Végrehajtási jogi fórum


cincimóki # 2013.01.29. 10:34

Tisztelt Fórumozók!

Köszönöm az eddigi segítségeteket, úgy néz ki, hogy az agyonhitelezett végrehajtás alatt álló ház árverésen kívüli vételét elvetettük. Igazatok volt.
Eladó megbízhatatlan, előre követelőzik, ennyi annyi pénzt kérve,mert nincs neki, valamint a tul lap bővül egy jelentős áram tartozással milliós tétel.

Hogyan tudnánk megvenni árverésen?
Felvehetjük a végrehajtóval a kapcsolatot, hogy árverésen megvegyünk?
Van ilyen esetben elővásárlási jog vagy ilyesmi?
Vagy hogyan értesülhetünk róla?
Mit javasoltok?

Köszönöm
C

Tilduska # 2013.01.28. 22:48

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni.
Pár éve volt egy autó a nevemen. Aki használta, nem fizette ki a parkolásokat, most végrehajtásnál tart az ügy, mert amikor elküldtem neki a felszólításokat, fiz. meghagyásokat, nem tett semmit. Most azzal kapcsolatos a kérdésem, hogy kihez forduljak segítségért, jogorvoslatért, mert a végrehajtó nem tartotta be a végrehajtási sorrendet, és nem a fizetésem letiltásával kezdte az intézkedést, hanem a jelzáloggal terhelt ingatlanomra tett végrehajtási jogot. Ezt a végrehajtást közjegyző rendelte el, bírósághoz nem került az ügy, mégis a kifogásoláshoz azt írják, hogy forduljak a bírósághoz. De ott szóban (telefonon) azt a felvilágosítást adták, hogy náluk nem szerepel az ügy, nem hozzájuk kell fordulnom. Lassan lejár a 15 napos határidő és nem tudom, mit tegyek.Jogtalannak érzem a 19 000,-Ft-os büntetésért cserébe az ingatlanomat ellenértéknek.
Még idetartozik, hogy több büntetés van folyamatban, azokat már vagy letiltották a fizetésemből, vagy részletben törlesztem.
A segítséget előre is köszönöm.

gerbera317 # 2013.01.28. 12:54

dexo

  • Igen.
  • Ezt hívják fedezetelvonásnak, és a tulajdonszerzésetek így hatálytalan lesz a hitelezőkkel szemben.
gerbera317 # 2013.01.28. 12:52

Katka08

A kölcsönszerződésben valószínűleg benne foglaltatik az is, hogy a személyi adataidban történt változásokat x napon belül köteles vagy bejelenteni. Ha a felszólítások azért mentek a régi címedre, mert ennek a kötelezettségednek nem tettél eleget, akkor erre a mulasztásodra nem hivatkozhatsz.

dexo # 2013.01.28. 10:00

Tisztelt fórumozók!
Nyugdíjjas szüleimnek van egy közös tulajdonú ingatlanuk (ház), és édesanyámnak felhalmozódott kb 2,5 millió forint tartozása amit nem tudnak fizetni. Ez az összeg a megnövekedett közműszámlák hátralékainak kifizetése céljából több banknál felvett banki személyi kölcsönökből, (melyek közül az egyik már egy behajtó cégnél van), és egy kisebb rész az egyik közmű szolgáltató felé való tartozásokból áll. A fizetési hajlandóság megvan egy adósságrendező hitel felvételére és fizetésére (ez ügyben épp most folyik a tájékozódás), de a BAR lista és a munkanélküliség miatt én mint laikus nem látok rá nagy esélyt. A kérdéseim azok lennének, hogy:

  • a házat ezen intézetek bármelyike "elveheti e a fejük fölül" (végrehajtás)?
  • ha elvehetik, akkor ez megakadályozható e azzal, hogy nekem vagy testvéremnek avagy mindkettőnknek ajándékozzák a ház tulajdonjogát?

(jelzálog nincs a házon)
Köszönöm!

Katka08 # 2013.01.26. 17:10

Üdvözlöm,

Az alábbiakban szeretném kérni a segitségét.
Volt egy személyi hitelem ,amelyre később jöttek a felszólítások az állandó lakcłmemre 2006-óta, amelyen alapvetően nem is tartózkodom itt,de ami a legfontosabb,hogy hivatalosan átszámozták az utcát 2008-ban. S a lakcímem is megváltozott.
Ők azonban 2006-óta még a régi cimemre küldenek leveleket,folyamatosan-
S most el akarják inditani a végrehajtást.
Ezesetben szó van - e elévülésről? illetve hogyan támadható meg a végrehajtás?

didier # 2013.01.25. 23:30

Mi a XC&@}{€... köze van az egészhez annak, hogy a te tartozásod mennyiért vette meg egyik cég a másiktól??????? Ha te tartoztál x-szel, és kifizettél belőle y-t, akkor még tartozol x-y-nal. Ennyi, nem több, nem kevesebb...

gerbera317 # 2013.01.25. 21:25

Várd meg a fizetési meghagyást, és annak ellentmondva perben bizonyítsd, hogy a követelés alaptalan. Addig pedig gyakorold a fogalmazást és a helyesírást - nagy hasznodra fog válni.

Pysti # 2013.01.25. 07:17

Ugyan azt a tartozást akarják még egyszer kifizettetni amit a díjbeszedő faktorház z.r.t-nek befizettem,vagyis a raiffeisen folyószámla hitel meg nem fizetett összegrészét. Jelzem, annyit többet fizettem az említett faktorháznak, mint amennyiért megvették a hitelemet. Gyanítom,hogy átadták egy másik faktorháznak, és az követeli a teljes összeget, és ez így megy. Ilyenkor mi a teendő? Fizessek nekik is, sőt halálom után a családtagjaim is és így tovább.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 21:05

Ezt te tudod. Ha nem annak fizettél, akinek tartoztál, akkor nyilván nem egyenlítetted ki a tartozást. Ugye, ha neked tartoznék egy millióval, akkor hiába mondanam, hogy a szomszédodnak már fizettem, kérd tőle?

Pysti # 2013.01.24. 20:46

Tartanom kell a fenyegetőzéstől?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 20:39

Van kérdés is?

Pysti # 2013.01.24. 20:09

A díjbeszedő faktorház z.r.t-nek többet fizettem be annál az összegnél, amennyiért a tartozásomat megvette. A mai napon az ugyan azon a telephelyen működő díjbeszedő faktorház ny.r.t-től kaptam egy fizetési felszólítást miszerint egy fillért sem fizettem be. Bírósággal fenyegetőznek, annyira, hogy közjegyző elé adták az ügyet,megjegyzem olyan iratokat amiket küldtek, bárki eltud készíteni.

Naxa # 2013.01.23. 12:48

Kedves Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni. A végrehajtó letiltást foganatosított a munkabérem 33%- ra 5 millió Ft -ig. Hosszadalmas jogi eljárás végén a végrehajtást kérő bíróságon nyilatkozott, hogy nincs felém követelése. A bíróság végzésben korlátozta a végrehajtó által követelt jutalékot és munkadíjat, így kizárólag a végrehajtó munkadíjának megfizetésére kötelezett. 1 év után a perben képviselő ügyvédem jelezte, hogy a végrehajtó folyamatosan bombázza levelekkel, hogy tegyek eleget a teljes összeg megfizetésére. Ekkor személyesen felkerestem a végrahajtó irodát bemutattam a bírósági papírt -pecsét stb amelyben a végrehajtást kérő külön bekezdésben nyilatkozik, hogy nem tartozom - a végrehajtónak. Nem fogadta el, neki a „végrehajtást kérő nyilatkozata kell” , kértem , írjon neki. A végrehajtó 2 levelet küldött,(kb 2 hónap) egyikre sem nyilatkozott. Ekkor a végrehajtóval közöltem pert indítok a behajtást kérő ellen. Pár nap múlva kaptam egy levelet, hogy mégis bement a végrehajtó irodában és ott megtette a nyilatkozatot, nem azt mondta nem tartozom, hanem nem kéri. Természetesen nem tartozom neki. Megint pár nap eltelt és munkáltatómtól kaptam egy levelet a letiltásról. 5millió Ft. Végrehajtónak küldtem egy levelet, arról, hogy nem tartozom, és a költségeit is kérje a végrehajtást kérőtől. Válaszul kaptam egy egyenleget, a fenti összeg kis részéről. A levél végén fellebbezési jogomról tájékoztatnak. Fellebbeztem elutasított a bíróság. Kérdésem: Végrehajtó kifogásként mit jelöljek meg. A fentieket megjelöltem, de a bíróság azt mondja az nem bírósági kifogás. Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.23. 12:12

nehogy az én fizetésemre, vagy ingatlanomra, vagy bármimre terheljék az ő tartozását, azon hajtsák be.
Legfeljebb az ingókat foglalhatnák, de ne valószínű, és perrel még azt is ki lehet menteni.

Ettól függetlenül nem ártana rendezni a családi viszonyokat.

tothviki72 # 2013.01.23. 11:29

1998-ban kötötte házasságot a férjemmel. Egy közös gyermekünk született. 2004-ben a férjem elköltözött, hivatalosan a mai napig nem váltunk el. Gyerektartást fizet a megbeszéltek szerint. Még 2004-ben ismertem meg jelenlegi élettársamat, majd 2005-ben össze is költöztünk. A férjemmel közös gyerekünk velünk él. Az élettársam lakásában élünk, ide vagyunk bejelentkezve 2005 óta. Nekem van egy saját lakásom, amely már a házasságkötésem előtt is az én 1/1 tulajdonom volt.
A férjem az elmúlt 2 év során tetemes tartozást halmozott fel, amelyet nem fizet. Végrehajtóhoz került az ügy. Minderről a tegnapi nap folyamán értesültem, amikor felhívott a férjem, hogy azonnal váljunk el, nehogy az én fizetésemre, vagy ingatlanomra, vagy bármimre terheljék az ő tartozását, azon hajtsák be.
A kérdésem: Valóban behajtható rajtam az ő tartozása, ha bizonyíthatóan különváltan élünk és nincs semmi (nem is volt) közös vagyonunk? Gyakorlatilag a házasságunk fennállása alatt egy hűtőt meg egy tv-t vettünk, de azok azóta már nincsenek meg, tönkrementek.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.23. 11:21

Ezen tényleg csak a holttá nyilvánítás segíthet. Ugyanis teljesíteni jogosultak lennétek, de szerződést módosítani nem. Viszont az Eszközkezelővel mintha a jelzálogkötelezett is köthetne szerződést. Ennek utánanéztetek már?

molnajozs # 2013.01.23. 06:55

A kérdésem igazából annyi, hogy nem szeretnénk elveszíteni a házunkat...!!!Szeretnénk a Nemzeti Eszközkezelőnél pályázni,mert mi magunk nem tudunk előteremteni most piaci árral számolva 3.000.000Ft-ot összeszedni, hogy a tartozást rendezzük.Ehhez lenne szükségünk egy korrekt,lelkiismeretes ügyeinket intéző,képviselő ember személyében.Viszont velünk az Aegon hitel Zrt nem áll szóba.Mindenáron Pétert akarják látni,hiába bizonyítjuk, hogy évek óta nem került elő,és kerestetjük.

gerbera317 # 2013.01.22. 14:56

A parkolási pótdíj mióta azonos szabálysértési bírsággal? (Csak költői kérdés volt.)

Hát igen. A fizetési meghagyás (fmh) nem közönséges fenyegető levél, amire megrántjuk a vállunkat. A fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. évi L. tv. 36. § (1) szerint, ha a fizetési meghagyást ellentmondással határidőn belül nem támadták meg, annak ugyanolyan hatálya van, mint a jogerős ítéletnek. Ha bírósági fmh volt, akkor a Pp. 321. § (1) az irányadó: Ha a fizetési meghagyást ellentmondással kellő időben nem támadták meg, annak ugyanolyan hatálya van, mint a jogerős ítéletnek, s ellene a XIII. fejezet megfelelő alkalmazásával perújításnak van helye.

Mondjuk azt, hogy elqrtad - nem kicsit, hanem nagyon.

Az Fmhtv. 40. § (1) szerint (és a Pp. szerint is) a jogerős fizetési meghagyás ellen a Pp. (260. §-tól) szabályai szerint perújításnak van helye. Ha gondolod, még megpróbálhatod, de az autó rendszámát és ományait akkor is le kell adnod a hatóságnál, mire pedig ítélet születik a felújított perben, az autót el is árverezik. Ha kézbesítési vélelemmel emelkedett jogerőre az fmh, akkor a Pp. 99/B. § szerinti kérelmet is előadhatsz, de az autó ugyanúgy elveszik. Hacsak nem kéred mellé a végrehajtás felfüggesztését, automatikusan, hivatalból ugyanis senki nem fogja azt felfüggeszteni.

Hosszú és kínkeserves procedúra elé nézel, úgyhogy akkor jársz a legjobban, ha kifizeted a tartozásodat (talán 60-65 ezer Ft?), és örökre megtanulod, hogy a hivatalos iratot át kell venni, el kell olvasni, és adott esetben a benne foglalt jogorvoslati oktatás szerint, a jogvesztő határidő eltelte előtt fel kell szólalni.

Advica # 2013.01.22. 11:27

Sziasztok!

Röviden annyi a történet, h 2008-ban eladtam egy autót, amit a helyi okmányirodában az adás-vételi bemutatásával le is jelentettem, ezzel az autóval másfél évvel később tilosban parkolási szabálysértést követtek el, amiről én kaptam értesítést, mivel az autót nem íratták át. Most, ezután 3 évvel, a jelenlegi autómat kivonták ideiglenesen a forgalomból, az miatt, a tiltott parkolás miatt, amit az előző autóval követtek el. Az ügyvédi iroda, aki a végrehajtást indította, arra hivatkozik, h a levelet átvettem a bírságról 3 évvel ezelőtt és nem éltem panasszal, így az jogerőre emelkedett. A most már végrehajtási szakaszban lévő ügy nem kevés kellemetlenséggel és most már anyagi teherrel is párosul, mert az összeget az ügyvédi és a végrehajtási költségekkel együtt velem akarják megfizettetni és addig az autót nem teszik vissza a forgalomba.
Kérdésem az, tudok-e bármilyen lépést tenni ez ügyben vagy pedig nincs más lehetőségem és ki kell fizetnem az összeget, h az autó visszakerüljön a forgalomba, mivel az számomra nélkülözhetetlen?!

Köszönöm a választ!

Dr.Attika # 2013.01.21. 12:23

Tisztelt József és Ilona!
A holttá nyilvánítás - ha már eltelt 5 év a fiúk eltűnése óta- nem azt jelenti, hogy valóban halott is, hanem a holttá nyilvánítási határozat meghozatalát követően Önök az örökösei, és mint ilyenek közvetlenül felléphetnek a banknál, mint ügyfelek és rendezhetik a tartozást vagy egyezkedhetnek a bankkal. Nem tudom egyszerűbben megfogalmazni, de jelen állás szerint Önök a banki kölcsön szerződésnek nem kötelezettei ( adósai) hanem annak biztosítékául szolgáló ingatlan tulajdonosaként zálog kötelezettei. A Péter gyermek holttá nyilvánításával ez a kettő helyzet egyesül és, mint adósok is felléphetnek a banknál.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 11:44

Minden együttérzésem mellett: mi a kérdés?

molnajozs # 2013.01.20. 08:55

Tisztelt jogi fórum!

Nagyon fontos ügyben kérnénk segítségüket!
Molnár József és Réger Róbertné Ilona vagyunk, egy kis Veszprém megyei településről, Csetényből.2006.-2008.
2006-ban költöztünk ebbe a kis faluba,azzal a céllal, hogy itt már az 5 felnőttkorú gyerekeinktől elszakadva, szépen lassan megöregedhetünk együtt. Azonban a kis tömésfalazatú házra, ráfért volna egy kis tatarozás. 2008-ban a kisebbik fiam, Péter beleegyezett, hogy felvesz nekünk 1,700,000Ft svájci frank alapon szabad felhasználású jelzáloghitelt 20évre, ( Aegon Hitel Zrt.), melyre a házat tettük fel. Akkoriban biztos kis munkahelyünk volt, ráadásul gyermekeinkre is számíthattunk mindenben, legyen az munka vagy anyagi segítség. Nem is volt gond elindultak a tervek, viszont ebben az évben eltűnt a kisebbik fiú, Péter. Nem tudtuk, hogy rossz társaságba keveredett e, vagy történt e vele valami. Bejelentettük a helyi rendőrkapitányságon, valamint a megyei kapitányságon is.Foglakozni ott sem voltak hajlandók, mert nagykorú a fiúnk. Sajnos közben elvesztettük a munkahelyünket mid a ketten és teljesen a gyerekeinkre voltunk utalva. Azonban a végtelenségig ők sem voltak képesek anyagilag támogatni minket. Megkerestük Az Aegon Hitel Zrt irodáját, ahol felvettük a hitelt, de ott nagyon gyorsan el lettünk tanácsolva, mondván hozzuk ide a hitelt felvevő személyt, mert nélküle nem lehet intézni semmit. Közben sajnos elmaradoztunk a havi törlesztő részletekkel is, minden munkát elvállaltunk amit csak tudtunk, akár feketén is. A banknál furcsáltuk, hogy a kezesség alapjául szolgáló ház tulajdonosaival semmilyen módon nem akartak szóba állni, hiába bizonyítottuk be, hogy már kerestetjük a rendőrséggel is a fiúnkat jó ideje. Közben azért találtunk is munkát, igaz Ilona a párom a helyi önkormányzatnál a közmunka program révén erdőn dolgozik immár 52 évesen, ami az ő korában és egy régebbi rákos megbetegedésének következtében kifejezetten megterhelő feladat.Én pedig egy közeli kisvárosban kaptam bejelentett munkát építőipari munkásként.Én 54 éves vagyok. Ekkorra azonban odáig fajult a bankkal a kapcsolatunk, hogy a bank felmondta a hitelszerződést, és végrehajtás alá vonta a recesszió következtében igen magasra rúgó követelését, a kilakoltatás veszélye fenyeget minket.Ez jelenleg kb:3,000,000Ft.A rendőrség is az tanácsolta, nyilváníttassuk halottá a fiúnkat.Hát ez aztán betette a kaput mindkettőnknél rendesen.Sehova nem tudunk már fordulni, csak mert közben a végrehajtó is ezt tanácsolta nekünk az elmúlt hetekben, amikor nálunk járt terepszemlén.Jelenleg a legkisebb lányunk lakik velünk a kisfiával, aki most kezd még csak járni.
Nem tudjuk biztosan, hogy van e idejük ilyen üggyel foglalkozniuk, bizonyára tucatnyi ilyen levél érkezik önökhöz.
Higgyék el, sajnáljuk, hogy idáig fajult ez az ügy, de nem találunk kiutat,ráadásul a bank továbbra sem áll szóba velünk semmilyen módon, ragaszkodik a követeléséhez és hogy a hitelt felvevő személyt keressük meg.
Lassan 5 éve nem láttuk Pétert, gondolják hogy ilyen könnyen le tudunk mondani a gyermekünkről??????

Tisztelettel és remélhetőleg köszönettel.............

József és Ilona.

Elérhetőségeink: 8417.Csetény Táncsics.u.5.
molnajozs@freemail.hu

Zaphyris # 2013.01.13. 15:07

Tisztelt Szakértő!

Ha a vh eljárás megszüntetéséről kaptam határozatot 2011.nov 23án, nem felfüggesztés, vagy szünetetltetés,MEGSZÜNTETÉS.Akkor jogos ha 2013 januárjában fizetés-letiltást indítottak velem szembe ugyan abból az ügyből kifolyólag?

Válaszát előre is köszönöm.

Zaphyris # 2013.01.11. 22:08

Tisztelt Jogi Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni.Nem tudtam fizetni a diákhitelem törlesztését,így a bank felmondta a szerződésem,és átadta a NAVnak behajtásra, de ez nem sikerült a NAVnak, mivel nem volt munkahelyem.Ezért is nem tudtam fizetni.2012 januárban végzést kaptam arról hogy behajthatatlan.Februártól budapesten kaptam munkát végre, albérletben lakom, és van egy eltartottam.Ma kaptam egy levelet NAVtól, hogy fizetés letiltást kezdeményeztek a munkáltatómnál.Szeretnék fellebezni, mert ha levonják a 33%ot a lakhatás és rezsire lesz talán épp elég a fizetésem,így fel kell mondjak, és ha vissza költözöm vidékre ismét nem tudok fizetni,hisz 2 évig nem találtam otthon munkát,most lenne másképp.így ez nekik sem hiszem hogy érdekük lenne.Fizetnék minden hónapban de ennyit nem tudok;vajon lehet ilyen jellegű indoklást írni/megállapodást kötni?
Illetve van a mentességek között egy ilyen a 19994 LIII. törvényben:
Mentes juttatások

74. § Mentes a végrehajtás alól

  1. a meghatározott kiadás fedezésére szolgáló összeg,

Lehet csak én nem értem, de ez pontosan mit is takar?
Köszönöm mielőbbi válaszát.