végrehajtás kérdések

gerbera317 # 2018.02.07. 15:50

úgy emlékszem így nem is tud

Ez nem emlékezés kérdése. Az a kérdés, hogy a becsérték-közléskor fel lett-e hívva a bekapcsolódásra. Mert ha igen, akkor nem kapcsolódott be, ez a mulasztás pedig jogvesztő. Viszont a (3) bekezdés szerinti jogosultként megtagadhatja a beleegyezést.

Vadsuhanc # 2018.02.07. 14:55

Ezen zálogjogosult nem indított végrehajtási eljárást és nem is kapcsolódott be. Az Ő zálogbejegyzése után más végrehajtási jog bejegyzés nincs a tulajdoni lapon, úgy emlékszem így nem is tud bekapcsolódni egyik eljárásba sem.

Egyébként szándékomban is áll kifizetni a vételár is fedezné azt a tartozást is. Csak azért kérdeztem, hogy így kell-e a hozzájárulása az ingatlan értékesítéséhez.

gerbera317 # 2018.02.07. 14:26

Ahogy a jelzálogjogosult bekapcsolódása (lletve annak megkísérlése nélkül) nem lehet árverést kitűzni, úgy árverésen kívül sem lehet értékesíteni ingatlant.

Illetve, a bekapcsolódás hiányában végrehajtást kérői pozícióban nem lévő jelzálogjogosult hozzájárulhat az ilyen értékesítéshez, csakhogy ő ekkor nem 157. § (1) szerinti félnek tekintendő, hanem (3) szerinti más érdekelt, aki viszont nem követelheti a végrehajtótól a vételárból történő kielégítését. És mivel az árverési vételt követően valamennyi teher törlésre kerül az ingatlanról, az ő jelzálogjoga sem marad fenn, magyarán: ha te nem akarod kifizetni, akkor bukja a követelését. Logikus, hogy nem fog hozzájárulni, hacsak nem fizeted ki előre. Vagy pedig be kell kapcsolódnia a végrehajtásba, de az idő- és erőforrás-igényes dolog.

Vadsuhanc # 2018.02.07. 14:14

Köszönöm gerbera 317!

Nem túráztatni akarlak távol áll tőlem, de éreztem, hogy valamit kifelejtek.

Ha az ingatlanon van még egy jelzálog ( nincs még végrehajtás, társas házi közös költség ) és ez a zálogjogosult is beleegyezik követelésének kielégítése mellett az ingatlan eladásába árverésen kívül. Így is kivitelezhető a lentebb általad leírtak?

Köszönöm válaszod. Tényleg bocs de lassan úgy érzem le tudnám zárni ezt a sok-sok éves hercehurcát. Amivel tartozom illetve amit most kérnek számomra megfelelő lenne. A lakás ára oda, de így tiszta lenne minden.

gerbera317 # 2018.02.07. 13:47

157. § (2) Ha az (1) bekezdés szerinti értékesítésből befolyó vételárból a végrehajtási eljárás költsége és valamennyi végrehajtást kérő - ideértve a végrehajtási eljárásba bekapcsolódott zálogjogosultakat is - követelése előreláthatólag kielégíthető, és az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joga, az árverésen kívüli eladáshoz nem szükséges a végrehajtást kérők beleegyezése.

Vadsuhanc # 2018.02.07. 12:43

Tisztelt Fórumozók!

Ha a végrehajtást kérővel megegyezek tartozás egy összegben történő kifizetésben ( plusz a végrehajtással kapcsolatos költségek ) a végrehajtásban jelzáloggal terhelt és lefoglalt ingatlanom árverésen kívül értékesíthetem-e a beleegyezése nélkül, ha az ingatlan vételi ára meghaladja a a fent leírt összegeket?

Remélem jól kérdeztem.......

facsiga77 # 2018.01.30. 22:58

Grave7:

Köszönöm a pontosítást!

Fmh átvétel előtti az utalás.
Szóval ez is pipa, de a korábbi tartozások miatt mindenképpen ül a dolog.

Grave7 # 2018.01.30. 22:47

@facsiga77:
Írod: „az utalás korábbi mint az fmh jogerő” - ha az fmh átvétele előtt történt az utalás, akkor valóban ellentmondással kellett volna élni az fmh-val szemben és már perben erre nem lehet hivatkozni. Ha fmh átvétel után, de jogerő előtt utalt, akkor szerint nem ennyire tiszta a helyzet.

Egyébként szerintem a jogosult helyesen a régi tartozásokra számolta el a teljesítést, a Ptk. 6:41. § (és kifejezetten annak (3) bekezdése) értelmében.

facsiga77 # 2018.01.30. 16:14

gerbera317:

Köszönöm a válaszod! :)

gerbera317 # 2018.01.30. 16:06

Mi van ha ezzel az adós vh megszüntetése pert indít, van esélye megnyerni?
Esélytelen. Te magad írod: „az utalás korábbi mint az fmh jogerő, ezért gondolom azt eleve csak az fmh ellentmondásban lehetett volna érvényesíteni.
Ha még te is tudod, akkor éppen a bíróság ne tudná? :-)

gerbera317 # 2018.01.30. 16:04

Megy a jatt holnap, ebből csak ez a kiút. Most ezt megnyerte.

Na, győzött a... nem az igazság, hanem a józan ész. A másik topikban éppen most osztottam ki egy elégtelent. Itt pedig adok egy ötös alá-t. :-)

facsiga77 # 2018.01.30. 16:03

41. § szerinti követelés megszűnésére való nyilatkozat kérdésem van.

Van egy számlakövetelés ami jogerős, végrehajtás indult.
Végrehajtó lekapta a pénz bankszámláról.
Adós képviselője becsatolt egy biztosító igazolást, ami szerint a biztosító kifizette a számlát.

Az összeg valóban befolyt, de mivel csak az adós neve volt feltüntetve az utaláson, ezért azt régebbi számlákra, tartozásokra számolta el a cég, a kérdéses számla nyitva maradt.

Ami még fontos lehet, hogy az utalás korábbi mint az fmh jogerő, ezért gondolom azt eleve csak az fmh ellentmondásban lehetett volna érvényesíteni.

Vh kérő a követelés megszűnését nem ismeri el, mondván hogy nála ez a számla nyitott.

Kérdések:
Mi van ha ezzel az adós vh megszüntetése pert indít, van esélye megnyerni?
Az fmh előtt történt utalásra hivatkozhat eredményesen az adós?
Megáll vh kérő védekezésként ha korábbi tartozásokra elszámolta a kérdéses összeget, az összeg számla értékkel egyezősége ellenére is?

ius latratus # 2018.01.30. 15:55

Megoldás, ha a végrehajtó díjjegyzéket állít ki a költségköveteléséről, és ha azt vh-kifogással támadod, akkor a bíróság ennek keretében el fogja tudni dönteni, hogy kell-e fizetned vagy sem”.

Tudom, ezt is. Csak éppen erre sincs idő. Jogos a Karral kapcsolatban tett észérv is, már kapkodok.
Megy a jatt holnap, ebből csak ez a kiút. Most ezt megnyerte.

Most.

Sok idő ment itt rám, majd megírom, mi a vége. Újra: köszönöm szépen!

Vadsuhanc # 2018.01.30. 14:52

A NAV beismerte Ius leírása alapján, hogy a tartozás már nem aktuális és erről értesítette az adóst és a földhivatalt is. A végrehajtót viszont a NAV elfelejtette értesíteni ezért bátorkodtam írni a Vht.40.§. történő hivatkozást.

Azért most is tanultam Tőled gerbera amit köszönök.

gerbera317 # 2018.01.30. 14:25

erre egyre nagyobb az esély-, Végrehajtói Kar

Ez nem fegyelmi vagy etikai kérdés, hanem kőkemény végrehajtási. A 41. § azért nem célra vezető, mert annak a gazdája a vh-kérő, aki éppen nem vitatkozik a követelés fennállásáról. Megoldás, ha a végrehajtó díjjegyzéket állít ki a költségköveteléséről, és ha azt vh-kifogással támadod, akkor a bíróság ennek keretében el fogja tudni dönteni, hogy kell-e fizetned vagy sem.
Ha a karnál mószerolod a végrehajtót, csak azt éred el nála, hogy a 40% engedményt is megvonja. Megjegyzem, ha volt teljesítés, akár csak 1 forint is, akkor a csillió forintos ügyértékhez igazodó kari költségátalányt is meg kell fizetni. Na, éppen ezért a kar sem nagyon fogja díjazni az ellenkezésedet.

Vadsuhanc # 2018.01.30. 14:11

Jó mondjuk én a Vht 41.§ kombináltam. Így visszaolvasva pontosan miről van szó. De nekem akkor is bejött.

Bocsánat, hogy belekontárkodtam.

Vadsuhanc # 2018.01.30. 14:00

Kedves ius latratus!

Miért nem hivatkozol az 1994. évi LIII. törvény 40.§ (1) szakaszára.....

..." A végrehajtást kérő köteles a végrehajtandó követelés megszűnését és csökkenését haladéktalanul bejelenteni a végrehajtónak, köteles egyúttal a végrehajtó felhívásának megfelelően a 34. § (5) bekezdésében említett összegeket is megfizetni...”"

(2) bekezdés alapján a végrehajtást kérő felelős a bejelentés elmulasztásából eredő költségért és kárért, valamint a 34. § (5) bekezdésében említett összegek meg nem fizetéséért.

Nálam bevált. Az NAV ( APEH ) a követelés elévülését elismerte a végrehajtó eltekintett a további költségek megfizetésétől.

ius latratus # 2018.01.30. 13:36

Neked is köszönöm.
Nem intézkedik ő soron kívül, vár. Felb@szta ma is az agyam: két megoldás van, vagy fizet valamennyit az adós, vagy -s erre egyre nagyobb az esély-, Végrehajtói Kar.

Grave7 # 2018.01.29. 22:17

@ius latratus:
1/2002. (I. 17.) IM rendelet 23. § (3) bek.: "Ha az adós valamely vagyontárgyára foganatosított kényszercselekményt meg kell szüntetni, a végrehajtó az ennek érdekében szükséges intézkedést soron kívül teljesíti."

ius latratus # 2018.01.29. 18:33

Nem akartalak felhúzni.

Köszönöm a választ!

gerbera317 # 2018.01.29. 15:36

ha a számláján van a teljes összeg akkor vajon mikor kell intézkednie.
Hogy-hogy mikor? Ha a végrehajtás befejeződött, a foglalást kell feloldani. A végrehajáts pedig akkor fejeződik be, amikor az adós a tartozását megfizette. És akkor kell a tartozást megfizetettnek tekinteni, ha az adós nem tartozik, sem a végrehajtást kérőnek, sem a végrehajtónak, sem az államnak/MOKK-nak (állam vagy MOKK által előlegezett költség esetén).

ius latratus # 2018.01.29. 15:16

gerbera

Megoldódni látszik a dolog. Végrehajtó a követelt összeg mintegy 40%-át hajlandó "elengedni". Azért azt ma is megjegyezte, hogy amíg azt nem rendezzük, addig ne is álmodjak a másik (pénteken említettem) vh-jog törléséről.
Ezzel akkor is majd' megölt, s még mindig nem néztem utána, hogy ha a számláján van a teljes összeg akkor vajon mikor kell intézkednie.
Haladéktalanul, x napon belül, vagy -ahogy ó mondta- 30 napon belül?

Rosszul tudom, hogy nem is nagyon van ez szabályozva?

ius latratus # 2018.01.26. 10:45

gerbera

Nagy nehezen sikerült beszélnem személyesen az egyik végrehajtóval. (ismerjük egymást, bár azért nem harcolnánk egy oldalon semmilyen háborúban)
Azt mondta, ne jogászkodjak, neki ebben az ügyben keletkezett 362.000,-Ft költsége. Punktum. (ja, s nem néhányszor szólította fel az adóst, hanem konkrétan egyszer) S ha akarná, megtehetné, hogy az egyik, már teljesített (tegnap teljesített) tartozással kapcsolatban addig nem értesíti a Földhivatalt, amíg ezt a költségét adós meg nem fizeti.
Neki erre van 30 napja, nekünk meg -ezt tudja- nincs.

Alapvetően szeretem a végrehajtókat Nyíregyházán, ezt az egyet nem. S most ő van felül, de hétfőn még megyek, s megpróbálok egyezkedni.
Csak ez már az dolog hányingerkeltő részévé kezd válni. Felbosszantottam egy éve, s most iszom a levét. Igaz, nem én, hanem az adós, de fúúúúúú...

A 30 nap valós, gerbera?

ius latratus # 2018.01.26. 09:16

Igen, tudom.
A helyzet azért rossz, mert 30 nap van a tulajdoni lapon lévő terhelések törlésére. Hétfőn még osztályvezető, meg a kettő végrehajtó, velük megpróbáljuk megtalálni a megoldást.
Köszönettel.

Nné Melinda # 2018.01.26. 09:12

gerbera317

És egyáltalán: az örökhagyó ellen, életében folyt már végrehajtás, és úgy lettek az örökösei jogutódok, vagy pedig meghalt, és az örökösök ellen nyert pert a hitelező?

Az utóbbi történt; az örökösök ellen nyert pert a hitelező.

Mindenképpen beszélek a végrehajtóval hétfőn. Ha van mód arra, hogy a telket árverezze el a végrehajtó, akkor ezt fogom megbeszélni vele.

Köszönöm a segítséget. Kicsit megnyugodtam.