Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Moyoko # 2015.07.11. 18:25

recece0609

Én se igazán értem a jogerőre emelkedést követően adhatja át az ingatlant a végrehajtó. Ha jogerőre emelkedett és át adta az ingatlant akkor mit is fellebbezett a Bíróságon és az mit fügeszett fel?

Ha átvetted akkor gondolom törvényesen járt el a végrehajtó és át vehetted, ennyi.

A kacatjait meg őrizni vagy köteles, nem a lakásban hanem bárhol csak az a lényeg hogyha előre bejelenti (írásban nem árt neki is ) akkor át tudja venni azokat.

Ha a rendőrnek egy bírósági végzést mutogat az nem biztos hogy rendőröknek joguk is van intézkedni. Videóra kell venni az intézkedést és fel kell őket jelenteni. A bíróság dönt hogy jogszerűen jártak el vagy sem ennyi.

Azt mondjuk nem értem hogy a volt tulajdonos honét tudta hogy te mikor üríted ki az ingatlant? Ő még bent lakik?

Bori Bori # 2015.07.11. 13:55

Miért nem mondtad, hogy ezek a te bútoraid? Oda viszed őket, ahova akarod. Az adós milyen papírt lobogtat a rendőrnek?
Nincs mit felfüggeszteni. A végrehajtás jogerős, vége.

recece0609 # 2015.07.11. 08:13

Grave7

Valóban zavaros bocsánat .
Idézem:

  • Tekintettel arra,hogy a végrehajtó intézkedése ellen az adós kifogást nyújtott be a bíróság a végrehajtást a Vht 49$ (1) bekezdése alapján a végrehajtás kérő kérelmére az adós ingatlana értékesítése tekintetében felfüggesztette .

A végzés hatályát a Vht 50 (1) bekezdése szabályozza ,a fellebbezés halasztó hatály nélküliségét a vht 50 (3) bekezdése .

Egy éve vettem az ingatlant akkor a beadványait elutasították amiket sorra megfellebbezett .Mindenkit mindenhol feljelentett a végrehajtás kérő nem nyilatkozik ,hogy ki lett e fizetve (az adós erre hivatkozik) emellett van még 3 végrehajtás ellene erre az ingatlanra. (A végrehajtó lejött birtokba adta stb ,de ez már egy régi történet.)

Erre most megbíztam valakit ,hogy takarítsa ki a szemeteit valóban undorító koszos bútorok stb. erre kiküldte a rendőröket azok meg visszapakoltattak a teherautóról mindent a házban azzal az indokkal ,hogy amíg nem kapnak a bíróságtól állásfoglalást nem vihetnek el semmit!! Az ingatlan a nevemen, be vagyok jelentkezve,a birtokba adás tényéről meg van a végrehajtói papír.A 30 nap helyett 4 hónapot vártam ,hogy elvigye a szemeteit.

Erre vonatkozott a kérdésem a rendőrnek joga van engem kitiltani és megmondani mit vihetek el az ingatlanomból?

Moyoko # 2015.07.10. 10:29

Zárlatról ezt találtam és gondolom törlik is mert 2013-ban én is kinéztem egy tök üres házat bűnügyi zárlat volt rajta, nem mertem licitálni, gondolom más sem mert alap áron kelt el. Azután láttam az ingatlant át vette a nyertes és rögtön hirdette is eladásra, már el is adta.

Vht. (1994.LIII.) 137. § (1) "A végrehajtás alá vont ingatlant megszerző új tulajdonos tulajdonjogát csak a következő jogok terhelhetik:
a telki szolgalom,
a közérdekű használati jog,
az ingatlannyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jog,
a törvényen alapuló haszonélvezeti jog akkor is, ha nincs az ingatlannyilvántartásba bejegyezve."
Ez alapján ha árverezhető akkor a "bűnügyi zárlatot" törölni kell, ha nem árverezhető akkor meg a végrehajtó felel a befizetett dohánnyal. :)
2014. jan 1-től kiegészült a Vht. bár a bűnügyi zár alá vett ingatlan árverezhetőségének kérdését nem egyértelműsíti:
Bűnügyi zárlat
Vht. 202. § (1) "Ha a büntetőeljárásról szóló törvény szerint a büntetőügyben eljáró bíróság, ügyész, nyomozó hatóság a terhelt egész vagyonának vagy egyes vagyontárgyainak a zár alá vételét rendelte el (a továbbiakban: bűnügyi zárlat), ennek elvégzése a végrehajtó hatáskörébe tartozik."
(2) "A bűnügyi zárlatra a zárlatnak a szabályait, a pénzfizetésre irányuló bűnügyi követelést vagy ilyen polgári jogi igényt biztosító bűnügyi zárlatra pedig a pénzkövetelés biztosításának a szabályait kell megfelelően alkalmazni."
203. § (1) "A végrehajtó a bűnügyi zárlatot az elrendelő határozat kézhezvétele után haladéktalanul foganatosítja."
(2) "Bűnügyi zárlat esetén - az adós nyilatkozata vagy egyéb adat alapján - a foglalási jegyzőkönyvben fel kell tüntetni azokat a tartozásokat is, amelyek az adóst jogszabálynál fogva, tartási kötelezettsége folytán vagy más jogcímen terhelik."
204. § "A vagyonelkobzás biztosítására elrendelt bűnügyi zárlat esetén
az adós minden vagyontárgyát le kell foglalni, kivéve a végrehajtás alól mentes vagyontárgyakat és a munkabért,
az ingatlan zárgondnokául azt a szervet kell kijelölni, amely a vagyonelkobzás esetén állami tulajdonba kerülő ingatlant a jogszabály értelmében kezeli.
”"

Moyoko # 2015.07.10. 10:08

Sziasztok!

Azt tudja-e valaki hogy a Bűnügyi Zárlattal terhelt ingatlan
sikeres árverés esetén törlődik? Én olvasatom szerint igen

"Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: törvényen alapuló haszonélvezeti jog, függetlenül az ingatlannyilvántartás tartalmától"

Moyoko # 2015.07.10. 10:03

@Grave7: Hát már sokat nem kell várni és kiderül :)

Grave7 # 2015.07.09. 20:33

@Moyoko: Ha tényleg ezt mondta neked, akkor gratulálok a végrehajtó szövegértelmezési képességeihez.
Egyébként kíváncsi lennék, hogy ezt le is meri írni, vagy majd időközben megváltozik az álláspontja :D

Grave7 # 2015.07.09. 20:30

@recece0609: Zavaros amit írsz:
. Mi jogerős? Ha az árverésre gondolsz, mi alapján mondod ezt, milyen iratod van erről?
. Az árverést nem lehet birtokba adni, talán inkább ingatlant.
. Igen, a bíróság felfüggesztheti a végrehajtást - nem kötelezően, mérlegelésétől függ. Akár a teljes végrehajtást, akár egy konkrét eljárási cselekmény vonatkozásában. De valójában mit függesztett fel a bíróság (mit írt a végzésben)?
. Amit Moyoko írt az ingóságok őrzésével kapcsolatban. De milyen "szemét" amit kipakolsz? Ha az adósra érted, akkor problémás.. Mit mond a rendőr, miért jött, mit mondtak neki?
. Ügygazda végrehajtó hatásköre szerintem értelmezési kérdés, lehet egyik bíróság így gondolja, másik úgy.

Moyoko # 2015.07.09. 08:39

Sziasztok

Ma sikerült beszélnem a végrehajtóval, azt mondta hogy szeptember 16-tól indítja a folyamatot és 2-3 hétre rá át adja az ingatlant az az szeptember végén október elején.

A mi teendőnk már csak annyi hogy szeptember elején írjunk feléjük egy kérvényt, az ingatlan átadásról. Ennyi.

Moyoko # 2015.07.08. 17:00

recece0609

Ha birtokba veted az ingatlant akkor 30 napig köteles vagy megőrizni a holmiját, 30 leteltével mehet a szemétbe ennyi.

recece0609 # 2015.07.08. 12:56

Birtokvédelem a jegyzőtől vajon megoldás lehet?

recece0609 # 2015.07.08. 04:20

És még mindig nincs vége. Egy jogerős 4 hónapja birtokba adott árverést fel lehet felfüggeszteni
a vht 49 paragrafus 1 bekezdése alapján ? És rendőrt küldhet rám a volt tulajdonos miközben pakolom ki a szemetet a házamból? Ae ügygazda végrehajtó mégsem rendelkezik országos hatáskörrel?

Moyoko # 2015.07.07. 06:20

Annyit tennék még hozzá mindenki aki a kilakoltatásra vár vegye fel a végrehajtójával a kapcsolatot, hogy miként kell eljárnunk szeptember 16 után. Meg is oszthatnátok hogy kinek mit mond, én ma meg próbálom utol érni telefonon és ha sikerült meg írom mit mondott.

Moyoko # 2015.07.07. 05:26

Köszönöm Grave7.

Egyébként ezt a bírósági közreműködés dolgot honnan vetted?

Sajnos rossz tapasztalataink vannak a végrehajtókkal, édesapám vett egy teljesen üres lakást, közös képviselet és a szomszédok is tanúsították hogy évek óta üres,de a deviza hiteles moratoriumra hivatkozva nem adta át az ingatlant. Azt mondta forduljunk bírósághoz. Ugyan a bíróság sem adta át az ingatlant ők is a moratoriumra hivatkozván. Nem akarok kitérni a törvényre de tudjuk hogy üres ingatlan át adható és ha a tulajdonosnak van hol laknia akkor a lakott ingatlan is átadható lett volna.

Az a baj a törvény elég kusza és sok végrehajtó sem tudja (vagy nem akarja értelmezni és lepasszolja a felelősséget a bíróságra) és sajnos saját bőrünkön tapasztaltuk hogy a bíróság(ok) sem a törvény szerint ítélkeznek.

Tehát sajnos nagy esély van rá hogy a végrehajtó a bírósághoz fog minket irányítani.

Grave7 # 2015.07.06. 20:56

@Moyoko: A 42. § eljárási kérdésekben visszautal a 41. §-ra (illetve lényegében megegyezik vele), így nem szükséges részletesen kitérni rá.

A félreértéseid helyesbítem:
. a jogszabály mind az új eljárásokra vonatkozik, mind a régiekre, amelyekben a 2014. évi XXXVIII. törvény alapján nem lehetett eddig semmit csinálni (tehát nem volt kérdés, hogy az árverezett ingatlanok birtokba adása "megindítható");
. nem kell a bíróságtól semmit kérvényezni, a végrehajtóhoz kell beadni a levelet (persze ha olyan ügyről van szó, ahol meghatározott cselekmény végrehajtása az eljárás célja, akkor ott az egyik lépés, hogy a bíróság végzésben is elrendelje ezt - de ez ritka eset);
. a "30. napon folytatható az eljárás", nem jelenti az aznapi birtokbaadást, korábban pedig az értesítést sem lehet kiküldeni az adósnak (és valamennyi időt azért biztosítani kell neki, hogy akár össze tudjon készülni és elmenni).

Egyébként ezt a bírósági közreműködés dolgot honnan vetted?

Moyoko # 2015.07.05. 19:50

Tehát az én olvasatom szerint 2015-09-16 án kérvényezni kell a végrehajtón keresztül a bíróságot hogy rendelje el a kényszer intészkedést ami 2015-10-16-án a rendőrségnek végre kell hajtania.

Moyoko # 2015.07.05. 19:43

Gyerekek a 42 es paragrafust nem is olvastátok!!! 2015 Szeptember 16-tól A MÁR ELÁRVEREZETT HÁZAKNÁL MEG INDÍTHATÓ A KILAKOLTATÁS, HISZEN ITT MÁR NEM INDUL ÚJ VÉGREHAJTÁS!! SZEPTEMBER 16-ÁN A BÍROSÁGTÓL KÉRVÉNYEZNI KELL A KÉNYSZER INTÉZKEDÉST. HA ELUTASÍTJA AKKOR ÚJBÓL KELL KÉRVÉNYEZNI! ADDIG AMÍG EL NEM RENDELI A KILAKOLTATÁST!!

42. § (1) A Vht. 303. §-ában meghatározott lakóingatlan-kiürítés foganatosítása - a Vht. 182/A. §-ában foglalt rendelkezések figyelembevételével - a pénzügyi intézmény és a fogyasztó közötti elszámolás adós részére történő megküldésének végrehajtó részére történő bejelentését vagy a (2) vagy a (3) bekezdés szerinti bejelentést követő harmincadik napon folytatható, a bejelentésre a 41. § (2) bekezdésének szabályait kell alkalmazni.
(2) A 41. § (2) bekezdés szabályainak alkalmazásával azt is be kell jelenteni, ha a fogyasztói kölcsönszerződés tekintetében e törvény rendelkezései szerint nem kell elszámolni.
(3) Ha a végrehajtást kérő követeléskezelő és a fogyasztó nála nem kérte a 7. § (2) bekezdése szerinti elszámolást a 16. § (3) bekezdése szerinti honlapon való közzétételt követő harminc napon belül, ezt kell bejelenteni a 41. § (2) bekezdés szabályainak alkalmazásával.
(4) A Vht. 303. §-ában meghatározott lakóingatlan-kiürítés foganatosítása - a Vht. 182/A. §-ában foglalt rendelkezések figyelembevételével - legkésőbb 2016. december 31. napját követően folytatható.
Új sor ebben az időállapotban42/A. § A jelzálogjoggal biztosított fogyasztói kölcsönszerződésből eredő követelésen alapuló végrehajtási eljárások tekintetében, ha a 41. §-ban és a 42. §-ban foglalt feltételek 2015. szeptember 15. napján vagy azt megelőzően következnek be, akkor a 41. §-ban és 42. §-ban meghatározott határidők kezdő időpontja 2015. szeptember 16. napja.

Grave7 # 2015.07.03. 18:27

@focitomi:
2014. évi XL. törvény:
42/A. § A jelzálogjoggal biztosított fogyasztói kölcsönszerződésből eredő követelésen alapuló végrehajtási eljárások tekintetében, ha a 41. §-ban és a 42. §-ban foglalt feltételek 2015. szeptember 15. napján vagy azt megelőzően következnek be, akkor a 41. §-ban és 42. §-ban meghatározott határidők kezdő időpontja 2015. szeptember 16. napja.

."41. §-ban és a 42. §-ban foglalt feltételek" - elszámolás bejelentése és megküldése a végrehajtónak, a Vht. által előírt intézkedések megtételével együtt;
."41. §-ban és 42. §-ban meghatározott határidők" - bejelentést követő 30 nap után nem kell szünetelőként nyilvántartani az ügyet, illetve 60 napon belül kell megkezdeni az intézésüket

.
41. § (1) A 2014. évi XXXVIII. törvény 17. §-ában foglalt szabályokat az ott szabályozott végrehajtási eljárásokban a pénzügyi intézmény és a fogyasztó közötti elszámolás adós részére történő megküldésének bejelentését vagy a (3) vagy (4) bekezdés szerinti bejelentést követő harmincadik nap elteltét követően nem kell alkalmazni.
(6) A végrehajtónak a 2014. évi XXXVIII. törvény 17. §-a alapján szünetelő ügyként nyilvántartandó ügyek intézését a (2) bekezdés szerinti bejelentés és melléklete végrehajtóhoz érkezésétől számított 60 napon belül kell megkezdenie.

."2014. évi XXXVIII. törvény 17. §-ában foglalt szabályok" - adott típusú ügyek szünetelőként való nyilvántartása

focitomi # 2015.07.02. 20:55

Grave7:Nem a 30 nap került meghosszabbításra?
Biztosan ki kell várni szeptember 16. után a 30 napot?

Bori Bori # 2015.07.02. 18:13

Aztán már hipp-hopp nyakunkon a téli kilakoltatási moratórium.

Grave7 # 2015.07.01. 21:55

@bokorattila: 99% valószínűséggel a jogszabályoknak megfelelően jár el a végrehajtó. A birtokbadás sem 2015.09.15-t követően azonnal fog megtörténni, onnantól még 30 napot kell várnia a végrehajtónak hogy bármilyen intézkedést tehessen (így az időpont kijelölése is).

bokorattila # 2015.06.30. 19:32

2014 tavaszán vásároltam egy ingatlant árverés útján. Viszont a végrehajtó a mai napig nem adta át a 2014/38 és 2014/40-es törvény előírásai miatt (Elszámolási törvények) majd a határidőt kitolták 2015 szeptember 15-ig. Érdeklődnék, hogy jogos e a végrehajtó eljárása? Több mint 1 éve tulajdonosa vagyok az ingatlannak (a földhivatal bejegyzett), azóta fizetem a közös költséget is (10800 Ft/hó). A jogszabály ha igaza van a végrehajtónak a tulajdonhoz való jogomat korlátozza valamint kárveszélyt is viselnem kell de az ingatlant nem használhatom...
Mit lehet tenni? Kérem, aki tud segítsen

Grave7 # 2015.06.29. 21:57

@donmacko: A vevő fizesse ki a tartozását amire a végrehajtási jog vonatkozik (az általad átutalt összegből, a végrehajtónak). Ekkor a végrehajtó töröltetni fogja a végrehajtási jogot. Ebből a dokumentumból kell több példány, amit azonnal elvisztek a földhivatalba és az ott visszakapott érkeztetett példánnyal tudtok menni a bankba.
Röviden ennyi, de az adávétel során közreműködő ügyvédnek ezt tudnia kellene.

(Mielőtt felmerül a kérdés: az ingatlanról nem hiteles tulajdoni lapot az ügyvéd le tud kérni, azon rajta van hogy melyik végrehajtó jegyeztette be a végrehajtási jogot. A végrehajtó félfogadási időben meg tudja mondani, hogy mennyi a pontos tartozás amit ki kell fizetni - ugyanis a tulajdoni lapon a kamatok és költségek nem szerepelnek.)

donmacko # 2015.06.26. 21:39

Üdv!

Lenne egy kisebb- nagyobb problémám. Lakás vásárlás előtt vagyok (pontosabban már benne), a gond a következő: Kinéztünk egy házat a neten, felvettük a közvetítővel a kapcsolatot (aki nem mellesleg segédkezett a hitelezésben), megírtuk a vételi ajánlatot (200k körül oda adtunk az ingatlanosnak előleget) , amit a tulaj elfogadott. Elmentünk az ügyvédhez, megírtuk az adás-vételit majd irány a bank. Neki estem a hitelnek, papírokat leadtam stb. A hitelem lakáshitelből plusz személyi hitelből tevődik össze, meg is kaptam mindkettőt. Itt jön a gond, hogy megírtuk a közjegyzői iratot a jelzálogról,kb. és evvel egy időben kaptam meg a személyi hitelt, amiből 400k körül volt az ingatlannál az önrészem (ez el is lett utalva a tulajnak). Viszont most a bank nem hajlandó elutalni a lakáshitelt, mert közben bejegyeztek a házra valamilyen végrehajtást a tulaj ellen. Mit lehet ilyenkor tenni?

ötletelő # 2015.06.23. 14:47

Sziasztok!

Lassan én is ilyen helyzetben leszek, mivel banktól veszek ingatlant és már előre látható, hogy a lakó nem fog csak úgy kiköltözni.

Azt olvastam, hogy a bejárati ajtót és ablakokat jogom van kivenni és elvinni "felújítás céljából" ebbe nem köthetnek bele. Viszont ami még eszembe jutott, azok a csótányok. Mi van akkor ha rájukszabadítok párat. Akkor csak elköltöznek maguktól. Még mindíg olcsóbb utána 5e Ft ért kihívni egy csótányírtót...

Ilyesmikkel próbálkoztatok már? Várom a tapasztalotokat, mivel tudom, hogy ha most aláírjuk a szerződést, akkor még 30nap itt aztán 60 nap ott, a moratóriumról nem is beszélve és belecsúszunk a téli moratóriumba is...amit nem akarok.