Közlekedési baleset


websas # 2009.06.26. 10:28

Kedves Katavamos !

Nem mi szólunk ellened hanem a KRESZ.

Ne próbáld ki!, csak gondolj bele: megálsz a vasúti sinen, jön a vonat, beléd megy, akkor a vonat lenne a hibás mert Te már ott álltál???

websas

Royal # 2009.06.26. 09:24

Kedves Katavamos,

Hidd el nem szőrszálhasogatás, de abból amit leírtál nekem (és valószínűleg a biztosítónak is) a következő kép állt össze a fejemben: Alárendelt útról érkeztél, kétirányú védett útvonalra szerettél volna kikanyarodni kisívben jobbra. Elfelejtettél körülnézni, kihajtottál, és így találkoztatok a tolató járművel.

miért lennék én az, amikor a kereszteződésben álltam és belémtolattak????

Az a történet szempontjából már mindegy, hogy állt az autód vagy mozgott, ha már kihajtottál valaki elé a főútra ! Gondold el, ha nem tolatva jön az autó, hanem egy előzést végző kocsi jön ugyanonnan 100-zal. Végzetes hiba, ahol maradéktalanul, és kimagyarázhatatlanul te vagy a hibás. Mikor kikanyarodsz a főútra nem elég a saját sávodat csekkolni, el kell nézni jobbra is, nem-e kezdett előzésbe valaki !

Bár a főúton való tolatást semmilyen szabály nem tiltja, mégiscsak faramuci helyzet, csűrés csavarással talán ki lehet hozni a karambolt döntetlenre. (Osztott felelősség)

Egyébként javíts ki ha nem így történt az eset, vagy javaslom írd meg teljes részletességgel, minden körülményre kitérve.

Traffic kolléga merre van? Ö szerintem meg tudja mondani a frankót.

katavamos # 2009.06.26. 08:23

érdekes, hogy mindenki engem akar kihozni hibásnak. miért lennék én az, amikor a kereszteződésben álltam és belémtolattak????
lehet tolatni, ahogy irták is, de " maximális odafigyeléssel és a többi közlekedő akadályozása nélkül"...
hol volt itt az odafigyelés. a helyszinen a másik fél el is mondta, idézem " mikor körbenéztem még nem voltál ott". aztán nyomott egy padlót hártafelé...
nem fejeztem be, sőt el sem kezdtem a kanyarodást.
nem akarok perelni, de Ő jött belém, térítse meg a káromat.

amúgy köszönöm a hozzászólásokat.

helyszínelő # 2009.06.25. 21:22

T . Katavamos!
Amint azt ez előttem hozzászóló is írta, az elmondottakból nagyon úgy néz ki, hogy te vagy a felelős. Gondolom, hogy mielőtt rákanyarodtál volna a főútvonalra, akkor elnéztél balra, nem jött semmi és már kanyarodtál is. Kanyarodás közben, vagy annak a befejezésekor észlelted, hogy ott van előtted a tolató autó és nem 20-30, vagy 100 méterre a kereszteződéstől. Ne verd magad felesleges kiadásokba, mivel a peres úton a szakértők most már 100 ezer forint felett készítik el véleményüket. Nem beszélve a drága időpocsékolásról.
ui: 22 évig voltam helyszínelő.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

websas # 2009.06.25. 09:06

Kedves katavamos !

Royal-nak igaza van. A védett (fŐ) utvonalnak teljes szélességében elsőbbsége van, a kresz nem írja, hogy
" kivétel a tolató jármű". Hogy partnered miért ismerteel a felelősségét az rejtély, a bíztósítónál elég jól tudják a kreszt ezért nem fizetnek.
Sőt még az is előfordulhat, hogy a Te felelősségedet állapítják meg, és akkor a Te bíztósítódnak kell kifizetni az ellenfeled kárát.

Őszintén szólva ha mindez a leírtak szerint történt erősen megfontolnám egy per megindítását.

websas

Royal # 2009.06.25. 06:10

Katavamos, én nem vagyok jogi szaki, és nem szoktam a biztosítónak sem igazat adni, de szerintem itt te voltál az, aki elsősorban vastagon hibázott. Akár elismerte a másik fél, akár nem. Főút az főút, ott mindenkinek elsőbbsége van veled szemben. Főúton való tolatás szabályait a kresz 33. § szabályozza. Abban pedig az vagyon, hogy főúton való tolatást (ha az a többi közlekedőt nem akadályozza, és maximális odafigyeléssel történik) semmi nem tiltja. (kivéve ha az nem egyirányú utca -ilyenkor csak parkolás céljából lehet hátramenetet végezni).
Szerintem esetedben legjobb esetben is osztott felelősségről lehet szó. Legalábbis annak alapján amit leírtál. Azért kiváncsi lennék egy Jogidoki véleményére is.

katavamos # 2009.06.24. 15:59

Sziasztok!

az én esetem több mint 1 hónapja történt. főútra szerettem volna jobbra kikanyarodni, ahonnan is a másik fél tolattva rommátörte az autóm jobb elejét, motorig. használni nem tudom a kocsit. betétlapon elismerte hogy ő a hibás. egy hónapos huza vona után a biztosító közölte velem, hogy én vagyok a felelős, mert elsőbbséget kellett volna adnom a főúton tolató járműnek.
fizetni nem akar, szakértői vélemény szerint 500ezer forint a javítási költség.

mit tehetnék ebben az ügyben?? azóta nem tudok hatékonyan dolgozni - mondhatni sehogy. A másik fél, pedig röhög otthon a markában, hogy nem kell fizetnie.

feljelenteném és be is perelném, de nem tudom mi ennek a menete!

Maci Laci # 2009.06.24. 15:33

TomSecret!
Nagyon kössssz! Megrizikóztam,mielőtt olvastalak volna, már elküldtem. De, jó ez a biztatás pluszban.
Abban megnyugtatnál még, hogy szigorúbb pénzbüntetést már nem sózhatnak rám?

TomSecret! # 2009.06.24. 14:21

Maci Laci

kifogást nyújts be feltétlenül, úgy tűnik igazad lehet. amúgy ha 50-50% marad a szabsértben, és a polgári bíróság is ezt fogadná el, akkor igen, a másik fél igazolt kárának 50-át kellene megtérteni, és vica versa.


jogvédö

Maci Laci # 2009.06.23. 19:39

Jóestét!
Megkaptam a rendőrségtől a Határozatot.
50-50%, aki elém kanyarodott azért, mert nem nézett a tükörbe és úgy kanyarodott balra.
Én azért, mert " Minden olyan helyen, ahol előzni tilos,nem csak az előzést megkezdeni, hanem már a megkezdett előzést folytatni is tilos! Csak az az előzés tekinthető szabályosnak, amelyet a tilalom kezdetéig befejeztek."
De, nem volt előzni tilos tábla, se záróvonal, nem volt alkalmas az út párhuzamos közlekedésre, és nem jobbkéz szabályos kereszteződés volt, ahol előztem.
A problémám annak ellenére, hogy nem értek egyet azzal, hogy szabálytalanul előztem,nem azzal a 15eFt-os büntetéssel van, hanem az én autómban kb.100eFt-os kár, a másik fél pedig 700ezret emleget.
Namost, akkor a biztosító a felét fizeti, én meg fizetem neki a maradék 350ezret? Én kapok 50ezret plusz tőle a másik 50-et?
Ha esetleg a határozat felülvizsgálatát kérném, lehet ettől súlyosabb a büntetésem?
Köszönöm a válaszokat!

Maci Laci # 2009.03.27. 07:04

Azokat a rendőröket visszaültetném az iskolapadba.

Elsőbbség az útkereszteződésben
28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni

  1. a jobbról érkező minden jármű és
  2. a balról érkező villamos

részére.
2) A másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben

  1. minden járművel a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű részére, továbbá minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott), zárt csoportban haladó megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére;
  2. az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező - illetőleg a kiegészítő táblán vastag vonallal jelzett - útról érkező jármű részére;
  3. földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére;
  4. körforgalomban haladó járművel a körforgalmat keresztező villamos részére.

(3) Útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg.

websas # 2009.03.26. 20:42

Kereszteződésben lehet de egyen ranguban nem.

Rendőri helyszinelés: sarkunkon ahol lakunk néhány órával ezelött 2 autó összement, rendőrök mondták jobbkéz szabály az egyik út aszfaltozott, amási föld út.
Hát ennyit erről.

websas

mile # 2009.03.26. 19:49

Ebben nem voltam biztos. Ami viszont 100%, hogy a rendőrök az én balesetemnél egyikünket se igazán hallgatták meg. Megnézték az autót, a hátulja volt összetörve, mondták, hogy a másik a hibás. Akkor kicsit beszélgetünk, azt mondták, ha az eleje lenne összetörve, akkor én lennék. Szerintem a te esetedben is valószínű ezért hozták ki az elől haladót hibásnak.

Maci Laci # 2009.03.26. 19:46

Köszönöm a segítséget, az elejének ütköztem és az első ajtónak.
De az alább bemásolt Rendelet szerint lehet előzni kereszteződésben.

mile # 2009.03.26. 19:37

Nekem hasonló esetem volt, de ott én voltam a lekanyarodó fél. A rendőrökkel beszélgetve, igazából az számít, hogy hol ütköztél neki a másik autónak. Ha a hátulját kaptad el, te vagy a hibás, mert nem tartottál követési távolságot és ő pedig előbb kezdett bele a lekanyarodásba (szerencse a balszerencsében, hogy nálam ez volt a helyzet), ha az elejét-oldalát, az azt jelenti, hogy nem nézett hátra, te pedig már megkezdted az előzést. Ebben az esetben az elől haladó autó a hibás.

Mondjuk esetemben, egy kicsi mellékútra akartam kanyarodni, a kereszteződésen lehet, hogy megfoghat a másik fél és a biztosítóval is lehet gondod emiatt (hiszen tényleg tilos ott az előzés).

Maci Laci # 2009.03.26. 19:24

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
a közúti közlekedés szabályairól

Előzés

34. §(8) Tilos előzni:

  1. kijelölt gyalogosátkelőhelyen és közvetlenül a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt;
  2. villamost közvetlenül olyan megállóhely előtt, ahol az utasok fel- és leszállása az úttestről, illetőleg az úttestre történik;
  3. be nem látható útkanyarulatban, illetőleg bukkanóban, kivéve, ha az úttesten egyirányú forgalom van, vagy záróvonal van felfestve és az előzés annak érintése nélkül végrehajtható;
  4. vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt;

e) útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve

  • ha a forgalmat rendőr vagy fényjelző készülék irányítja és az előzés az úttest menetirány szerinti bal oldalának igénybevételével nem jár,

- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi.

  • körforgalmú úton,
  • ha a járművel csak jobbról szabad előzni [(4) bek.].
shushu # 2009.03.26. 19:12

Nekem is rémlik a KRESZből, hogy kereszteződésben nem szabad előzni, de az is biztos, hogy a másik autó csak úgy válthat sávot (amikor eléd kanyarodott), ha meggyőződött arról, hogy a sáv szabad. Szerintem itt teljesen mindegy, hogy védett az útvonal vagy sem, mert mind a ketten azon voltatok. De persze fenntartom a tévedés jogát! :-)

Maci Laci # 2009.03.26. 17:53

Köszönöm a gyors választ!
Lehet nem jól fogalmaztam, az az autó kanyarodott elém, amit éppen meg akartam előzni.
Azért hangsúlyoztam ki a védett útvonalat, mert sokak szerint kereszteződésben nem lehet előzni.
Olyan esetben sincs kiskorú veszélyeztetése, ha esetleg én lettem volna a hibás?

websas # 2009.03.26. 16:38

A kiskoru "veszélyeztetése" a jelen esetben egy méteres baromság. Ha te védett utvonalon mentél (mint írod) akkor neked elsőbbséged van az úttest teljes szélességére vonatkozóan az alárendelt utakkal szemben.

websas

Maci Laci # 2009.03.26. 15:53

Tiszteletem!

A minap védett útvonalon,egy kereszteződésben előzést hajtottam végre, amikor balra bekanyarodott elém egy személyautó, én pedig a sajátommal az oldalának ütköztem.
Elég lassan ment, ezért kezdtem el megelőzni.Személyi sérülés nem történt.
A rendőrség helyszínelt, már akkor mondták, hogy a másik fél a vétkes. Viszont ezt ő nem ismeri el, sőt perrel fenyeget, kiskorú veszélyeztetése miatt, mert az autóban vele együtt utazott a 10 éves fia.
Segítséget szeretnék kérni, hogy van-e ennek alapja.

Nagyon megköszönöm, a NEM laikus válaszokat.

monalisa1 # 2009.03.21. 17:10

Valószínűleg hosszú pereskedés elé nézel a biztosítóval szemben a károd utólagos remélt megtérítse dolgában, az eredményt nem merném előre borítékolni.

Szerencsétlen bekövetkezések összejátéka: a szembejövő szabálytalan előzése mint kiinduló ok, aztán a "szűk" követési távolság, valamint a jeges/csúszós uttest.

Saját érdekedben fogadj ügyvédet.

cobain78 # 2009.03.21. 11:29

Szép napot!

Egy többszereplős baleset kapcsán szeretnék véleményeket kérni.

Tegnap reggel a munkahelyemre haladtam autómmal egy Fiat Ducato mögött cirka 20-25 m-el lemaradva, kanyargós úton nagyjából 50-60-as tempóval fölfelé.
Amikor egy szemből érkező autó szabálytalanul (kanyarban) előzött négy járművet és frontálisan ütközött az előttem haladó autóval. Én a fékre lépve megcsúsztam az úton (foltokban jeges volt) és ütköztem az előttem lévő járművel.
Félek hogy a biztosító elutasítja a kártérítési igényemet, a követési távolság be nem tartása miatt.
A követési távolság ugye úgy van meghatározva, hogy akkor is meg kell tudni állni, ha az előttem haladó jármű "hirtelen fékez". De ebben az esetben az a jármű is rendelkezik fékúttal. Viszont az ütközésnél az előttem haladó autó fékútja gyakorlatilag 0 volt. Ezért szerintem a követési távolságra való hivatkozás nem helytálló.

Szerintetek van esélyem a kártérítésre? Rossz lenne, ha egy felelőtlen ember miatt kellene még nekem fizetni.

aston27 # 2008.01.23. 12:08

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben:

A házunk előtt aszfalt úton (az út egy lakótelepi út amin felező vonal nincs,keskenyebb egy kétsávos útnál de jól belátható) tolattam kb.3-4 m-t amikor észre vettem hogy a ház mögüli földútról kiszáguld a szomszéd. Ekkor gyorsan megálltam, amikor ő kiakart kerülni de mivel nem fért el mellettem (az út keskenysége miatt ) és hogy ne menjen bele az út melletti árokba rám húzta a kormányt. Így a kocsijának a baloldalánál az első kerék közepétől sérült meg a sárvédője az első ajtóig. Az általam vezetett autónak elcsúszott a lökhárítója és a hátulját meghúzta. Én egy parkoló helyre akartam volna betolatni a kanyarodást még nem kezdtem meg. Rendőr nem volt kint, így az én állításom áll az övével szemben( neki tolattam a kocsijának amikor az útszélére lehúzódott) Az általam vezetett kocsiról a hatóság nem csinált külön képet ellenben a másik kocsiról igen (az általam vezetett autón való sérülések alátámasztják állításomat). A tényállás szerint megsértettem a 33§(3) –t. Ezután megtudtam mivel én tolattam (számukra a föld út lényegtelen, a helyszínrajzon sincs rajta) nekem kellett volna az ütközést elkerülnöm mivel „a KRESZ szerint a tolató hátrányban van”. Azonkívül hogy megálltam másra nem jutott időm, nehogy arra hogy ütközést elkerüljem.

Segítségeket előre köszönöm!

Salvataggio # 2008.01.20. 20:00

Köszi szépen a válaszokat!

Traffic # 2008.01.20. 18:21

T. Salvataggio!

Kifogással lehet élni az elmarasztaló határozat ellen, mely illetékmentes. Nem súlyosbíthatják a büntetést: vagy helybenhagyják vagy mérséklik.