Közlekedési baleset


shushu # 2012.05.05. 15:52

Tudom, magamat ismételgetem, mert a kérdést már másutt is feltettem, de eddig még senki sem tudott választ adni rá, úgyhogy itt is megpróbálom.

„Tisztelt fórumozók!
Egy hónapja (március végén) belekoccantam egy előttem haladó autóba, miközben arra figyeltem, hogy kisorolhatok-e a külső sávba (azt nem tudom, hogy került olyan hirtelen olyan közel hozzám, mert nem haladtam gyorsan, és persze hol előre, hol oldalra néztem - még az is lehet, hogy a belső sávból vágott be elém, de persze nem tudom biztosan). A vezetője ragaszkodott a rendőrök kihívásához annak ellenére, hogy rögtön vállaltam a felelősséget. Felvették a jegyzőkönyvet és azóta még nem hallottam felőlük.
Az előttem lévő autónak csak a lökhárítója sérült, személyi sérülés nem történt.
Körülbelül mekkora pénzbüntetésre/bírságra számíthatok? Lehet tudni, hogy mikor?
A válaszokat előre is köszönöm!”

shushu # 2012.05.14. 04:55

Látom, nehezet kérdeztem. :-( Pont hét hete történt, és még a rendőrségtől sem jött semmijen papír.

Valahol ezt találtam:

46. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályait megszegi és ezzel másnak vagy másoknak életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki vagy könnyű testi sértést okoz,
százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésében meghatározott szabálysértés miatt a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat.

(3) Az (1) bekezdés alkalmazásában nem tekinthetők közúti közlekedési szabálynak a gyalogosra és az utasra vonatkozó rendelkezések.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés esetén - a szabálysértési jogsegély keretében - a pénzbírságot kiszabó jogerős határozat végrehajtása átadható.

Ez még megállja a helyét?

varjas31 # 2012.05.14. 11:49

Kedves shushu

nekem novemberben volt a balesetem,és csak februárban történt előrelépés a rendőrség részéről.sajnos lassú folyamat.

varjas31 # 2012.05.14. 11:57

Egyre szebb a balesetem körül történtek.A bíróságot kértem,hogy tartsa meg a tárgyalást,mert ilyen nincs hogy kijelenti,hogy nekem balról érkező gépjárművet nem kellett figyelembe venni,mertr az idióta aki belém jött szembe egyenesen akart tovább haladni.De ma megkaptam a drága biztositom felhívását (ASTRA ),miszerint anélkül,hogy lenne jogerős határozat,kifizettek 400 ezer forintott egy lőkhárítora a másik félnek.Majd bementem a biztositóhoz,és megkérdeztem, hogy mi alapján,és az ügyintéző közölte velem,hogy mert a kárszakértő igy döntött,de persze aláiratták a nyilatkozatott,hogy amennyiben a bíróság meghozza a döntést,és mégsem ő lenne a károsult ezt az összeget vissza kell fizetnie.Hát megáll az eszem.A kárszakértő milyen alapon dönt egy jogerős határozat nélkül,érdekes nekem nem fizették ki megelőlegezve a gk.kárát amit a biztosító totálkárra vett fel,ugyhogy most ezt is beleveszem a birosági tárgyalásba.Szerintetek a biztosító kifizethette volna ezt a pénzt?

gerilege # 2012.05.15. 11:36

Ha úgy volt, ahogy te leírtad, akkor vegyél egy legújabb KRESZ könyvet, keresd ki az ábrát, amit említek lent, és vidd el a tárgyalásra. Én még legalább A3-ban le is fénymásolnám az ábrát, és vinnék belőle egy párat, aztán kiosztanám. Világosan mutatja, hogy milyen sorrendben haladhatnak át az autók a kereszteződésen ilyen haladási irányok mellet. Az, hogy a másodiknak áthaladó esetleg lemond a harmadiknak áthaladóval szemben, annak nincs jelentősége itt.
Nagyon meglepődnék, ha nem jönne ki legalább 50-50 ebből a balesetből.
Itt az ábra, az 1-398 a releváns:
http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg

varjas31 # 2012.05.17. 12:33

Köszönöm szépen gerlige,elviszem magammal,mert ugylátszik az nem volt elég hogy beküldtem,és kértem független szakértő véleményt is,mert azota biztosra tudom hogy fejes az illető.Köszönöm mégegyszer.

shushu # 2012.05.26. 05:55

Köszi, varjas31.
Azt hittem, a rendőrségnek 60 napja van az ilyesmire. Bezzeg amikor feltörték, azt a "nyomozást" igen gyorsan lezárták (eredmény nélkül)!
Szeretnék már túl lenni az egészen és továbblépni.

gerbera317 # 2012.05.27. 09:51

gerilege

Az a gond, hogy az 1-398. számú ábra nem helytálló. Helyesen úgy nézne ki, hogy a 2. járműhöz tartozó zöld nyíl és a piros barrikád változatlan marad, ellenben a 3. számú jármű piros barrikádját előre kell tolni a 2. jármű zöld nyilának száráig, a kanyarodó 1. számú járműnek pedig van egy piros barrikádja a 2. jármű zöld nyilának szára előtt. Tehát ez egy közlekedési patthelyzet, amelyet az érintett járművezetőknek kell feloldaniuk. A KRESZ-ből nem vezethető le, hogy az 1-398-as ábra szerinti megoldás az egyedüli út, és a bíróság sem köteles ezt figyelembe venni.

gerilege # 2012.05.30. 15:02

gerbera317:
Igen, ezt az érvelést elfogadtam a 2012.03.01. 12:35 alatti hozzászólásomban is már.
Az 1-398 és 1-399 ábra azt sugallja, hogy amennyiben minden jármű között van elsőbbségi viszony (1-398-nál van, 1-399-nél nincs), akkor a jobbkéz "tranzitív", de ez valóban nem vezethető le logikailag szigorúan a KRESZ-ből. Ha pedig nem tranzitív, akkor csak az 1 és a 3 közötti elsőbbségi viszonyt kellene vizsgálni.
Van valami hivatalos értelmezés a KRESZ-hez, nem tudom, ez kitér-e erre, de véleményem szerint 3-nak sem volt semmivel sem több joga behajtani a kereszteződésbe, mint 1-nek, azaz nem lehet csak 1 a felelős a balesetért.

gerbera317 # 2012.05.30. 21:40

Úgy van. A bíróság nem mondhatja ki, hogy 1-nek volt elsőbbsége, úgyhogy 3. viszi a balhét. 1. és 3. közösen cseszték el a dolgot, úgyhogy fele-fele az igazságos.

Lackó555 # 2012.06.02. 10:10

Sziasztok .
Volt egy balesetem motorkerékpárral , nem én voltam a hibás , kreszt betartva közlekedtem . Személygépjárművel földútról elémjöttek főútvonalra .Én megúsztam sérülés nélkül . A motort gazdasági totálkárosnak akarja nyílváníttatni a biztosító . Az első teleszkópvillák , és a váz is sérült .
Az lenne a kérdésem , hogy vázjavítást füzet a biztosító ? Ha a váz nem javítható , akkor a vázcserét ki lehet füzettetni velük ?A váz sérülése miatt ki kell vonni a forgalomból ? Sok évig dolgoztam ezért a motorért , nem szeretnék megválni tőle .
Előre is kösszönöm a segítséget .

tanár_Bp # 2012.08.22. 08:12

Sziasztok!
Volt egy autós balesetem májusban. Mivel a helyszínen egyik fél sem ismerte el a felelősséget a baleset bekövetkezéséért rendőrt hívtam. A rendőrségi eljárás csak most augusztusban zárult le ahol a másik jármű vezetőjét több szabálysértés megsértéséért megbüntettek. A kérdésem a következő. Biztosítója felé kérhetem-e a károm megtérítését (a biztosító felé eddig nem jeleztem a balesetet és eltelt már 30 nap). Esetleg pereljem-e be a károm megtérítésére? Köszönöm a válaszokat.

Véleményem # 2012.08.22. 20:04

tanár_Bp

Kérheti a megtérítést. A 30 napon belül nem jelzett baleset a biztosító felé viszont lehet nem volt szerencsés és ezzel keresztbe tett saját magának. Mindenképpen jelezze a biztosítónak, ott elmondják majd hogy mi a teendő.
Perelésnek nem látom értelmét, a biztosítóknak kell ezt lejátszani egymás közt.

jeges83 # 2012.09.10. 07:32

közlekedési balesettel kapcsolatba lenne egy kérdésem.>
3 napja volt egy koccanásos balesetem (sajnos) a lényeg akinek neki mentem,5-15 km/h órával kb,kiszállt a tulajdonos,és megvizsgálta a lökhárítóját,elég alaposan.a jobb hátsó keréknél az egyik rögzítés gondolom elengedte vagy ilyesmi.mobillal készített képeket,és utána elváltunk egymástól,se rendőri intézkedés nem volt,se kár igénylő lapot se kért.utána haza ment és 1-1,5 óra múlva hívott hogy el van repedve a lökhárítója.több mint 100.000 ft-ot követel most rajtam,vagy pedig kárigénylő lapot kér.ilyenkor utólag köteles vagyok neki adni?ill. ha nem adok neki akkor lehet-e esetleg ebből valami gondom.erre tanum is van aki igazolja hogy semmit se kért.>

kriszta2626 # 2012.09.30. 10:01

Sziasztok

Nekem 2012.06.13-án volt egy kis koccanásom. Ki lett töltve baleseti bejelentőlap. Most pár napja kaptam a biztosítótól egy olyan papírt amiben közölték a felmért kárt és elvileg már utalták is a károsultnak. Na most amit én okoztam kárt, az nagyon maximum 300.000 Ft volt és amit kaptam papírt abban 993.000Ft szerepelt. Azt hittem leesek a székről. Ilyen esetben meg lehet támadni, hogy itt biztosítási csalás volt? Ha van fényképem akkor azt be lehet mutatni nekik bizonyíték gyanánt.
Előre is köszönöm a válaszotokat.

Atis77 # 2012.10.04. 07:32

Nem érdemes erre pénzt és energiát pocsékolni. Volt hogy én is belegurultam az előttem ok nélkül megálló 10en éves daewoo kocsiba, látszólag semmi baja nem lett 20at kért helyszínen mondom mire? Aztán kért papírt megírtuk, és 300e ft-ot felvett a semmire. Hívtam a biztosítot hogy mire fizetek ki ennyi pénzt, azt mondta az ügyintéző hogy nem tudja pedig látja a kárfelvételi képeket. Buksz egy kis bonust, ne törődj vele.

Véleményem # 2012.11.05. 19:57

ZTom

Megidéznek majd újból rendőrségre. Mond azt amit jónak látsz, és ami a helyes. ( az igazat! ) Ha ellentmondás lesz, akkor buktatok. Ti most először készültök hazudni, aki kihallgat az viszont egy rutinos ember lesz és átlát majd rajtatok. Tehát így álljatok hozzá, hogy hazudtok vagy sem. Sérülés fokát nem tudom, mert ha valakinek 8 napon túli, akkor tuti hogy lesz bírósági tárgyalás is.
A 3. személy kitalálást nagy hülyeségnek tartom, nem is értem hogyan juthat ilyen eszetekbe!
Ha bonyolítjátok kamu dumával akkor biztos nem fogod letudni hamar, el fog húzódni majd...

Véleményem # 2012.11.07. 14:09

ZTom

Ha nem te vezettél, a te jogsid nem veszik el, mert nincs miért.
A rendőrségi idézés kb. 1 hónapon belül meg lehet.

helyszínelő # 2012.11.18. 19:29

Z.Tom!
Mi az, hogy lesz valahogy? Eszed ágába ne jusson hamisan vallani senki kedvéért sem, mert akkor mész a sittre!!!
Neked semmi bajod sem lehet "csak " utas voltál, most meg tanu vagy. Tudod én a 22 év alatt nagyon sok ilyen és ehhez hasonló esettel találkoztam. Ahogy a hamis tanuból gyanusitott lett, megszünt a barátság.

http://www.baleset.honlapom.com/web.php?…


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

gerbera317 # 2012.11.18. 19:42

Ennek amolyan fiú-fiú bjútiful frendsip szaga van, ahol az egyik a másikért akár még a börtönt is vállalná. Szerintem ne beszéljétek le semmiről...

citizen # 2013.01.09. 20:30

Novenber elején reggel munkába indultam,majd egy személygépkocsi elütött.Rendőrséget nem tudtamm hívni mivel megsérült a vállam az elkövető berakta a kocsijába a kerékpárt és korházba szálitott.majd távozott!! A baleseti szakorvos megrögenezett és hazaküldött hogy jelentkezzek 1 hét múlva a rendelő intézetben.A rendelő intézetben vizsgálatok során értesitették a rendőrséget mivel 8 napon túli a sérülésem.( Tossy 2)a napokban megkaptam a határozatott hogy megszüntetik az eljárást mivel 8 napon belüli a sérülésem. segitséget szeretnék kérni hogy ez hogy történhet meg.

Véleményem # 2013.01.10. 21:51

citizen

Utána kell járni, hogy most akkor mi is volt a sérülésed pontosan. Ha volt törés akkor egyértelmű hogy 8 napon túli, vagy esetleg maradandó sérülés...
Hámsérülések, karcok, sebek, rándulások nem szoktak 8 napon túliak lenni...
Néhány példa volt csak, az orvosi papírjaid számítanak.

Bandiko # 2013.01.11. 12:42

Történt velem egy közlekedési baleset, ahol én kb:35 km/h sebességgel haladtam és egy nekem balról átfutó gyalogost körülbelül 6 méterre volt a kocsi előtt és fél méterrel a kocsi oldalától vettem észre és nem hogy megállt volna még jobban elkezdett szaladni és így a kocsi motorháztetejének a közepére feküdt fel vettem észre és kb:25km/h sebességgel elütöttem. Nem zebrán kelt át sötétben esőben ittas állapotban balról jobbra átszaladt az úton és én a vizes út miatt már nem tudtam megállni.
Én rögtön mentőt rendőrt akartam hívni, de ő ezt nem kérte mivel azt mondta nem esett baja(erre van 3 tanúm is akiket szintén meggyőzött szerencsére mindegyik telefonszáma megvan)
Ezután kérte ha nem gond vigyem inkább haza, mert tudja hogy az ő hibája miatt történt a baleset, hogy nem nézett körül.
A feleségét is felhívta a mobilomról, hogy mekkora hülyeséget csinált hogy körültekintés nélkül szaladt át az úton és hogy szerencsére nem történt komolyabb baj.
A baleset este 17 óra körül történt én 20 óra körül még visszahívtam, hogy tényleg minden rendben van akkor mire mondta igen a lábát beborogatta de tudja használni.
Másnap is felhívtam hogy jobban van-e mire közölték hogy bedagadt a lába és bevitték a kórházba ahol kiderült, hogy megrepedt a sípcsontja és 8 napon túl gyógyuló sérülése lett a kórház hivatalból megtette a feljelentést. Én ahogy megtudtam azonnal bementem a rendőrségre, hogy én voltam a sofőr. A rendőrség most gyanúsítottként akar kihallgatni, hogy történt az eset.
Az sértettel sokszor beszéltem telefonon a kórházban is meglátogattam, már össze is tegeződtünk.
15 éve vezetek soha nem volt még egy gyorshajtásom sem.
Én lelkileg teljesen összetörtem, az eset óta 10 kilót fogytam idegileg is nagyon megvisel, mivel az életben nem volt dolgom a rendőrséggel.
Nem tudom milyen következményekkel számolhatok az esett miatt a feleségem a 2.5 éves kisfiam és a családom tartja bennem a lelket, mert attól félek le akarnak majd csukni.
Kérdésem még az lenne, hogy hallottam van lehetőség közvetítői eljárásra is ha engem hoznak ki hibásnak de akkor beismerő vallomást kell tennem hogy miért nem vettem észre.
A balesetben kisebb mértékben érzem magam hibásnak mint a gyalogos ennek ellenére érdemes beismerő vallomást tennem?
Kérlek segítsetek, ha tudtok mert már idegileg nagyon megvisel az eset, hogy tudott meggyőzni engem is és a tanukat is, hogy végül mindenki hitt neki és senki sem értesítette a rendőrséget.
Ebben az esetben meggyanúsíthatnak például elsősegélynyújtás elmulasztásával?

Véleményem # 2013.01.11. 14:52

Bandiko

Nem kell ennyire túl aggódni a dolgot, nem fognak lecsukni.
Minden bizonnyal vezethetsz majd továbbra is.

balesetijogasz # 2013.01.11. 16:01

Két eset lehetséges:

  • ha elismered a felelősségedet, akkor lehet közvetítői eljárás, akkor nem kapsz büntetést, és nem is lesz nyoma a baleset okozásának a nyilvántartásban. A sértettel pedig megállapodsz valamilyen jóvátételben. www.balesetijogasz.hu/…eljaras.html
  • de ha úgy érzed, hogy semmiféle felelősség nem terhel, mert olyan váratlanul, rossz látási körülmények között szaladt eléd a gyalogos, akkor nem kell elismerni a felelősséget. Főleg ha a gyalogos úgy nyilatkozott, hogy ő volt a hibás. Ebben az esetben azt kell bizonyítani, hogy a gyalogos féktávolságon belül lépett az autó elé, és nem is volt észlelhető. Az ő felelősségére utal az, hogy nem zebrán ment át, szaladt, ittas volt, így nem volt elég körültekintő. A rendőrség hivatalból kirendeli a szakértőt, és a költségét majd annak kell fizetni akinek megállapítják a felelősségét.

Pénzbüntetés szokott lenni a büntetés.

Emberileg nagyon rossz egy ilyet átélni, de sokat segíthet az eset feldolgozásában, ha kiderül nem a te hibád, illetve te nem tudtad volna elkerülni a balesetet.