Elévülés

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.09. 18:53

Persze. Például az elismerés, a bírósághoz fordulás...

matroz100 # 2014.09.04. 18:08

Üdv!

Banki szerződésem 2008-ban kelt (régi Ptk vonatkozik rá). Végrehajtás még nincs folyamatban, 2009-től van lejárt tartozásom, de amikor volt valamennyi pénzem, azt befizettem a banknak(2010. februárig).
A bank rossz címre küldte ki a fiz.felszólítást, ismeretlen címzéssel ment vissza hozzá.
Kérdésem: elévült-e a velem szembeni követelés mivel több mint öt éve nem szólítottak fel engem fizetésre, vagy a 2010. februári utolsó befizetésem megszakította az elévülést?

Előre is köszönöm a választ.

Vh-ügyes # 2014.09.04. 19:26

a fizetés, ráutaló magatartás...
amennyien a bank részéről volt próbálkozás, módosulnak a határidők...

imike1v # 2014.09.05. 15:19

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy jogerőssé vált fizetési meghagyás(2014.02.01-vel bocsátották ki)
Pénzkövetelés magánszemélyek között...most szüneteltetik az eljárást mivel nincs vagyona az illetőnek.
Az el nem évüléshez elég ha a végrehajtó 5 évenként küld egy felszólítást az ügyben?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 17:06

Kicsit gyakrabban. (De a végrehajtó felszólítást csak az eljárás elején küld.)

Vh-ügyes # 2014.09.06. 04:27

Pontos meghatározását azon végrehajtói intézkedéseknek, melyek végrehajtási cselekményként az elévülést megszakítanák még nem találtam.
Akit kérdeztem azt mondta, hogy a "vagyon feltárásra irányuló tevékenység" (pl. kérdés a nyilvántartáshoz: van-e XY-nak autója?) már önmagában alkalmas az elévülés megszakítására. (megjegyzem, elég helytelen...)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.06. 06:09

Így van. Tágan értelmezik e vonatkozásban a végrehajtási cselekményt. Például a végrehajtást kérő folytatásra irányuló levele is az. Szerintem helyesen.

Grave7 # 2014.09.06. 16:36

Tágan is kell értelmezni, egyébként az adósok "viszonylag könnyen" kibújhatnának a tartozásaik alól - ha a vagyontárgy felkuktatására irányuló intézkedés nem lenne végrehajtási cselekmény, akkor pl. X évig nincs bejelentett lakcímük, semmilyen vagyontárgy a nevükön és tiszta lappal kezdhetnének (aki ennek örülne, az gondoljon bele abba hogy Ő ad kölcsön egy barátjának, akivel később megromlik a viszony..)

Ugyanakkor szerintem a végrehajtást kérő folytatásra irányuló levele nem szabadna, hogy ilyen joghatást váltson ki:

• ha az ötödik év utolsó napjaiban adja postára és így az 5. év letelte után kapja csak meg a végrehajtó (és tudja megtenni a vh.cselekményt), az azért felveti a vh.kérő rosszhiszeműségét (kamatnövelési szándék) és "megérdemli";
  • ha az időben átvett (vagy ismételt) kérelemre/sürgetésre nem intézkedik a végrehajtó, vagy folyamatban lévő ügyben saját maga nem figyeli hogy elévülési időn belül megtegye a vh.cselekményt, akkor vállalja a kártérítési felelősséget is érte.

(Igaz, én még nem találkoztam ilyen elévülés miatti kártérítéssel. De ha valakinek konkrét információja van ennek gyakorlati megvalósulásáról, az legyen szives megosztani, okulásunkra.)

Vh-ügyes # 2014.09.07. 04:46

Társadalmi szinten fog problémát okozni, ha nem könnyítenek az elévülésen, mert nem fognak hazajönni Londonból a munkaképes magyarjaink vagy ha igen, nem fognak látható jövedelmet produkálni és így adózni sem...

Vh-ügyes # 2014.09.07. 04:46

Társadalmi szinten fog problémát okozni, ha nem könnyítenek az elévülésen, mert nem fognak hazajönni Londonból a munkaképes magyarjaink vagy ha igen, nem fognak látható jövedelmet produkálni és így adózni sem...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.07. 05:55

Akkor majd Londonban hajtják őket végre.
Egyébként a Ptk. jelentősen módosított az elévülés szabályain az adós előnyére.

Vh-ügyes # 2014.09.07. 06:35

Londonban -automatikusan - nem keresik...

gerbera317 # 2014.09.07. 17:00

Pontos meghatározását azon végrehajtói intézkedéseknek, melyek végrehajtási cselekményként az elévülést megszakítanák még nem találtam.

Minden végrehajtói intézkedés egyben végrehajtási cselekmény, ugyanakkor nem minden végrehajtási cselekmény intézkedés. A Vht. ugyan nem ontja ránk tömegével a példákat, az a néhány hely azonban, ahol végrehajtási cselekménynek nevez olyan cselekményt is, amelyeket nem a végrehajtó foganatosít, szerintem meggyőzően elegendő. Ilyenek:

• 5. § (3)-(4) - az adós ellen a rendőrség által elvégzett kényszercselekmények.
  • 50. § (1) és (5) - a végrehajtás felfüggesztése: ha a bíróság nem teljes körűen függeszti fel a végrehajtást, akkor a többi végrehajtási cselekményt a felfüggesztés tartama alatt is foganatosítani kell. Ilyen, továbbra is foganatosítandó végrehajtási cselekmény például a letiltás munkáltató általi foganatosítása; és itt bizony, minden egyes levonás az elévülési folyamatot megszakító végrehajtási cselekménynek minősül, éppen ezért nem tud elévülni a követelés egy folyamatosan foganatosított letiltásnál, még akkor sem, ha már több mint 5 éve szünetel ezzel a végrehajtás, de ugyanígy az elhúzódó részletfizetésre is igaz ez.
  • 217. § (6) b) - kinyilvánítja, hogy a végrehajtó a végrehajtási eljárásban részt vevő személy, a megkeresett szerv vagy személy részére az eljárási cselekmény elvégzését írhatja elő. Ugyanitt egyértelművé válik, hogy ezek elmulasztása kiemelt indok egy végrehajtási kifogás előterjesztéséhez; és mivel a mulasztási kifogás akkor igazán jó, ha a mulasztott intézkedés pótlásának esetére kilátásba helyezi a kifogás mellőzését, ezért az eljárási cselekmény sürgetése (és ezzel a végrehajtást kérő folytatásra irányuló levele is) eljárási cselekménynek minősül.
  • Talán mondani sem kell, hogy a bíróság és a végrehajtási ügyintéző intézkedései is végrehajtási cselekménynek minősülnek.
  • Leghatározottabban azonban a 38-as törvény fejezi ki, hogy az eljárási cselekmény és az intézkedés nem egymás szinonímái: a 17. § több helyen is (összesen 5 alkalommal) egymás mellett említi az eljárási cselekményt és az intézkedést. Tudjuk, hogy a törvény kapcsán a média által közvetített hiszti jó része a letiltások foganatosításáról szól. Nincs okunk feltételezni, hogy a törvény eljárási cselekménynek nem az ilyen és hasonló, intézkedésnek nem nevezhető cselekményeket nevezi.

Úgyhogy jómagam is támogatom azt a nézetet, hogy az eljárási cselekmény fogalmát igenis a lehető legtágabban kell értelmezni, és éppencsak a köhintés nem számít annak, de inkább még az is...

borsó32 # 2014.09.10. 19:00

Sziasztok! Párom 2 napja kapott levelet az EOS-tól, fizessen meg 80.000 Ft-ot 3 napon belül, különben jogi útra viszik! A pigantériája a dolognak, hogy mindez 2007-es téma, levél csak most érkezett, nem tudom hol voltak idáig! A mostani levél csak simán bedobva, se térti, se semmi egyéb, A UPC-től került hozzájuk mint kiderült, még 2010-ben. Én úgy tudom, hogy ez már rég elévült. Segítsetek! Ötlet?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.11. 05:15

Valószínűleg elévült. Mihez kellene ötlet?

boczig # 2014.11.19. 09:01

borsó32-höz csatlakozva ugyanaz, csak 2005-ös téma. Elévült, de ha megint jön levél, vagy mégis jogi úton keresnek meg akkor mi a teendő? Kell-e és ha igen akkor hol kell közölni, hogy ez már elévült?

boczig # 2014.11.19. 09:10

Az elévülési idő honnan számít, a szerződés megkötésétől, vagy a nemfizetés kezdetétől, vagy az utolsó tértivevényes átvett levéltől? Illetve, ha valaki más veszi át a hivatalos tértis levelet, mert akit érint az ügy az már nem is lakik ott, bár a címe még az, akkor az érvényes megkeresésnek számít?

andrea722 # 2014.12.08. 13:39

Üdvözletem mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni.
Örökölt ingatlanon víztartozás volt. A vízszolgáltató behajtó cégével részletfizetési megállapodást kötöttünk a 120 ezer forint tartozásra, 8 hónapra. A részletfizetési megállapodáson így a végösszeg 154 ezer forint lett kamatostul,melyet a megállapodás szerint ki is fizettünk.
Az utolsó részlet kifizetése után egy évvel jött a vízmű új végrehajtó cége, először követelte a 150 ezer forintot. A számlák bemutatása után ez azonnal lecsökkent 11 ezer forintra.Hosszas levelezés(fél év!!!!) után kiderült, hogy a részletfizetési megállapodásban foglaltakon felül követelnek plusz késedelmi kamatot.A vízszolgáltató azt mondta, hogy nem számít a részletfizetési megállapodás, az csak tájékoztató jellegű, ők nem úgy számolják a kamatot, hanem másképp a tényleges kifizetésig.Kérdezem én, hogy körülbelülre hogy a fenébe lehet szerződést kötni??? A fogyasztóvédelemhez fordultam, nem az ő hatáskörük,a békéltető testülethez tartozik az ilyen ügy.Onnan is azt a választ kaptam, hogy nem az ő hatáskörük. Ismét megkaptam a behajtó cégtől, hogy bíróságra adják, mert nem fizettem ki a 11 ezer forint tartozást.
Kérdés: joga van a vízműnek a részletfizetési megállapodásban foglaltakon felül plusz kamatot felszámolni?Hova fordulhatok még ebben az ügyben?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.08. 14:41

nem számít a részletfizetési megállapodás
Ha tényleg megállapodás, akkor számít. De látatlanban senki meg nem mondja neked, az-e, és azt sem, mi a pontos tartalma.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.08. 14:42

Ja, és 11 ezer forintot nem lehet "bíróságra adni".

andrea722 # 2014.12.08. 15:21

Részletfizetési megállapodás, mely létrejött egyrészről x solgáltató nevében és helyett megbízási szerződés és meghatalmazás alapján eljáró y cég(ez a követeléskezelő), másrészről (adós),között az alulírott helyen és napon az alábbi feltételekkel:..............

ebben van megjelölve a 150 ezer, melyet 8 hónap alatt kell kifizetni.
Arról már nem is beszélve, hogy a tartozás 2008-tól kezdődött, nem folyamatosan, de itt-ott nem fizettek ki számlákat, a behajtó meg 2012-ben jelentkezett először.Hagyatékin nem jelezték a tartozást.Nekem már itt is kétséges, hogy nincs-e esetleg elévülés, illetve köteles-e az örökös kifizetni még a plusz követelést, ha már jóhiszeműen kifizettük a megállapodásban foglaltakat. Szóval egy ilyen szövegezésű "papír" most megállapodás vagy nem?
Hogyhogy nem lehet 11 ezer forintot bíróságra adni? A levélben szó szerint ez áll:" az x vízszolgáltató a követelést minden további felszólítás nélkül bírósági úton érvényesíti, fizetési meghagyásos eljárást kezdeményez, majd végrehajtást ingó-ingatlan foglalást, végrehajtási jelzálog bejegyzést, keresetből letiltást annak minden költségeivel együtt."
A választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.08. 19:55

Ezt így mind egyszerre? Komolytalan társaság ez.

Pici78 # 2014.12.17. 13:53

Kérdés: 2012. jún 5 -én a Főgáz észlelt nálam szabálytalan vételezést az ő álláspontjuk szerint. Én álláspontom szerint nem, nem is fizettem. Állítólag 2 év az elévülése, tehát mikor jár le és mi szakítja meg?

Grave7 # 2014.12.17. 19:31

@Pici78:
A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 28/A. § (6) bekezdése: "A földgázkereskedő és a felhasználó közötti földgáz-kereskedelmi szerződésből, valamint a földgázelosztó és a felhasználó között létrejött elosztóhálózat-használati szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik."

2014.03.14-ig volt hatályban az 1959. évi IV. törvény (régiPtk.), ennek 327. § (1) bekezdése: "A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is - végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az elévülést."

2014.03.15-től a 2013. évi V. törvény (újtPtk.) eltérően szabályozza ezt:
6:25. § [Az elévülés megszakítása]
(1) Az elévülést megszakítja

1. a tartozásnak a kötelezett részéről történő elismerése;
  2. a kötelem megegyezéssel történő módosítása és az egyezség;
  3. a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határzatot hozott; vagy
  4. a követelés csődeljárásban történő bejelentése.

Azt kell megvizsgálni, hogy az elévülést megszakító események között eltelt-e 2 év.
Ha elévülésre hivatkozol és ezt a másik fél nem ismeri el, perben kell bizonyítania a feleknek a saját igazukat.

Pici78 # 2015.02.14. 14:18

Köszönöm.
Megnéztem a leveleket. Az igazságügyi szakértői levelet ill. a gázmérő cseréjének a számláját tértivevényesen küldték, a kötbér felszólító levelet, egyet 2012-ben és egyet 2013-ban simán, 110 Ft os bélyeggel. Én bele is írtam az ellenkereseti kérelmembe, hogy ha egyáltalán ki is küldték a felszólítást, azt nem igazolható módon tették. Tehát megszakadt az elévülés vagy nem?