Ingatan árverés


drbjozsef # 2020.10.30. 12:57

gerbera,

Mi nem érthető a 154/A. § (1)-ben? Ilyenkor NEM ILLETI MEG A BENT LAKÓT BIRTOKVÉDELEM a végrehajtó intézkedésével szemben.

Szerintem eredetileg sem ezt kérdezte. Arra írtam, hogy szerintem a per alatt megilleti. Mert ott nem vizsgálják a jogalapot - a végrehajtó kilakoltatási cselekményével szemben persze hogy nem védi. De az ez előtti időhúzás volt a kérdés szerintem.

valinéni,

Hogy az meddig fog tartani a per, abban azért nagyon optimista ne legyél, mert ha az árverési vevő a megfelelő időben kéri a birtokbaadást, akkor nem lesz per, legfeljebb a moratóriummal nyerhet egy kis időt, de tavasszal kiteszik.

gerbera317 # 2020.10.30. 16:04

Per? Milyen per? Ld.: „lezajlott az árverés a tegnapi napon”.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.30. 16:49

Így, így. A bíróság illetve a bírósági végrehajtó döntéseivel szemben nyilván nincs helye jegyzői birtokvédelemnek.

Az ezerszer felmerült kérdés: ha valinéni úgyis jobban tudja, akkor miért kérdez?

Benyo89 # 2020.10.30. 18:02

Tisztelt Fórumozók!
A szívességi lakáshasználóra vonatkozik a téli moratórium?

gerbera317 # 2020.10.30. 18:31

A kilakoltatási moratórium a lakóingatlan kiürítésére vonatkozik.

Ohini # 2020.10.30. 21:26

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni egy bizony témában.

Az MBVK elektronikus árverési oldalán találtam egy ingatlant amelyre szeretnék licitálni. Sikeres licitálás után mi az ingatlan birtokbavételének menete volt tulajdonossal ( jelenleg is ott élő személy). Mivel a végrehajtó iroda közlése szerint ez az én feladatom.
Hogyan tudok törvényesen kilakoltatni?
Mi a menete?
Körülbelül mennyi időt vesz igénybe?
Mi a moratórium aktuális időtartama?
Lehetséges-e egy adott cégre/hivatalos személyre bízni az egész lebonyolítását.

Előre is köszönöm a segítséget.

Kisjosi # 2020.10.31. 06:25

Tisztelt forunozok!
Szeretnek segitseget kerni toletek. A heten vettem arveresen egy ingatlant, jovoheten kellene alairni a jegyzokonyvet. Viszont jovoheten nekem vissza kell mennem angliaba. Meghatalmazassal mas szemely is alairhatja a jegyzpkonyvet? Ha igen akkor mire kell figyelni a meghatalmazasnal, minek kell benne szerepelnie pontosan, esetleg mibe tudnak belekotni, ha kifogast nyujtanak be esetleg? Koszonom a valaszokat

Rick4 # 2020.11.08. 22:56

Üdvözletem!
Kérnék egy kis segítéet a témában gyakorlottabbaktól, jól tudom-e a határidőket, lehetőségeket az ügyemben.

Megnyertem egy MBVK-s ingatlan licitet, beköltözhetőnek volt hirdetve, előtte jártam is ott, beszéltem a szomszéddal, közműszolgáltatókkal is, az ingatlan maga valóban lakatlan, le van minden kapcsolva, a végrehajtónál szeptember 28.-án voltunk aláírni a papírokat, kértünk 2 hónap fizetési haladékot, most november 27.-én fizetem ki a teljes összeget.

Elvileg a kifizetéstől számítva 30 nap után emelkedik jogerőre a jegyzőkönyv. Ekkor elindul a tulajdonjog bejegyzési folyamat is, idáig tiszta.

A nagy kérdés az lenne, hogy mikor történik meg a birtokbaadás, ha az ingatlan nem lakott, és a hirdetményben is az volt tüntetve, hogy az ingatlan beköltözhető, se haszonélvezeti, se más jog nem terheli, ráadásul konkrétan nem az adós lakóhelye, tudom is a másik lakóhelye címét.

Nyilvánvalóan a 30 nap jogerőre emelkedés után lesz neki idő a birtokba adásra, a kipakolásra, ha a törvények szerint kívánnal eljárni, de ha nem ott lakik, akkor nem is kell kiköltöznie, nem lesz kilakoltatás sem, így a szerény véleménem szerint a téli időszakban aktuális kilakoltatási moratórium sem érvényes erre az esetre. Vagy ettől a ténytől függetlenül a törvény nem tesz különbséget lakott vagy nem lakott ingatlanban, és a birtokba adás is ki van lőve a moratórium alatt, tehát ha kipakol, ha nem, a végrehajtó nem fogja az ingatlnt átadni?
Magyarán mondva 2020-ban lesz-e esélyem bejutni az ingatlanba, vagx tervezzem nyugodtan 2021 májusa utánra?
Köszönöm a válaszokat!!

gerbera317 # 2020.11.09. 07:58

Elvileg a kifizetéstől számítva 30 nap után emelkedik jogerőre a jegyzőkönyv
Ez nem igaz. Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, akkor jogerős az árverés.
mikor történik meg a birtokbaadás
Majd akkor, ha ennek a felételei fennállnak. Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Tehát a kiköltözés határideje a te esetedben a vételár megfizetésének napja, november 27. lesz. Írod, hogy az ingatlanban nem laknak, tehát ez a feltétel kvázi teljesülni fog, illetve már teljesült is. Azonban ezt csak te állítod. Az adós nem jelentkezett a végrehajtónál a kulcsokkal, valószínűleg nem is fog, úgyhogy az ingatlan nem adható át egyszerű (154. § szerinti) intézkedéssel. Ezért neked a kiköltözési határidőtől számított 15 napon belül kérned kell az ingatlan kiürítését, amit a végrehajtó - további 60 nap elteltével - majd tavaszra fog halasztani. Nem fogja meghatni, hogy az ingatlan 'lakatlan'.
az volt tüntetve, hogy az ingatlan beköltözhető
Ez csak annyit jelent, hogy nincs ott olyan személy, aki nem költöztethető ki onnan. De nem azt jelenti, hogy lakatlan. A lakatlanságot csak te állítod.
így a szerény véleménem szerint...
Tévedsz. Pont.
tehát ha kipakol, ha nem, a végrehajtó nem fogja az ingatlnt átadni?
Ha kipakol, és ezt közli a végrehajtóval is, akkor a végrehajtó egyszerű átadással átadja az ingatlant, moratórium idején is. Egyébként nem. (Nehéz megérteni, hogy a téli moratórium az nem átadási tilalom, hanem kiköltöztetési tilalom?!?)
2020-ban lesz-e esélyem bejutni az ingatlanba
Ezzel fordulj inkább látnokhoz (jósnő is megteszi)!
Egy lehetőséged mindenképpen maradt: Önkényesen felnyitod és birtokba veszed az ingatlant, és azt hazudod a végrehajtónak, hogy az adós önként átadta azt neked. Ekkor ő egyszerű átadással át fogja adni neked. A büntetjőjogi kockázat viszont a tied.

Rick4 # 2020.11.09. 10:16

Köszönöm a kimerítő információkat, akkor megpróbálom előkeríteni az adót, és lerendezem vele a dolgokat.

gerbera317 # 2020.11.09. 12:20

Hacsak úgy nem... :-)

alsovonal # 2020.11.11. 17:02

Sziasztok!

Egyik ingatlanom 2017-es becsértékének közlése ellen kifogással éltem, letétbe helyeztem a szakértő díját és ma vettem át a szakértői véleményt. (több, mint 3 év!)

Az eredeti becsértéket 20M Ft-ban állapította meg a végrehajtó.

A vizsgált üzlet megnevezésű ingatlan beköltözhető forgalmi értékét 26,1M Ft-ban, míg lakott (?) forgalmi értékét 18,3 M Ft-ban állapította meg a szakértő.
8 napos észrevételezési határidőt kaptam a Bíróságtól.

Üzlethelyiség esetében normális az, hogy beköltözhető és lakott forgalmi értékeket közölt a szakértő? Ezeket nem lakóingatlan esetében szokás megállapítani?

Grave7 # 2020.11.11. 20:06

@alsovonal: Bármilyen ingatlanról van szó, a beköltözhető és a lakott becsértéket is meg kell állapítania a végrehajtónak, kifogás esetén pedig a bíróságnak.
A jogszabályban nincs különbségtétel ingatlan típus szerint.

Vht.
140. § (1) A végrehajtó az ingatlan értékesítése előtt a 6 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítványt is figyelembe véve vagy - bármelyik fél erre irányuló kérelmére - igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján megállapítja az ingatlan becsértékét mind a beköltözhető, mind pedig a lakott állapotban történő értékesítés esetére. [...]
(7) Ha a közléstől számított 15 napon belül végrehajtási kifogást terjesztettek elő, a becsértéket a bíróság - szükség esetén szakértő közreműködésével - állapítja meg. [...]

alsovonal # 2020.11.11. 20:41

Köszönöm Grave!

Csuklósbusz # 2020.11.18. 14:56

Ha licitálok egy ingatlanra és megnyerem, részletfizetési kérelmet mekkora eséllyel fogad el a végrehajtó? Van kötelessége ennek helyt adni?

Csuklósbusz # 2020.11.18. 14:57

Ha egyedüli licitáló vagyok tehát nem áratfelverő akkor ha nem tudom kifizetni akkor csak az előleget bukom, nincs kötelességem fizetni későbbiekben különbözetet?

Folyamatos árverésről lenne szó.

Grave7 # 2020.11.18. 15:07

@Csuklósbusz: Régóta kérdezel a jogi fórumon, mégsem találtad volna meg eddig a "Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás" témát?

Segítek: https://www.jogiforum.hu/forum/41/24237

Erre és sok más kérdésedre is biztos választ fog kapni, ha végigolvasod a témát, annyiszor feltették már azokat.

Csuklósbusz # 2020.11.19. 14:43

40 oldalt már visszaolvastam.

Nos idáig annyi esett le hogy haladék adása nem kötelező, de max 2 hónapot jó indokkal lehet kérni és kapni.

Ha akkor sem fizetném ki akkor bukó a foglalóm. Következő árverésen még ha jelentkezem és kifizetem akkor a foglaló bukásával megvásárolhatom.

Tehát licitálok 1 misire egy házra, 200 ezer a foglaló. Nem fizetem ki határidőre foglaló bukott. Következő árverésen kifizethetem még teljes áron.
De akkor törlik az árverést akkor is ha többé is lenne licit?

Akkor ezzel akár fél évet is nyerhetek mint fizetési haladék?

Ha meg akkor sem fizetem ki akkor pedig ha valaha elkel, kevesebbért, bekérik a különbözetet ( 800 ezer).

Törvény nem tesz különbséget hogy minimáláras vagyok egyedüliként, vagy szánt szándékkal feltoltam a licitet és nem fizetek, akkor is kérik egyszer a különbözetet.

gerbera317 # 2020.11.19. 14:53

Következő árverésen még ha jelentkezem
A következő árverés(ek)ből ki vagy zárva. Az újabb árverés kitűzéséig dönthetsz úgy, hogy mégiscsak kifizeted. Ekkor van az, hogy csak az előleget bukod.
1 "misinek" nem 200 ezer a 10 százaléknyi előlege (megismétlem: az előlege!).

Csuklósbusz # 2020.11.19. 15:09

Folyamatos árveréses a kiírás. Az gondolom nem árverés.

Tehát ha bebukom, akkor folyamatosra rakják vissza, ha valaki licitál akkor szólnak hogy fizethetek?

Ez az idő meg akár lehet fél év, év is nem?

Az egész MBVK-ről tiltanak, vagy csak az adott ingatlanról?

Az ingatlan 50%-ra lehet lemenni, tehát 2 misi a kiírás, de 1-ért vihető lenne.

Csuklósbusz # 2020.11.19. 15:20

Csak akkor lehet kifizetni ha kiírják az új árverést vagy lényegében bármikor az új árverésig az előleg bukásával?

A terv az hogy az előleg bukásával lefoglalózom, mert most nincs meg a teljes vételár, de ha meg tovább várok lehet elviszik előlem.

Tehát 200 ezret elutalok, megnyerem 1 misiért az árverést ha nem lesz senki, de kifizetni nem tudom csak később. Ezzel kvázi befoglalom a nevemre az új árverésig és 200 ezerért cserébe kaphatok egy bizonytalan de hosszabb haladékot? :-)

gerbera317 # 2020.11.19. 17:38

Neked a kaszinóban lenne a helyed, nem pedig a tanyabizniszben.

tulipán1974 # 2021.01.08. 00:04

Kedves Fórumozók!
Egy kérdés: sokszor látom a tulajdoni lapon, hogy pl. "Végrehajtási jog 10 M Ft és járulékai erejéig." Jogosult XY bank.
Hogyan kell ezt érteni: Ekkor a bejegyzés időpontjában éppen aktuális tartozás összeg a 10 M Ft, vagy pedig ez a 10 M Ft az ereetileg felvett hitel összege (és lehet hogy most már csak pl. 4 M Ft a valódi tartozás)?

Szomorú örökös # 2021.01.08. 04:47

tulipán1974

ez a 10 M Ft az ereetileg felvett hitel összege (és lehet hogy most már csak pl. 4 M Ft a valódi tartozás)?

Ne álmodozz! Az a konkrét összeg, amivel az adós tartozik.

drbjozsef # 2021.01.08. 06:15

tulipán1974,

Amikor a végrehajtás elindul egy végrehajtható okirattal, akkor az abban szereplő összeg az, amit feljegyeznek a tulajdoni lapra is.

Ez igen ritkán az eredetileg felvett összeg (inkább több, mert mire végrehajtás indul, addig sok hónap nem fizetése és késedelmi kamata gyűlhet fel), de az se biztos, hogy az aktuális összeget mutatja, hiszen az adós bármikor fizethet önként.

Ez az okirat szerinti összeg. Aztán hogy éppen aktuálisan ez hogy áll, az egy másik kérdés.