végzett semmilyen munkát a bt-ben, onnan soha semmilyen járandóságot fel nem vett. A kapcsolat megromlott, válás közbeni állapot van.
A kültag felmondta a tagviszonyát, és kéri a fele részt. Mindennek a felét.
Ezt csak úgy lehet teljesíteni, hogyha eladásra kerül minden a bt-ből. Viszont van kb. 1 évre előre érvényes beszállítói szerződése a bt-nek, és további kb. 2-3 db hasonló éves szerződés várható napokon belül. Folyamatos megrendelés állománnyal bír a cég. Ha felszámolásra kerül a bt, akkor nyilván nem tud teljesíteni, a már elvállat munkákat sem tudja befejezni, a megkötött szerződésekről nem beszélve. Tehát a kültag kiválása lehetetlen helyzetbe hozza a társaságot.

Kérdéseim: kell e egyáltalán a törzstőkén kívül fizetni egy fillér pluszt is?: hiszen egy kész bt be lépett be a kültag, munkát nem végzett, és nem nőtt a bt vagyona sem közben. Azért lépett be családon belül, mert kellett egy kültag.
Kiválhat e úgy, hogy ettől ellehetetlenül a társaság?
Ezek után mi ad alapot az elszámolásra?
Felmondhatja e a tag viszonyát egy olvashatatlan papíron ami ezerszer volt fénymásolva, és nem szerepel rajta eredeti aláírás?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.10.03. 09:37

Igen. És?

www.kbs-ugyved.hu

Petyus59 # e-mail 2010.10.02. 22:53

Így áll a hagyatékátadó végzésben:
A xxx Bt.-ben (cím, cégjegyzékszám) fennálló kültagi vagyoni betéthez fűződő jogokat és kötelezettségeket érték nélkül.
Törvényes öröklés jogcímén az örökhagyó szülei 1/2-1/2-ed arányban: (nevek, személyi adatok) részére adja át. (Mármint a közjegyző)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.09.30. 09:34

Nem is váltak kültaggá az örökléssel. Kérjék a bt-t, hogy számoljon el velük.

www.kbs-ugyved.hu

Petyus59 # e-mail 2010.09.30. 09:10

Húgom, aki nemrég meghalt, kültagja volt egy Bt.-nek. Leszármazottak és házastárs híján ezt a kültagságot szüleink örökölték, akik nem kívánnak Bt. tagok lenni. Mi a követendő eljárás ebben az esetben?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.08.10. 08:52

Ne tértivevényesen küldd, hanem csak ajánlottan. És ne a beltagnak címezd, hanem a társaságnak a székhelyére.

www.kbs-ugyved.hu

JAER # e-mail 2010.08.10. 00:56

Sziasztok!
Már kb. 3 hónapja próbálok kilépni egy Bt-ből (kültag vagyok), de a beltag már fel sem veszi a telefont. Még május végén küldtem egy azonnali hatályú felmondást ajánlva, tértivevénnyel, beleírtam, hogy a másik kültag is megkapja, de nem vette át (a másik kültag átvette). Folyamatosan hitegetett, hogy már az ügyvédnél vannak a papírok csak alá kell írnia, de még mindíg nem történt meg. Nem tudom mit csinál a Bt-vel, nem tájékoztat semmiről.
Tudna valaki segíteni, hogyan léphetek ki a Bt-ből a beltag közreműködése nélkül?
Előre is köszönöm a választ.

orangeman # e-mail 2010.07.22. 12:02

Ha nem voltál a cégben beltag, akkor valószínűleg nincs anyagi felelősséged.

For God and Ulster

hörömpő # e-mail 2010.07.22. 10:48

Sziasztok!
A Cégbíróság 2010. 05. hóban törölt a nyílvántartásból, mint kültagot. Erről a jogerős végzést is megkaptam. A cégközlönyben megjelent, hogy a bíróság, mivel a céget nem találja a székhelyén, ezért megkezdi a cég megszüntetésére irányuló eljárást.
Az a kérdésem, hogy ez engem, mint törölt kültagot érint-e? Van-e bármilyen anyagi felelősségem?
A Bt.-ben csak kültag voltam, a nevem nem szerepel a cég elnevezésében sem. A cégben egy beltag van még, aki a volt férjem. A cégbe betett tőkém 5.000 Ft. volt.
Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # e-mail 2010.06.10. 22:15

Ha csak ez előtt mond fel, akkor a felmondási időre tekintettel tényleg nem. De ha a felmondási idő letelik már korábban, akkor tényleg nem. Más kérdés, hogy elvárható, hogy ha a felmondási idő kevéssel a határidő előtt telik le, akkor mindent tegyen meg, hogy ő határidőben be tudja adni, mert ellenkező esetben az ő káráért felel.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bazsairozsa # e-mail 2010.06.10. 22:04

meg tudja nekem magyarázni, hogy miért? az ügyvéd, akivel beszéltem váltig állítja, hogy mivel május 31. a beküldési határidő, és én ezelőtt mondok fel, így ez a határidő rám már nem vonatkozik. De kétségeim vannak nekem is....

ObudaFan # e-mail 2010.06.10. 22:01

Ezzel nem értek egyet, szerintem azért már az új beltag, az ő hiányában a kültag lesz a felelős. Hogy aztán ő a rá kirótt bírságot a kérdezőn be tudja-e hajtani, az már attól függ, hogy a kérdező korábbi tevékenységének volt-e köszönhető, hogy nem lehetett beküldeni a beszámolót.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Dr.Attika # e-mail 2010.06.10. 18:55

Igen felelős. Ahogy hírlik 500 ezer forintos bírságot szabják is kifelé. Plussz adószám felfüggesztés, stb. Nem tudom mennyire nyugtatja meg, de a BKV sem adta le a beszámolóját, mert a könyvvizsgáló nem adott záradékot.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

bazsairozsa # e-mail 2010.06.10. 16:23

sziasztok,
olyan kérdésem volna, hogy ha beltagként 2010. május 31. előtt felmondom a tagságomat (rendes felmondás, lejárt a felmondási idő május 31 előtt), akkor a 2009es beszámoló beküldéséért felelős vagyok-e még?
Ha nem, akkor ki a felelős?
köszönöm a választ előre is

ObudaFan # e-mail 2010.06.02. 18:50

Ha gőzöd sincs, nem árt hozzáértőhöz fordulni.
A legbiztosabb az iratok átadására, ha közjegyzővel küldeted el tértivevényes küldeményben.
A felmondás akkor hatályosul, amikor átveszi.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

okoska48 # e-mail 2010.06.01. 21:26

Köszönöm Óbuda..
Még egy kérdés: az iratokat (könyvelés) cégiratok hogyan juttassam el ( már ami nálam van, vagy a könyvelőnél) ha nem hajlandó szóba állni velem..semmit nem ír alá, akkor hogyan adjam át úgy, hogy rajtam ne lehessen számonkérni? (Vagy pont azért ne adjam át, hogy a felmondásom napjáig igazolni tudjam a dolgokat?)..Ja..és mikortól hatályos az azonnali felmondás, amikor leírom, vagy amikor kézbesítik neki ( és mi van, ha nem veszi át a postai küldeményt..akkor mikortól hatályos?) A cégnek egyébként semmi vagyona nincs, annyi kp. van, hogy az esedékes adókat rendezni tudjuk... mi van a bankszámla feletti rendelkezési joggal..és ilyenek.. Bocs a sok kérdésért, de gőzöm sincs..

ObudaFan # e-mail 2010.06.01. 21:19

Felmondhatsz, a kültagnak címezve. Ebben az esetben a kültag lesz köteles a cégbíróság felé eljárni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

okoska48 # e-mail 2010.06.01. 21:10

Sziasztok!
Kérem segítsen, aki tud. 1997-ben alapítottunk egy kétszemélyes bt-t a barátommal. Én vagyok a beltag, Ő a kültag. Az utóbbi 3 évben a tevékenységünk a kültag tulajdonában lévő - de a bt. pénzén felújított- üzlethelyiség bérbeadásából állt. Az üzlethelyiséget (mint szerződéssel a bt. részére hasznosításra ingyenesen átengedett -de nem a bt. tulajdonát képező- ingatlant)a bt. adta ki természetesen számlára, szerződéssel.A cégben van még kb. 700 ezer tagi hitel ( 1 milliót tettem be) amit az üzlethelyiség felújítására adtam (idegen ingatlanon végzett felújítás) és a bérleti díjból "törlesztette" felém a társaság. Én vagyok a beltag, tehát a "saját magamnak" tartozom. (Én vagyok felelős a cég tartozásaiért..) Viszonyunk megromlott a "baráttal", és lehetetlen vele az együttműködés. A cég székhely, iratőrzési helye ott van az üzlethelyiségben. Nekem elegem van az egészből...Kilépni nem akar, végelszámolni nem akar..semmit sem akar..szóba sem állunk.. Én azonnali hatállyal rendkívüli felmondással- mert lehetetlen az együttműködés- meg akarom szüntetni a tagsági viszonyomat. Én vagyok a cégvezetésre jogosult tag..Megtehetem a rendkívüli felmondást? ( Ha igen Kinek, hogyan?) a kültag a tagok gyűlésére nem akar eljönni,mint mondtam minden kapcsolat megszakadt. Ha felmondom a tagsági viszonyomat és nincs követelésem a társasággal szemben ( magamtól mit követeljek..??) ,elengedem a tagi hitelt.., a kötelezettségeimet a felmondás napjáig vállalom, akkor mi a helyzet? Az új tag beléptetését 3 hónapon belül-ha akarja a kültag - vagy a végelszámolást , ha nem akarja tovább működtetni a céget .. Kinek kell elvégeznie, hiszen én kiléptem...a felszámolás (végelszámolás) elmulasztásáért , a cégbíróságnál való eljárásért Ki a felelős ebben az esetben?
Előre is köszönöm a választ