Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Vh-ügyes # 2017.02.19. 20:14

Akkor így jártál
ha meg szerencséd van, akkor csak felakasztja magát...
(nem jutott még eszedbe, hogy beszélj vele a "hogyan tovább"-ról...)

Vadsuhanc # 2017.02.19. 19:56

Őszintém Koblenyi?

Akkor így jártál. Azt gondolod cinikus vagyok, de nem.

Koblenyi # 2017.02.19. 19:31

Tisztelt szakértők!

Szeretnék licitálni egy családi házra.
Laikusként a kérdésem a következő!
Ha én nyerem a licitet, majd a vételárat kifizettem, akkor az adóst értesítik arról, hogy meddig kell kiköltözzön.
Viszont, ha ő az értesítés után teljesen szétveri a házat abban az esetben mitörténik?

Vh-ügyes # 2017.02.19. 18:57

nagyon szívesen!

colle # 2017.02.19. 18:43

Kedves Vh Ügyes!

Neked is köszönöm szépen a segítséget! Utólag már teljesen érthető. :)

Vh-ügyes # 2017.02.19. 18:19

?

colle # 2017.02.19. 18:12

Kedves gerbera317!

Köszönöm szépen a segítséget! Ha lesz fejlemény beszámolok róla. Még egyszer köszönöm!

gerbera317 # 2017.02.19. 17:45

Akkor így jártál. Fizetsz és vársz és remélsz.
Egyébként mi akadályoz abban, hogy a jegyzőkönyv aláírásakor mégis megpróbálj haladékot kérni? Az aktiválós szöveg csak egy általános jellegű tájékoztatás. Az általános pedig a speciálissal felülírható, ha a közös akarat is megvan hozzá.

colle # 2017.02.19. 17:15

gerbera317

Az alapját a híresztelésnek ez adta, mert az egyik végrehajtó a következő üzenettel aktiválta a liciten való részvételt. Az utolsó rész az érdekes. Idézem: "A vételár különbözet megfizetésére a végrehajtói iroda haladékot nem ad, kérem az Árverezőt, ennek tudatában tegye meg ajánlatát."

Mi a véleményed? Feltételezem nem minden végrehajtó ilyen, de a híresztelés alapjául ez szolgált.

A teljes értesítés:

Értesítem, hogy az aktiválási kérelmét teljesítettem. xx számú hirdetmény xx sorában szereplő tétel. xx végrehajtó. Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti. A vételár különbözet megfizetésére a végrehajtói iroda haladékot nem ad, kérem az Árverezőt, ennek tudatában tegye meg ajánlatát.

gerbera317 # 2017.02.19. 16:57

hány nap fizetési halasztással lehet azt kiküszöbölni, hogy Ne forduljon elő
45 nappal, ha ennyit nem ad, 30 nappal. Mellesleg, a végrehajtónak nem fűződik különösebb érdeke a fizetési haladék megtagadásához, úgyhogy nem tudom, mi az alapja annak a híresztelésnek, hogy nem adnak haladékot.

colle # 2017.02.19. 16:49

Vh Ügyes!

Nem értem. :) De Te sem a kérdésem. Ha igen, akkor válaszolj légy szíves. Vagy te sem érted a kérdésemet (mi)? :)

Vh-ügyes # 2017.02.19. 16:43

nem érted mi?
szerinted, csak az adós kifogásolhat...? :)

colle # 2017.02.19. 16:37

!VH Ügyes

Azt én értem, hogy a kifogásnak halasztó hatálya van a kifizetésre, de ha én holnap aláírom az árverési jegyzőkönyvet, onnantól kezdve 15 napon belül ki kell fizetnem a vételárat. DE! Ha az adós a postán csak 10 nap múlva veszi át a végrehajtó által megküldött jegyzőkönyvet, akkor neki (kézhezvételtől számítva) van még 15 napja kifogással élni. Tehát összesen beszélünk 25 napról. De nekem a holnapi aláírástól számítva 15 napon be kell fizetnem a vételárat. És ha az adós a fentiek szerint jár el, akkor amikor megérkezik az ő kifogása hiába van halasztó hatálya a vételár kifizetésének, de a 15. nap miatt én már befizettem. Tehát a kérdésem még mind az ami lentebb is.

A végrehajtó értesített, hogy a holnapi napon jelenjek meg az árverési vételár megfizetése és az árverési jegyzőkönyv aláírása és átvétele végett. Ha holnap én átveszem a jegyzőkönyvet, akkor 15 napon belül ki kell fizetnem a vételárat. DE! Ha az adósnak a végrehajtó postai úton juttatja el a jegyzőkönyvet, akkor az adósnak ahogy Te is írtad a KÉZHEZVÉTELTŐL SZÁMÍTVA van 15 napja jogorvoslattal élni. A posta 2 nap alatt kiviszi a levelet. Ha épp nincs otthon, a postán 10 napig veheti át. Így kb. eltelt 12 nap amikor megtörténik az átvétel az adós részéről. Tehát neki még a 12 napon felül van 15 napja jogorvoslattal élni. Én meg közben kifizettem a vételárat. A kérdésem, hogy az adósnak a végrehajtó postai úton szokta eljuttatni a jegyzőkönyvet? Ha igen, helyes -e a fent leírt feltételezésem?
A másik kérdésem, hogy konkrétan milyen megoldással vagy hány nap fizetési halasztással lehet azt kiküszöbölni, hogy Ne forduljon elő az, hogy én kifizetem a vételárat és rá pár napra jön a jogorvoslat az adóstól, hanem meg tudjam várni a fizetéssel az esetleges jogorvoslatot?

Vh-ügyes # 2017.02.19. 16:19

nem kell könyörögni azért a 60 napért!
(végrehajtási kifogásnak halasztó hatálya van a kifizetésre...)

colle # 2017.02.19. 12:37

tamás1234

Kedves Tamás!

"De legegyszerűbb ha felhívod a konkrét végrehajtó irodáját (csak egy telefonodba kerül) és 2 perc alatt kapsz pontos, naprakész infót..."

Bár így lenne a mai világban. 3 végrehajtó 3 különböző dolgot mondott. Lekezelőek, flegmák stb. stb. Tehát nem lehet (vagyis én nem tudtam) 2 perc alatt megfelelő infót kapni. Pedig próbálkoztam nem 2 percben. :)

Egyébként van olyan végrehajtó Tamás1234, AKI NEM AD 60 napos haladékot és ezt előre ki is kötötte. Ebben az esetben mi történik a felvetésem alapján? Mert, miután Te aláírtad a jegyzőkönyvet 15 napon belül fizetned kell...

Így a lenti kérdésem még mindig aktuális, hogy Nektek mi erről a véleményetek?

colle # 2017.02.19. 12:02

Kedves Gerbera317!

Köszönöm a válaszod! A következők miatt kérdés.

A végrehajtó értesített, hogy a holnapi napon jelenjek meg az árverési vételár megfizetése és az árverési jegyzőkönyv aláírása és átvétele végett. Ha holnap én átveszem a jegyzőkönyvet, akkor 15 napon belül ki kell fizetnem a vételárat. DE! Ha az adósnak a végrehajtó postai úton juttatja el a jegyzőkönyvet, akkor az adósnak ahogy Te is írtad a KÉZHEZVÉTELTŐL SZÁMÍTVA van 15 napja jogorvoslattal élni. A posta 2 nap alatt kiviszi a levelet. Ha épp nincs otthon, a postán 10 napig veheti át. Így kb. eltelt 12 nap amikor megtörténik az átvétel az adós részéről. Tehát neki még a 12 napon felül van 15 napja jogorvoslattal élni. Én meg közben kifizettem a vételárat. A kérdésem, hogy az adósnak a végrehajtó postai úton szokta eljuttatni a jegyzőkönyvet? Ha igen, helyes -e a fent leírt feltételezésem?

A másik kérdésem, hogy konkrétan milyen megoldással vagy hány nap fizetési halasztással lehet azt kiküszöbölni, hogy Ne forduljon elő az, hogy én kifizetem a vételárat és rá pár napra jön a jogorvoslat az adóstól, hanem meg tudjam várni a fizetéssel az esetleges jogorvoslatot? Elnézést, ha bonyolultan kérdeztem, de érthető azért a kérdésem? :)

Köszönöm szépen a válaszod!

gerbera317 # 2017.02.19. 10:46

az árverés végétől hány napja van az adósnak jogorvoslattal élnie?

Mint minden esetben. 15 nap. A végrehajtó az árverésről jegyzőkönyvet (= árverési jegyzőkönyv) készít, és ezt kézbesítteti a feleknek és érdekelteknek, akiknek a kézhez vételtől számított 15. napig van lehetőségük kifogást előterjeszteni. Ez miért kérdés?

A másik kérdésem, hogy 2017-ben meddig szól a kilakoltatási moratórium? Jól tudom, hogy március 1? Ha ezen változtatnának, azt hol és mikor teszik közzé?

Ha idén lenne ilyen, már tudnánk róla. Meg idén tavasszal nincs parlamenti választás. Majd jövőre...

colle # 2017.02.19. 09:46

Kedves Gerbera 317!

Jogos, eddig az éjszaka folyamán 20 oldalt sikerült a fórumból végigolvasnom visszamenőleg több évre. Nagyon hasznosak az információk, azonban néhány dolog nem világos számomra, kérem ebben segítsen.

A kérdésem a következő. Az árverési jegyzőkönyv aláírását követő 15 napon belül kell a vételárat kifizetni, ha a végrehajtóval nem egyeztem meg ennél hosszabb időre. Azonban a Vht.-ban van egy ilyen rész, amit Ön is idézett egy hozzászólásában. A végrehajtó ezen két feltétel esetén adja birtokba az ingatlant.

Ha az árveréstől számított 30 nap eltelt, és további 2 feltétel is teljesült, ezek:

  1. az árverés jogerős,
  2. az árverési vevő a vételárat megfizette

Az adósnak az árverés végét követően hány napja van arra, hogy jogorvoslattal éljen, vagy kifogást tegyen a végrehajtási folyamat ellen? Ugyanis van egy ilyen rész is. - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a vételárat végrehajtói letéti számlára.

Az adós az árverés végétől hány napig támadhatja meg jogorvoslattal az árverést?

Az miatt kérdezem, mert többen jártak úgy, hogy pár napon belül aláírták a jegyzőkönyvet, majd rögtön befizették a vételárat is, és időközben jogorvoslattal megtámadták az árverést. Így a vevő elutalta a pénzt, de ezt ugye elég lett volna akkor, ha az elbíráló határozatot követő 15 napon belül teszi meg. Ez miatt kérdeztem, hogy az árverés végétől hány napja van az adósnak jogorvoslattal élnie?

A másik kérdésem, hogy 2017-ben meddig szól a kilakoltatási moratórium? Jól tudom, hogy március 1? Ha ezen változtatnának, azt hol és mikor teszik közzé?

Köszönöm szépen a válaszát előre is!

gerbera317 # 2017.02.18. 20:14

Ez a topik csak erről szól, másról nem is. Mi volna, ha beleolvasnál egy kicsikét?

colle # 2017.02.18. 19:49

Tisztelt Szakértők!

Egy árverésen mi adtuk a legmagasabb árat. A végrehajtó kiértesített az online árverési felületen, hogy fáradjak be a vételár kifizetése valamint a jegyzőkönyv aláírása és átvétele végett. A következőkben kérném a segítséget.

A gyakorlatban hogyan néz ki az átadás folyamata ameddig tulajdonba és birtokba is vehetem az ingatlant?

Miután aláírtam a jegyzőkönyvet és kifizettem a vételárat, mikor kerül a tulajdonomba az ingatlan? Mikor vehetem leghamarabb birtokba a lakást abban az esetben ha együttműködő az adós, és mikor abban az esetben, ha nem és kilakoltatásra kerülne sor? Honnan lehet tudni, hogy a tulajdonos együttműködő, vagy sem? Hogy feleslegesen ne húzódjon a dolog, kérhető -e már a jegyzőkönyv aláírásakor a végrehajtótól, hogy amennyiben az adós nem hajlandó kiköltözni automatikusan indítsa el a kilakoltatási folyamatot?

Köszönöm előre is a tanácsokat és a válaszokat!

Nóri08 # 2017.02.17. 21:01

nagyon köszönöm nonolet a gyors és frappáns segítséget! :)

Nóri08 # 2017.02.17. 20:32

Tisztelt szakértők!

Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy árverésen vettünk egy házat tehermentesen, mely már a Földhivatal bejegyzett nevünkre,valamint van birtokba adási papírunk is a mérőórák gyári számával és állásaival hogyan vettük át őket. Áram, gáz és víz nincs a házban. Áramot és a gázt elrendeztük nincs rajtuk tartozása az előző tulajnak, de mivel sosem használták a házban ki lettek kötve így mint új szerződök a bekapcsolási díjat és a szerelőt nyomáspróbát kell kifizetnünk az ő elmondásuk szerint. Viszont a víz szolgáltató nevezetesen a Bácsvíz Zrt. 50 ezer forintos tartozást mutatott ki az előző tulajnál és szűkítőt tettek fel az utca felől a vízcsőre. Bent az irodájukon ragaszkodnak ahhoz, hogy mi fizessük ki az előző tulaj hátralékát, valamint a szűkítő levételét ami további 32 ezer forint, mert ha nem akkor új előfizetőként új tervrajzot és engedélyt kell készíteniük ami 120 ezer forint felett van. A kérdésem az lenne, hogy ehhez tényleg joguk van-e? vagy mi a a teendő ilyenkor, mert a végrehajtói irodán azt mondták, hogy ne hagyjuk magunkat, mert mindig bepróbálkoznak és forduljunk a fogyasztóvédőkhöz ha nem engednek, hogy csak a visszakapcsolást fizessük ki, mivel tehermentesen vettük és tervezve is megvan a vízhálózat csak szűkítővel elzárták.
Válaszukat nagyon köszönöm!
Tisztelettel: Nóra

Gyula35 # 2017.02.15. 08:48

Grave7 tényleg ezer köszönet a részletes iránymutatásért, voltam is már bent a közös képviselőnél, és a határozattal teljesen lemostam Őt a terepről, sőt még pár tulaj jelenlétében felelősségre is vontam, hogy miért nem tett 3 éve semmilyen intézkedést az elmaradt közös költség behajtása ügyében. Egyből ki is adta a 0-s igazolást!!!

Úgyhogy mindenkinek ajánlom ezt a jogesetet (a két határozat egy ügyhöz kapcsolódik, a második az első fellebbezése), mert kincset ér!
Kis segítség a lekéréséhez, mert én is szenvedtem vele:

http://birosag.hu/…rozatok-tara

1-nél a Határozat azonosítójához kell beírni, hogy: 53756, utána keresés
2-nál: Határozat azonosítója: 639945

Gy

Gyula35 # 2017.02.15. 05:32

ÚÚÚ köszönöm a sok segítséget mindenkinek! Grave7 ezzel a határozattal remélem sikerül meggyőznöm a kk-t!

Gyula35 # 2017.02.14. 15:14