Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?


Gozonlajos # 2020.01.08. 18:19

Holnapi napon megint próbálkozok a személyes megkereséssel. Mivel a mai napon jött a fizetésem a párom bankszámlájára és abból is vont az ügyvédúr. Kikészít ez az ember remélem nincs megint hűvösön és mihamarabb lezajlik ez az ügy mert így csak egyre rosszabb helyzetbe kerülünk. A végén nem tudom a közműveket a lakástörlesztőmet kifizetni de még a munkahelyre járás is kérdéses lessz.

Gozonlajos # 2020.01.08. 21:18

Bocsánat! Igaz végrehajtó én írtam el.

gerbera317 # 2020.01.09. 07:45

az összes papírt amit összetudtam szedni de semmi válasz
Ha csak összeszedted és odavágtad neki azzal, hogy "nesze paraszt, bogarászd ki", akkor nem is fog rá válaszolni.
A Vht. 41. § szerinti kérelem nem irat megküldése a végrehajtónak, hogy aztán ő találja ki, mit akarsz! Ha jobban beleolvasol a topikokba, akkor megtudhatod, hogy a végrehajtó sokszor még úgy is vonakodik lefolytatni a 41. § szeirnti eljárást, ha a szájába rágod, hogy te azt kéred tőle.
Ezért az ilyen kérelemnek tartalmaznia kell: 1) rövid tényvázlat /ahol a kérelmező tisztában van azzal, ki az adós, ki a vh-kérő (illetve annak jogutódja), és ki a végrehajtó/; 2) azt a kulcsmondatot, hogy kéred a végrehajtást kérőt nyilatkozatra felhívni Vht. 41. § szrint, és kéred az eredmény közlését is; 3) be kell csatolni a kérelmet megalapozó okiratokat, mégpedig időrendi sorrendbe rendezve őket, hozzátéve egy egyoldalas összefoglalót ezekről.
Ne gondold, hogy ezzel te teszel szívességet a végrehajtónak! Mert ha ezeket elmulasztod, a végrehajtó jegyzőkönyvben fogja megállapítani, hogy az a hányás, amit beadtál, ügyintézésre alkalmatlan, és mellőzi az intézkedést - és ha esetleg arra kerül sor, a bíróság is osztani fogja az álláspontját.

Gozonlajos # 2020.01.11. 04:30

Ügyirat azonosítóval ellátott kérelmet írtam az ügy kivizsgálását kérve az ehez tartozó iratok (Megállapodás, befizetési elszámolások éves bontásban időrendi sorrendben) csatolva. Paragrafusokat nem írtam neki mert hentes vagyok nem ügyvéd és jogász. Az MKK megértette igyis hogy mi az én problémám azóta sorban hívnak vagy írnak levelet. MKK első körben elnézést kér és türelmet míg kivizsgálják hogy ki hibázott. Az Alpha Financial services elősször telefonon hívott hogy a tartozásom megszűnt kilett egyenlítce az MKK ezáltal feléjük erről a határozat megjött. Most az MKK és a Vh boxolják le hogy mi a probléma pedig a papírokat/ letiltásról szóló doksin feketén fehéren szerepel hogy az MKK kérte a végrehajtást. Csak még a számokkal barátkoznak mivel 50500 as tartozásra vontak 671280 Ft ot elsőkörben inkasszóval majd 69983 Ft ot fizetésből való letiltással. MKK azzal nyugtat hogy visszautalják a pénzt ami rendben is van addig meg dögöljek éhen. 20 napja más használja a pénzem. Jár valami kártérítés ilyen esetben? Mindenkinek köszönöm a segítséget még ha néha kesze kuszán is fogalmazom meg a dolgokat amiérg elnézést kérek.

fa.evica # 2020.01.11. 06:17

Üdvözletem! Szeretnék tanácsot kérni. A végrehajtó inkasszót tett a számlámra, már decemberben elvitte a nyugdíjam egy részét, tegnap pedig az egész nyugdíjam át, maradt a számlámon 2280 Ft. Az lenne a kérdésem lehet-e elvenni egy ember teljes jövedelmét. Most nem tudom hogy fogok megélni a következő nyugdíjig. Tudok-e valamit tenni? A múlt hónapban legalább kifizetett a bank 63ezer forintot, de most semmi nincs, csak a 2280 Ft. Köszönöm szépen előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.11. 08:44

Annál azért többnek kellene a számlán maradni - igaz, csak a pénztárban tudod felvenni.
Nem hagytál ki egy számjegyet?

fa.evica # 2020.01.11. 09:36

Kovács_Béla_Sándor - Sajnos amit leírtam az a valós. 104.905 Ft nyugdíjamból, elvitt a végrehajtó 99048 Ft-ot, a bank is levett a pénzemból elég sokat mindenféle követelésekre, amik nekik járnak és így maradt a 2248 Ft. Más jövedelem nincs és most a 2248 forintból hogy is fogok megélni? Beteg vagyok, még a gyógyszereimet sem tudom kiváltani, a rezsit sem tudom kifizetni és még akkor egy hónapig hogy élek meg. Kilátástalan a helyzetem. Amúgy ez egy behajtó cég követelése, ami már törvényileg el is évült,11 éves tartozás volt, viszont egy olyan címre mentek a levelek, ahol már 3 éve nem vagyok bejelentkezve, senki nem vette a fáradságot, hogy megnézze mi a jelenlegi lakcímem. Szóval nem tudom hogyan tovább. Már a múlt hónapban elvitték egy részét a nyugdíjamnak, de akkor kaptam a bankban 63ezer forintot, de most ebből a maradékból mit lehet tenni?

drbjozsef # 2020.01.11. 11:45

fa.evica,

Sajnos ez esetben _lehet_, hogy jogszerű a dolog.

Az inkasszó a Vht. szerint úgy mehet, hogy az öregségi nyugdíj legkisebb összege mentes a végrehajtás alól, vagyis 22.800.- Ft.

Ha a hatósági átutalás után ennyi maradt, de a bank vont le még más összegeket, és az szabályosan történt (mert ez már nem végrehajtás, ha jól értelek, ezt mi nem tudhatjuk), akkor előfordulhat ez az eset. Ilyenkor nem nagyon van hol protestálj.

Elmehetsz a bankba, hogy ellenőrizd hogyan történt ez, elmehetsz a végrehajtóhoz, de a leírásod alapján nincs sok esélyed.

Ha a követelés elévült, akkor a végrehajtás során többször fel lehetett volna lépni ez ellen, megfelelő időben, megfelelő helyen, megfelelő kérelemmel, végrehajtási törvény szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.11. 13:58

Az elévülést senki nem veheti hivatalból figyelembe, a végrehajtó és az adós számlavezető bankja különösen nem.

fa.evica # 2020.01.11. 16:47

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor - ez azt jelenti, hogy akkor minden további nélkül jövedelem nélkül lehet hagyni egy embert? Miből fogok egy hónapig megélni? 2248 Ft, amit a számlámon maradt semmi.Nekem nincs más jövedelmem és egyedül élek, akkor marad az hogy az ember véget vet mindennek.

fa.evica # 2020.01.11. 16:50

drbjozsef - Ha figyelmesen elolvasta volna amit írtam, látta volna, hogy a levelek egy olyan címre mentek, ahol már 3 éve nem lakom és nem is vagyok öda már bejelentkezve, van rendes bejelentett címem. Tehát még arra sem volt módom, hogy védekezzek és megvétózzam ezt az egész eljárást.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.11. 17:17

Mi az a döntés, amit végrehajtanak, mikor lett jogerős, és mikor indult a végrehajtás? (Nem a letiltás, maga az eljárás? Másképpen: milyen évszám van az ügyszámban?)

drbjozsef # 2020.01.11. 17:55

fa.evica,

Ha figyelmesen elolvasta volna amit írtam, látta volna, hogy pont ezért írtam a megfelelő időt és a megfelelő helyet.

Az ügyvéd úr kérdéseinek megválaszolásával, illetve majd az ebből következő többi kérdés megválaszolásával talán (talán!) lehetséges még megakasztani ezt a végrehajtást. De ahhoz nagyon fontos figyelni a részletekre, dátumokra, kis ikszekre a dokumentumokon...

A most levont összeg tekintetében minden valószínűség szerint már nem lehet segíteni.

fa.evica # 2020.01.12. 06:24

Kovács_Béla_Sándor
2009-es tartozásra vonatkozik a behajtás. Az ügy egy nagyon régi eon tartozás volt, amikor olyan helyzetben éltem, hogy el kellett dönteni élelmet veszek a fiamnak, vagy számlát fizetek. Akkor kértem részletfizetést, amit elutasítottak. A tartozás megvette az EOS Faktor cég és ők hajtják be most rajtam ezt a tartozást. A közjegyzői levél dátuma 2019. szeptember 06.-a és akkor emelkedett jogerőre, amit persze nem kaptam meg, mert nem a mostani címemre jött a levél, ahová már 3 éve be vagyok jelentkezve. Még csak esélyem sem volt a védekezésre és a 15 napos fellebbezésre, ezt is csak a végrehajtótól tudom, mert a közjegyzői levelet nem kaptam meg. A végrehajtó sem a mostani címre küldött levelet és csak akkor szembesültem vele, mikor decemberben rátette az inkaszót a számlámra. Akkor tudtam felvenni a végrehajtóval is a kapcsolatot, de semmit nem értem el, kértem hogy vegye le az inkasszót és egyezzünk meg, de nem segített. Régen Kétegyházán laktam és ezen cím alapján a gyulai végrehajtóhoz került az ügy. Mivel mozgáskorlátozott vagyok, nem tudok átszállásokkal 400 km-t elutazni, hogy személyesen próbáljak intézni valamit, de hát az itt leírtak alapján nincs semmihez jogom, csak fizetni. Viszont még nem tudom hogy élek meg 2248 forintból, ami nagyon fontos a gyógyszereim sem tudom kiváltani, pedig anélkül ha nem tudom szedni, menni sem tudok. Segítségem nincs, a fiam külföldre távozott 9 éve és már évek óta semmit nem tudok róla.
Amúgy azt olvastam itt a neten, hogy egy embernek nem lehet csak a jövedelme max. 50 %-át elvinni, nekem viszont elették az egész e-havi nyugdíjam és más jövedelmem nincs. Nem értem hogy lehet ilyen helyzetbe hozni egy embert.

gerbera317 # 2020.01.13. 07:47

Te itt egyszerre több dolgot is vitatsz:
1) vitatod az inkasszó és a letiltás egyidejű alkalmazását. Ezt el is lehet felejteni. Másik topikban megtalálhatod, miért.
2) Vitatod az inkasszó mértékét. A végrehajtót itt el lehet felejteni, ezt kizárólag a bank érdekkörében lehet csak vizsgálni, a Pft. 62. § (2) szerint.
3) Vitatod a fmh. jogerőre emelkedésének körülményeit. Ezt a végrehajtásról való tudomást szerzést követő 15. napig tehetted volna meg.
Ezt a helyzetet jogi úton már nem tudod elhárítani, csakis méltányossági vonalon kezdeményezhetsz bármit is. Csakhogy az olyan időigényes dolog, hogy a megmaradt kétezer forint nem fog addig kitartani.
Tudom, ez nem segítség, de legalább a lehetőségeidre, illetve azok hiányára rámutattam, hogy megértsd a jelenlegi helyzetet.

Gozonlajos # 2020.01.21. 17:27

Üdvözlöm önöket! Kérhetnék valakit aki segítene privátban elveszek a papírokban. MKK leírta hogy VH urat többször felszólították a folyamat felfüggesztésével kapcsolatban de semmi nem történt. Én ugye közben fizettem ezen tartozást egy másik cégnek a megállapodás szerint. Vh úr tavaly decemberben inkasszózott és fizetési letiltást adott ki a felfüggesztés ellenére úgy hogy anno leírta az MKK nak hogy nem behajtható. Persze a pénzem még mindíg benn áll mert ide oda mozgatják. Mit lehet tenni ami nem túl megterhelő anyagilag hisz az összes megtakarításom elvitte és a fizetésem jelentős részét. Privátban átküldeném a papírokat. Ha valaki ránézne és segítene hogy mit tehetek nagyon megköszönném. További szép estét.

Gozonlajos # 2020.01.21. 17:27

Üdvözlöm önöket! Kérhetnék valakit aki segítene privátban elveszek a papírokban. MKK leírta hogy VH urat többször felszólították a folyamat felfüggesztésével kapcsolatban de semmi nem történt. Én ugye közben fizettem ezen tartozást egy másik cégnek a megállapodás szerint. Vh úr tavaly decemberben inkasszózott és fizetési letiltást adott ki a felfüggesztés ellenére úgy hogy anno leírta az MKK nak hogy nem behajtható. Persze a pénzem még mindíg benn áll mert ide oda mozgatják. Mit lehet tenni ami nem túl megterhelő anyagilag hisz az összes megtakarításom elvitte és a fizetésem jelentős részét. Privátban átküldeném a papírokat. Ha valaki ránézne és segítene hogy mit tehetek nagyon megköszönném. További szép estét.

FSanya76 # 2020.03.03. 13:10

Szép napot mindenkinek!
Van egy nagyobb összegű tartozásom aminek a követelése jogerőre emelkedett, ezért az egyik bankszámlám már inkasszózzák.
Kérdéseim:
1;Ha van két bankszámlám mind kettőt inkasszózhatják?
2; Ha a bankszámlámra rokkantsági járadék illetve magasabb összegű családi pótlék érkezik az is inkasszózható?

A segítséget előre is köszönöm,
Sándor

gerbera317 # 2020.03.03. 14:04

1. Ha két különböző banknál van, akkor mindkettőt. Ha ugyanannál a banknál vannak a számlák, akkor csak az egyiket, és fedezethiány esetén a másikra is kiterjesztik az inkasszót. Gyakorlatilag mindkettőt.
2.Igen.

FSanya76 # 2020.03.05. 16:21

Kedves Gerbera317!
Köszönöm válaszát!
Sándor

Szandra1990 # 2020.04.03. 13:08

Sziasztok!
Tegnapi napon szembesültem azzal,hogy inkasszó van a számlámon,mivel tegnap kaptam családipótlékot abból elvitte az egészet.Ma kaptam munkabért és abból is elvitte az egészet rajta hagyott 455ft-ot kérdésem az lenne hogy ez igy teljesen jogos? Mivel van munkabérem nem értem mért nem a munkáltatómhoz küldte a letiltást elvileg 33%-át lehetne levonni inkább beinkasszózta a számlámat 2022.12.27-ig a tartozásom 224000ft köszönöm válaszukat.

gerbera317 # 2020.04.04. 15:35

beinkasszózta a számlámat 2022.12.27-ig
A hatósági átutalási megbízás hatálya 35 nap.
nem értem mért nem a munkáltatómhoz küldte a letiltást
Egész' biztos, hogy ezt is megtette. Egyidejűleg. Csak az inkasszóról hamarabb szerez az adós tudomást. Egyébként jogszerű, hogy ezeket egyidejűleg alkalmazza. Ritka szerencsétlenség, hogy mindkettő sikeres lesz. Az pedig még ritkább, hogy a számlaszerződésed megengedi a nullázást.
Vedd fel a kapcsolatot a végrehajtóval, bejelentve a tényleges levelezési címedet. És járj utána annak is, hogy ami címedről a végrehajtónak tudomása van, onnan miért "nem kereste" jelzéssel mennek vissza a leveleid a feladóhoz, és miért inkább nem "elköltözött" vagy "ismeretlen" jelzéssel.

Boni1983 # 2020.04.07. 19:54

Üdvözletem!
Ha nem velem történik meg, esküszöm el sem hiszem. Már másodjára sajnos.
Volt 3 hitelem az egyik pénzintézetnél (plusz egy telefontarsaságnál egy tartozásom. Mindegyik hitelem jogosan vegrehajtohoz került 2015-benkifizettem végrehajtónak a tartozasom. Közben ez a vegrehajto mar börtönbünteteset tölti, így a meglevo maradek hiteleim a jogutódjához kerult.A végrehajtó megtalált, vont, inkasszálta a szamlamat is a hitelek miatt és a fent említett, több éve megfizetett (telefontársaság felé) tartozasom miatt. Tobb hetes huza vona utan sikerult igazolnom h a telefontarsasag fele es sem a vegrehajto fele nincs tartozasom es kb 3 honap mulva a jogtalanul levont osszeget visszautalta a vegrehajto.Ezutan már jobban kerestem, volt jobb fizetésem ezert a bankkal megegyeztem es a hiteleim egyösszegű megfizetését kértem, amit engedélyeztek, tavaly márciusában ki is fizettem a tartozásaimat. Közben vártam a nullás számlát, de az a mai napig nem érkezett meg, mivel a vegrehajto nem küldte meg a díjjegyzéket, amit nem tudtam fizetni.(kb. 250.000 ft). Közben ő is börtönbüntetését tölti, hát ezért nem küldte.
Nos és ma!
Most jön amin lehasaltam. Ma pedig a bankban szembesültem, hogy millió feletti inkasszót tett tett egy végrehajtó -au előző "helyettese" és lenullázta a számlám úgy, hogy még megterhelte 80.000 ft-tal? Lehet ezt? Ki van fizetve már a hitelem a bank felé. Ennyi nem lehet a végrehajtói díj. És egyébként ha lenne is hitelem, akkor először nem a munkabéremet kellene vonnia? Mindenképp élni fogok avégrehajtási kifogással. Kétszer akarják ugyanazt rajtam behajtani. Itt vagyok a vírus idején, az összes megtakarításom odalett.
Köszönöm a segítséget!

Boni1983 # 2020.04.07. 20:01

Bocsánat, hogyha kicsit zagyva lett, de telefonról írok. Szóval a bankban megnéztem az ugyiratszamot amelyre a vegrehajto hivatkozik, de ezt már kifizettem, elo kerestem a kozjegyzői es vegrehajtói iratokat.A végrehajtói díj megfizetése valóban került megfizetésre *ami nem az én hibám.
A kérdésem az lenne, hogy elegendő e, ha kérek a banktól "igazolásokat" arról, h feléjük már megtérítettem az addósagom és azt csatolom a végrehajtónak, v éljek a végrehajtási kifogással?
Előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.07. 20:31

Ha a végrehajtónak nem jelentettétek be a teljesítést, ráadásul nem is fizetted meg a teljes tartozást, akkor mind csodálkozol? És mit kifogásolnál?