Örökségről lemondás, visszautasítás?


dodikám # 2016.06.12. 13:52

Akkor sem vehetem fel, ha számlával bizonyítom, hogy a temetésre költöttem?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.12. 14:10

De.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.12. 14:11

Pontosabban majd mint örökös felveheted. De ahhoz az kell, hogy ne utasítsd vissza az öröklést.

Ziloták # 2016.06.13. 08:34

Közjegyzői hagyatéki tárgyalás előtt vagyunk.Apám és testvérem érintett az öröklésben. Testvéremnek nem kell a hagyatékban lévő földrész, én pedig szívesen megváltanám. Milyen lehetőségeink vannak?

ObudaFan # 2016.06.13. 16:17

Gondolom, akkor edesanyadat után orokoltok. Vissza is utasíthatja testvered az oroklest, de ez esetben az o resze közted és edesapad kozott lesz felosztva. Vagy el fogadhatja, és neked akandekozhatja, de akkor fizetsz illeteket. Ha viszont elfogadja, edesapadnak ajándékozza, edesapad meg neked, akkor nincs illetek. Összességében többféle megoldás is elképzelhető, de az ideális megoldás kiválasztása ilyen kevés adat alapján nem lehetséges.

megszeretnemkerdezni # 2016.06.23. 12:03

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Az alábbi problémára kérném a segítségét:

Édesapánk meghalt, évekkel ezelőtt elvált édesanyánktól. 5-en vagyunk testvérek.
Most volt a hagyatéki tárgyalás.
A hagyatékira elmentünk feleslegesen mert közölte a jegyző, hogy a helyi önkormányzat nem adott meg bizonyos adatokat (bankszámlaszám, stb) ezért elnapolták 2 hónappal későbbre. Mehetünk újra.

Kérdeztünk egy olyat, hogy ennek ellenére lemondhatunk e az örökségről, mondták, hogy nem.

Olvastam egy olyanról, hogy örökség vissza utasítás, igaz mi a tárgyaláson azt kérdeztük, hogy lemondhatunk e róla, arra mondták, hogy nem, de egy szóval sem említették, hogy létezik olyan is, h vissza utasítás.
Mi van ha készítek egy örökség vissza utasító dokumentumot amiben mindent vissza utasítok és erre is azt mondják, hogy ezt sem fogadják el?
Milyen jogszabályra lehet hivatkozni?
Ha ezt a levelet megírom, a tárgyalás előtt el lehet juttatni a közjegyzőnek vagy mindenképp a tárgyaláson kell átadni?

Az hozzá tartozik, hogy az örökségben van egy ház és 4,5 millió tartozás, én egyikből sem kérek.
Rajtam kívül van még 4 testvérem, ha csak én utasítom vissza akkor is érvényes vagy mind az 5 testvérnek külön kell nyilatkoznia erről és úgy érvényes?

Ha mégis ezt a 4,5 milliót ki kell fizetnünk ennek mi a menete, milyen behajtási módja van ennek? Úgy tudjuk, hogy a 4,5 millió a házra van terhelve, ez minket akkor hogyan érint? Az 5 testvérből 2 lakik jelenleg a házban rajtuk kívül más nem.

Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2016.06.23. 16:04

Visszautasithatjatok, ezen nincs mit elfogadni vagy nem elfogadni a közjegyzőnek, szuveréndontesetek. De errol mindenki a saját nevében nyilatkozik, a testvereid nevében csak akkor nyilatkozhatsz, ha az erre vonatkozó meghatalmazást is csatolod. És a Ti kiesesetek esetén a gyerekeitek orokosoknek, így nekik is nyilatkozni kell. Ha van valamelyik testvérnek kiskorú gyereke, helyette a szülő nyilatkozik, de gyámhatósági hozzájárulás szükséges.
Ha mégsem utasjtjatok vissza az oroklest, a hagyateki tartozasokert csak az orokreszevel felel minden orokos.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.23. 16:23

Lehet, úgy értette a közjegyző, hogy már késő a visszautasítás.

megszeretnemkerdezni # 2016.06.23. 19:20

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Miért késő a visszautasítás?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.23. 22:32

Mondjuk, már egyszer lemondtatok a visszautasítás jogáról, vagy mert már elfogadtátok - akár ráutaló magatartással - a hagyatékot.

akoska00 # 2016.07.06. 09:42

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám után vagyok örökös. 2009-ben volt a hagyatéki tárgyalás. Édesanyámmal megromlott a kapcsolatom az elmúlt évek alatt. Több követeléssel is "megtámadott" többek között azzal hogy a temetés rám eső részét fizessem ki neki. Ez nem tudom jogos követelés-e vagy sem. Arra van mód hogy az apai örökségemről édesanyám javára lemondjak? Nem akarok több vitát vele.

Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.07.06. 10:31

Az jogos követelés, hogy a temetés rád eső részét fizesd ki.
Visszautasítani már nem lehet az elfogadott örökséget, de neki ajándékozhatod, ha elfogadja. Ettől még a hagyatéki tartozásokért felelős maradsz.

akoska00 # 2016.07.06. 10:43

Melyik tv. alapján jogos a követelése? Én úgy értelmeztem, hogy a hagyatéki teher (temetési költség) mértékével csökken az örökség. Én nem tartok igényt az örökségre, de vélt sérelmei miatt nem szeretnék bíróságra járni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.06. 11:53

Minek kérdezel, ha aztán nem hiszed el a választ?

ObudaFan # 2016.07.06. 12:23

Hiába nem tartasz igényt most már az örökségre, ha egyszer elfogadtad. Most már örökös vagy, így fleelsz a hagyatéki tartozásokért.

cukorbabyy # 2016.07.10. 19:56

Az esetem a következő:
Édesanyám nagyapám halàla utan sok ingatlant örökölt a hàrom testvérével együtt,melyet anno el is fogadott. Ezek közöl néhány már eladásra is került,de nagy része még a tulajdonukban van. Édesanyám most elhalálozott.Arról szeretnék érdeklődni hogy testvéremmel lemondhatunk-e arról a részről,amit anno nagyapjától örökölt?Csak arra a részre tartanánk igényt ami édesapánkkal közös tulajdona volt. Az ingatlanokon tartozás is van,de az örökség értéke lényegesen nagyobb mint a tartozás mértéke.Valamint ha azt a részét az örökségnek visszautasíthatjuk,akkor a fiam örökli-e majd utánam vagy egyszerűbb az ő nevében is most lemondani?(még 2 éves csak)
Köszönöm a válaszukat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.10. 20:13

Csak egyben lehet a hagyatékot visszautasítani.

shagrathka # 2016.07.20. 07:51

Esetem:
Csaladommal 4 eve Ausztriaban elek. 2 testverem es szüleim viszont együtt elnek M.o.on 4 unokaval együtt. Nekem is van 2 kiskoru gyermekem. Szeretnek lemondani mindenröl amit örökölhetek, mert egyreszt semmi szüksegem a haz 1/3ra es a tartozasaikra sem vagyok kivancsi. Telfonszamla, közmüvek, hitelek (Provident, autohitel ami mellesleg mar totalkar, Cofidis...amit csak el lehet kepzelni) mind vagy behajtonal vannak vagy nagy csuszassal fizetik. Lemondhatok mar az egeszröl most ugy, hogy ebben gyermekeim sem lesznek erintetettek, vagy szüleim halala eseten kell visszautasitanom az örökseget? Ha a masodik lehetöseg jöhet csak szoba, akkor a gyerekeimnek is vissza kell majd utasitaniuk? Öszinten szolva nem igen szeretnek emiatt majd a gyamügyhöz rohangalni M.o.on a jövöben, mert ennyi hianyzast egy munkahely sem toleral...

Bea1 # 2016.07.20. 09:12

lemondassz elörre az örökségről?

Mi van,ha nyernek a lottón utána háromszor?

Elég az a hagyatéki tárgyaláson is, ha majd akkor is úgy látod.

shagrathka # 2016.07.20. 10:20

Ez is benne van a pakliban, de ha nyernenek a lotton akkor azt a penzt elöbb kidobjak irtozatos hülyesegekre minthogy vmit örökölhetnek belöle. Söt szerintem el is tünnek a terkepröl, mert akkor mar nem szorulnak ra hogy kihasznaljak a gyerekeiket. (bar...) De azt hiszem pont ezt hivjak rendkivüli vagyonnövekedesnek, amely viszont mar nem erinti a lemondast, ha jol ertelmezem a pontot a törvenykönyvben...de mar lassan nem latok a sok kacifantos mondattol...

ObudaFan # 2016.07.20. 15:04

Lemondhatok mar az egeszröl most ugy, hogy ebben gyermekeim sem lesznek erintetettek, vagy szüleim halala eseten kell visszautasitanom az örökseget?

A lemondás a lemondó leszármazóira nem hat ki, kivéve, ha a megállapodás így szól, vagy ha az a kötelesrészt elérő kielégítés ellenében történt.

Mi van,ha nyernek a lottón utána háromszor?

A lemondás a felek eltérő megállapodásának hiányában kiterjed arra a vagyonra is, amelyet az örökhagyó a lemondás után szerzett, kivéve, ha olyan rendkívüli vagyonnövekedés következett be, hogy annak ismeretében a lemondó nyilatkozatot feltehetően nem tették volna meg.

Sorasagara # 2016.07.23. 23:03

Helyzetem a következő: szüleim elváltak, kapcsolatuk megromlott. Közös lakáshitelüket rendezni nem tudják, a lakás közösköltséggel, egyéb számláival elmaradtak. A lakás már árverezés alatt állt, de nem kelt el. Ezen kívül számos tartozásuk van, autó, személyi hitel, provident stb. 3-an vagyunk testvèrek, nekem 2 kis gyermekem van. Apám Mo-n kereső tevékenységet nem folytat, külföldre költözött, megházasodott. Anyámmal közös ügyeiket intézni nem hajlandó, hivatalos ügyeit, tartozásait teljesen hátrahagyta. Anyukám dolgozik, de fizetése közel sem elég az adósságai rendezéséhez. A kérdésem a következő: ha valamelyikük meghal, és a testvéreimmel visszautasítjuk az öröklést, akkor a tartozás a gyermekeimre száll át? Mivel kiskorúak, és vagy 17 évig azok is lesznek, mint gyám én döntök róla, hogy örökölnek e, vagy sem. Nyilvánvalóan az ő nevükben is visszautasítom az öröklést. Ez így működőképes megoldás? Rettegek, hogy a szüleim átgondolatlan döntései tönkretehetik az én, vagy akár a gyerekeim életét.
És még egy kérdésem lenne. Mit lehet lépni az ilyen szülővel szemben,, aki eltűnik a hivatalos ügyei elől, de nélküle tenni pl az ingatlannal semmit nem lehet, hiszen tulajdonos benne.
Válaszukat köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.24. 07:00

Olvasgass még egy kicsit a fórumon. Ebben a rovatban is, meg azokban is, ahol az örökös korlátolt felelősségéről van szó.

ObudaFan # 2016.07.24. 17:13

Az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasokert. A gyermekeid nevében a gyámhatóság hozzájárulásaval utasjtjatok vissza az oroklest.

mamamacoka # 2016.07.25. 10:47

Sorasagara, az ilyen szülővel, hozzátartozóval nem lehet semmit tenni, nem kötelezheted, vagy kötelezheti senki semmire, jogában van elrontani az életét, -az, hogy ez mások,: családtagok életére kihatással ne legyen, megelőzni nem lehet, nem is olyan ritka az eseted: közvetlen környezetemben is volt ilyen eset, építési hitellel épült félig kész ház adós tulajdonosa eltűnt a 15 évre, tönkrement a két kezes testvér élete, és mikor egyszer csak kedve lett előkerülni, megkérdezte agresszíven miért lett másé a háza, - sajnos ma ilyen világot élünk....