Fórum Végrehajtási jog újabb elöl     új hozzászólás


Fizetés letiltás!

1ügyfél # e-mail 2020.07.08. 19:40

Kedves gerbera317!
Az előző bejegyzésemben a "visszautasított" helyesen:visszautasítom.

1ügyfél # e-mail 2020.07.08. 19:52

Tisztelt Kovács Béla Sándor úr!

Amennyiben megtisztelne válaszával azt megköszönném, mivel úgy érzem az előző bejegyzések nem nyugtattak meg teljes mértékben.
Tehát még mindig az a hátralék foglalkoztat, amely azért keletkezett, mert az 50% nem fedezte a tartásdíjat. Ezt a hátralékot a munkáltató jegyzi, jegyeznie kell és amennyiben mód nyílik rá, akkor érvényesíti?

Köszönöm

drbjozsef #   2020.07.08. 20:40

1ügyfél,

Igen. Amint mód nyílik rá érvényesíti.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

1ügyfél # e-mail 2020.07.08. 20:58

Köszönöm

gerbera317 # e-mail 2020.07.12. 10:03

Amint mód nyílik rá érvényesíti
Elképesztő, milyen egyszerűen hasba lehet akasztani embereket pusztán azzal, hogy azt válaszoljuk, amit hallani szeretnének...

drbjozsef #   2020.07.12. 16:05

Ki kellett próválnom. :)

De egyébként nem értek egyet.
Szemantikailag helyes a válasz, és te és KBS is ezt írta neki, csak hosszabban.

Például ha az adós fizetését az ötszörösére emelik, máris lehetőség nyílik a hátralék érvényesítésére. Vagy, nem tudjuk a tartásra jogosult gyerek hány éves, de ha hirtelen abbahagyja az iskolát és dolgozni kezd, a tartásdíjat a kérdező természetesen azonnal megszünteti a bíróságon, ezért már csak a hátralékot kell érvényesíteni, amire így rögtön lehetőség nyílik.

A lehetőség nyílásának esélye eléggé csekély, de nem is valószínűségeket kérdezett.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Létminimum Tímea # e-mail 2020.07.13. 16:33

Tisztelt jogiforum.hu!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz:
az OTP Faktoringnál fennálló bírósági végrehajtás végett 2020. februárjától fizetési letiltásom keletkezett.
A tőke 138.427 Forint, amely a kamattal és egyéb végrehajtó által elrendelt munkadíjjal, jutalékkal, egyéb költségekkel 247.028 Forint.
2020. júniusáig összesen 404.479 Forintot vontak le a béremből, amelyet már irreálisnak tartok.
Felkerestem a végrehajtó irodát, amely nem tudott érdemleges infomrációt adni, ellenben felkeresésemről készített egy jegyzőkönyvet és kérte a végrehajtást kérőt, azaz az OTP Faktoringot, hogy postai úton nyilatkozzon a fennálló tartozásomról. Erre 15 napot adott a végrehajtó az OTP Faktoringnak. Ez a határidő holnap lejár és a mai napig nem kaptam levelet, tájékoztatást, hogy a 247.028 Forint tartozásomat meddig kívánják még vonni tőlem, ha már véleményem szerint bőven túlteljesítettem.
Segítségüket, bárminemű javaslataikat előre is hálásan köszönöm!
Üdvözlettel: Kétségbeesett Tímea

gerbera317 # e-mail 2020.07.13. 17:11

Ez a határidő holnap lejár és a mai napig nem kaptam levelet
Mivel a határidő holnap, és csak utána - legkorábban a jövő héten - kaphatsz választ.
Azt még mondd el a fórumnak, hogy a levonások idejét és összegét bizonyító iratok nálad voltak-e? Mert ha igen, akkor a végrehajtó a Vht. 41. § szerinti eljárást folytatta le, és akkor nem kell ennyit locsogni, hanem csak ezt elmondani, és itt ezt mindenki érteni fogja. Ha viszont nem mutattad be az iratokat, akkor a végrehajtó legfeljebb csak emlékeztetheti a vh-kérőt a 40. § szerinti bejelentési kötelezettségére, és határidőt sem szabhat a válaszadásra.
Arra még nem gondoltál, hogy a munkáltatódat felszólítsd, hogy kizárólag és csakis a végrehajtó letiltó intézkedése szerint vonjon tőled, és azon túl ne terjeszkedjen?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.13. 17:46

Bár a pontos törvényszöveg szerint valóban "okirattal valószínűsíteni" kell a tartozás megszünését vagy csökkenését, de - szerencsére - nem veszik ezt ennyire a végrehajtók, és lefolytatják azt a Vht. 41. § szerinti eljárást csekkek, bizonylatok nélkül is. (Már amelyik tudja, mi az a Vht. 41. §.)

(Az elévülést pl. elég nehéz is lenne okirattal valószínűsíteni.)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2020.07.13. 18:07

Az elévülést pl. elég nehéz is lenne okirattal valószínűsíteni
Azt nem is kell. Elegendő csak hivatkozni rá. Most már.
nem veszik ezt ennyire a végrehajtók, és lefolytatják
Ha például a jutalék-térülésből valószínűnek tűnik, hogy a vh-kérő követelése is megtérült, akkor valóban. Azonban, ha csak állítja az adós, és még csak valószínűnek sem tűnik az állítása, akkor nem. Így van ez rendjén.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.08.07. 15:49

Üdv a végrehajtó elérhetetlen és a fizetés 100% át levonta mult hónapban is több mint 70% át előtte 3 hónapig semmit előtte havi 40ezer forintot mindenki küld mindenhova hogy ilyen nincs és még és a bank elküldött hogy ők nem tudják valaki esetleg ?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.07. 17:45

A végrehajtó egész biztosan nem vont le semmit. A munkabéredből a munkáltatód von, a bankszámládon az inkasszót pedig a számlavezető bank hajtja végre.

Mi is a kérdésed?

www.kbs-ugyved.hu

Kirvai Norbert # e-mail 2020.08.07. 18:07

Leirom az egészet. Végrehajtónál van a tartozásom és a munkabérem 100%át levonta a véégrehajtó ott is van feketén fehéren hívtam azt mondta a titkárnő mert sajnos vele egyhónapja nem sikerült beszélni azt mondta az aszisztens menjek a bankba és jelentsem fel mert ők hibáztak hagyni kellett volna 22ezer forintot be is mentem jót nevettek rajtam hogy mit is akarok senki nem tudja hogy lett ez senki nem tudja kihez menjek ebben szeretnék segítséget kérni eddig ugyanez a hölgy kezelte kb fél éve ha nem több azóta 40 ezer forintot vont aztán a korona alatt semmit mult hónapban a fizetés 70% át ebben pedig a 100at közbe küldtem egy levelet hogy ne vonjanak ennyit erre válasz nem jött és ma sikerült az egészet levonni az utolsó fillérig

drbjozsef #   2020.08.07. 18:17

Kirvai Norbert,

Akkor fussunk neki még messzebbről.

A bankszámládra már kevesebb fizetés érkezett, mint kellett volna, kevesebbet utalt oda a munkáltatód, vagy magáról a bankszámláról lett levonva pénz?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.08.07. 18:30

A bankszámláról lett vonva ahogy beért a fizetés amennyi jött forintra annyi le is lett vonva

drbjozsef #   2020.08.07. 19:04

Tehát nincs munkabérletiltásod.

Viszont a végrehajtó hatósági átutalást adott ki a bankszámládra.

A Vht. 79/A.§ szerint kellett volna levennie róla a pénzt a banknak :

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha szerinted nem helyes a levonás (lehet az, ha több számlád van, vagy hitelkeret is van a számládhoz, ez utóbbi gyakori probléma szokott lenni), akkor ne jópofizni menj be a bankba, hanem adj be egy panaszt írásban. Azt ki kell vizsgálniuk, meg kell válaszolniuk.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.08.07. 19:07

Semmilyen más számla nincs se hitel keret se semmi viszont a bankból is elküldtek hogy ők mit csináljak címszóval menjek a vérehajtóhoz panaszkodni ők látják hogy le van vona ennyi volt

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.07. 19:11

De mi a kérdés?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.08.07. 19:12

Kirvai Norbert,

Ahogy az ügyvéd úr írta : a kiadott inkasszót a bank hajtja végre. A végrehajtó csak kiadja, a konkrét levonáshoz neki nincsen köze.

Ha hagyod magad, elhajtanak. Ezért írtam, hogy írásban adjál be panaszt. Hivatkozz a Vht. 79/A.§-ára, és hogy szerinted annak megsértésével vontak le pénzösszeget a számládról. Ha igazad van, elismerik, ha nincs igazad, megindokolják, miért nincs.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kirvai Norbert # e-mail 2020.08.07. 19:12

Hogy jogszerű e hogy egy fillérig szó nélkül levonták és továbra is ez lessz e kihez fordulhatok ha mindenki csak elküld

gerbera317 # e-mail 2020.08.08. 13:46

Jogszerűnek tűnik, csak éppen a részleteket nem ismerjük, hogy ezt biztosan állíthassuk.
Az inkasszóval kapcsolatosan hadd oszlassak el egy téveszmét: az nem levonás! Az intézkedés hivatalos elnevezése: "hatósági átutalási megbízás", ami szó szerint azt jelenti, hogy a végrehajtó ad egy átutalási megbízást a banknak (ahogy a számlatulajdonos is bármikor adhat), és arra a bank a fedezet függvényében nem, vagy részben, vagy egészben teljesít. Megismétlem: a bank teljesít, tehát a bank "vonja le a pénzt", nem pedig a végrehajtó! És mivel a teljesítés feltétele az egyenlegvizsgálat, ezért a teljesítés is teljes mértékben a bank felelőssége, nem pedig a végrehajtóé! Így kizárólag a bank referálhat a számlatulajdonosnak, hogy miért nem alkalmazta a Vht. 79/A. § szerinti mentességi szabályt, illetve a Pft. 62. § szerinti feltétel fennáll-e. És ezt a végrehajtótól nem lehet követelni!
Bocs a sok felkiáltójelért, de van, akinek csak ordítva lehet magyarázni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.08. 14:16

És akkor se érti... :(

www.kbs-ugyved.hu

Kirvai Norbert # e-mail 2020.08.18. 10:07

Köszönöm sajnos a bankba szó sazerint le sse "szarnak" irt egy jegyzőkönyvet vergődés által de nem is ezt amit kértem a végrehajtóval továbbra se tudunk találkozni mert egyszerüen annyit mondanak hogy nincs nem lesz bent ma bementünk elküldtek azzal hogy ez van .... nem is tudom kihez mehetnék a bank kiküldte a számlán is szereplő tételt hogy le lett vonva Esetleg valami tanács?

gerbera317 # e-mail 2020.08.18. 12:22

A végrehajtót hiába kérdezed. Ő azért adott átutalási megbízást a banknak, mert tartozol, neki pedig ez a dolga. Arra, hogy kérdőre vonja a bankot, hogy az miként alkalmazza a mentességi ill. a kiterjesztő szabályokat, nincs jogosultsága.
A bank nyilván azért teljesített az átutalási megbízásra úgy, ahogyan azt tette, mert ennek a fajta teljesítésnek fennálltak a feltételei. Ha te be tudod bizonyítani, hogy márpedig nem álltak fenn a feltételek, a bank felettes hatóságával (talán a bankfelügyelet az) vizsgáltathatod meg, szabályos volt-e a teljesítés. A kérelem megfogalmazásánál ügyelj ügyelj az érthetőségre, tehát amit eddig itt bemutattál, azt felejtsd el, és úgy írjál, mintha osztályoznának érte.
És nem győzöm hangsúlyozni: az itt tárgyalt téma nem a fizetés-letiltás.

Országút vándora # e-mail 2020.08.19. 02:47

Tisztelt Szakértők!
C2 kategóriás rokkantsági ellátott vagyok. Kérdésem, hogy hány százalékot tilthatnak le a jövedelmemből fizetési meghagyás címén?
Válaszukat előre is köszönöm!