végrehajtás kérdések


Hugi35 # 2021.02.17. 10:58

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.
Nagyon sokat segítettetek. Én nem értem a cirkalmas jogi nyelvet, és nem magyarázta el így érthetően az ügyfélszolgálatos.
Így értem a tulajdoni lap kérését, és viszem a törvény leírását.
A bátyámtól a meghatalmazást azért gondolom, mert szeretném megtudni, hogy pontosan mennyi a követelésük.
Köszönöm szépen.
Minden jót kívánok mindnyájatoknak. ????

Hugi35 # 2021.02.17. 11:07

A kérdőjelek helyén mosoly volt eredetileg.

Anikó1975 # 2021.02.18. 11:18

Szép napot,
Érdeklődni szeretnék,hogy sikeres ingatlanvégrehajtás (tavaly október) után elkészült a felosztási terv és jogerőre emelkedett,(végrehajtó ügyintézője szerint jövőhéten megkapom) mikor várható a követeléskérők kifizetése? Gyermektartásdíj elmulasztása végett vagyok követelés kérő...A végrehajtó ügyintézője szerint, amig a kilakoltatási moratórium véget nem ér és nincs meg a birtokbaadás addig nem utalnak senkinek.
Ez valóban igy van?Az adós még kiélvezheti a moratóriumot?Ugyanis ezért nem adta át a kulcsokat és írta alá a jegyzőkönyvet a megjelölt időben, mert ő ráér április 30-ig....Ténylegesen, ha senki sem fellebbez esetleg a felosztási terv kézhezvétele után, mikor remélhető az utalás?A választ köszönöm.

gerbera317 # 2021.02.18. 13:56

Ez valóban igy van? Az adós még kiélvezheti a moratóriumot?
Nem, nem. Az árverés jogerős, ezért készülhetett felosztási terv. A felosztási terv jogerős, ezért a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül a végrehajtó köteles a felosztási terv szerint teljesíteni a végrehajtást kérőknek (Vüsz 47. §).
A kiköltöztetési moratórium az ingatlan birtokba adásának az elhalasztásáról szól, ami nem más, mint az adós és az árverési vevő különvitája. Ez azonban már nem érintheti a végrehajtást kérők kielégítéshez való jogát. Ha a végrehajtó továbbra is vonakodik teljesíteni, vh-kifogással lehet támadni a mulasztását.

B.Trixi # 2021.02.18. 14:17

Tisztelt Szakértők!
Mint, korábban említettem, résztulajdonos vagyok egy ingatlanban, amelynek 1/4 részére végrehajtás lett bejegyezve. Végre kitűzték az árverést! Az illetékes végrehajtó a lakóhelyemtől igencsak messze van. Ezért kéredezem, hogy annál a közelben lévő végrehajtó irodánál, ahol regisztrálni fogok az árverésre, szerintetek be kell fogadják az előárverező jog iránti igényemet? Mert a levélben azt írták, hogyha ezt a jogot érvényesítem, terjesszem elő az illetékes végrehajtónál. Ezért inkább levelet küldjek?
Az árverés menetére 3 szakaszt írtak ki. Azt írták, hogy bármely szakaszban, ha ajánlat érkezik a minimumra, akkor lezárják a licitnaplót és nem nyílik meg a következő szakasz. Ugye a szakasz végéig nyitva van? Nem kell éjjel nappal a gép előtt ülnöm, hogy licitérkezés esetén megnyomhassam a tartom gombot ha nyertes akarok lenni?
Még egy kérdés: az árverés befejeződésétől kb. mennyi idő mulva jelenek meg mint tulajdonos a földhivatali tulajdonlap széljegyzetén? Köszönöm előre a válaszokat.

papinianus88 # 2021.02.18. 14:34

trixi:

Annál a végrehajtónál kell előterjesztened az előárverezési jogosultságod, aki foganatosítja az ingatlanárverést. A regisztrációnál valóban országos illetékessége van a végrehajtóknak, ha fogadnak, regisztrálnál, akár egy hajdúszoboszlói nyaralás közben is beugorhatsz egy közeli vh irodába :)

Az előárverezési jogosultságodhoz csatolnod kell egy tulajdoni lapot (1000 - Ft-ért lekérheted) valamint 3 sorban leírni, hogy társtulajdonosként élni kívánsz xy ingatlan tekintetében az előárverezési jogosultságoddal.

Igen jan 1től 3 szakasz van. 20-20-20 napos. A végén érdemes figyelned, sőt most már az is rögzítésre került a jogszabályban, amennyiben az utolsó órában nem elérhető a felület, akkor 1órával meghosszabbodik stb.

Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított (pontosabban az árverési jegyzőkönyv aláírásától) 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát

  1. az árverési vevő részére az árverési vétel igazolása céljából,
  2. * az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba való bejegyzése végett.
B.Trixi # 2021.02.18. 15:58

papinianus88
Köszönet a válaszért. Még annyit, hogy a földhivatalt is kötelezi bejegyzési határidő a beérkezéstől számítva? Gondolok itt az egyéb hivatali határidőkre.

Hugi35 # 2021.02.20. 09:56

A levél kézhezvételétől számított 15 napon belül kell kérnem, hogy az én részemet is árverezzék, vagy kérhetem később is?

gerbera317 # 2021.02.20. 12:16

Miért nem olvasol egy kicsit vissza? Vagy te csak írni tudsz, olvasni nem?
Vht. 161. § (2) Az adós tulajdonostársai az árverés kitűzéséig együttesen kérhetik, hogy az egész ingatlant árverezzék el. Nincs kiszámítandó eljárásjogi határidő! Az árverés kitűzése, mint eljárási cselekmény az, ameddig az ilyen irányú kérelmedet előterjesztheted, utána már csak a sikertelen árverést követően, de az újabb árverés kitűzése előtt.

Hugi35 # 2021.02.20. 12:39

Tündibündi cukorfalat gerbera317, édibébi a stílusod.
Amikor az ember lánya egy katyvaszban van, nem mindig tud józanul gondolkodni. Pont ezért keres segítséget.
Ezzel együtt köszönöm szépen a válaszodat. Értékelem, hogy önkéntesen segítitek a tájékozatlanokat.

luigi77 # 2021.02.22. 21:09

Tisztelt Fórumozók!

Gyermektartásdíj elmaradás végrehajtás ügyében kérdeznék.
A végrehajtást kérő vagy nem nyilatkozik vagy téves adatokat közöl, bizonyos időszakról úgy nyilatkozik hogy nem volt fizetve.
A végrehajtó nem tájékoztat, évek óta próbálom a tartozásomat rendezni, sehogyan sem tudom, mert a végrehajtást kérő magatartása nem jogkövető,félrevezeti a bíróságot és a végrehajtót is. A folyamatosságra hivatkozva olyan összegeket követel, amit nagyrészben már megkapott. A végrehajtónál többször jártam bent de abszolút nem segítőkész az adósságom rendezésében. Mit tudok tenni ez ügyben?
A legutóbbi végzésben ez állt: a végrehajtáskérő nem ismeri el a követelés részbeni megszünését. Jogilag mit tudnék ez ügyben tenni? Fellebbezek vagy új pert indítsak?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 22:18

Hű, de el vagy tévedve!

gerbera317 # 2021.02.23. 08:58

@luigi77
A végrehajtó (...) abszolút nem segítőkész az adósságom rendezésében
Ezt hogy érted? Nem ad rá pénzt?
Ő az eljárás kezdetén közölte, mennyit kell megfizetned. Mivel nincs növekmény (te állítod, hogy csak hátralék), ezért az ma is ugyanannyi, mínusz amit megfizettél eddig. Harmadikos számtan. Ha mégiscsak van havi növekmény, akkor meg negyedikes számtan.
Az a "végzés", az mi? Nem inkább a Vht. 41. § szerinti eljárás eredményét megállapító intézkedés? Mert ha az, akkor pert indíthatsz végrehajtás korlátozása iránt. De jól gondold meg, mert a végrehajtást kérő nem véletlenül tagadja, hogy fizettél neki!

papinianus88 # 2021.02.23. 09:41

luigi:

Egyrészt, ha hátralékos és folyamatos gyermektartásdíj is a sarad volt, az általad történt befizetésből elsődlegesen a hátralékra kell elszámolni... Szóval ne gondold, hogy te a végrehajtástól való félelemnek köszönhetően fizetgeted a folyamatost és akkor jó vagy.

A végrehajtó nem tájékoztat, évek óta próbálom a tartozásomat rendezni,

Ha van folyamatos gyermektartásdíj, akkor nem is tudod rendezni, a végrehajtó mindaddig nem oldhatja fel a lefoglalt vagyontárgyakat, nem fejezheti be az eljárást, ameddig a végrehajtást kérő a rendelkezési joga alapján nem nyilatkozik. Értsd: a folyamatos minden hónapban fennáll, attól, hogy a saradat kifizeted az aktuális hónapra (végrehajtási költségekkel együtt) befejezésre lehetőség nincs.

A legutóbbi végzésben ez állt: a végrehajtáskérő nem ismeri el a követelés részbeni megszünését.

gerbera jól megírta. Valószínűleg a nyilatkozatod és az esetlegesen csatolt csekkek másolata sem hatotta meg a jogosultat, véleménye szerint van még fennálló követelése. Megpróbálhatod a pert valóban, de nem könnyű eset.

Meli2018 # 2021.02.24. 11:38

Tisztelt Fórumozok!
Következőkben kérnék tanácsot, segítséget:
Van két tartozásom, amelyet az OTP Faktoring továbbadott végrehajtónak. Ezután az OTP fakt megkeresett és kötöttünk rá egy részletfizetési megállapodást.
Szeretném most ezeket kifizetni, viszont nem az OTP Faktoringon keresztül, hanem a végrehajtón, hogy egy utalással és egy helyen tudjam intézni.
Végrehajtó szerint nincs ezzel semmi probléma, ők bekérik az aktuális tartozást, kiszámolják az ő díjukat, majd ezt feléjük fizetem és ők küldik tovább az OTP Fakt felé.
Az OTP Fakt azt mondja ezt így nem lehet, mert velük van részletfizetési megállapodás és csak úgy tudom rendezni, hogy a 2 tartozást náluk rendezem külön számlán, illetve a végrehajtónál rendezem a saját költségeiket.
Ez tényleg így van? Nem rendezhetem az egészet a végrehajtón keresztül?

Előre is köszönöm válaszukat!

papinianus88 # 2021.02.24. 12:19

Fizetheted a végrehajtónál, nyilván. Nettó baromság amit mondanak. Ők végrehajtási kérelem alapján kényszercselekményeket vártak el a végrehajtótól. Az, hogy ennek (is) hatására megállapodtál a végrehajtást kérővel az abszolút pozitív.

Azonban semmilyen akadálya nincs annak, hogyha a végrehajtónak bejelenti a jogosult a követelés csökkenését, akkor a végrehajtói letéti számlára teljesíts és ezáltal hatékonyabban , gyorsabban befejezheti az eljárást is.

Az alapján amit állítanak a kötelezett sem fizethetné ki a végrehajtói letéti számlára a teljes tartozását, mert a jogosult kérte az ingatlan árverését és már van rajta érvényes licit 2 órával a vételi ajánlattételi időtartam végéig? Ne vicceljünk.

Ettől függetlenül: Ha az OTP-nek teljesítesz közvetlenül az sem para, amint nyilatkozik neki az OTP, utána megfizeted a költségeit és ennyi.

H_alex # 2021.02.24. 13:46

Üdv!

Cégbíróság által korábban eltiltott személy működhet-e önálló bírósági végrehajtóként az eltiltás hatálya alatt?

Grave7 # 2021.02.24. 15:22

Mitől van eltiltva?

De böngészd a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 233. § (2) bekezdését és a 239. §-t.

H_alex # 2021.02.24. 15:39

Ügyvezetői eltiltásról volt szó, a céget kényszertörlésre itélték meg nem fizetett tartozás miatt.

"nem lehet társaság vezető tisztségviselője"

Végülis ez így nem szerepel az általad linkelt TV-ben, mint kizáró ok, csak ugye kérdés, hogy pont egy végrehajtóról van szó, aki korábban nem fizette meg más irányába a tartozást.

Norbert6612 # 2021.02.24. 22:20

Sziasztok.

A segítségetekre lenne szükségem.

Az árverésre kitűzött ingatlannál az van feltüntetve,hogy magánerőből nem beépíthető. Az ingatlan és a telek,amire építve van külön helyrajzi számon van nyilvántartva. A tulajdoni lap szerint az árverezett ingatlant megilleti a telket terhelő földhasználati jog. Természetesen a telek tulajdoni lapján is látható a terhelés. Ha ilyen ingatlant vásárolok a telek tulajdonosa nem vonhatja vissza később a földhasználati jogot?A végrehajtó adhat ki információt a földhasználattal kapcsolatban?

drbjozsef # 2021.02.25. 05:41

Ha ilyen ingatlant vásárolok a telek tulajdonosa nem vonhatja vissza később a földhasználati jogot?
Nem. Az megilleti az "épületet".

A végrehajtó adhat ki információt a földhasználattal kapcsolatban?
Adhat, de nem fog, mert nem tud róla semmit, nem is érdekli, és főleg leszarja. Ez nem az ő biznisze, oldd meg magadnak.

gerbera317 # 2021.02.25. 06:25

Mit szeretnél megtudni arról a földhasználati jogról? A színét? a súlyát? vagy hogy van-érettségije?

Meli2018 # 2021.02.25. 09:14

@papinianus88

Nagyon szépen köszönöm a választ.
Beszéltem most a végrehajtóval, ő se érti, hogy mért adták ezt az információt.

gerbera317 # 2021.02.25. 09:36

Ha a végrehajtást kérő a részletfizetési megállapodásban úgy rendelkezik, hogy a részletösszegeket az adós közvetlenül a vh-kérőnek fizesse, a végrehajtási költségeket pedig a végrehajtónak, akkor ettől eltérő teljesítés esetén simán mondhatja, hogy az adós nem tartotta magát a megállapodásban foglaltakhoz.
Ezért ilyenkor a legcélszerűbb, ha az adós kifizeti a végrehajtónak (nem felé!!!) a végrehajtási költséget, a többit pedig intézi közvetlenül a végrehajtást kérővel (nem felé!!!), aztán majd az jelzi a végrehajtónak (nem felé!!!), hogy a végrehajtás befejezhető.

papinianus88 # 2021.02.25. 10:09

gerbera:

De a teljes tartozásait rendezné, akkor kit érdekel a részletfizetési megállapodása...? Mi lesz a jogkövetkezmény? Megtérül a követelése, mert egyösszegben rendezné a kötelezett, amelyet inkább a végrehajtónál rendezne, mivel nem kell futkosnia két helyre.

Kíváncsi lennék, hogy mit szólna gerbera az OTP, hogyha a végrehajtó azt mondaná, hogy igen? közvetlenül feléd fizette ki a kötelezett, akkor valóban a megállapodás szerint neked fizetett, de a Vht. 34. § (5) bekezdése alapján akkor köhögje ki legyen szíves a jogosult a behajtási jutalékot :)

Szerintem ez egy parttalan vita és az OTP-től egy felesleges erőfitogtatás, amikor a követelése megtérül. Ebből következik, hogy szvsz kb. megtiltani az adósnak, hogy a végrehajtónál fizessen...hááát :)