végrehajtás kérdések


Veronika21 # 2014.03.19. 10:28

S.O.S. Tisztelt fórumozók!
Ha a családban végrehajtó által letiltás van akkor a fizetést lehet-e más családtag számlájára kérni a munkáltatótól.Nagyon várom a választ

Anima1 # 2014.03.17. 21:22

Norcsy:
Itt továbbra is érvényes, hogy a nyugdíj 33 %-a vagy 50%-a az veszett ügy, de a "maradékot" postai kézbesítéssel kell kérni, készpénzben.

Anima1 # 2014.03.17. 21:18

Niobee:
Én a 79/A. §-t javaslom átolvasásra, mert (ismétlem) a munkabérből letiltáson TÚLMENŐEN, már az V. fejezetnél járunk a törvényben (VÉGREHAJTÁS PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÓNÁL KEZELT ÖSSZEGRE).
De felőlem őrölhetünk két malomban továbbra is...

79/A. §
(1) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adóst megillető pénzösszeg teljes összegben végrehajtás alá vonható, kivéve a természetes személyt megillető pénzösszegeket, amelyek végrehajtás alá vonása a (2) és (3) bekezdés szerint történik.

(2) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.

(3) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének. Ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, ennek az összegnek az 50%-a is végrehajtás alá vonható.

(4) E § rendelkezéseit a pénzforgalmi szolgáltató által több szerződés alapján kezelt, adóst megillető együttes összegre kell alkalmazni.

Blackywhite # 2014.03.17. 21:15

Norcsy
A nyugdíjából 1 végrehajtás miatt 33%-ot, több tartozás miatt max. 50%-ot a végrehajtó letilthat.

Norcsy # 2014.03.17. 09:47

Elfelejtettem említeni, hogy apósom nyugdíjas.

Köszönettel: Nóra

Norcsy # 2014.03.17. 09:45

Kedves Fórumozók!

A következő kérdéssel fordulok önökhöz:
Az apósomnak rengeteg adóssága van. Nincsen neki semmi komolyabb tulajdona, amit eltudnának venni tőle.
Mi történik, ha egyszer csak úgy dönt, nem fizeti tovább az adósságait?

Köszönettel: Nóra

kicsisissy # 2014.03.17. 07:18

Találtam a jogszabályban olyat, hogy kérhető a végrehajtás részleteinek csökkentését kérni, ha az az adós létfenntartását veszélyezteti.
Valamint a végrehajtás felfüggesztését, ha az adós ellen több végrehajtás van folyamatban. Ekkor az összes tartozását együtt kell kezelni, és a teljes tartozás összegéből kell kiindulni, és állapítják meg a végrehajtás részleteinek összegét?
Hol kell ezt kérni?
Mivel a végrehajtás levonása után nekem és a lányomnak összesen 61 000.- Ft a havi jövedelmünk, ami egy főre 30 500.- Ft. És ebből bölcsőde, bérletek, megélhetés nem jön ki.
Valamint a bérlet-visszatérítésem összegét is felezték, pedig ebből az összegből már le van vonva a tartozás havi törlesztése.
Bonyolítja a helyzetet, hogy nem egy megyében vannak a végrehajtók (kettő cégnél).
Kinél kell kérni a felfüggesztést, illetve a részletek csökkentését?

Niobee # 2014.03.16. 14:54

Nem erről volt szó, kedves Niobee, hanem arról, hogy a 33/50 %-os levonás UTÁN a kifizetendő MARADÉKKAL mi lesz.
A rossz esetben több levonás esetén a munkáltató az 50 %-ot utalja a végrehajtónak, a maradék 50 %-ot kifizeti a bankszámlára, melyen azonban inkasszó van, és melyről a bank a törvényi szabályozásnak megfelelően elutalja amit kell a végrehajtónak.

Ne haragudj de nekem nem ez jött le... biztos nem voltam elég figyelmes. Javaslom olvassa át a 1994. évi LIII. törvényt. Különösképp az 58§-66§-ig.

http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…

Anima1 # 2014.03.14. 22:08

"Niobee # e-mail 2014.03.12. 12:16
Ekkora hülyeséget ne írj légyszives, mert ha az adós munkáltatója megkapja a végrhajtótól a hivatalos letiltási végzést, akkor teljesen mindegy, hogy utal, vagy készpénzben kéri a fizetését az adós. A munkáltatónak törvényi kötelessége a munkabérét a végrehatás alá vonni, vagyis 33% (rossz esetben 50%)csökkenteni, és ezt a részt a végrehjató letéti számlájára átutalni!"

Nem erről volt szó, kedves Niobee, hanem arról, hogy a 33/50 %-os levonás UTÁN a kifizetendő MARADÉKKAL mi lesz.
A rossz esetben több levonás esetén a munkáltató az 50 %-ot utalja a végrehajtónak, a maradék 50 %-ot kifizeti a bankszámlára, melyen azonban inkasszó van, és melyről a bank a törvényi szabályozásnak megfelelően elutalja amit kell a végrehajtónak.

Anima1 # 2014.03.14. 22:03

"nandy # 2014.03.11. 13:11
Anima1:
„Nem tudom, ez megoldható-e, de a munkahelynek elvileg tökmindegy, hogy kinek fizeti ki ugyanazt a térítést.”
Egyáltalán nem mindegy!! A munkabér és egyéb járandóságok jogosultja a munkavállaló, és nem pedig a kollégája, ismerőse stb... esetleg házastárs számlájára lehet kérni."

Az utazási költségtérítéshez írtam ezt a részt. A munkabért akár készpénzként is kifizetheti a munkáltató. Amikor én megadtam a munkahelyemen az új számlaszámomat, nem ellenőrizték, hogy az én nevemen van-e, hanem egyszerűen onnantól oda utalták a fizetésemet. Nem tudom máshol mi az eljárás.

"Továbbá költségtérítésről van szó, ami személyhez kötött, valószínűleg van belső szabályzat, plusz adófizetési kötelezettség. Hmmm?"

Ha a kollégája addig nem vette igénybe az utazási költségtérítést (mert pl. autóval járt munkába, vagy biciklivel, vagy gyalog, vagy más hozta be, ...stb.), akkor a rugalmas munkahelyeken ezt el lehet intézni, hogy ne kicsisissy kapja ezt a térítést, hanem más.
Mert ez nem csalás, és semmilyen káros következménnyel nem jár a munkáltatóra nézve.

Niobee # 2014.03.12. 11:16

Anima1:
kicsisissy:
A munkahelyen próbáld meg a fizetést vagy készpénzben kérni (ez szokott a nehezebb lenni), vagy kérd olyan bankszámlára, mely más nevén van.
Ha van a munkáltatódnál olyan lehetőség, hogy hóközi fizetési előleg (->kifizetés pénztárban), akkor ki kell venni a fizetést ilyen úton, hogy a munkahely ne utalja a bankszámládra.""

Ekkora hülyeséget ne írj légyszives, mert ha az adós munkáltatója megkapja a végrhajtótól a hivatalos letiltási végzést, akkor teljesen mindegy, hogy utal, vagy készpénzben kéri a fizetését az adós. A munkáltatónak törvényi kötelessége a munkabérét a végrehatás alá vonni, vagyis 33% (rossz esetben 50%)csökkenteni, és ezt a részt a végrehjató letéti számlájára átutalni!

Niobee # 2014.03.12. 11:03

Timea84:
Mi alapján keresi a végrehajtó a bankszámlát?

A végreható, a végrehajtást kérő kérésének megfelelő ingatlant/ingóságot/pénzintézeteknél vezetett számlákat, letéteket, felkutatja és intézkedik ezek lefoglalásáról, ill végrehajtási jog bejegyzéséről. Az állandó lakhelyen lévő ingóságokat is lefoglalhatja (bár ennek csak egy részét, és ha egyáltalán kérte ezt a végrehajtást kérő). Magyarul a bankszámla "inkasszó" egy alap történet a végrehajtás során. Ez az első amit lerántanak. Ennek a legkönnyebb a felkutatása is.
A béred szempontjából, mindegy hogy fix, vagy nem fix... ha bejelentett munkahelyed van, ahoz a végrehajtó hozzáférhet, és letílthatja a 33%-át. rossz esetben 50%-át is.

Átlagosan mennyi ideig tart egy polgári per?

Ezt nagyon nehéz elsőre megítélni. Nagyon sokmindentől függ, de átlagosan azt tudnám mondani, ha nem túl bonyolult a per. Átlag szerintem 1-1,5 év.

Az általad írt problémára, igazán szerintem nincs más kiút minthogy kifizeted a tartozást. Ha nem teszed, megy a végrehajtás a nevedre egy idő után, mert a bank nem fogja annyiban hagyni. A készfizető kezest is bevonják, aki ha jól értem az exed barátja. Az exed rendesen felültetett titeket. Ellene indíthatsz polgári pert, a tartozás kifizetésével kapcsolatban, de öszintén nem sok esélyt adok az ilyen ügyeknek, és az ezzel kapcsolatos per nem 1 év lesz azt garantálom.
De a remény hal meg utoljára.
Az ország elhagyása csak átmeneti megoldás, a végrehatás miatt, mert a tartozás nem évül el csak kamatozik. Ráadásul az uniós országokban ugyan úgy érvényesíthető azt hiszem.
Remélem kielégítő volt a válsz.

Niobee # 2014.03.12. 10:15

KBS:
Gerbera:
Lám csodáknak csodájára, észbekapott a végrehajtó, és intézkedett, miután végrehajtási kifogást tettem, és kértem a bíróságot, utasítsa a végrehajtót a törvény betartására.

Most akkor kinek volt igaza tudálékosok? :)

Nem szeretem, ha valaki okoskodik, mert tanultabbnak érzi magát, mert rutinosabb a másiknál.
KBS furmányos "velős" válaszaitól meg szereintem már mindenki ki van... Ne haragudj, de egy korrekt egyenes, segítőkész, választ nem láttam még tőled.
Ide az emberek segítségkérési szándékkal írnak, és nem azért, hogy a földbe legyenek döngölve, mert épp tudatlanok, vagy nem értenek a joghoz. Illene legjobb tudásod szerint válaszolni. Érthetően, polgári nyelven megfogalmazva. Vagy nem kell válaszolni. Ez is egy lehetőség... de ezt ne csináld légyszíves amit eddig.

nandy # 2014.03.11. 12:11

Anima1:

Nem tudom, ez megoldható-e, de a munkahelynek elvileg tökmindegy, hogy kinek fizeti ki ugyanazt a térítést.

Egyáltalán nem mindegy!! A munkabér és egyéb járandóságok jogosultja a munkavállaló, és nem pedig a kollégája, ismerőse stb... esetleg házastárs számlájára lehet kérni.
Továbbá költségtérítésről van szó, ami személyhez kötött, valószínűleg van belső szabályzat, plusz adófizetési kötelezettség. Hmmm?

kicsisissy # 2014.03.11. 11:41

Köszönöm a válaszokat.
Ha jól értem: hiába vont le már egyszer (28500.- Ft-ot + a maradék fele felvehető) a végrehajtás miatt a havi béremből, ha ugyanabban a hónapban érkezik a számlámra pénz, azt teljes összegében levonhatja?
Nem érvényes a 28500.-Ft-os limit, és az se, hogy csak a felét vonhatja természetes személy számlájáról?
Mivel én felvettem azt az összeget, ami a letiltás után hozzáférhető volt. Ezek után ebből a maradékból vettem meg a bérletem, aminek a 85%-át fizeti ki a munkáltatóm. Ezt utalja a számlámra, és most teljes egészében elvesztem?

Tímea84 # 2014.03.11. 05:45

Kovács_Béla_Sándor: A kíváncsiskodás arra irányul, mennyi időnk van megoldást találni rá, hogy az exem fizessen. Ha nem sikerül tisztázni a nevem, akkor pedig felkészülni arra, hogy máshol tiszta lappal kezdjek. Sajnos én nem fogok soha minimálbér felett keresni, van diákhitelem is, amit én vállaltam, de ha még az exemét is ki kellene fizetnem, egész életemben arra dolgoznék, úgyhogy ezt a verziót nem engedhetem meg magamnak.

Zizz: Meglepően kevés dolog található a neten, ami konkrétan fogalmazná meg ezeket a dolgokat. Kerestem én is, de pl ezt még nem találtam meg, hogy a bankokat keresi fel a végrehajtó. Eddig csak annyit tudtam, hivatalos helyekről kérhet adatokat, van-e bejelentett munkahely, vagyon, akármi. Köszönöm a választ.

Anima1 # 2014.03.10. 21:47

kicsisissy:
"Ha a munkáltatóm a hónap második felében utalja a havibérletem térítését, ami 12 000.- Ft, azt is elviszi a végrehajtás?"

Ha meg tudod szervezni, akkor a havibérlet térítést át kell passzolni egy munkatársad nevére (akinek eddig nem volt ilyen). A számlát odaadod neki, ő megkapja a 12 000 Ft térítést a számlájára, és odaadja neked készpénzben.

Nem tudom, ez megoldható-e, de a munkahelynek elvileg tökmindegy, hogy kinek fizeti ki ugyanazt a térítést.

Anima1 # 2014.03.10. 21:39

kicsisissy:
A munkahelyen próbáld meg a fizetést vagy készpénzben kérni (ez szokott a nehezebb lenni), vagy kérd olyan bankszámlára, mely más nevén van.
Ha van a munkáltatódnál olyan lehetőség, hogy hóközi fizetési előleg (->kifizetés pénztárban), akkor ki kell venni a fizetést ilyen úton, hogy a munkahely ne utalja a bankszámládra.

A bankszámládról (ami a te neveden van) eltüntet a végrehajtó bármit, ami érkezik rá.

gerbera317 # 2014.03.10. 15:53

egy közös számlára van utalva

A bankszámla és a munkabér letiltása között nincs semmilyen összefüggés.

Lehet-e,és ha igen, akkor hol lehet kérni a részletek csökkentését?
Lehet. A végrehajtást kérőtől. Ha több van, akkor mindtől, de abba úgysem fognak beleegyezni.

ami 12 000.- Ft, azt is elviszi a végrehajtás?
Igen.

kicsisissy # 2014.03.10. 14:31

Kedves Jogászok!

A munkabérem és a családi pótlék egy közös számlára van utalva. Ebből vonják a végrehajtó követelését, ami havi 30-34 ezer forint. Ez nem az összegében sok egy átlag keresetből, hanem, arányaiban, mivel egyedül nevelem a kislányom. Az apja tartásdíjat sem fizet. Két kérdésem van:

  • Lehet-e,és ha igen, akkor hol lehet kérni a részletek csökkentését?
  • Ha a munkáltatóm a hónap második felében utalja a havibérletem térítését, ami 12 000.- Ft, azt is elviszi a végrehajtás? Mivel ennyi pénzünk lenne ételre a következő fizetésig.
Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 10:52

És ez az internet korában már csak pár gombnyomás.

Zizzz # 2014.03.10. 08:41

Mi alapján keresi a végrehajtó a bankszámlát? - megkeresi a bankokat, hogy nyilatkozzanak, adott személynek vezetnek-e bankszámlát

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 06:21

én nem fogom kifizetni a tartozást.
Akkor meg mire a kíváncsiskodás?

Tímea84 # 2014.03.10. 05:42

Mindig érdekelt, kapott-e már valaki használható választ a kérdésére, mert én a térdet csapkodó kárörvendésnél többet eddig még soha. Tehát még egyszer megpróbálkoznom: Mi alapján keresi a végrehajtó a bankszámlát? És még egy, amit legutóbb 8 hozzászóláson keresztül nem válaszolt meg senki, pedig ez volt az egyetlen kérdés: Átlagosan mennyi ideig tart egy polgári per? A félreértések elkerülése végett én nem fogom kifizetni a tartozást. Ez nem dacos lázadás, hanem tény, volt időm felkészülni erre az eshetőségre is. Szerencsére a háttérben már folyamatban van a pénz összeszedése, de ha nem így lenne, előbb lépnék le az országból, mint egész életemben más hitelére dolgozzak. Tisztában vagyok vele, hogy el lehet menekülni a végrehajtás elől, még a gyilkosok is simán eltűnnek ebben a mai világban, de én szívesebben lennék ennek az országnak rendes, adófizető polgára. Soha nem gondoltam úgy, hogy egy fiatalkori, jó szándékú hiba miatt bárkinek egész életében fizetnie kellene. A véleményemet nem muszáj osztani, nem együttérzést kértem, csak választ azoktól, akik elvileg jobban ismerik a jogszabályokat. Köszönöm, ha valaki megtisztel egy informatív válasszal. Ha túl bonyolult kérdést tettem fel, azt is megírhatná valaki, mert akkor nem rabolom senki idejét/ vesztegetem a sajátomat itt a fórumon.

ius latratus # 2014.03.08. 09:38

" Véleményeket szeretnék kérni az ügyemmel kapcsolatban."...

Sokat nem fogsz hallani.
Kifizeted.