végrehajtás kérdések


ius latratus # 2014.03.08. 09:38

" Véleményeket szeretnék kérni az ügyemmel kapcsolatban."...

Sokat nem fogsz hallani.
Kifizeted.

Tímea84 # 2014.03.08. 09:07

Üdv Fórumozók! Véleményeket szeretnék kérni az ügyemmel kapcsolatban. 6 éve együtt éltem valakivel, aki nem volt hitelképes, de a munkájához szüksége volt egy autóra. Mint naiv 18 éves belementem, hogy az én nevemre vegyünk egyet hitelre, hiszen ha baj van, úgyis csak az autót viszik.. (És én elhittem.) Mivel jogsim nem volt, adóstárs is kellett, aki az exem legjobb barátja lett. Mi persze szakítottunk, évek teltek, kiderült ő nem fizette a hitelt, és most rajtunk akarják behajtani egy új autó árát. Az exem elvileg fizetne, de nincs miből, és nem látom, hogy összetörné magát az ügy megoldásán. Én közben pár éve felsőoktatásba iratkoztam, ösztöndíjból, diákhitelből és/vagy diákmunkából élek. A hitelösszeget fizetni nem tudom, és őszintén nem is akarom. Az exemen behajtani bármit lehetetlen, ha nem önként fizet. Pár napunk van még a határidőig, és szeretném tudni, mire számítsak, ha nem írunk alá részletfizetési megállapodást (ez attól függ, az ex tudja-e fizetni..), vagy nem kifogásoljuk a fizetési meghagyást. Gondolom azonnal kezdődne a végrehajtás, vagyontárgyam nincs, úgyhogy attól nem félek, viszont a bankszámlámra érkezik annyi pénz, hogy fedezze a megélhetésemet. Nyilván a diákmunka is bér, de ennek nyomára juthat valahogy a végrehajtó? Mivel nem fix helyen dolgozom, nem hinném, hogy letiltást kérhetnek a béremből, de ha inkasszót tesznek a számlámra, én mehetek a híd alá éhen halni az albérletből. Rátalálhat a végrehajtó a számlámra? Köszönöm a segítséget!

Niobee # 2014.03.07. 20:12

KBS:
Ez mindent összefoglaló, derekas válasz volt a javából! :))))))))

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 19:55

Ugyan, ugyan.

Niobee # 2014.03.07. 19:53

KBS:
Gerbera:
Megvolt az elsőfokú tárgyalás, és elutasította, a bíróság a keresetet. Várható volt.
A végrehajtás miatt is beadtam a kifogást. Nem csak a 15napos határidőben mulasztott a végrhajtó, hanem a másik egyetemleges adósnak is felfüggesztette a végrehajtását önhatalmúlag! Ugyanis a bírósági felfüggesztési végzés a per miatt, csak konkrétan arra a személyre/végrhajtási számra szólt, aki beadta a keresetet. A másik egyetemleges adós nem pertárs az ügyben és nem is tett a végrehajtás ellen kifogást. Viszont a végreható a töle behajtott X összeget sem hajlandó kiutalni! De hogy ezt milyen alapon, vagy milyen jogszabályra hivatkozva az nem tudom, nem magyarázta meg! Baromira nem érdekelte... Tegyek kifogást a bíróságon. Hát én megtettem.
Korrupt szemétláda banda! Ilyen országban élünk...
Bezzeg ha az államnak tartoznának vagy egy banknak, már kb max fél év alatt a gatyát is leszedték volna róluk. De egy sima honpolgár tud várni a jogosan megítélt pénzére akár 5 évet is....

gerbera317 # 2014.03.04. 18:27

Nem futok neki. Azt kezdesz a végrehajtóval, amit akarsz. A végén úgyis megtudod...

Niobee # 2014.03.04. 16:32

Tudod, a jogszabály az jogszabály. Az, hogy te nem érted, csak egy dolog

Szerintem meg te nem érted, azt amit írtam. Fuss neki még 1x

Vh-ügyes # 2014.03.04. 04:06

hill67

Ilyen helyzetben még telked, autód van?
(hát nem lesz sokáig...)

gerbera317 # 2014.03.03. 21:42

Miért félnék hogy elutasítják?

Tudod, a jogszabály az jogszabály. Az, hogy te nem érted, csak egy dolog.

hill67 # 2014.03.03. 20:56

Tisztelt fórumozók,sziasztok!
Devíza-hitelemet nem tudom fizetni lassan 2 éve, így a szerződést felmondta a bank.Lakásomon jelzálog van bejegyezve.A bank felajánlotta telefonos egyeztetés után,hogy árúba bocsájtjuk a lakást közösen,amibe én bele is egyeztem,de erről hivatalos papír nem lett aláírva.A banknál érdeklődtem,ők sajnos nem tudnak segíteni.
A kérdésem az lenne hogy végrehajtáskor kapok-e valami levelet,vagy egyszer csak betoppan a végrehajtó és mehetünk a lakásból.
Mit foglalhat még le a lakáson kívül?Autónk,telkünk van a lakáson kívül.
Ha valaki hasonló cipőben jár köszönöm ha megosztja a történteket.
Köszönöm
Üdv.

hill67 # 2014.03.03. 20:45

Sziasztok fórumozók!

Niobee # 2014.03.03. 20:34

gerbera: „De miért nem nyújtasz be te magad is egy kifogást a végrehajtó mulasztása miatt? Vagy tán attól félsz, hogy elutasítják? Szerintem ne itt, egy ingyenes fórumon fenyegesd a végrehajtót, hanem a hivatalos fórumon, illeték fejében...

Nyugodj meg, be fogom nyújtani!
Miért félnék hogy elutasítják? :)

Niobee # 2014.03.03. 20:33

De miért nem nyújtasz be te magad is egy kifogást a végrehajtó mulasztása miatt? Vagy tán attól félsz, hogy elutasítják? Szerintem ne itt, egy ingyenes fórumon fenyegesd a végrehajtót, hanem a hivatalos fórumon, illeték fejében...

Nyugodj meg, be fogom nyújtani!
Miért félnék hogy elutasítják? :)

Niobee # 2014.03.03. 19:15

KBS:
Ha jobban tudod, miért kérdezted?

Én nem tudom jobban, csak a tényt írtam... Úgy érzékeltem mintha nem értenéd a lényegét a mondandómnak. Csak kötöszködsz, mint mindig...:) és nem adsz konkrét választ, vagy állásfoglalást.

Niobee # 2014.03.03. 19:05

gerbera:
jogorvoslat elbírálását nevezi meg, akkor el nem bírált kifogás esetén vajon fennáll-e a kiutalás előfeltétele.

Ezt most nem igazán értem...
Adott egy végrehajtás. A végrehajtási lapot megkapta a végrehajtó a bíróságtól, jogerős bírói döntés alapján, és be lett fizetve neki az előleg. Elkezdte a dolgát végezni és leemelt X összeget az adós bankszámlájáról. Majd eltelt 36nap és ekkor kap egy végzést a végrehajtó, a birósági felfüggesztésről.
Hol van itt az el nem bírált kifogás???
Jelen pillanatban van el nem birált kifigás, mert már perben állunk. De Feb 20.-át megelőzően nincs semmiféle kifogás. Miről beszélgetünk?
Miért is nem állt fent akkor a kiutalás feltétele?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.03. 19:03

Igen megakasztja, csak éppen február 20.-i hatállyal.
Ha jobban tudod, miért kérdezted?

Niobee # 2014.03.03. 18:56

KBS:
Bocs, nem figyeltem eléggé.
„ keresetet nyújtot be, végrehatási kifogás miatt,”
Ennek semmi értelme. Vagy kereset, vagy kifogás.

Elnézést kérek, hogy rosszul írtam, feltételeztem hogy értitek... de javítom: Végrahajtás Korlátozása miatt indított pert ellenem.

Mondjuk, a kifizetést mindegyik megakasztja

Igen megakasztja, csak éppen február 20.-i hatállyal. Mivel a bíróság ekkor szólítja fel a végrehajtót, hogy függessze fel a végrehajtást amíg jogerős döntés nem születik.

Egészen biztos, hogy ettől annyira megszeret, hogy legközelebb már a határidő előtt tíz nappal kifizet. Mert hogy legközelebb is ő fog ám utalni.

Ezzel, azt akarod sugallani, hogy mulasztott és hagyjam rá, nehogy mégjobban megszívasson? :)
Leperelem a gatyáját ha kell! :)
Olyan érdekes...ha én mulasztok, akár egy szolgáltatónál akár a bíróságon, kő keményen szankcionálnak. De neki lehet?!

gerbera317 # 2014.03.03. 17:17

az alább irt paragrafusból az tűnik ki,hogy nekem van igazam és már nálam kellet volna landolnia annak a pénznek.

Akkor talán olvasd el még egyszer a jogszabályt, és gondolkodj el azon, hogy ha az példálózva előfeltételként a jogorvoslat elbírálását nevezi meg, akkor el nem bírált kifogás esetén vajon fennáll-e a kiutalás előfeltétele.

De miért nem nyújtasz be te magad is egy kifogást a végrehajtó mulasztása miatt? Vagy tán attól félsz, hogy elutasítják? Szerintem ne itt, egy ingyenes fórumon fenyegesd a végrehajtót, hanem a hivatalos fórumon, illeték fejében...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.03. 16:57

Bocs, nem figyeltem eléggé.
keresetet nyújtot be, végrehatási kifogás miatt,
Ennek semmi értelme. Vagy kereset, vagy kifogás. Mondjuk, a kifizetést mindegyik megakasztja.

Ez esetben viszont felelősségre fogom vonni a végrehajtót, akár hivatali úton is
Kérlek, ahogy gondolod. Egészen biztos, hogy ettől annyira megszeret, hogy legközelebb már a határidő előtt tíz nappal kifizet. Mert hogy legközelebb is ő fog ám utalni.

Niobee # 2014.03.03. 16:34

Hát baromira nem mindegy, már ne is haragudj!

Ez a per megint csak egy időhúzás. Nem áll meg a kifogás, ebben biztos vagyok. Kicsit unom már hogy 5 éve pereskedem a pénzemért.

A kérdés viszont az volt, utalnia kellet volna végrehajtónak vagy nem? De a válaszodból ítélve és az alább irt paragrafusból az tűnik ki,hogy nekem van igazam és már nálam kellet volna landolnia annak a pénznek. Ez esetben viszont felelősségre fogom vonni a végrehajtót, akár hivatali úton is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.03. 15:46

Nem mindegy ez már? Ha a kifogás megáll, úgyis vissza kellett volna fizetned az összeget. Ha nem áll meg, úgyis meg fogod kapni.

Niobee # 2014.03.03. 15:01

Itt a lényeg az, hogy az adóstól leemelte az összeget január 15.-én. Nekem nem utalta át.
Majad az adós, birósági keresetet nyújtot be, végrehatási kifogás miatt, amiben kérte egyuttal a bíroságot, hogy függesze fel a végrehajtást. A bíróság fel is függesztette, Február 20. i hatállyal.

Itt az a kérdésem az, miért nem utalta át a végrehajtó az összeget nekem január 15.- február 20. között? Itt eltelt ugyanis 36nap. Mert ezen időszak alatt még a végrehajtónak szerintem kötelessége lett volna átutalni a behajtott összeget.

gerbera317 # 2014.03.03. 14:14

1/2002. IMr. 47. § (1) A végrehajtó az eljárása során a felektől közvetlenül felvett vagy a végrehajtói letéti számlára befizetett, illetőleg átutalt (a továbbiakban: befizetett) összegeket köteles a rendeltetésüknek megfelelően kezelni és a kifizetéseket attól az időponttól számított 15 napon belül teljesíteni, amikor a kifizetés előfeltételei biztosítottak (pl. a jogorvoslatot elbírálták).

A kulcskifejezés a "a kifizetés előfeltételei biztosítottak", az ugyanis nem mindig esik egybe azzal, amit te gondolsz. Konkrétan mi a kérdésed?

Niobee # 2014.03.03. 13:19

Sziasztok!

Nem igazán találtam választ, a feltendő kérdésemre jogszabályokban, így felteszem most itt, hátha valaki tudja a választ.

A kérdésem az lenne, ha a végrehajtó az adós bankszámlájáról leemelte a teljes behajtani való összeg úgy kb 90%-át, akkor szabályozva van e (törvényileg, vagy jogszabályban meghatározott módon) hogy mennyi időn belűl köteles ezt az összeget a végrehajtást kérő számlájára elutalni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.28. 11:54

Pribabi: ha megfizeted a teljes hátralékot, akkor úgy fizetheted tovább a részleteket, mintha élne a szerződés. De ez kérni kell a végrehajtótól.