végrehajtás kérdések

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.05. 06:34

Arra a letiltó végzésre (vagy felhívásra) beáll a kézbesítési fikció. Tehát a munkáltató ugyanúgy köteles teljesíteni a letiltást, mintha valóban kézhez vette volna. Ha pedig elmulasztja ezt a kötelezettségét, készfizető kezese a le nem vont összegnek. Mehet a fizetési meghagyás. (Akár havonta.)

Aniko75 # 2024.06.05. 06:54

Kovács Béla Sàndor.... köszönöm szépen a válaszát, abban az esetben ha a kézbesítés idejében még az adott munkàltatóval van jogviszonyban,de esetleg a kézbesítés után megszünik a munkaviszonya....(Valószínűleg ez a következő lépése) Milyen mértékben kezes a munkáltató?A lakcím is közös az adóssal...

papinianus88 # 2024.06.05. 07:34

A végrehajtható okirat a közvetlen bírósági letiltás? Vagy végrehajtást kérelmeztél, amelyben kérted foganatosítani a munkabér letiltást a végrehajtó eljárási cselekménye alapján? Ha utóbbi, akkor a Vht. 45/A §-a alapján rendbírsággal is sújthatja a foganatosító bíróság a munkáltatót, mivel a bírósági végrehajtási eljárást akadályozza.

Milyen mértékben kezes a munkáltató?

Amennyit le kellett volna vonnia.

Aniko75 # 2024.06.05. 07:41

Tisztelt Válaszadó,

Én kértem közjegyzőnél a fizetésieghagyást, azokat rendben àtvette az adós, nem élt ellentmondással....
A végrehajtási jegyzőkönyvet is àtvette, arra sem reagált,ellenkezett.A fizetés letiltást már nem vették àt màjus 9 e óta.
A munkáltató az adós jelenlegi párja......így nem véletlen, a mai napig működő vállalkozás, a lakcím és a székhely is ugyanaz mint az adós mint pedig a munkáltató részéről..
Mi a következő lépés??
A helyszíni eljárás a jövőhéten várható....

drbjozsef # 2024.06.05. 09:41

Aniko75,

Az adósod párja egy cég? Sose hallottam még ilyet, pedig nekem nincs kifogásom az ilyen extremitások ellen. Kinek a pap, kinek a kft.

Érdemben :

Vht.79. § (1) A munkabérre vezetett végrehajtásra vonatkozó kötelesség megszegése esetén a munkáltató a le nem vont összeg erejéig készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek.
(2) Ha a munkabérre vezetett végrehajtásra vonatkozó kötelességet a munkáltató alkalmazottja szándékosan szegte meg, és a munkáltatótól a le nem vont összeget nem lehetett behajtani, a be nem hajtott összeg erejéig az alkalmazott készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek.

A végrehajtót kell kérned, hogy a munkáltató cég ellen is indítsa el az eljárást.

Aniko75 # 2024.06.05. 09:56

Kedves drbjozsef,
Köszönöm szépen válaszát.Az adós munkáltatója az élettársa.Az élettárs nevén van a cég ahonnan.a járulékokat fizetik, természetesen minimálbéren, 4 órában.
A kérdésem az volt,ha most "hirtelen" megszünik a munkaviszonya...hiszen ez a jó magyar szokàs....akkor milyen mértékben (hiszen a fizetés letiltás nem fedezi az adósság teljes összegét) kezes a munkaadó?A teljes összegért felel vagy csak részarànyosan a munkaviszony megszünésének a napjàig?
Egyébként tipikus magyar mentalitás,hogy semmi sincs a nevemen.... inkább családtagok nevén van az ingatlan,a vàllalkozás,az autó.....mert azt nem viheti a NAV.....a végrehajtó...

gerbera317 # 2024.06.05. 10:01

Két lehetőséged van, nem vagylagosan, hanem egyidejűleg:
1) Rendbírság a Vht. 45/A. § szerint a munkáltató ellen, sőt, a (3) bekezdés alapján egyidejűleg a vezetőjével (az asszonnyal) szemben is. Ezt a végrehajtó intézi, de neked kell szorgalmaznod.
2) Fmh. a munkáltató ellen a le nem vont összeg erejéig, akár havonta, ahogy KBS javasolja.
És nem igaz, hogy nem veszi át a munkáltató az iratokat, hanem az az igaz, hogy meghiúsulási igazolást állít ki a cégkapus rendszer. Cégkapura küldés esetén nem létezik eredménytelen kézbesítés!
A végrehajtónál pedig jelentsd be, hogy jelen kívánsz lenni a helyszíni eljárásnál, szükség esetén lakatost is viszel, és kétség esetén nyilatkozol is az egyes ingóságokról, hogy azokat kéred-e lefoglalni vagy sem. A részletekről majd kioktat téged. Ha nem így teszed, akkor lesz egy kamu helyszín, eredmény nélkül.

gerbera317 # 2024.06.05. 10:03

A teljes összegért felel vagy csak részarànyosan a munkaviszony megszünésének a napjàig?
Részarányosan, a munkaviszony vennállásáig foganatba nem vett levonás erejéig.

Aniko75 # 2024.06.05. 10:14

Kedves gerbera317
Köszönöm szépen vàlaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.05. 11:50

A végrehajtót kell kérned, hogy a munkáltató cég ellen is indítsa el az eljárást.

Ahhoz előbb kell egy végrehajtható döntés: fizetési meghagyás, bíróságí ítélet; meghagyás, végzés.

kicsikem80 # 2024.06.13. 09:55

Árverésen vásároltam egy ingatlant, aminek a tulajdonjogát már bejegyezték. A jegyző részéről is megtörtént a 60 napos kifüggesztés. A birtokbaadás előtt azonban az adós egy másik polgári perében kérte a végrehajtás felfüggesztését, anélkül, hogy a bíróság tudta volna, hogy a vételár kifizetése és a tulajdonjog bejegyzése is megtörtént, felfüggesztette az egész végrehajtást..megfellebbeztem, a másodfok elutasította a fellebbezést, ara hivatkozva, hogy abban a perben én nem vagyok fél!!pedig rendelkezést tartalmaz rám, hiszen az én birtokba lépésem függesztette fel.Mit tudok én most tenni, mint tulajdonos? Illetve kizárólag csak a birtokbaadás végrehajtási cselekménynek minősül-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.13. 10:40

Valamit félreérthettél. Ha a végrehajtás megszüntetése iránti perben felfüggesztik is a végrehajtást, az nem hat ki olyan ingatlanra, amely már nem az adós tulajdona - értelemszerűen végrehajtási jog sem terheli. Egyszerűen nem tárgya már a végrehajtásnak.

kicsikem80 # 2024.06.13. 11:33

Kedves Kovács Béla Sándor! Az árverés jogerősen lezárult, a pénzt kifizettem a vegrehajtónak, ő a végrehajtast kérőnek és kérte az ingatlannyilvántartásba a tulajdonjog bejegyzést és a jegyzőtől a 60 napos kifüggesztést. Ezután már csak a birtokbaadás következett volna, amikor értesítette a bíróság a véghrehajtót, hogy egy polgári pert indított az adós a végrehajtást kérő ellen (2 évre rá, mint ahogy én aláírtam az árverési jkv-et) és annak jogerős befejezéséig a végrehajtást felfúggesztik..érthetetlen, hogy a végrehajtas ezen szakaszában, amikor már a tulajdonomban van, abban a perben nem vagyok fél (fellebbezésemet emiatt utasította el a 2.fok) hogy függeszthetik fel rám nézve több évre?

kicsikem80 # 2024.06.13. 12:16

Hogy tudom megállapítani a használati díjat? Ha felszólítom, hogy fizessen meghatározott összeget használati díjként és ennek nem tesz eleget, akkor tudok valamilyen jogi lépéseket tenni, hogy birtokba kerülhessek?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.13. 12:58

Mégegyszer mondom: a felfüggesztés rád nem hat ki. Mondd meg a végrehajtónak, hogy én üzenem. És ha nem hiszi, megkérdezzük a bíróság véleményét, de az már pénzbe lesz. Neki.

kicsikem80 # 2024.06.13. 13:19

Sajnos én is hivatkoztam a Vht. 50.§ (5) bekezdésére, hogy ott taxatíi felsorolás van arra vonatkozóan, hogy mire terjed ki a felfüggesztés..Ott csak a végrehajtási összeg kifizetéséig szólhat, a többi végrehajtási cselekményt a felfüggesztés időtartama alatt is foganatosítani kell. A birtokbaadás itt nem szerepel..Viszont a végrehajtó nem hajlandó birtokba adni, mert a felfüggesztő polgári bíróság (!) véleménye szerint a birtokbaadás is ide tartozik..

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.13. 17:43

Na, na, na, na. Ezt végzésbe foglalta? (Még ha úgy lenne, azzal szemben is van jogorvoslat.)

kicsikem80 # 2024.06.13. 19:00

Kedves KBS! Jegyzőkönyvben küldte a végrehajtó, hogy a felfüggesztés időtartama alatt végrehajtási cselekmény nem foganatosítható. Erre küldtünk egy levelet, hogy véleményünk szerint a birtokbaadát nem érinti a felfüggesztés..Szóban tájékoztatott, hogy a polgári bíróságot megkereste erre vonatkozóan, és a bíróság leírta, hogy nem adható birtokba. Most várjuk, hogy ezt írásban is megküldje a végrehajtó..ezután tudunk kifogást benyújtani...csak már minden hitem elvesztettem az igazságszolgáltatásban..

drbjozsef # 2024.06.14. 07:07

kicsikem80,

Most várjuk, hogy ezt írásban is megküldje a végrehajtó.

De minek? Mi közöd neked a végrehajtó meg a bíróság beszélgetéséhez? Szerintem felesleges erre várni a kifogással - hiszen azt a végrehajtónak eleve kötelessége beterjeszteni a bíróságra. Írásban ott van a jegyzőkönyved, hogy a felfüggesztés alatt végrehajtási cselekmény nem foganatosítható. Neked rögtön kellett volna kérned a birtokbaadást (megvolt?), és ha azt a végrehajtó nem teszi meg - feltehetőleg a felfüggesztésre hivatkozva, de mindegy, mire hivatkozik -, akkor a kifogást azonnal be kellett volna nyújtani azzal, hogy a birtokbaadás az NEM végrehajtási cselekmény, és kéred a t. bíróságot, hogy utasítsa a végrehajtót a birtokbaadásra.

Esetleg vázold ezt fel a végrehajtónak, általában nem szeretik, ha egy jogos kifogás után a bíróságok ugráltatják, ezért gyakran hajlandóak revideálni az álláspontjukat, és inkább megmozdulni (igaz, most, hogy valamiféle papírja erről, ez nem biztos esetedben).

kicsikem80 # 2024.06.14. 07:25

Tisztelt Drbjozsef! Köszönöm a válaszát. Igen, kértük írásban a birtokbaadást. Esetleg abban tudna segíteni, hol találok arra bármilyen jogszabályt/leírást, hogy a birtokbaadás nem végrehajtási cselekmény, hanem intézkedés?Sajnos a kiadott jegyzőkönyv kifogás benyújtására nyitva álló 15 napos határidőből kicsúsztam, mert nagyon bíztam abban a fellebbezésben, amit a polgári bíróságnál nyújtottam be, mint egyéb érdekelt, hogy a felfüggesztést szüntesse meg..Sajnos a héten jött meg, hogy elutasították a fellebbezésemet, mert nem vagyok fél abban a perben. Most újra kértük a birtokbaadást a végrehajtótól, ha megjön a végzése, azonnal benyújtom a kifogást..

drbjozsef # 2024.06.14. 08:38

kicsikem80,

Ahogy a másik topikban papinianus88 írta : nincs erre külön definíció a Vht.-ban. Egy már elárverezett ingatlan esetén, bejegyzett árverési vevő tulajdonossal, annak átadása nem végrehajtási cselekmény, hanem a végrehajtó intézkedése. Egy kifogást elbíráló bíróság szinte biztosan ezt fogja képviselni, mert ez a gyakorlat (persze, sajnos, 102% biztosak nem lehetünk ebben).

papinianus88 # 2024.06.14. 09:39

kicsikem:

Parancsolj, ebből azért megállapítható, hogy a birtokba adás minek is számít :)

A Legfelsőbb Bíróság Pfv.I/A.22.368/2001. számon közzétett döntés indokolásában rámutatott arra, hogy „sem a Ptk., sem pedig a Vht. nem határozza meg, hogy melyek a végrehajtási cselekmények, ennek fogalmát nem lehet megszorítóan értelmezni; ide tartozónak kell tekinteni mindazokat az eljárási cselekményeket, amelyeket a követelés behajtása érdekében a végrehajtás szabályai szerint akár a végrehajtó, akár pedig a végrehajtást elrendelő bíróság tett.”„E vizsgálat során az bír jelentőséggel, hogy az adott cselekmény a követelés behajtását szolgálja-e, elősegíti-e a teljesítést.” „... végrehajtási cselekmények az ügyben eljárt végrehajtók díjfizetéssel illetve előlegezéssel kapcsolatos felhívásai is, hiszen e felhívások is a végrehajtás foganatosítását célozzák.”

Továbbá: A Vht. 217. §-a szerint a végrehajtó ellen nemcsak akkor terjeszthetsz elő kifogást, ha valamit "ír", hanem abban az esetben is, ha az intézkedést ELMULASZTJA. Ha a jogvesztő, objektív határidőn belül terjesztetted elő a birtokba adási kérelmed

kicsikem80 # 2024.06.14. 09:48

Nagyon köszönöm a válaszokat, minden bizodalmam ebben van!!

drbjozsef # 2024.06.14. 10:34

kicsikem80,

Nagyon köszönöm a válaszokat, minden bizodalmam ebben van!!

Ebben csak akkor legyen, ha az utolsó mondatot is elolvastad - ahogy nekem rémlik, a fellebbezésed miatt lekéstél arról. Ez esetben viszont nincs mit tegyél a végrehajtó ellen kifogással, tartok tőle, hogy marad az, hogy lakáskiürítési pert indítasz a birtokos ellen.

kicsikem80 # 2024.06.14. 11:05

A jövő héten várható a végrehajtó végzése a birtokbaadási kérelmem elutasításáról, korábban jegyzőkönyvet küldött csak, hogy végrehjatási cselekmény nem foganatosítható.