Ingatan árverés


Bonyolult2 # 2021.04.09. 03:13

drbjozsef

Azért nem teljesen az történt.
Egy Kft licitált. Egyúttal megegyezett egy követeléskezelő jogutóddal, hogy a jelzálogjog az árverést követően is az ingatlanon maradjon...

Esélyt sem hagytak a megvételére, és azt gondolom, nem is az a terv, hogy megegyezzenek az eladásában...

A korábban felvázolt lehetőségek a tulajdonjog rendezésére, esélytelennek tűnnek.
Osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti per... jelzálogjoggal terhelt 1%-kal... hát nemtudom...

drbjozsef # 2021.04.09. 04:52

Lényegtelen, ez történt, csak egy stróman céggel.

Írj egy levelet a Kft.-nek, hogy piaci áron megvásárolnád az 1%-ukat.

gerbera317 # 2021.04.09. 08:14

mit tudok tenni, hogy ne kerüljön ki árverési hirdetményre az ingatlan?
Kifizeted a teljes tartozást, vagy legalább azt, amiben a követelés jogosultjával megegyezel.

papinianus88 # 2021.04.09. 08:29

Jakobina:

A teljes ingatlan jelzáloggal terhelt egyébként. Amúgy vonják a szüleim nyugdíját évek óta, de nyilván ez most már nem elég nekik.

Mindenképpen lépjél, mert adó - és értékbizonyítványt állítanak ki. Ez alapján megállapítja a becsértéket a végrehajtó, amennyiben a jelzálog jogosultja önállóan még nem indította meg a végrehajtást (mert mondjuk korrekten törlesztitek), akkor bizony bekapcsolódhat a végrehajtási eljárásba (nem lesz más választása)

Amúgy vonják a szüleim nyugdíját évek óta, de nyilván ez most már nem elég nekik.

Persze, hogy nem. Mivel valószínűleg rövid úton nem térül meg a követelésük a levonásokból, ezért kérelmezték az ingatlan értékesítését. Te mit szólnál, ha a személyi kölcsönt 12 részletben nyújtaná a bank, kénye-kedve szerint összegekben? :) Nyilván nem tetszene. A tartozás végrehajtási eljárásban ilyen. Előtte kellett volna lépni. (Most is léphetsz, akkor nem keveritek magatokat nagyobb bajba)

papinianus88 # 2021.04.09. 10:53

A jelzálogjog jogosultja, vagyis a bank, nem fogja megindítani a végrehajtást, mivel a hiteltörlesztés rendben megy.

Pedig,de. Az ingatlan a fedezet, amennyiben nem kapcsolódik be, akkor a végrehajtó általi ingatlanárverésből és később a felosztásból sem kap egy vasat sem. Ők se hülyék, ha nincs biztosíték (fedezet), akkor simán nem teljesítesz és akkor az életben nem térül meg a követelésük.
Szóval biztos lehetsz benne, hogy bekapcsolódik, hogyha becsértéket közöl a végrehajtó. :)

Egyébként is egyre nagyobb összegeket vont és von le a nyugdíjakból öt éve, nem anyámék döntik el, hogy mennyi mehet annak a tetű cégnek.

A brósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvényben keresd meg az erre vonatkozó szakaszt (Vht. 61. §). Akkor konkretizálódik miért ennyit vonnak. Gondolom növekedett a nyugdíj, ezáltal a levonásra kerül összeg is.
Persze az adós majd eldöntheti mennyit vonjanak :) Nem lenne térülés akkor letiltásból.

A követeléskezelő cégeket hadd ne vegyük már egy kalap alá a bankokkal.” Ők is fizettek a követelésért, a rendelkezési joguk alapján eldönthetik, mennyit is kívánnak várni a követelésükre.

u.i.

Ezek függvényében valahogy érd el, hogy ne legyen becsérték.

aranycsillag1 # 2021.04.10. 07:57

sziasztok,
bevallom nem szántam napokat rá hogy kiderítsem, de hirtelen nem találtam meg sehol hogy mi a különbség az e-arveres.mnv.hu és az arveres.mbvk.hu közt ingatlan árveréssel kapcsolatban.

nemrég az állam örökölt egy szomszédos ingatlant, amit még nem látok egyik oldalon sem, de érdekelne, hogy ilyen esetben az mnv vagy az mbvk oldalát nézzem sűrűbben.

Köszönöm!

gerbera317 # 2021.04.10. 08:25

Az MNV a Magyar Államot képviseli, amikor az elhunytnak az örököse - egyéb híján - a Magyar Állam. Mivel az állam nemigen tud mit kezdeni néhai Mari néni házikójával, meg a lábbal hajtós Singer varrógépével, elmutyizni pedig nem lehet, marad a nyilvános értékesítés, ami az mnv.hu árverési oldalán történik.
Ezzel szemben az mbvk.hu árverési oldalán a végrehajtók árverezik az adósok vagyontárgyait.

Grave7 # 2021.04.10. 09:12

@aranycsillag1: Ha az ingatlan tulajdoni lapján van tartozás (végrehajtási jog, esetleg zálogjog), akkor valószínűleg végrehajtói árverés lesz majd valamikor.

aranycsillag1 # 2021.04.10. 10:01

Köszönöm a gyors válaszokat!

eljenmajusegy # 2021.04.13. 13:02

Tisztelt szakertok , jol ertelmezem hogy ha kifizettuk az adossagot , a jelzalogot , ill. az elidegenitesi tilalmat " levenni" ugy lehet ha mi kerunk a hitelezotol egy igazolast hogy nincs tobb tartozas es ezzel megyunk a Foldhivatalhoz hogy toroljek a bejegyzest?
A vegrehajto es a hitelezo nem fogja ezt megtenni helyettunk .

gerbera317 # 2021.04.13. 14:27

A vegrehajto es a hitelezo nem fogja ezt megtenni helyettunk
Így igaz. A végrehajtó nem is teheti meg, a hitelező pedig nem fogja megtenni, mert nehogymá'. Ugye, érted?
a hitelezotol egy igazolast hogy nincs tobb tartozas es ezzel megyunk a Foldhivatalhoz
Majdnem. A hitelező egy törlési engedélyt ad. Pont. A földhivatalnak semmi köze hozzá, hogy a hitelező ezt miért adja neked. Az ilyen törlési engedéllyel egyébként két dolgot tehetsz: 1. Valóban elballagsz vele a földhivatalba, és ott bemutatva intézed az ügyedet, vagy pedig 2. "ej, ráérünk arra még" felkiáltással elteszed valahova, és az soha többé nem kerül elő, és majd amikor évek múltán mégis kellene, már nem lesz, akitől megkapjad, mert az engedély kiadására jogosult cég is megszűnt.

Andorjozsi # 2021.04.13. 14:42

Valaki megtudja adni azt a jogszabalyt, amelyben rogzizve van, hogy az ados koteles megtartani az ingatlag allapotat atadasig?
Koszonom!

gerbera317 # 2021.04.13. 16:27

Az megvan neked, hogy más tulajdonát nem rongálhatod vagy semmisítheted meg?

drbjozsef # 2021.04.13. 17:43

Mondjuk az érdekes, hogy a Vht. ingó foglalásnál előírja a gondos megőrzést, de ingatlanra egy szót sem veszteget, miközben az értékarány sokszámjegyű szokott lenni a kettő között.

Btk. 371.§ legfeljebb.

Kujak # 2021.04.15. 06:25

Gerbera!

Mihez képest köteles megőrizni az ingatlan állapotát a bentlakó?
Éppen most vagyok benne egy ilyen dologban. Szeretném megnézni belülről a házat, de a bent lakó nem együttműködő, nem hajlandó beengedni. Tehát így nem tudom milyen állapotban van belülről.

A végrehajtó szerint nem köteles beengedni a mostani tulajdonos....

gerbera317 # 2021.04.15. 06:44

A végrehajtó szerint nem köteles beengedni a mostani tulajdonos
Hát nem is.
Mit akarsz bent megnézni? Ha megveszed, úgyis vasbetonig visszabontasz mindent. Akkor meg miért érdekel, mi van bent?

papinianus88 # 2021.04.15. 07:12

Tehát így nem tudom milyen állapotban van belülről

Aki nagyon fél, az csak félig él. De ha nagy a kockázat, akkor inkább engedd el.

Nem nyomja senki a fejedhez a fegyvert, hogy árverezőként licitálj jobbra-balra. Ha zsákbamacskának gondolod, akkor nézd meg az eladó házakat a neten. Az ingatlanközvetítő úgy fog körbevezetni, mint egy királyt. Ha a piaci ár magas, akkor viszont ne csodálkozz :)

anonimus1993 # 2021.04.15. 09:06

Sziasztok,

Lenne egy kérdésem tőletek.
Február 15. vettem árverésen egy telket, 18.-án aláírtam a jegyzőkönyvet. Viszont azóta nem emelkedett jogerőre, az utóbbi 3 hétben 4x hívtam a végrhajtót, azt közölték velem minden egyes alkalommal, hogy visszaérkezett hozzájuk minden papír amit vártak, és néhány napol belül megkapom a jogerőre emelekedést. Nem hiszem hogy ez 3 hétbe tellene...
Mit tudok tenni,hogy gyorsítsak a folyamaton?

  • teljes vételár kifizetve, jogorvoslatot nem nyújottak be, állításuk szerint minden papír visszaérkezett hozzájuk, szóval nincs akadálya a dolognak....de mégis van valami ami miatt nem kapom meg

Válaszokat előre is köszi

drbjozsef # 2021.04.15. 09:42

Kujak,

Mihez képest köteles megőrizni az ingatlan állapotát a bentlakó?

Semmihez - kivéve, ha nem enged be, vezet körbe, jegyzőkönyveztek, fényképeztek és videóztok le mindent, írjátok fel a berendezési tárgyak sorozatszámát, és nem írja alá közjegyző előtt, hogy ezeket megőrzi neked.

Belülről olyan lesz, amilyen. Nem véletlenül nem készít a végrehajtó belső képeket, és nem kerül fel a hirdetményre.

Kujak # 2021.04.15. 11:31

Értem!

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

Üdv Kujak

gerbera317 # 2021.04.15. 11:43

@anonimus1993
A törvény előírja, kiknek a részére kell kézbesíttetni az árverési jegyzőkönyvet. A kézbesítésnek nem feltétlenül kell sikeresnek lennie, de legalább bizonyíthatóan meg kell kísérelni. Erre a bizonyíték a tértivevény. Ezt kell megvárni, vagy ha nem jön, akkor a kézbesíttetést meg kell ismételni (meg hozzá kérdőre vonni a cím szerinti postát, hogy most mi a pixxa van). Ezen nem tudsz gyorsítani.

royhun # 2021.04.18. 19:01

Sziasztok !
Ha MBVK-n az új rendszer szerint foylamatos árverésre jelentkezek, befizetés után 15 napja van a végrehajtónak ki tűzni a licitet mintha első körös lenne és utána aketyeg a jó esetben 20?? nap ? Kösözönöm !

gerbera317 # 2021.04.18. 20:49

Tessék?

papinianus88 # 2021.04.19. 07:33

Sziasztok !
Ha MBVK-n az új rendszer szerint foylamatos árverésre jelentkezek, befizetés után 15 napja van a végrehajtónak ki tűzni a licitet mintha első körös lenne és utána aketyeg a jó esetben 20?? nap ? Kösözönöm !

Juj. Igaz, ez egy fórum, de magyarul illene tudni :D

Amit kivettem:

Igen, ha folyamatosra aktiválod magad, akkor a végrehajtó közzéteszi a hirdetményt az ajánlatoddal, amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelel.
3X20 nap a vételi ajánlat időtartama. De egyelőre még nem tudod kérni a folyamatos aktiválását a 112/2021 Korm.rendelet a mai nappal vesztette a hatályát, de az ingatlannal kapcsolatos intézkedések 15 nappal később eszközölhetőek. Pontosabban: Május 4. után.
Azonban, ha ennyire hadilábon állsz a kérdéssel is, nem biztos, hogy belevágnék egy ilyen sztoriba, érhetnek meglepetések :)

royhun # 2021.04.19. 09:22

papinianus88

Rendben, köszönöm.