Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


focitomi # 2015.06.18. 20:29

mmvj

Megírtam a levelet az adósnak, de nem küldtem még el... Tartok néhány dologtól...
De így, ahogy alakulnak a dolgok, lehet még drasztikusabban kéne fellépni...
Komolyan azt mérlegelem, hogy milyen büntetéssel jár ha "önbíráskodom",azt mondjuk már tudom miként oldanám meg ebben az esetben, hogy ne legyen alkalmas az ingatlan a visszaköltöztetésre...
Kérdés, hogy szükségem lenne e még erkölcsi bizonyítványra a jövőben...

focitomi # 2015.06.18. 20:07

Ildidi

"...az Elszámolási törvény 18. alcíme a következő 42/A. §-sal egészül ki:
„42/A. § A jelzálogjoggal biztosított fogyasztói kölcsönszerződésből eredő követelésen alapuló végrehajtási
eljárások tekintetében, ha a 41. §-ban és a 42. §-ban foglalt feltételek 2015. szeptember 15. napján vagy
azt megelőzően következnek be, akkor a 41. §-ban és 42. §-ban meghatározott határidők kezdő időpontja
2015. szeptember 16. napja.”
(17) Az Elszámolási törvény 19. alcíme a következő 43/A. §-sal egészül ki:
„43/A. § A jelzálogjoggal biztosított fogyasztói kölcsönszerződésből eredő követelésen alapuló,
a 2014. évi XXXVIII. törvény 18. §-ában szabályozott eljárások tekintetében, ha a 43. §-ban foglalt feltételek
2015. szeptember 15. napján vagy azt megelőzően következnek be, akkor a 43. §-ban meghatározott határidők
kezdő időpontja 2015. szeptember 16. napja....”

Értelmezésem szerint a 2014. évi XL. törvényben meghatározott, "az elszámolás bejelentését a végrehajtónak" követő 30 nap lett kitolva szeptember 16-ig... Innen még 60 napja van a végrehajtónak ha nincs semmi késleltető az ügyben és tényleg szeptember 16. az adott helyzetben az origó... Egyébként nem biztos, hogy jól értelmezem...

ildidi # 2015.06.18. 12:36

Tegnap voltam a végrehajtónál kérdeztem mikor adja át a megvásárolt lakás és azt mondta hogy szeptember 15 után várnia kell 1 hónapot és csak október 16 után lehet átadni november 16-ig egy hónapon belül. Vajon miért illetve mire kell még a lejárt moratórium azeptember 15 után várni egy hónapot?
Tudja erre valaki a választ?

Bori Bori # 2015.06.15. 08:34

szerepel=felel

Bori Bori # 2015.06.15. 08:33

Az a kérdés, hogy mi marad a tulajdoni lapon az árverés után. Azt olvasgattam össze, hogy csak a haszonélvezeti jogok maradhatnak, és a haszonélvezeti jog nem terheli a tulajdonos jogait, ha a végrehajtást kérő követeléséért bármilyen adósként (adós, adóstárs, kezes) szerepel, vagy a haszonélvezetet a jelzálogjog bejegyzése után jegyezték be.

Moyoko # 2015.06.12. 16:20

"Bori Bori"

Sziasztok

Le kell kérni a tulajdoni lapot és ott benne vannak a terhelt jogok, ha valami nem tiszta ingatlan jogász segít. Egyébként csak a haszonélvezeti jogok maradnak csak de az sem biztos mert ha hitelnél is haszonélvező volt akkor a banknál kellene lennie egy papírnak amin árverés esetén lemond a haszonélvezeti jogáról.

Bori Bori # 2015.06.08. 10:41

Valaki más? Gerbera? Vagy bárki jogász?

Immaculata # 2015.06.08. 08:59

Egyösszegű megváltásról még nem hallottam. Nem ismerjük a lejáratát, pláne, ha inflációkövető.

Bori Bori # 2015.06.08. 08:49

Az életjáradéki jog nincs felsorolva a Vht. 137. §-ban. Nem lehet, hogy be kell állnia a jogosultak libasorába?

"Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: törvényen alapuló haszonélvezeti jog, függetlenül az ingatlannyilvántartás tartalmától"
Ez mi lehet még az özvegyi jogon kívül?

"Leírás: Az ingatlan életjáradéki és lakáshasználati joggal terhelten kerül árverésre."

Nem lehet, hogy ez három különböző jog, a haszonélvezeti jog marad, az életjáradéki és lakáshasználati jog beáll a követelők sorába, és törlik őket? Szerintem ezek nem maradhatnak.

Immaculata # 2015.06.08. 07:50

Igen, terheli. A lakáshasználati jog is rajtamarad. Ezek a kötelezettségei voltak az adósnak. Ettől azért nem lehet szabadulni, mert az árverést kérő és az életjáradéki jogosult két külön személy.

Bori Bori # 2015.06.07. 18:08

"Az ingatlan életjáradéki és lakáshasználati joggal került árverésre.
Beköltözhető: igen."

Terhelheti az árverési vevőt életjáradéki jog? Ugye nem.

mmvj # 2015.06.04. 17:08

focitomi,

na hogy áll az ügyed? írtál az adósnak? ha igen, válaszolt? kíváncsi vagyok :)

focitomi # 2015.06.03. 16:14

cselekmményed=cselekményed

focitomi # 2015.06.03. 16:11

eperkekata

Tapasztalatból mondom, hogy telefonon történő tájékoztatáskor a végrehajtónak lövése sincs a konkrét ügyről, nem is várható el tőle, hogy néhány perc alatt mindenről részletesen beszéljen. Ilyenkor azt mondják amit hallani szeretnél… Azért mondhatta, hogy úton a levél, hogy megnyugodjál…. Biztos vagyok benne, hogy valami „bonyodalom” van az esetedben, egyébként már kaptál volna jogerősített jegyzőkönyvet… Találgatni nem érdemes, be kell menni és részletes tájékoztatást kérni, ill. kérni, hogy segítsen, milyen teendőid, jogaid, lehetőségeid lehetnek. Ha nem segítőkész, akkor viszont érdemes egy másik végrehajtásokban jártas szakemberrel egyeztetned, mert Neked is lehetnek határidőhöz kötött cselekmményed az ügyben (pl. birtokbaadási kérelem)

eperkekata # 2015.06.02. 23:33

focitomi
Köszönöm a tájékoztatást. Igen ezt terveztem, hogy meglátogatom a végrehajtót és okos kérdéseket teszek fel majd. Ezzel csak az a problémám, hogy nem tudom mi az oka a lassú ügyintézésnek. A levél tartalma -ami már több mint két hete úton van- elvileg az adós kiköltözésének a határidejét is tartalmazza. Fogalmam sincs, csak kérdezem... Gondolod, hogy még nem jogerős az árverés? Az adósnak nem csak akkor kell kiköltöznie ha már jogerőssé vált az árverés? Ha meg csak most szeretné kézbesíteni a sikeres árverés tényét, akkor mi történt vajon az elmúlt több mint két hónapban? Ha így van akkor az adósnak még nem is volt lehetősége, hogy meg torpedózza... A hét folyamán mindenképpen elmegyek a végrehajtóhoz és kérek tájékoztatást az eddig történtekről. Szeretném majd megkapni levél ragszámát is, hogy a postán nyomozhassak utána. Ha van még ötlet és tanács, szívesen fogadom. Az első valami amit árverésen vásároltam, így a teljesen kezdők tapasztalatával rendelkezem, ezért bőven rám fér a segítség. Köszönettel!

focitomi # 2015.06.02. 19:47

eperkekata

Még valami: a végrehajtó nem "húzhatja" az időt, törvény szerint kell az időpontokat betartania. Pl. ha jogerős lesz a jegyzőkönyv, arról értesülnöd kell. Viszont akkor kezdeményezned kell a birtokbaadást ha az adós a jogerősítés időpontjától számítva 15 napon belül nem adja birtokba számodra az ingatlant. Fontos tartanod a határidőt neked is! Nézz utána a végrehajtási törvényben: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

focitomi # 2015.06.02. 19:32

eperkekata

Szépen írd össze kérdéseidet és fáradj be a végrehajtóhoz ügyfélfogadási időben. Egyébként nagy valószínűséggel kifogást nyújtott be az adós az eljárással kapcsolatban, ez a legvalószínűbb. Ha így lenne, ebben az esetben a bíróság fog határozni, a jogerős határozat általában fél év... Persze azzal meg éppen bele lehet csúszni a téli moratóriumba... Egyezkedni kéne az adóssal, ami általában nem egyszerű...

eperkekata # 2015.06.01. 16:31

Tisztelt Fórumozók! Szeretném ha valaki tudna nekem tanácsot és ötletet adni, annak érdekében, hogy mit tehetnék mint nyertes árverési vevő.
Március végén az mbvk árverési oldalán megnyertem egy ingatlat. Az árverési jegyzőkönyvet aláirtam és kifizettem a vételárat. Azóta nem tudom, hogy történt e valami, türelmesen vártam, hogy majd a végrehajtó jelentkezik, de nem tette. Két hete felhívtam telefonon és azt mondta most postázta a levelet hogy az adósnak mikor kell kiköltöznie az ingatlanból. A levél nem jött meg ezért ismét felhívtam és megint csak azt mondta, hogy várjak türelmesen most már biztos megérkezik.
Úgy érzem húzza az időt, de nem tudom mi oka lenne rá.Nem kaptam választ arra sem, hogy jogerőre emelkedett e az árverés és arra sem, hogy a földhivatalnál a tulajdonjog bejegyzésre tettek e már lépéseket. Mit tehetnék, hogy gyorsabban haladjon az ügyintézés.Nem deviza hitel miatt került árverésre az ingatlan hanem a közüzemi tartozásai miatt. Előre is köszönöm a segítségüket.

mmvj # 2015.05.28. 19:34

"Szeptember közepéig fennáll az elszámolásban érintett lakossági hitelekre vonatkozó kilakoltatási moratórium".

http://www.portfolio.hu/….214755.html

focitomi # 2015.05.21. 20:13

Ja, még valami érdekes olvasni valót ajánlanék az alábbi linken:
http://www.parlament.hu/…91/04891.pdf
Többek között megszűnik a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara (2015.08.31.), na meg ahogy már eddig is hallani lehetett odacsapnak a végrehajtóknak... Újraosztják a lapokat..., nyílván eddig nem ott landoltak a pénzek ahol "politikailag kellett" volna...
Lehet ezért is kell a szeptemberi időpont a moratóriumra...

focitomi # 2015.05.21. 19:36

Már régóta foglalkoztat a költői kérdés, de most felteszem...
Azokban az esetekben mi értelme van a moratórium folyamatos fenntartására ahol megtörtént a vevő tulajdonosként történt bejegyzése?
Most éppen a családi csődvédelem bevezetése az ürügy, ezért tolták ki 2015 szeptember 16-ig az eljárások felfüggesztését... Tartok tőle, hogy az lesz a vége, hogy "véletlenül" belecsúszunk a téli moratóriumba, megint... Végrehajtónak a törvény szerint 60 nap lett volna a elszámoltatás után az intézkedésre. Ha ez így marad az már bőven november, azaz a téli moratórium...
A kérdésre visszatérve, mi történhet ezekben az esetekben? Visszaforgatják a folyamatot? Elveszik a vevőtől a tulajdont? Nem tudom, érthető mit szeretnék kérdezni? Azokat az esetek értem, hogy felfüggesztették ahol nincs jogerős jegyzőkönyv, mert addig nem halad tovább az ügy, de ahol gyakorlatilag minden a végére ért, itt mi a terv az időhúzással? Az elején írtam, hogy költői kérdés...

focitomi # 2015.05.19. 18:32

Business Law
Mi is mérlegeltük az erkölcsi részét a licit előtt, arra jutottunk, hogy nem mi tehetünk az adós helyzetéről… Sajnos a mai világban az erkölcsösség nem, a törvényesség a lényeg. Ezért is mentünk bele a vételbe, mert azzal „nyugtattuk” magunkat, hogy semmi törvénytelen nem teszünk… Csak az előző 20 évben (1994. évi LIII. törvény) ezek az ügyek (a konkrét végrehajtónál érdeklődtem mielőtt belevágtam) egy éven belül a „végére” értek… 2013 májusban nem igazán számíthattam arra, hogy 2014 májusban hoznak egy visszamenőleges hatályú törvényt…. A legbosszantóbb, hogy 2014 május elején „papíron” birtokba kaphattam volna, "csak" politikai nyomásra méltányosságra hivatkozva nem történtek meg az intézkedések.

focitomi # 2015.05.19. 17:45

Itt csak a törvényalkotót kéne felelőségre vonni… Mert mi az, hogy az árverési kifogásokat jogerős bírósági elutasító határozattal lezárták (!), jogerőssé vált az árverési jegyzőkönyv (!), a vevő kifizette az árverési összeget (!), tulajdonosként jegyezték be a vevőt (!), vagyonszerzési illetéket megfizettették a vővel (!), ( az így eltelt idő egy év!) majd évekig nem kerülhet a vevő birtokába a tulajdon egy visszamenőleges hatályú törvény miatt? 2013 májusában kezdődött ügy lehet, hogy 2017-ben zárul…. Mindez Európa közepén… Csak „gratulálni” tudok a törvényalkotónak!

gerbera317 # 2015.05.19. 10:44

viszont azt szeretném elérni, hogy azért tegyék ki, mert nekem tartozik

Ez nagyon úgy hangzik, mintha te nem is a jussodat akarnád, hanem egyenesen a másik vesztét. A bírósági végrehajtás nem lehet a végrehajtást kérő kisded bosszújának eszköze.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.19. 10:00

viszont azt szeretném elérni, hogy azért tegyék ki, mert nekem tartozik.
Azért fölösleges volt. Nem fogják, amíg szünetel vele szemben a kilakoltatás lehetősége. Ez személyhez és ingatlanhoz kötődik, nem egyes ítéletekhez.