Ingatan árverés


Insane_toaster # 2021.01.28. 17:59

Sziasztok, a veszélyhelyzet hogyan érinti a folyamatos árveréseket? A jogszabály azt mondja, hogy a folyamatos árverésre jelentkezők jelszavát nem aktiválhatja a végrehajtó. Mi a helyzet akkor, ha valakinek már van aktív felhasználóneve?

Illetve átírható egyáltalán árverésen szerzett ingatlan a moratórium alatt? A végrehajtó szerint nem...

papinianus88 # 2021.01.28. 18:43

Sziasztok, a veszélyhelyzet hogyan érinti a folyamatos árveréseket? A jogszabály azt mondja, hogy a folyamatos árverésre jelentkezők jelszavát nem aktiválhatja a végrehajtó. Mi a helyzet akkor, ha valakinek már van aktív felhasználóneve?

Illetve átírható egyáltalán árverésen szerzett ingatlan a moratórium alatt? A végrehajtó szerint nem...

sehogy... melyik jogszabály, ami 4-5 hónapja nem hatályos? Ha elutalod az előleget és az aktiválási kérelmet megküldöd, akkor a végrehajtó intézkedik (a 2021.01.01. napjától módosított szabályok szerint)

Mit értesz átírás alatt? Ha aláírod az árverési jegyzőkönyvet, a vételár-különbözetet megfizeted, akkor jegyzőkönyv aláírásától számított 30 nap után intézkedhet a tulajdonjogod bejegyzéséről a végrehajtó.

Próbáld meg konkrétabban megfogalmazni a kérdéseid, mert ez:
Mi a helyzet akkor, ha valakinek már van aktív felhasználóneve?
teljesen értelmezhetetlen. Amennyiben regisztráltál, mondhatni élethossziglan árverező maradsz a rendszerben kivéve, hogyha önként kérelmezed, hogy töröljön bármely végrehajtó. Díjmentesen.

Bridget67 # 2021.03.08. 15:03

Üdv. a megjelent mai naptól hatályos 112/2021. (III.6) Korm rendelet 7. § (2) szerint "A végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának folyamatos árverezése iránti hírdetménye kapcsán a lakóingatlanra érkező vételi ajánlatot tenni kívánó árverező felhasználói nevének és jelszavának aktíválása iránt legkorábban a szigorított védekezés megszűnését követő 15. napon intézkedhet" Mi van olyankor ha én már március 3-án megfizettem az előleget,kértem az aktíválásomat a rendszer formalevelének útmutatásával.Az árverés még nem "indult el". Akkor csak ajánlatot tenni kívánónak minősülök? Mik a lehetőségek ilyenkor? Mely határidőkkel számolhatok? Elállhatok-e ebben az esetben az ajánlattételi szándékomtól?
Köszönöm akár az együtt gondolkodást is :)

gerbera317 # 2021.03.08. 16:08

Elállhatok-e ebben az esetben az ajánlattételi szándékomtól?
Mivel még nem tettél vételi ajánlatot, elállnod sincs mitől. Egyébként pedig nem is állhatnál el tőle.
Az árverésből kiszállást sem tudod jelezni, mivel még aktiválva sem vagy (legalábbis ezt állítod). Úgyhogy azt teheted, hogy jelzed a végrehajtónak, hogy nem kívánsz aktiválni, és kéred az előleg visszautalását. OFF És ha csak ennyire vagy tisztában a fogalmakkal, akkor örökre leteszel az árverési vételről, mert ez bizony nem amatőröknek való. ON

papinianus88 # 2021.03.08. 18:27

bridget67

ameddig nem aktivál a végrehajtó, addig nincs mitől elállnod. Nyilván látni fogja a végrehajtó is és egyéb indokkal elutasítja, az előleg visszautalásáról pedig intézkedik. Gerbera leírta mi a teendőd, ne e-mailokat írogass stb. annyira nem bonyolult, rövid úton történő megkeresés.

ui. januártól hatályosan, ha aktiválja magát az árverező a folyamatos hirdetménynél, akkor 15 napon belül kell intézkedni a végrehajtónak - amennyiben ellenőrizte és megfelelő - hogy kitűzze a hirdetményt 60 napra az aktiválás tényéből következően. Ez a 15 napos intézkedési kötelezettség még le sem telt... nyilván a rendelet köti a végrehajtót, nem fog intézkedni a hirdetmény kitűzéséről.

Bridget67 # 2021.03.08. 18:41

gerbera317
papinianus88
Nagyon köszönöm :)

Bonyolult2 # 2021.03.12. 20:48

Tisztelt Fórumozók!

Sürgős és fontos kérdésem merült fel.
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan jelentős többségi tulajdonosa vagyok. A fentmaradó kisebb hányad csakis azért nem került megvásárlásra, mert irreális banki követelés, elidegenítési és terhelési tilalom ezt meggátolta.

Végrehajtást indítottak a kis tulajdoni hányadra, ezt követő második napon erről értesítettek.
Nem vagyok regisztrálva az árverési rendszerben, esélyem sincs megvenni a tuladonrészt... ha jól gondolom...
Az árverés 3 hónapra volt kiírva, de érvényes licit miatt előbb zárul, egészen pontosan 16.-án 16.00kor.

Tehetek-e bármit annak érdekében a végrehajtónál vagy a bíróságon, hogy a jelentős kisebbségi tulajdonrész a tulajdonomba kerülhessen?

Előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat.

Bonyolult2 # 2021.03.12. 21:18

Utóiratként hozzátenném a következőket:
Nem kaptam árverési hirdetményt, minden, nem a nevemre szóló postai küldeményt a postán visszaküldettem "címzett ismeretlennel", mivel az ingatlanba egyedüli lakóként vagyok bejelentve hivatalosan!

Ha küldtek is ilyet, valószínűleg nem az én nevemre szólt.

Grave7 # 2021.03.12. 22:01

Végrehajtást indítottak a kis tulajdoni hányadra, ezt követő második napon erről értesítettek.

vs

Nem kaptam árverési hirdetményt

gerbera317 # 2021.03.12. 22:09

Nem kaptam árverési hirdetményt” vs. „ezt követő második napon erről értesítettek
Aha. Ha te mondod...
esélyem sincs megvenni a tulajdonrészt
Jól gondolod.
Az árverés 3 hónapra volt kiírva
Naaa!
érvényes licit miatt előbb zárul
Naaaaaa!
Tehetek-e bármit annak érdekében a végrehajtónál vagy a bíróságon
Nem. Egyébként megveheted a vevőtől.

Bonyolult2 # 2021.03.12. 22:17

Küldhetem a linket?

Bonyolult2 # 2021.03.12. 22:30

Képernyőfotót készítettem a licit.info oldalon, az árverés tudomásomra jutása után közvetlenül.
Sajnos ide nem tudok képet feltölteni, pontosan megnéztem a dátumot, eredetileg 04.25 16.00 volt!

Kikiáltási ár 150 000 huf
Minimum ár 135 000 huf

Egyetlen érvényes licit érkezett rá, a zárási dátum jövő hét kedd 16.00ra változott.

Vajon miért kérnék segítséget, és információt, ha nem tényeket közölnék egy ilyen fórumban?
A levél dátumát nem tudom pontosan megmondani, mert az irodámban van, a licit ma délután 15.24kor érkezett, délelőtt még az eredeti dátum volt az árverés záró időpontja.
Ez történt....

Bonyolult2 # 2021.03.12. 22:44

Grave7

Sajnos nem tudom mi az árverési hirdetmény, mert nem kaptam olyat. Amit utánolvasásból sikerült kiderítenem, az jóval megelőzi az árverést, lehetőségem lett volna regisztrálni a végrehajtói rendszerben, letenni valamiféle előleget, ami egyébként ebben az esetben 15000huf, s licitálóként aktívan részt venni az árverésen.

Vs.

Amit kaptam, tényszerűen nevemre szóló ajánlott levélben az árverés tényének közlése, hogy már megy az árverés!

Gondolom.... a hirdetmény, és az árverés tényének közlése annak megindítását követő második napon, nem teljesen ugyan az, vagy talán félre értettem valamit?

Bonyolult2 # 2021.03.12. 23:31

Nagyon sajnálom, ha nem fogalmaztam egyértelműen és világosan, de nem vagyok jártas jogi ügyekben, ezért is kértem első körben ezen a fórumon segítséget.

Ha kaptam volna "árverési hirdetményt" az utánolvasásom eredményének megfelelő időben, biztosan a rendszerben regiszráltan licitálnék a tehermentes 99% ingatlantulajdonommal a fennmaradó 1%-ra, hogy teljes értékű tulajdonosa lehessek 10 év után...

Még azt sem tudtam kideríteni, hogy kötelezően kellett volna-e kapnom az árverés előtt 60nappal a végrehajtótól "árverési hirdetményt" vagy sem...

Miután elindult egy árverés, (azt olvashattam,) hogy már lehetetlen licitálóként regisztrálni, hisz ezt az árverés megkezdése előtt lett volna lehetőségem elintézni... miután kapok értesítést a végrehajtó személyéről, s a végrehajtás tényéről...

Nagyon sajnálom, de biztosan nem kaptam ilyet, ezt valószíneg bíróság előtt is tudom majd igazolni!

Egyszóval... ezek miatt szeretnék panasszal élni, vagy megakasztani a folyamatot, hogy meglegyen a lehetőségem az ingatlanom teljes értékű tulajdonjogára és birtoklására, ami feltett szándékom volt akkor is, amikor a 99%-át megvásároltam anno...

Ha tud valaki segíteni ebben a fórumban, annak örülök, s nagyon megköszönöm, ha nem, 16.-án 16.00ig mindent megteszek, ami jogilag és fizikailag elképzelhető a célom elérésének érdekében...

Lederer_Gy # 2021.03.13. 00:03

Holgyeim, Uraim egy gyors kerdes.

Kulfoldon ragadtam karantenban, mikozben mar befizettem egy eloleget egy arveresre.
Hagytam otthon ugyved altal ellenjegyzett meghatalmazast erre az esetre, igy egy kozvetlen hozzatartozom alairhatna a jegyzokonyvet, ha nyerek.

Gondoltam ma azert rakerdezek a vegrehajtonal, hogy rendben lenne-e ez igy.
Nem volt bent, a helyettes azt mondta csak szemelyesen lehet alairni. Kertem hivatkozast jogszabalyra, mondta hivjam hetfon(?).

Csodalkoznek, ha nem lehetne meghtalmazassal alairni, igy probaltam megtalalni a jogszabalyt online, de nem sikerult.
Megtenne valaki, hogy kisegit a kerdesben?

Koszonom!

Bonyolult2 # 2021.03.13. 01:31

Gerbera317

Egy NAV figyelmeztetésben pl. azt olvastam, hogy az árverési hirdetmény késői kézbesítése miatt, az előárverezési jogomtól estem el, ha még létezik ilyen a folyamatosan változó jogszabályok közt, hisz egy tulajdoni lappal a végrehajtóhoz beballagva az egész árverés dolgot figyelmen kívül hagyhattam volna, s a nyertes licit árán megvehetném amit most nem vehetek meg....

Azt azért nem hinném, hogy ez így rendben van, és majd vegyem meg a nyertestől... ha esetleg el akarja adni...

Ha az árverés megkezdése előtt kaptam volna bármiféle sajtcédulát, most nem kellene ezzel foglalkoznom.
De így hogy kell, nem hagyom annyiban akárhogy is végződik a story....

Bonyolult2 # 2021.03.13. 01:49

Vajon van esélyem akár megakasztani az árverést, vagy azt követően bíróságon rendezni az ingatlan tulajdonrészt, vagy teljesen esélytelen a tények tükrében?

Ha van reális esély, mely irányba induljak 16.-án, hisz ez maradt az egyetlen munkanapom az árverés lezárásáig sajnos...
Zárszóként erre szeretnék lényegretörő választ kapni.

gerbera317 # 2021.03.13. 07:15

A sok sületlenség helyett inkább közölnéd, melyik településen van az ingatlan, hogy megnézhessük a hirdetményt. Abból szinte minden kiderül; nem úgy, mint az írásaidból, amikből kb. egy szó sem igaz, a így aztán segíteni sem lehet.

Bonyolult2 # 2021.03.13. 07:43

https://licit.info/ingatlan/650878

Nem írtam sületlenséget....

gerbera317 # 2021.03.13. 07:50

Off Ez a link eleve sületlenség. On
Nézem.

gerbera317 # 2021.03.13. 08:05

Győrszentivánon nem árvereznek ingatlant. Még a licit.info szerint sem.

Bonyolult2 # 2021.03.13. 08:06

Nagyon hosszú lenne ide leírni mit nem sikerült elintéznem az élő árverés megindulását követően kézhez kapott értesítéstől a mai napig, de az biztos számomra, hogy valami nem teljesen legálisan zajlik...
A jelenlegi aktuális licit vételárát is meg tudnám fizetni, de esélyt sem kaptam rá....
Ez történik...
12kW napelemet vásároltam rá hitelmentesen, ami még pont nincs felszerelve, de minden engedélyem megvan.. már csak a szerelés van hátra...

Vajon kinek, és milyen céllal kell ennyire az 1%, és mit tud azzal elérni?

Bonyolult2 # 2021.03.13. 08:07

Gerbera317... a végrehajtó tatabányai, mert a kis százalék adósa nem győri

gerbera317 # 2021.03.13. 08:14

Tehát akkor ennyi? Semmi érdemi információ? Sok szerencsét!

Bonyolult2 # 2021.03.13. 08:17

Bejöttem az irodába!
Kezemben a levél, amit kaptam.
Milyen info segíthet?