Van. A végrehajtói letiltáshoz mellékelve van egy válasznyomtatvány, amit csak megfelelően ki kell tölteni, és visszaküldeni.
76. § (1) A munkáltató kötelessége, hogy legkésőbb a letiltás átvételét követő munkanapon c) értesítse a letiltás foganatosításának akadályáról a letiltást kibocsátó szervet.
Tehát alapvetően csak az akadályoztatást köteles a munkáltató jelenteni, de ezen a kis nyomtatványot a pozitív válaszra is ott a lehetőség. Az akadály közlésének elmulasztása rendbírságot von maga után.
Eos Faktor?
Na jó, de ezt nem küldi el minden hónapban.
Hát nem.
Maradjunk abban, hogy elévülhetett. Hogy ezt a kérdező hogyan fogja érvényesíteni, az ő dolga.
Kedves Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni. A napokban érkezett a MOKK-tól édesapám nevére egy levél, amit mivel májusban elhalálozott, én vettem át. A levél egy közjegyzői fizetési meghagyást tartalmaz, az Eos Faktortól, 40.000-forint főköveteléssel, távközlési szolgáltatási szerződés alapú követeléssel. A jogviszony létrejöttét 2012.11.26-nak jelöli meg (a követelés lejáratát is, amit igazából nem igen értek) A kérdésem ilyenkor mi a teendőm? Én nem tudtam erről a tartozásról, a hagyatéki tárgyalás még nem történt meg, édesapám nevén ingatlan is található. Éljek ellentmondással? Milyen jogcímen? Én, mint a lánya is jogosan adhat be ellentmondást? Ez elévülhetett? Előre is köszönöm, minden segítségnek örülök, tájékozatlan vagyok az ügyben.
@sarkanytojas: A 'MOKK fizetési meghagyás' témában választ kaptál: http://www.jogiforum.hu/forum/41/35177
Tisztelt Fórum!
Mi van abban az eszben, ha a Faktor cég visszaadja a hitelállományt a banknak? Mivel nem tudja behajtani a tartozást. Ez már több éves történet (min. 5 év). Ebben az esetben a banknak van még joga behajtani vagy így már elévült a tartozás?
Az elévülés és aközött, hogy hányszor engedményezték a követelést, meg hogy kire engedményezték, sok összefüggés nincs. Ha csak az nem, hogy az engedményezésről szóló értesítés megszakítja az elévülést.
(Egyébként a bankoknak nem szokása engedményesként átvenni olyan követelést, amelyet egyszer már ők engedményeztek.)
Kovács Úr!
Köszönöm a gyors választ! Amúgy a Factor soha nem adja fel? :-) Mikor évül el jogilag a behajtás 5 vagy 3 év?
Az elévülés egy kifogás. Még a bíróság se veszi figyelembe hivatalból, nem hogy a hitelező.
sutyo2010
Szerintem meg nem visszaadta, hanem csak megbízása volt a követelés behajtására és nem engedményezés történt a bank részéről.
Egyetértek KBS-ral „.."a bankoknak nem szokása engedményesként átvenni olyan követelést, amelyet egyszer már ők engedményeztek...”"
Tisztelt Fórum!
Az alábbi problémával szeretnék tanácsot kérni.
Édesapám vett egy atutót svájci frankos hitellel.
A törlesztőrészlet olyan magas lett, hogy nem tudták fizetni, már több mint 10 évvel ezelőtti vásárlás, a törzskönyvet sem adták még vissza pedig kérték, ha jól tudom 5 év a maximum amíg bent tarthatják.
A szerződési összeg kifizetésre került, 3.200.000 volt az autó akkor, de ugye már több mint 10 éves autóról beszélünk jelenleg.
A bank eladta a tartozást egy "behajtó" cégnek, pár napja telefonáltak. Édesapám 2 éve agyvérzést kapott jelenleg sem képes egyedül ellátni magát. A cég képviselője erre azt mondta írjunk egy kérvényt , hogy engedjék el a tartozást mivel szinte semmi jövedelmük nincs.
Telefonban még 4 milliós tartozásról beszélt.
Egy ilyen kérvénnyel, amit hivatalos iratokkal igazolva valósságukat küldünk, lehet ilyet? Méltányosságból elengedhetik?
Mit lehet ilyenkor tenni?
Köszönöm!
Bármit lehet. Csak nem valószínű.
Kéred az eljáró végrehajtót, hogy folytassa le a Vht. 41. § szerinti eljárást, mert ezt a tartozásodat az ítéletet követően, a bíróság által engedélyezett részletfizetés szerint megfizetted. A bizonyítékaidat is be kell ehhez csatolni a végrehajtóhoz. Kérd azt is, hogy az eredményről, illetve a további lehetőségekről írásban tájékoztatsson.
A 15000 Forintos végrehajtási kifogás eszedbe ne jusson!
A posztodból csak az, hogy "Szeretném megkérdezni hová fordulhatok segítségért", valamint a "Köszönöm" ért valamit, a többi kuka, úgyhogy azzal se itt, se a végrehajtónál ne hozakodj elő többet!
„Létiltásról szóló levelük mellé nem csatoltak nyomtatványt, amin ellent tudtam volna mondani”
Az komoly. Ezek szerint a végrehajtónak minden intézkedése mellé előre kimunkált jogorvoslati kérelmet is kellene csatolnia, amit az adós - ha úgy tartja úri kedve - csak aláír és visszaküld? Komoly ötlet. Taps-taps-taps.
Az EOS nem köteles veled szóba állni. Ne is reméld.
És milyen 15 napos határidőről írkálsz itt? A végrehajtó 41. § szerinti intézkedése nincs határidőhöz kötve. Arra akkor kerül sor, ha az adós okirattal valószínűsítette, hogy a végrehajtandó követelést már teljesítették, vagy alaptalan, vagy egyébként megszűnt. Te akkor valószínűsítetted, amikor elküldted a csekkeket. Azt, hogy milyen alapon függesztette fel a végrehajtó a letiltást nem tudom, de hogy jogot sértett vele a végrehajtó, abban biztos vagyok. Mint ahogy az is jogsértő, hogy egy hónap alatt nem lett eredménye a 41. § szerinti eljárásnak. Szerintem megvan az, csak téged nem tájékoztatott a végrehajtó (azt mindig kérni kell tőle). Vagy le sem folytatta a 41-et - mert ilyen is van.
Mi volna, ha megkérdeznéd telefonon, hogy mivammá'?
Tisztelt Fórum!
A következőben szeretnék információt kérni.
Tisztelt Fórum!
A következő kérdésem lenne az EOS-sal kapcsolatban:
az EOS engedményezett tartozással kapcsolatban kiküldi a fizetési felszólítást az állandó lakcímemre, viszont az engedményező által átadott iratanyagban ez a lakcím nem szerepel, hiszen még meg sem száradt az új lakcímkártyán a pecsét. Kérdésem:Az EOS jogszerűen hozzájuthat-e az én lakcímemhez a lakcímnyilvántartóból? Bocsánat, ha rossz helyen kopogtatok a kérdésemmel... Köszönöm
Igen.
Ez a lényege a lakcímnyilvántartásnak. Valaki keres, és ha jogosult az adatra, kikéri, hogy a hivatalos levelet oda küldje, ami aktuális. Pont ha nem tenné az lenne a baj, hiszen évekkel korábbi címedre küldözgetnék a felszólításokat, és akkor azért hápogna a kötelezett, hogy má ezer éve nem ott lakik.
Megjegyzem, ha oda küldi, még abból sem mindíg tudja kimosni magát a kötelezett : ha még a szerződés fennállta alatt elköltözött, és ezt nem jelezte a banknak/biztosítónak/akárkinekakivelszerződésben van, akkor bukja, mert ez minden ilyen szerződésben benne van, hogy be kell jelentened az adatok megváltozását, különösen az elérhetőségeket.
Üdvözlöm! Segítségét szeretném kérni a következőben:
Jogosult EOS Faktor fizetési meghagyást adott be ellenem 2016-ban, amelyre született egy végzés.
Főkövetelés + kamatai + egyéb díjak (közjegyzői díj, stb).
A jogosult 18 havi egyenlő részletben, minimum havi 30000 Ft részletfizetéshez járult hozzá, a végzés ezzel jogerőre emelkedett 2016-03 hónapban.
Ezt követően, 18 hónap alatt kiegyenlítést nyert a minimum 30000 ft részletfizetés, határidőben, azonban most még további összeget követel ugyanebben az ügyben, mondván ezzel nem térült a teljes tartozás, mert elmondása szerint az több volt a benyújtás pillanatában.
Azt állítja, nem „pont” 30000 ft részlethez járult hozzá annó 18 hónapra, hanem minimum 30000 ft megfizetéséhez.
Megítélésem szerint ebben az esetben nem jogos a követelése, hiszen a kalkulációját a végzés jogerőre emelkedése előtt úgy kellett volna megadnia a közjegyző felé, hogy azzal 18 hónap alatt térüljön a tartozás összege. A Közjegyző eszerint akkor meg tudta volna hozni azt a végzést, ami a jogosult utólagos jelzése szerint neki járna. Azonban egyikünk sem fellebbezett a végzés ellen.
A kérdésem az, hogy a jogerős végzés szerinti minimum (ez esetben ténylegesen 30000 ft) 18 havi befizetése után követelhet-e további befizetést a jogosult, illetve van-e kötelezettségem még felé?
Hivatkozhatok-e valamire, illetve van-e teendőm?
Köszönöm a választ!
A jogosult tudja bizonyítani (t.i. a jogerős fizetési meghagyással) , hogy mennyit kell neki megfizetetned. A kérdés, hogy te tudod-e bizonyítani, hogy azt mind meg is fizetted. Valószínűleg nem tudod. Ennyit a te igazadról.
Hogy tudsz-e hivatkozni valamire? Igen. Nyugodtan mondhatod, hogy "fé' nyóc". Hogy van-e teendő? Igen. Fizesd meg, ami megfizetetlenül maradt. És tanuld meg, hogy nem "felé".
"18 havi egyenlő részletben,
minimum havi 30000 Ft
részletfizetéshez járult hozzá"
Ez biztos?
Mert a kettő üti egymást...
Olvasd el újra, szerintem azt papírt.
"mondván ezzel nem térült a teljes tartozás, mert elmondása szerint az több volt a benyújtás pillanatában."
A többlet igény egy másik műsor... lesz.
Szép napot kívánok!
A nai napon szembesültünk a párommal azzal, hogy anyósom hatalmas tartozást halmozott fel (1890000 Ft-ot). A Credigen Banknál volt hitele, amit ki is fizetett, de közben állítólag a Bank küldöt egy hitelkártyát, amivel ATM-ből valaki 60000 Ft-ot vett fel 2010-ben. Sajnos nem foglalkozott a kiérkező levelekkel, amivel a tartozást követelték tőle, mondván, hogy neki nincsen semmilyen kártyája. Ma kiderült, hogy az évek alatt többször is jött levél az adósságról, de csak most ijedt meg nagyon attól, hogy a EOS Faktor értesítést küldött hatósági átutalási megbízás kiadásáról. A pénzintézetnél a nyugdíjából akarják levonni az adósságot. Semmilyen papírja nincs, ahol ő beleegyezett volna egy ilyen kártya használatába. Mit tehetünk? Hogyan lehetne csökkenteni az adósságon? Ha nem tud ekkora összeget kifizetni, elég kis pénzből él, akkor milyen szankciókra számíthatunk?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Szép napot!
Inkasszót, letiltást foganatosítani a követelés jogosultja nem tud, csak a végrehajtó. Voltak itt tehát felszólítások, majd fizetési meghagyás, majd végrehajtói felszólítás, most pedig már konkrét végrehajtói kényszerintézkedés.
Az apósod ne hablatyoljon itt, hogy mihez járult hozzá és mihez nem. A fizetési meghagyás figyelmen kívül hagyásával mindenhez hozzájárult. Innentől már csak azt teheti, hogy fizet. És hagyjon fel a hazudozással.
Köszönöm a válaszodat Gerbera317!
Már csak egy kérdésem van, ha az anyósom nem tudja fizetni ezt a hatalmas adósségot, ami nagyon-nagyon valószínű, akkor ráterhelő-e a gyerekeire, többek között a férjemre az adósság? Mi nem vállaltunk neki kezességet, sem adóstársa nem vagyunk.
Köszönöm a választ előre is!
Szép napot kívánok!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02