Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2014.07.21. 09:46

Ezt most úgy kérdezed, mintha mi ülnénk az ügyeden.

Írd meg a bírónak, hogy álláspontod szerint az adós beadványai az eredeti beadványtól független, újabb és újabb beadványok, melyeket újként kell elbírálni, és amelyeknek nincs halasztó hatályuk az eredeti beadványra, ezért haladéktalanul terjessze fel az eredeti beadványt a másodfokra. Amennyiben ezeket hiánypótlásnak tekinti, úgy jogvesztő határidővel hívja fel az adóst az esetleges hiánypótlásra, annak elteltével pedig haladéktalanul terjessze fel az iratot. Kösd ki azt is (nem tudom, a Pp. megengedi-e), hogy amennyiben az észrevételezésre megküldött beadványokra 5 munkanapon belül nem teszel észrevételt, azt a bíróság minden esetben tekintse úgy, hogy nem kívánsz észrevételt fűzni hozzá.

TCsabi # 2014.07.18. 20:39

csak akkor nem értem hogy miért ül rajta a bíró már nem is másfél hanem két hónapja lesz, amikor 1 hétre rá is felterjeszthette volna... Ideje volt, mert kétszer is értesítette a "beadványokról" a hitelezőt...

ObudaFan # 2014.07.18. 13:58

Az iratokat meg kell küldeni a másik félnek, ez a Pp-ből, a Vht. háttérszabályából következik, de a felterjesztésnek ez nem akadálya.

TCsabi # 2014.07.18. 12:04

Üdvözlöm,
az volna kérdésem, hogy az megfelelő eljárás-e (és hol írja elő tv.), hogy ha az adós a végrehajtás során egy "beadványt", iratot (nem kifogást és nem fellebbezést) nyújt be a bíróságra, akkor a bírónak ezt az iratot minden esetben továbbítania kell a hitelezőnek/árverést kérőnek "észrevételezésre"? Konkrétan az a probléma, hogy az adós kéthetente ad be alaptalan, a tárgyhoz nem kapcsolódó "beadványokat" (kifogást, fellebbezést az ingatlan árverési JK-ra már megtette korábban, melet első fokon elutasítottak), melyeket a bíró folyton megküld az árverést kérőnek/hitelezőnek "észrevételezésre". Ezzel az a problémám, hogy ameddig „csorognak” be folyamatosan ezek a „beadványok”, a bíró addig nem is továbbítja másodfokra az ügyet... (immáron több mint másfél hónapja) A bírósági munkatárs szerint azért, mert az ügybe beérkező papírokat a bírónak mindig meg kell vizsgálnia ás újra kell vizsgálnia az ügyet, ezért addig nem továbbítható másodfokra az elsőfok fellebbezése. A kérdésem az volna, hogy ez most komoly, hogy ha az adós minden két hétben bead valamilyen papírfecnit, azt a bírónak mindig meg kell küldenie "észrevételezésre" a hitelezőnek, miközben újabb 3-4 hetet áll az ügy...? Ez a szabály, ügymenet mely tv-ben van leírva? És meddig lehet ezt eljátszani, a végtelenségig? (Már több mint másfél hónapja elsőfokon elutasították az adós ingatlan árverési JK elleni kifogását, de a bíró még nem is továbbította másodfokra az ügyet a - bírósági munkatársak tájékoztatása alapján - a fentiek miatt.)

gerbera317 # 2014.07.18. 08:40

becsértékével sem értek egyet. Kérdésem,hogy mentességet kérhetek-e a végrehajtás alól?

Ezeket hogyan sikerült összepárosítani? Semmi közük egymáshoz.
Ha a becsértékkel nem értesz egyet, támadd meg a becsérték közlését, ha még időben vagy vele.
A végrehajtás alól csak egyetlen dolog mentesít: ha nem tartozol.

emese05 # 2014.07.17. 19:39

Tisztelt Fórumozók!Végrehajtói kérdésem lenne,illetve szeretnék tanácsot,felvilágosítást kérni!OTP A hitelemet nem tudtam fizetni,illetve egy részét törlesztettem,gyermekem betegsége miatt ápolási díjon vagyok./a tartozás 130 ezer Ft/.Most kaptam meg a végrehajtói közlést.Az ingatlant amiben életvitelszerűen lakunk,meg sem nézték,becsértékével sem értek egyet.Kérdésem,hogy mentességet kérhetek-e a végrehajtás alól?Más anyagi bevételem nincs,csak amit a fogyatékos gyermekemre kapok!Ráadásul jelzálog terheli a házat,amit szinten gyermekem rokkant járadékából von le a bank.
Köszönöm előre is!

gerbera317 # 2014.07.17. 18:49

Ki tudja...

mmvj # 2014.07.15. 16:53

ki tudja, vajon meddig tart a kilakoltatási moratórium? hallottam olyat, hogy hamarosan, talán 1-2 hónap múlva feloldják....van valakinek infója? árverési vevő vagyok, a vásárláshoz hitelt vettem fel, és pont az árverés lejárta napján hosszabbították meg a moratóriumot...az adósnak esze ágában sincs kiköltözni, mert neki jogai vannak, sőt még meg is fenyegetett, hogy ha mégegyszer "zaklatom", megnézhetem magam (eddig kétszer beszéltünk összesen, kulturált voltam). nekem nincsenek jogaim?????

Blackywhite # 2014.07.13. 19:58

focitomi

Maximálisan együttérzek veletek, viszont ez egy óriási tanulság kell legyen másoknak is, hogy végrehajtás során értékesített ingatlant csak akkor érdemes megvenni, ha tuti megoldott addig is a lakhatásotok, amíg birtokon belül tudtok kerülni. Bizonyára rendkívül csábító egy ingatlant a piaci érték töredékéért megszerezni, de ez bizony ezzel jár. A követelés tulajdonosa már jól járt, mert pénzéhez jutott, ti azonban nem. Ráadásul még mindig nem lehetsz abban biztos, hogy a kilakoltatott előző tualj még nem robbantja vagy gyújtj fel a házat, neki már minden mindegy alapon. Ha van is biztosításod, nagyon nehezen kapsz majd kártérítést, ha kapsz.

gerbera317 # 2014.07.13. 11:50

Ez csupa olyan kérdés, amit egy, az állam elleni, jogalkotás körében okozott kár miatti perben lenne érdemes feltenni.

focitomi # 2014.07.11. 18:27

Árverési vevőként a történetünk a következő:

Sajnos devizaadós ingatlanát vásároltuk, beköltözhető egyéb ingatlan természetesen nincs a birtokában az adósnak...

2013 július 8-án (!!!) történt az árverési licit zárása, 2013 július 24-n történt meg a jegyzőkönyv aláírása részünkről. Az adós természetesen élt jogával, végrehajtási kifogást nyújtott be, amire lehetett számítani…

2013 augusztus: a járásbíróság elutasította az adós kifogását.

2013 szeptember: az adós élt fellebbezési jogával.

2014 február 19-én (!) a végrehajtótól kapott tájékoztatás szerint, „… járásbíróság jogerős végzéssel a végrehajtási kifogást elutasította…”

2014 április 11-én Járási Földhivatal által az ingatlanról lekerültek a bejegyzett terhelések, továbbá tulajdonosként kerültünk bejegyzésre, árverési vétel jogcímmel.

Az adós részéről nem történt meg az ingatlan birtokbaadása a törvényi szabályozás szerinti határidőn belül, ez a moratórium időszakában lett volna esedékes.

Mint vevőnek nem maradt más lehetőségünk, vártuk a birtokbaadás lehetséges májusi időpontját…

Innentől kezdődik az igazi "nemlátomavégét" fejezet:

Jelen sorok írásakor (2014-05-05) elméletben történhetne kényszerkiköltöztetés, birtokbaadási kérelmünkre egyenlőre nem történik intézkedés, mivel a végrehajtó úr közölte, hogy méltányosságot kértek tőle a törvénymódosításig.

Ezek a tények, több lépést kihagytam, de bízom benne, hogy a lényeg érthető.

Kérdéseim a következőek (zárójelben a személyemet érintő válaszok):

  • Mi történt volna ha az események egy naptári évvel korábban történnek? (Végére ért az eljárás, a jelenlegi egy szobánkból kiköltözünk, családalapításon dolgozunk…)
  • Belevágunk ebbe a „projektbe” ha tudjuk, hogy gyakorlatilag novembertől-májusig majd májustól-novemberig (ill. ki tudja meddig…) tart a kilakoltatási moratórium? (NEM!)
  • Miért nem függesztették fel az érintett árveréseket? (Amennyiben nem lennének zárhatóak a liciteket, nem születhetnének árverési jegyzőkönyvek, úgy nem kerülünk ilyen függő helyzetbe.)/2014 július elején megtörtént, gratula!/
  • Miért kell a jogerős (!) ügyeket a „láncolat” végén megakasztani, az egyébként sem rövid eljárási folyamat során?
  • Miért nincs az árverési vevőnek joga gyakorlatilag semmihez a végrehajtási eljárás során ? ( Egyetlen jogunk lett volna, visszalépni, amivel bukjuk az előleget és az egyéb költségeinket. )
  • Miért vonatkozik a törvénymódosítás a visszamenőleges, jogerős ügyekre is? (?)
  • Lehetett számítani a kilakoltatási moratórium határozatlan időre történő meghosszabbítására? ( Nem.)
  • Bizonyíthatóan a moratórium meghosszabbítás következményeként nem tudjuk a lakástakarék-pénztári lehetőségeinket felhasználni, sem pénzügyi kölcsöneinket visszafizetni, mivel nem tudunk pl. értékbecslőt sem bejutatni az ingatlanba…Érdekel ez valakit? (Nem.)
  • Tudható, hogy mi lesz a végső megoldás az adott eljárásban? (Sajnos nem.)
  • Lehetséges hogy semmisé tehető a jogerősített árversi jegyzőkönyvvel, jogerős bírósági végzéssel, kifizetett árverési összeggel, földhivatali bejegyzéssel rendelkező folyamat az árverési vevő kárára? (???)
Zárásként szeretném kinyilvánítani, bízom benne mielőbb megoldódik a devizaadósok sorsa, már csak azért is mert a szűk családunkban és ismerőseink körében is többen szenvednek a jelentős terhek alatt. Jelen pillanatban mégis olyan érzésem támadt, mintha egy labdarúgó mérkőzés 91. percében szabálymódosítás történne, mégpedig úgy, hogy hosszabbítás következik, még 90 perc esetleg több…, viszont nem tudjuk még, hogy a végén a gólok számítanak vagy a kitaposott fűszálak száma… --------------------------------------------------
Időközben (2014. július) újabb szabályváltozás következménye, hogy legkésőbb 2014. december 31-ig a végrehajtások felfüggesztésre kerülnek... Visszterhes vagyonátruházási illetéket is a következő héten teljesítenünk kell… Jelen állás szerint reménytelen helyzetbe kerültünk, két év (jelenleg egy évnél járunk), vagy akár több is eltelhet a licit zárását követően mire birtokba vehetjük az ingatlant… Nem gondolom, hogy igazságos az eljárás velünk szemben, semmi törvénytelent nem tettünk, mégis jelentős vagyoni és nem vagyoni hátrányt is szenvedünk a módosítások következményeként. Jelen helyzetünkben se pénz, se lakás már jó ideje és ki tudja meddig!?

Tud valaki valami pozitívat számunkra hozzáfűzni???

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
2014. július 7. Tisztelettel:focitomi

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.09. 16:54

Olvastam már jobb viccet.

Jullyka # 2014.07.09. 09:21

Tisztelt Mindenki! Egy nagyon nagy segítsége lenne szükségem! Elvileg elárverezték a lakásunkat. Mi semmiféle papírt nem kaptunk róla. Az aki elvileg megvette, azt szeretné ha a hétvégén kiköltözzek. Ő felmútatott nekem egy licitnaplót amit a végrehajtó küldött neki. Az lenne a kérdésem aki jártas vagy tud ilyen ügyről ennek mi a menete? Azt mondták az új tulajék költözzek ki és adjam át nekik a lakás kulcsokat. Én nem vagyok hajlandó addig elmenni amíg nincs papírom! Köszönöm a választ!

Vh-ügyes # 2014.06.22. 03:25

Felhívom a figyelmed, hogy a 154/A § (10) szerint - az önkéntes teljesítés elmaradása esetén - kifejezetten kérned kell az állami kényszer alkalmazását, mégpedig 15 napon belül...

TCsabi # 2014.06.21. 19:49

köszönöm! Ez a rész valahogy elkerülte a figyelmem.

gerbera317 # 2014.06.21. 19:20

154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.

TCsabi # 2014.06.21. 15:35

Üdvözlöm,

az volna a kérdésem, hogy mi a kiköltözési határidő (kiköltözési kötelezettség keltezése) abban az esetben, ha az adós megkifogásolta az árverési jegyzőkönyvet? A jogerős bírósági végzés napja, vagy azt követő 15, 30 nap, esetleg a bírósági végzés fogja tartalmazni a kiköltözési határidőt ha elutasítja az adós kifogását? (a teljes vételár már megfizetésre került, ennek több mint 30 napja, és az árverés is már hónapokkal ezelőtt lezárult, tehát ezek nem lehetnek akadályok)

köszönettel: Csaba

Kati65 # 2014.06.15. 21:28

Tisztelt Fórumozók!
Hogyan kell visszaigényelni az eljárási illetéket?
Röviden:
Május 12-én adtunk be vh kifogást, mert a lakatlan (és 50%-os áru)lakást május 8-án nem adta át a vh, és nem is értesített az átadás elmaradásról.
"A bíróság a kifogásnak helyt ad. ...eljárási illeték visszaigénylésére jogosult."
" Tekintettel arra, h a vh 2014.05.13-án ...sorszám alatti intézkedésével pótolta a mulasztását, vmint a Vht. időközben bekövetkezett módosítására is, a bíróság a vh-val szemben a Vht. 217/B. §-a szerinti kötelezés alkalmazását mellőzte."
A kérdésem:
Hogyan kell visszaigényelni az eljárási illetéket?
Köszönöm!

gerbera317 # 2014.06.07. 16:23

vicces hogy így is úgy is lehet értelmezni egyes dolgokat

??? Azt, hogy az átutalási költséggel csökkentett előleget vissza kell utalni, nem lehet másként értelmezni, csakis szó szerint. A költség pedig költség. Vitatni nem itt kell, hanem a bíróság előtt, 15 ezer illeték lerovása mellett. Ha meg úgy érzed, elutasítana a bíróság, akkor nyilván nincs igazad, úgyhogy egy szót sem többet erről.

Vaktor # 2014.06.07. 08:14

Tisztelt gerbera317!

Köszönöm válaszát.

Ezt a bekezdést én is megtaláltam, de mivel nem kérvényeztem 3 munkanapon belüli átutalást, így azt gondoltam, hogy ez most nem érvényes. Két hét után kaptam meg az előleget.

Ráadásul, az eddigi visszautalások során tényleg nem volt levonva költség.

Továbbá elég laza ez is, hiszen nincs semmilyen felső korlát a költségekre? Ilyen alapon 50 ezret is levonhatna 1 millió után, miközben az én bankom is csak 39 forint költséget számol el értékhatáról függetlenül.

Mérnökként elég nehéz megérteni ezeket a törvényeket, egészen vicces hogy így is úgy is lehet értelmezni egyes dolgokat...

gerbera317 # 2014.06.06. 15:40

142. § Az ingatlan árverése során az elektronikus ingóárverés szabályait a jelen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
132/F. § (4) Ha az árverező vételi ajánlatának közzétételét követően az elektronikus árverési rendszer újabb vételi ajánlatot tesz közzé a licitnaplóban, az árverező kérelmére a végrehajtó 3 munkanapon belül intézkedik az árverési előleg átutalási költséggel csökkentett részének visszautalásáról; kérelem hiányában az árverési vevőn kívüli többi árverezőnek az előleget az árverés befejezése után kell visszautalni.

strangerp # 2014.06.06. 13:35

Tisztelt gerbera317 és KBS!

Ma telefonon kerestem a végrehajtót és az Önöktől kapott válaszokat felhasználva el sem kellett jutnom a vh-kifogás említéséig... úgy néz ki hirtelen mégis meglett a tértivevény... és még ma készül a jogerőre emelés...

Köszönöm szépen a segítséget!

Vaktor # 2014.06.06. 11:53

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm ötletét, természetesen a végrehajtót is írásban megkérdeztem. De addig is..

Ha még egyszer elolvassa a kérdésemet, talán picit világosabbá válik, hogy a törvényi hivatkozását kérdeztem, mert ott nem találtam meg, hogy milyen költségekkel lehet csökkentenie az árverési előleget.

Ismételten köszönöm a rendkívül alapos, tanulságos és szakmai szempontból stabilan alátámasztott hozzászólását, amit gerbera317-nek címzett kérdésre adott! Elmentettem a többihez.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.06. 11:45

Talán ha őt magát kérdeznéd...

Vaktor # 2014.06.06. 11:42

Tisztelt gerbera317!

Nem megnyert MBVK ingatlanárverés után nem a teljes árverési előleget utalta vissza a végrehajtó.

Miért lehet ez?
Hol található a törvényben ezzel kapcsolatos információ, hogy mire hivatkozva, milyen jogcímen vonhat le bármilyen költséget az árverezőtől?

Eddig ilyen esettel nem találkoztam.

Köszönöm válaszát!