végrehajtás alá vonható jövedelem

Atis77 # 2011.02.17. 12:51

És ha éhen halunk kitől tiltanak? :(

végrehajtó1 # 2011.02.17. 14:08

Nem fog senki sem éhenhalni:)

efraim # 2011.02.18. 14:24

A minimálbér 60%-ának megfelelő képzési hozzájárulásból(43.260 ft), ha egyedülállóként semmi más jövedelmem nincs, egy régi, több éve inkasszó cégnek átadott kisebb tartozást milyen mértékben tilthatnak le? Illetve általában mi a gyakorlat, hogy rátalálnak-e a képző cégre? (Csak a "Kedvezmény Központ" küld időnként egy-egy sima levelet részletfizetési ajánlattal)
Másik: Ha egy járandóság olyan bankszámlára megy, mely nem az adós nevén van, hozzá nyúlhat-e a végrehajtó?

efraim # 2011.02.18. 14:30

A postai úton kézbesített juttatások tényleg kívül esnek a végrehajtó hatáskörén?

végrehajtó1 # 2011.02.18. 14:54

Mindaddig mig a címzet meg nem kapja.

efraim # 2011.02.18. 15:47

Hú!Bocs, de megint elfelejtettem egy jelentős körülményt megírni! az említett bankszámla a házastársamé, egyedül az ő nevén van, nekem csak hozzáférést engedélyezett. Elnézést a pontatlanságokért.

efraim # 2011.02.18. 15:52

A másik e-mailom úgy tűnik, nem ment át, a pontosítással: a 43260 ft esetében finanszírozott felnőttképzésről van szó, regisztrált álláskereső státusz mellett. A kérdés a végrehajthatóság mértéke Mégegyszer elnézést a pontatlanságokért.

Merci05 # 2011.02.19. 15:27

Üdvözlöm olyan kérésem lenne hogyha tartozásom van azt a családi potlékbol levonhatják-e mert hogy azt a gyerekek kapják nem én csak az én folyoszámlámra

végrehajtó1 # 2011.02.19. 15:33

nem

végrehajtó1 # 2011.02.19. 15:43

De a bankszámlán már nem családipótlék.

monalisa1 # 2011.02.19. 20:33

Merci05, szólni kell a végrehajtónak -és bemutatni az erre vonatkozó iratot-, hogy a számlán lévő összegből a cs.pótlékot "ne bántsa".

efraim # 2011.02.21. 12:12

Megpróbálom pontosítani a kérdésem. van egy 2005-ös bankkártya-túllépésből eredő, kamatokkal 130ezres tartozásom, akkor még nem voltam férjnél. Évekig nem is kerestek, majd egyszercsak egy adósságbehajtó cég írt sima leveleket "Kedvezmény Központ" részletfizetési ajánlataival, ezzel időről időre bombáznak, de más nem történik. Jövedelmem mindvégig alacsony volt, minimum-rokkant nyugdíj, vagy segély. Jelenleg házas vagyok, de különélés állapotában. Bankszámla csak a férjem nevén, nekem csak hozzáférésem van. Ha erre a bankszámlára valami jön, azt ugye nem vonhatják? Az adósság még a házasság előtti. Jelenleg csak segély a jövedelmem, 28500 ft, ebből tudom, nem vonhatnak.
Tervezek egy felnőttképzési tanfolyamot, amire 43 260 ft.-ot, a minimálbér 60%-át fizetik,ebből nem tudom, hogy mennyit vonhatnak, ha erre a bankszámlára menne?
Részben választ kaptam, h. postán kérjem, de ez nagyon érdekel, hogy a bankszámlára érkező pénzhez nyúlhatnak-e?

Besi # 2011.02.21. 13:38

Tisztelt Végrehajtó!
A kérdésem az lenne, hogy ha egy családiház tetőtéri lakása lesz a nevünkön (szocpol miatt a nevünkre kell íratni ha megkapjuk a lakhatási engedélyt)de pl ha a gyerekünkre, vagy az édesanyámra íratunk haszonélvezői jogot akkor is elárverezhetik a lakást?

végrehajtó1 # 2011.02.21. 15:29

igen

Ericson # 2011.03.03. 15:09

Tisztelt Végrehajtó!
Vásároltunk egy ingatlant 2008-ban ,CHF alapú önálló jelzálogjogú kölcsönszerződést kötöttünk a bankkal,
10 millió Ft-t vettünk fel. Az ingatlant 18,5 millió Ft-ra becsülték fel.Amikor megkaptuk a kölcsönt egy Életbiztosítással egybekötött hitelről volt szó ,így Havonta fizettük a 60 ezer Ft-ot a bank felé félévente pedig 200 ezer Ft-ot a biztosító felé.Így 10 év alatt ki tudtuk volna fizetni a ház árát.Csak hogy amint megvettük a házat jött a válság és 1 évig tudtuk így fizetni. A bank felé megemelkedett a havi törlesztés 105 ezer Ft-ra és így nem tudtuk fizetni a fél évente esedékes 200 ezer Ft-ot a biztosító felé. Közben kiderült,hogy az 1 év alatt befizetett 400 ezer Ft-ból a biztosítónál csak 280.000 Ft maradt mert olyan részvényekbe fektették a pénzünket amely veszteséges volt.Ezért a bank közreműködésével a tőke részt is átvittük a bankhoz,közjegyző előtt megszüntettük a biztosítási részt. A bank azt mondta így még kevesebb is lesz a havi törlesztés.De sajnos a svájci frank tovább emelkedett,így lett a havi törlesztésünk 120.000 Ft.Párommal minimálbérből élünk már nagyon nehéz volt a törlesztés.Még jobban megemelkedett a frank és már 145.000 Ft törlesztésnél jártunk,pár hónapig tudtuk fizetni de be kellett látni ez már meghaladja az erőnket. Már dolgozni is alig tudtunk bejárni,közben fizettük fejenként a 20.000 Ft illetéket is.Nem is ez a lényeg,hanem 2009 novemberétől nem tudtuk fizetni a törlesztőrészletet.Ezért 2010.07.26.-án a bank felmondta a szerződést,a közjegyzői okirat 16.258.340 Ft tartozásról szól,és hogy forintosították a hitelt.Mi azóta is havonta beszélünk a bankkal az ő közreműködésükkel,segítségükkel próbáljuk eladni az ingatlant. De sajnos nem jelentkezik senki. Most ott tartunk,hogy a banknál egy ügyintéző azt mondta próbáljuk levinni a ház árát 14 millió Ft-ra (eddig az ő beleegyezése és tanácsai szerint 15 milló Ft-ért árultuk.)és ha megveszi valaki 13,5 milló Ft-ért kérvény útján elengedik a fennmaradó tartozást,ami napi szinten 2010.07.26.óta 8000 Ft-al növekszik.Vevő nem jött eddig,és a bank most már azt mondta a tartozás túlhaladja az ingatlan felbecsült értékét,18,5 millió Ft-ot. Most már 2 hónapja nem hívtak azt gondolom készülnek az árverésre,csak nem mondják.
A kérdésem az lenne ha önálló jelzálog szerződésről van szó és megtörténik az árverés de nem fedezi a tartozás összegét akkor a fenn maradó összeget hogyan hajthatják be rajtunk?/ ha mégsem engedi el a bank./ Van joguk esetleg más vagyontárgyat elvinni? Ráterhelhetik a fizetésünkre? Mert arról a közjegyzői okiratban nem találtam semmi vonatkozást,hogy tejes vagyonunkkal felelünk.
Bocsánat ha hosszúra sikerült,de így tudtam legjobban leírni mi a problémám.
Bármilyen hozzászólásnak nagyon örülnék. Előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2011.03.03. 16:22

Válassz rövid:Ez esetben a bank végrehajtást kérhet.Itt a vh az adós(ok) vagyontárgyait ingóság, bankszámla vagy munkabérét vonhatja vh alá.

Ericson # 2011.03.03. 17:14

Köszönöm válaszát.Szóval akkor az "önálló jelzálogjog " nem azt jelenti,hogy csak az ingatlan lehet a fedezet.Mert találtam egy leírást erről és én úgy értelmeztem.Ezek szerint rosszul sajnos.
Hát ez elég nagy baj :(
Vajon ha leíratok a nevemről most mindent /autó,motor/ az megoldás?
Olyan létezik esetleg, hogy átadjuk a kulcsot a banknak és lemondunk a tulajdonjogunkról?

Ericson # 2011.03.03. 17:36

Ezt olvastam az önálló jelzálogjogról:
"Az önálló jelzálog fogalma:
A jelzálogjog egyik szabálya lehetőséget teremt jelzálogjog alapítására úgy is ,hogy az a zálogtárgyat követelés nélkül terhelje /önálló jelzálogjog/
A jelzálogjogra jogosult ebben az esetben- zálogszerződésben meghatározott összeg erejéig- kizárólag a jelzálogjoggal terhelt zálogtárgyból kereshet kielégítést "
Szóval akkor ez a mi esetünkre nem vonatkozik?

sequaestor # 2011.03.03. 17:57

Szóval akkor ez a mi esetünkre nem vonatkozik?

Dehogynem. Ha végrehajtásra kerül a sor a közjegyzői okiratot fogják záradékkal ellátni. Tehát ami abban van, azt kell végrehajtani - gondolom jelzálog alapú hitelszerződése volt. A hitelszerződés természetesen más kérdés, de a jelenlegi közhangulatban a bank "megelégszik" a záradékkal is - legalábbis eddig így volt.

Üdvözlettel!

Ericson # 2011.03.03. 18:18

Ezért sem értem ,hogy amikor megvettük 10 millió Ft-ért a házat aminek az értéke 18,5 millióra lett becsülve a bank által,elfogadták fedezetként, akkor most,hogy végrehajtásra kerül az ingatlan miért vihetnének el vagyontárgyakat tőlünk.Egyik okiratban,kölcsönszerződésben sem találtam erre vonatkozó utalást,kizárólag azt hogy az ingatlan a fedezet.

marinkopisti # 2011.03.07. 11:22

segítségetek szeretném kérni !

Van jó pár bedőlt hitelem miket képtelen vagyok fizetni mivel 50% gyerektartást vonnak a béremből . Állandó lak cím ugyan azonos a volt feleségemmel ki azóta is használja 3 gyerkőcömmel . Én tartózkodási helyem élettársam van.Sokan feltették már ezen kérdéseket bizonyára de szeretném tisztán látni mindet .
Kérdéseim : Inkasszózhatják e számlám ha 50% levonás van belőle (ez havi 50000 Ft körüli összeg).

• Mivel nem élek az állandó lakhelyemen és nincs is ott semmim már onnan foglalhatnak e le bármit is a lakás tulajdonom miatt.(sajna ez is bedőlt felmondott lakáshiteles)
  • Megoldás e ha nem a saját nevemre szóló bankszámlára érkezik a munkabérem ?
  • autó üzembentartója vagyok mi az élettársam nevén van lefoglalhatják e az én tartozásaim miatt

Válaszokat köszönöm

végrehajtó1 # 2011.03.07. 11:30

Inkasszózhatják e számlám ha 50% levonás van belőle

igen

Megoldás e ha nem a saját nevemre szóló bankszámlára érkezik a munkabérem ?

igen

autó üzembentartója vagyok mi az élettársam nevén van lefoglalhatják e az én tartozásaim miatt

nem

Mivel nem élek az állandó lakhelyemen és nincs is ott semmim már onnan foglalhatnak e le bármit is a lakás tulajdonom miatt.(sajna ez is bedőlt felmondott lakáshiteles)
nem

végrehajtó1 # 2011.03.07. 11:31

igen
nem
igen
nem

végrehajtó1 # 2011.03.07. 11:31

először dns hibát irt:(

arthas74 # 2011.03.08. 10:30

Tisztelt Végrehajtó!

A fizetésemből letiltás útján vonják a tartozásaim. Összesen 3 db letiltás van, miből 2db letiltást sorba állítottak 2014-ig. Kilenc hónapja majd 50%-ot vonnak le a fizetésemből, így alig 47ezer ft marad. A tartozás mely épp levonásra kerül, nem hogy csökkene, hanem gyarapszik. 2010 szeptemberében a végrehalytótól kértem egy igazolást tartozásaim egyenlegéről. 2011 Februárjában újra kikértem, mert az addigi végrehajtó elhunyt és új végrehajtó kapta meg az irataimat. A folyamatban lévő letiltás 5 hónap alatt közel 60ezer forinttal lett tőbb.
Kérdéseim:

- Mikor 3 db levonás közül csak 1db kerül
levonásra. Akkor is alkalmazható az ide vonatkozó
törvény 65$ 3-dik bekezdése?
- Miképpen lehetséges, amit fizetek nem csökken
hanem gyarapodik?
- Az alaptőke kamatát ilyenkor mi határozza meg?
- Az alaptőke kamata havi vagy éves szinten kerül
elszámolásra?

Köszönettel