osztatlan közös tulajdon vs elővételi jog


lippaiéva # 2012.01.11. 19:09

Tisztelt Kovács-Béla Sándor!

Tudna nekem érdemi választ adni kérdésemre,amit 2012.01.11. 17.07-kor irtam?

Lehetséges-e, hogy nem vásárlom meg a testvérem részét, de nem is járulok hozzá ahhoz, hogy a 3. fél megvásárolja?

Tisztelette Veress K

lippaiéva # 2012.01.11. 19:09

Tisztelt Kovács-Béla Sándor!

Tudna nekem érdemi választ adni kérdésemre,amit 2012.01.11. 17.07-kor irtam?

Lehetséges-e, hogy nem vásárlom meg a testvérem részét, de nem is járulok hozzá ahhoz, hogy a 3. fél megvásárolja?

Tisztelette Veress K

lippaiéva # 2012.01.11. 19:09

Tisztelt Kovács-Béla Sándor!

Tudna nekem érdemi választ adni kérdésemre,amit 2012.01.11. 17.07-kor irtam?

Lehetséges-e, hogy nem vásárlom meg a testvérem részét, de nem is járulok hozzá ahhoz, hogy a 3. fél megvásárolja?

Tisztelette Veress K

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.11. 19:36

Pazs már válaszolt, nyugodtan lehet neki neki hinni. (Ha tévedett volna, bár biztosan vitába szállt volna vele valaki.)

otiti # 2012.01.12. 20:23

Lehet, hogy rossz fórum oldalt választottam idáig mindenkinek, olyan gyorsan válaszoltak???

Esetemben a szülői házat négy testvéremmel örököltük együtt. Két testvérem elakarja adni a házat, pedig én újítottam fel minden felmerülő költséget egyedül vállaltam /szennyvízcsatornázás, közút betonozás ,gáz vezetés,villany bekötés/ 20 év alatt a testvéreim a ház közelébe se jöttek most anyánk halála után a pénzt látnak csak benne. Én lányommal és anyjával együtt élek a házban.Megtehetik-e, hogy eladják fejem felül a házat?

gnune # 2012.01.13. 22:39

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket kérem szépen az alábbi ügyben:

2010ben örököltünk egy garzonlakást, fele-fele arányban, amin teljes egészében terhelési és elidegenítési tilalom van bejegyezve (én lakáshitelem). Tulajdonostársammal rossz a viszony, el akarja adni a lakást. Én ebbe nem egyeztem bele a mostani alacsony ingatlanárak miatt, illetve azért sem, mert nekem kellene intéznem (hirdetni, érdeklődőknek megmutatni - pedig én másik településen lakom, míg a tulajdonostárs helyben) viszont vételi ajánlatot tettem írásban, amire a tulajdonostárs semmit sem reagált. Mivel "jóindulatú" és fő szándéka az, hogy keresztbe tegyen nekem, ezért apósával kötött egy kölcsönszerződést egy irreálisan magas összegről, majd közjegyző előtt is elismerte tartozását (a pénzt még hónapokkal a tartozás elismerése előtt "adták át"). Én biztosan tudom, hogy az após nem adott neki egy forintot sem, nemhogy milliókat. Hamarosan kérni fogják a végrehajtást, s mivel a tulajdonostársnak semmi más vagyona nincs, így csak a közös tulajdonunkat árvereztetnék el.

Hogyan tudom bebizonyítani, hogy a kölcsönszerződés hamis?
Ha valóban elárverezik a lakást, az én tulajdonrészemmel mi történik?
Nekem is fizetnem kell a végrehajtási költségeket?
Az árverésen én is megvehetem a tulajdonostárs részét?
Hogyan kell a közös tulajdon megszüntetését kérni? Mi lehet ennek a kimenetele?

Válaszaikat köszönettel veszem.

Üdv,
gnune

Feri77 # 2012.02.27. 18:47

Ezt még egy 2006-os hozzászólásban olvastam ugyanitt:

Technika a szomszédok elővásárlási jogának elkerülésére (egy kicsit költséges, de biztosabb (legalábbis kevésbé "lóg ki a lóbál" kisebb az esélye, hogy a szerződést megtámadják), mint az imént vázolt "ajándékozásos" megoldás: 1. Alapítsatok egy Kft-t, amelyben a két tulajdonos + Te vagy benne és amelybe a tulajdonosok apportként beviszik az ingatlant. 2. Még aznap (ha bejegyzik a Kft-t) eladják Neked a Kft-ben meglévő üzletrészüket. Eredmény: Kft-é a lakás, a Kft a Tied, a lakók meg szívnak.

Ez ma is járható, jogilag rendben levő út? Annyit pontosítanék, hogy nem lakásról, hanem valóban kereskedelmi, ipari ingatlanról van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.27. 19:01

Mitől lenne a szomszédoknak elővételi joga egy ipari ingatlanra?

Feri77 # 2012.02.27. 23:56

Osztatlan közös tulajdonról van szó (mármint a telek viszonylatában, a rajta levő épület nincs megosztva).

lajcsó # 2012.02.28. 05:42

A szomszédnak akkor sincs elővásárlási joga. Elővásárlási joga csak a tulajdonostársnak van.

Feri77 # 2012.02.28. 10:19

Rendben, igaz, rosszul fogalmazott a beidézett illető, (telek) tulajdonostársról van szó.

KOOri # 2012.04.23. 18:16

Tisztelt fórum.
Jelen szabályozás szerint osztatlan közös tulajdonban lévő erdő tulajdonrész eladásnál, értesíteni kell a tulajdonostársakat(személyesen vagy levélben), vagy elég kifüggesztetni a hirdetményt a hivatalban. Ha az egyik tulajdonostársnak vételi szándéka lenne, a kifüggesztett hirdetményt nem látta, de egy hónap múlva tudomására jut az eladás, lehet-e eredményesen bíróság útján perelni ha vételi szándéka van? A földtörvény ezen része nemrég változott. 7 tulajdonos van, mindegyik egy községben, a vevő is innen van. Vagy már nem lehet semmit tenni? Köszönöm.

SmokeyJohnny # 2012.04.26. 06:02

@otiti

Sajnos megtehetik. mivel tulajdonos társak, ugyan úgy szívsz (sajnos!) ezzel mint én.
Ha ők elakarják adni, te pedig nem, és nem tudtok megegyezni elindíthat egy polgári pert.
itt felajánlják neked az elővásárlási jogot.
mivel ezzel az emberek többsége nem tud élni (hiszen akkor élne vele bíróságon kívül) így a bíróság kezdeményezi az ingatlan elárverezését (poton pénzért), és azt elosztja a tulajdoni hányadoknak megfelelően.

ezt ellehet húzni kb. 3 évig, de hiába viszel tanúkat, hogy semmit nem tettek a lakáshoz, és soha nem laktak ott, tulajdoni hányaduk akkor is van.

sajnos ilyen a magyar jog. én is ezt nyaltam be nemrég, bár igaz én "csak" 6 évnyi munkámat veszítettem el ezzel.

mindenképpen célszerű lenne valahogy megoldani, hogy ki tudd fizetni a tulajdoni hányadát, különben nagyon pórun jársz (saját tapasztalat)

D.Gabriella # 2021.03.08. 11:13

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy osztatlan közös tuladonnál az elővásárlási jogról való nyilatkozatot kizárólag ügyvéd küldheti el, vagy érvényes úgy is ha a tulajdonos társ nevében van elküldve?

drbjozsef # 2021.03.08. 11:29

Nem írtad milyen nyilatkozat ez, de miért küldene az ügyvéd nyilatkozatot?
Mi a konkrét probléma?
Az ügyvédnek nem kell küldenie semmit. Ha magát a szerződést gondolod, hogy megkínálta a tulajdonostársát az eladó, azt küldheti ő is, csak igazolható legyen a megküldés. (de ez nem "nyilatkozat")

D.Gabriella # 2021.03.08. 12:53

Elnézést akkor rosszul fogalmaztam.
A tulajdonrészünket úgy tűnik el tudjuk adni, és az ehhez kapcsolódó elővásárlási jogról való lemondást, vagy a joggal való éléshez szükséges dokumentumokra gondoltam.
Akkor is érvényes ha nem ügyvéd küldi ki ugye?
A kiküldés a tértivevénnyel igazolható lesz.

Nem jut jobb szó az eszembe a nyilatkozatnál, de remélem azért érthető mi a kérdésem :)

drbjozsef # 2021.03.08. 13:42

D.Gabriella,

Sejtettem.

Az elővételi jogról való előzetes lemondás semmis. Nem is érdemes próbálkozni vele.

Az elővételi jogról úgy lehet lemondani, hogy a TELJES, már megkötött szerződést megküldik a jogosultnak. Amíg ezt nem ismer(het)i, addig hatályosan nem is tud lemondani róla.
(természetesen bizonyos személyes adatok kitakarhatóak, de csak olyan, amely az elővételi jog gyakorlását semmiképpen sem befolyásolja)

Ennek nincs kötött formája, igazolható kell legyen vita esetén, hogy megtörtént.

Az is jó, ha fogod a szerződést, személyesen elviszed, elolvassa, és ott aláírja, hogy nem kíván élni vele.
(Persze, ez most, a pandémia alatt nem ajánlott).

Normál esetben egy egyszerű tértivevényes levélben elég kiküldeni, határidő tűzésével, általában minimum 8 nap kézhezvételtől, ez a levelek utazási idejével akár 30 nap várakozás is lehet. Ezt lehet csak gyorsítani a személyes lemondás begyűjtéssel.

tsom # 2021.03.19. 13:30

Tisztelt Fórum!

Adott egy adás-vételi szerződés, amelynek tárgya két, egymással szomszédos, erdő művelési agú ingatlan, amelyet egybefoglalt vételáron szeretnének megvenni.

Én az egyik erdőben tulajdonostárs vagyok (osztatlan közös) továbbá földműves is vagyok.
A kérdésem az lenne, hogy tulajdonostársi minőségem miatt élhetek elővásárlási jogommal csupán az egyik helyrajzi szám tekintetében, amire elővásárlási jogom van, vagy az egybefoglalt vételár miatt az egész szerződésre vonatkozó, mindkét erdőtagra kiterjedő elfogadó nyilatkozatot kell-e tennem? A szerződés szerinti vevő szintén földműves.

Köszönettel, TS

drbjozsef # 2021.03.19. 13:50

tsom,

Az egybefoglalt szerződés nem jelentheti a haszonélvezeti jog korlátozását egy adott földterületre, biztos, hogy adhatsz be csak az egyikre is elfogadó nyilatkozatot. Feltételezem, a vételár a szerződésben is meg van osztva az egyes területekre, az, hogy egy szerződésben van, nem jelent semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.19. 17:30

Nem.

Lavina4400 # 2021.03.30. 21:06

Üdvözlet! Testéremmel megörököltük szüleink lakását. Ő a tovább értékesítés előtti pillanatban kitalálta, hogy kivásárol az örökségemből. Telik-múlik az idő, de semmi előrelépés nincs a dologban. Sőt. Már ősz végi adás-vételt lebegtet. Szerződést nem akar addig írni. "Majd várni fogsz." Kb ennyit tud mondani. Mit tehetek? Van erre vonatkozólag törvényi szabályozás?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.30. 21:55

Igaza van, várni fogsz. Indíthatsz pert a közös tulajdon megszüntetése iránt, de az se fog két hét alatt befejeződni.

Lavina4400 # 2021.03.31. 05:14

És akkor ez így mehet az idők végezetéig? Mert (1) neki ez így kényelmes állapot, és mert (2) nincs pénze. Költői kérdés volt. Köszönöm a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.31. 05:39

A bíróság a közös tulajdont megszüntetheti úgyis, hogy te váltod magadhoz az ő részét, vagy úgy is, hogy végrehajtó eladja az ingatlant, és elosztja a pénzt.

drbjozsef # 2021.03.31. 06:15

Lavina4400,

Természetesen a saját részedet bármikor eladhatod, nem kell a tulajdonostárs beleegyezése (elővételi joga lesz rá csak).

Esetleg kérdezd meg a tesót, hogy kell-e neki tényleg a részed X forintért, mert akkor adsz még neki 8 napot, hogy ügyvédet és pénzt kerítsen, mert van vevőd a saját részedre, aki olyan vevő, hogy ha ő megveszi a te feledet, akkor az nem lesz jó a tesódnak...
(egyébként ki lakja az ingatlant?)