Végrehajtási jogi fórum


Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.14. 15:24

aki csak a ‘18 utáni ügyekben indult e-papíros beadványokat fogadja el.
Szerintem az csak a bíróságokkal való kapcsolattartásra vonatkozik, és talán még náluk is úgy, hogy a 18. előtt jogerőre emelkedett határozatok végrehajtását nem lehet elektronikusan kérni.

Kérd meg a végrehajtót, hogy indokolja konkrét jogszabályhellyel az álláspontját.

alsovonal # 2020.10.14. 15:51

Köszi KBS!

gerbera317 # 2020.10.15. 10:24

@Melinda676
Köszönöm válaszod, erre lett volna szükségem az elején is
A nyitó posztod nélkülözött néhány olyan információt ahhoz, hogy mindjárt "az elején" kielégítő választ kapj.

Tomi8821 # 2020.11.04. 12:41

Üdv, rész tulajdonosai vagyunk egy örökölt háznak a testvéreimmel. Az egyik testvér részére sikeres árverési ajánlat érkezett, és meg is kaptam az árverési jegyzőkönyvet.
Az érintett tulajdoni rész 3/24, az árverési hirdetményben volt egy ilyen kitétel :
"Az ingatlan birtokba adása abban az esetben lehetséges, amennyiben a tulajdonos társak tulajdoni hányada is árverésen megvételre kerül"
Ha jól értelmezem addig nem kerül az árverési vevő birtokába az ingatlan amíg árverésen a többi tulajdonos részét is meg nem veszi árverésen?

gerbera317 # 2020.11.04. 12:47

Úgy van, addig nem. De én ebből a mondatból mást is kiolvasok: hogy a többi tulajdonos tulajdonrészét is el fogják árverezni. Nem inkább emiatt kellene aggódnod?

Tomi8821 # 2020.11.04. 13:09

Üdv, igazából ez egy régi történet már, rossz testvéri viszony miatt nem tudtuk értékesítésiteni az örökölt ingatlant, én mint zálog kötelezett szerepelek a végrehajtásban, én csak a tulajdon részemmel fekelek, nem is lakok ott közel 10 éve.
Az árverési jegyzőkönyvben szerepel hogy a vht154/a §1 értelmében kötelesek a tulajdonosok az ingatlant 15 napon belül kiürítve elhagyni.
De ettől még nem kerül a végrehajtási vevő birtokába az ingatlan?
Csak 3/24 részt vett meg illetve az árverési hirdetményben benne volt:
"Az ingatlan birtokba adása abban az esetben lehetséges, amennyiben a tulajdonos társak tulajdoni hányada is árverésen megvételre kerül"
Ez alapján számítok arra hogy az én ingatlan részem is megveszik majd az árverésen.

gerbera317 # 2020.11.04. 15:24

én mint zálog kötelezett szerepelek a végrehajtásban, én csak a tulajdon részemmel felelek
Erről el tudom képzelni, hogy nem egészen így van, de érdemben nincs jelentősége.
Az a végrehajtó baja, hogy nem egyszerre árverezte el a teljes ingatlant, mert így ugyanazért az eredményért többet kell körmölnie. Ráadásul félretájékoztat mindenkit, hiszen a kiköltözésre nyitva álló határidő az árveréstől számított 30 nap, tehát ezt nem a végrehajtó írja elő, hanem a törvény erejénél fogva van így.
Megvezeti ezzel a vevőt is, mivel a kiürítési kérelmét akár így, akár úgy, de mindenképpen a 30. és 45. nap között kell(ene) előterjesztenie, de a végrehajtó megakadályozza, de legalábbis félrevezeti őt ebben azzal a birtokba adásos mondattal. Utólag pedig, ha már 1/1-ben átadható az ingatlan, mondhatja majd, hogy "dehát, nem kérte időben".

Tomi8821 # 2020.11.04. 16:34

Egy bedőlt jelzálog hitelt örököltünk a szüleinktől, erre írtam hogy az örökölt tartozásért az örökölt ingatlant részemmel felelek, saját vagyonommal nem. Mivel még a tulajdonomban van az ingatlan rész el nem adtam, és végrehajtási jog van bejegyezve rá emiatt. Nem egy végrehajtó érintett az ügyben hanem kettő, emiatt árverezett külön, az említett ingatlan részt. Az árverési vevő akkor ha szeretné hogy birtokba vehesse az ingatlant még meg kell vennie árverésen a többi ingatlan részt is, igazából nekem ez a lényeg.

gerbera317 # 2020.11.04. 17:00

Tehát akkor hagyatéki kötelezett vagy. És két végrehajtó jár el az adósok ellen ezért nem egyben történt az értékesítés. Történhetett volna, de hát csak ennyire futotta az adategyeztetés szintjén. Létezik ilyen.
Igen, az árverési vevőnek meg kell szereznie az egész ingatlant, és még akkor sem biztos, hogy birtokba veheti. Ez azon múlik, hogy a végrehajtó elrontja vagy nem rontja a dolgot.

cito22 # 2020.12.02. 17:43

Üdv!

Igen régóta (évek) végrehajtás alatt állok, lényegi eredmény nélkül. Nyilván ez nekem is kényelmetlen, olyan élethelyzetbe kerültem, hogy szívesen lezárnám ezt az ügyet, első körben megpróbálnék megegyezni a végrehajtást kérővel (a jogosult egy önkormányzat).

Tekintettel a hosszú eredménytelenségre reális esélyét látom, hogy mérsékelt összegben meg lehetne állapodni, nyilván azon felül a végrehajtói költségeket állnom kell.

Olyan ügyvédet/irodát keresek, aki ilyen lebonyolításban jártas, tapasztalt. Ha nincs konkrét ajánlás, keresőszavakat is elfogadnék, mi alapján találok ebben a témakörben "specialistát".

Köszönöm előre is!

papinianus88 # 2020.12.02. 17:59

Cito:

Amennyiben van lehetőség csattogj be a végrehajtói irodába ügyfélfogadási időben és a kérelmedről felvesz egy jegyzőkönyvet. Továbbítja a jogosultnak, aki nyilatkozik arról, hogy mekkora a követelésének a mértéke. Esetleg kérelmezheted azt is, hogy valamennyit engedjen el, részletfizetés stb. Ezt az ügy összes körülménye alapján látja a végrehajtói iroda. Megbízhatsz ügyvédet, de ha gyakorlatilag nem laksz messze a végrehajtói irodától, van felesleges legfeljebb 30 perced, akkor ezt díjmentesen megteheted. Ha messze laksz írsz egy levelet a végrehajtónak, hogy továbbítsa a kérelmedet az Önkormányzatnak.

Te tudod mire akarsz kiadni pénzt, de ha tartozásod van, akkor érdemes nem mindenre előre elkölteni a jelenlegi büdzsét :)

cito22 # 2020.12.02. 18:13

papinianus88:

Közvetlenül tárgyalnék az Önkormányzattal, a végrehajtót kihagynám az egyezkedésből egész addig, amíg felé jelezni kell a megegyezés létét és az ügy lezárásának igényét ilyen módon.

(A vh a kevésbé korrektek közé tartozik a "szakmában".) A vh-val amúgy sincs miről egyezkednem, ő nem fog se kedvezményt, se részletet engedélyezni, utóbbi nem is érdekelne.

Köszönöm az információkat azért!

papinianus88 # 2020.12.02. 18:30

cito 22

Nem tudom, hogy a végrehajtási eljárás folyamatban van-e. Amennyiben igen és van lefoglalható vagyontárgyat és te a háttérben a végrehajtót "kihagyod" az értesítésből, akkor eljárási cselekményt foganatosíthat (letiltás, hatósági átutalási megbízás stb.stb. esettől függ)

Ha szünetel az eljárás, mert kaptál is erről jegyzőkönyvet, hogy nincs lefoglalható vagyontárgyat, behajthatatlan, akkor nincs jelenleg parád.

Írhatsz közvetlenül az Önkormányzatnak is, a megfelelő szerv részére, tüntesd fel az ügyszámokat, hivatkozási számokat.

cito22 # 2020.12.07. 22:39

Folyamatban van, a vh nem tud velem mit kezdeni évek óta, mert nem hagytam. Pont ez is erős alkualap lehet, hogy az önkormányzat eddig nagyjából 0 eredményt látott az elmúlt 5-6 évben, az ő szemszögükből nézve balfék a vh. De unom a kiskapukon élést, ezért zárnám le az ügyet.

Továbbra se találtam még ilyen végrehajtással kapcsolatos, felek közti közös megegyezéses alku folyamatában kifejezetten járatos ügyvédet, kicsit tanácstalan vagyok mi alapján találhatnék.

gerbera317 # 2020.12.08. 12:30

a vh nem tud velem mit kezdeni évek óta, mert nem hagytam
Hogy érted, hogy nem hagytad? Offshore-cégekbe menekítetted a milliárdjaidat, és a Bahamákon mojitos limonádét szürcsölgetve röhögtél a végrehajtó balfékségén, vagy pedig csak simán neked nincs se jövedelmed se vagyonod, és így a végrehajtás sem lehetett eredményes?
Pont ez is erős alkualap lehet
A bahamai nyaralás mindenképpen. Egyébként pedig?

alsovonal # 2020.12.08. 14:37

Bahamákon mojitos limonádét szürcsölgetve röhögtél a végrehajtó balfékségén

:D

Továbbra se találtam még

A google a te barátod is, de ha ilyen rafinált vagy, ne költs ügyvédre, hallgass papinianus88-ra és intézkedj magad.

kihagynám az egyezkedésből egész addig, amíg felé jelezni kell a megegyezés létét és az ügy lezárásának igényét

Az ügyet lezárni, pontosabban az eljárást befejezését a végrehajtó eszközöli majd. A buliból nem fogod fudni kihagyni, a költségeit ki kell köhögnöd, akármennyire nem “hagyod magad”.

cito22 # 2020.12.08. 19:24

gerbera317:
Pontosan így értem, időben lekerült a nevemről minden, magyarországi jövedelmem pedig valóban nincs.

alsovonal:
Egy szóval sem mondtam, hogy az egészből kihagyom, de eszem ágában sincs _rajta keresztül_ egyezkedni a végrehajtást kérővel.

Kezdetektől fogva tisztában vagyok vele, hogy a végrehajtó felé a végrehajtás költségeit fizetnem kell, abból nincs alku. A tőkekövetelés csökkentése a cél.

Értem én a humorotokat, de próbáljátok meg pozitívan látni, egy vh elöl [meglehetősen sikeresen] futó adós végre önszántából rendezni szeretné az ügyét. Mielőtt szó nélkül kicsengetném a teljes összeget, nyilván megpróbálok optimalizálni az összegen, ami pl. bankok, bedőlt hitelesek esetén egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott gyakorlat.

gerbera317 # 2020.12.08. 19:52

"Egyezkedni" - hmm. Miből gondolod, hogy két-háromgyermekes családanyákkal lehet ilyesmiről tárgyalni? Egy önkormányzatnál mindösszesen 2 döntésképes ember van: a polgármester és a jegyző. Az összes ügyintéző ezekre mutogat. De ha a jegyző a polgármester csicskása, akkor már csak egy ilyen van. Az még a nagy kérdés, hogyan kerülsz a párnázott ajtón belülre. Mindenesetre, az alku szerint felajánlandó összeg legyen ott a zsebedben. Ja, és nem "felé".

alsovonal # 2020.12.08. 20:17

A tőkekövetelés csökkentése a cél.

Gondoltam, de a végrehajtást kérődet botorság egy pénzintézethez hasonlítani.

Lehet alkudozni, de nyilván nem te fogsz hendikeppel indulni, persze a leglényegesebb, hogy mennyit virítasz, ahogy azt gerbera is írta.

Korábban voltam hasonló helyzetben (egészen kedvező megegyezést kötöttem, no nem önkormányzattal :D), hidd el, hogy ügyvéd részvétele felesleges pénzkidobás.

(A felé egy helyhatározószó, szerepe, hogy kifejezze az állítmány körülményeit.)

cito22 # 2020.12.08. 21:56

gerbera317:
Tárgyalni az illetékessel kell, nem az ügyfélszolgálatos Bözsikével meg Marikával, tudom. A (más területen) gyakorlatban eljutni a megfelelő emberhez nehezebb, mint maga az alku. "Pénz a zsebben", rajtam nem múlna.

alsovonal:
Ügyvédet arra keresek, hogy az én érdekeimet képviselve biztos legyek a "mi a hivatalos menete" kérdésekben és ellenőrizze/elkészítse a "mit írok alá" dokumentumokat. Nem vagyok rossz jogértelmezésben, de ebben az esetben hasznomra válna, ha egy hozzáértő vezetne és nem fotel-jogászkodnék.

Köszönöm a válaszaitokat!

gerbera317 # 2020.12.09. 08:27

Azért nincs szükség ügyvédre, mert itt nem a jogszabályok rengetegében kell lavírozni, azokat értelmezni, esetleg félreértelmezni, hanem egyszerűen csak nem akarod megfizetni a teljes tartozásodat. Más szóval: elengedést kérsz. Még másabb szóval: méltányosság gyakorlását kéred. Ehhez pedig nem kell jogász, mert ilyen kérelemre már 6 elemivel is bárki képes; egyszerűen csak fel kell sorolni a méltányolandó körülményeket, és meg kell találni a kapcsot ezek és a teljesítési kifogásod között úgy, hogy azt a másik is elhiggye, de legalább megingassa az eredeti szándékában. Ha ez nem sikerül, akkor egy jogász se nagyon fog tudni változtatni.

Attila6789 # 2020.12.09. 09:28

A következő ügyben kérek tanácsot:

Korábban hitelt vettem fel melynek fedezete egy belterületi telek volt, a hitelező jelzűlogot jegyeztetett be a telekre a folyósítás előtt. Amikor nem tudtam fizetni az esedékes részleteteket, végrehajtást indított de a telek tulajdonjoga tekintetében nem intézkedett, így amikor 2 év múlva bíróságre vittem az ügyet, akkor már jelentős kamat halmozódott fel, és rajtam maradt a tartozás egy része.

Kérdésem:a fenti esetben kinek a kötelessége a telek tulajdonjogának rendezése ( a hitelezőt nem érdekelte mert a kamat ketyegett a tartozáson) van-e erre valamilyen jogszabály, illetve mennyi időn belül kell elindítani a végrehajtás jogerőre emelkedése után, ha a hitelező kötelessége?

gerbera317 # 2020.12.09. 10:01

ha a hitelező kötelessége?
Hogyan lehet úgy kérdezni, hogy a kérdéseddel eleve valótlant állítasz?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.09. 10:34

Az a szemét adós! Hát hagyta, hogy szaporodjon a kamat.

Tudod, bármikor visszafizethetted volna a tartozásodat, és nincs több kamat. (Akár az ingatlanodat is eladhattad volna, és abból.)

Te vitted bíróságra? Nocsak.

drbjozsef # 2020.12.09. 11:42

Attila6789,

A jelzálogjog, mint a neve is mutatja, egy jog. Nem egy kötelesség. Nem kell azt érvényesítenie a hitelezőnek, ha nem akarja. A kötelesség ez esetben a te oldaladon lett volna...