Örökségről lemondás, visszautasítás?


Porba # 2011.09.01. 09:21

Köszönöm a gyors választ ! Ez megnyugtató !:)

Maximus176 # 2012.02.06. 10:28

Üdvözlöm minden Kedves Fórumtársamat!

Megszületett egy hagyatékátadó végzés, amelyben én örökösként lettem megjelölve. A hagyatéki tárgyaláson nem tudtam részt venni, mert egyéb dolgok miatt akadályoztatva voltam. A hagyatékátadó végzés még nem jogerős, és én szeretnék lemondani az örökségemről az örököstársam (testvérem) javára.

Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mi a teendőm, kihez fordulhatok?

ius latratus # 2012.02.06. 12:26

Könnyebb lenne lemondani róla, ha még élne az örökhagyó. (...)
Vissza kell utasítani. (valakinek a javára nem lehet, persze, megjelölheted, hogy kit illessen, de akkor az már ajándékozás)

Maximus176 # 2012.02.06. 13:12

Kedves latratus,

köszönöm a választ.

Úgy kell visszautasítanom, hogy írok egy levelet az eljáró közjegyzőnek, melyben visszautasítom, és akkor az örökség egésze az egyetlen örökösre száll? (ketten vagyunk testvérek)

Ennek a hétnek a péntekén válik jogerőssé a hagyatékátadó végzés. Fontos, hogy még előtte megtörténjen a visszautasítás?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.06. 13:13

Nem késett el vele?

Maximus176 # 2012.02.06. 13:57

Ezt kérdezem én is, kedves Sándor.
Lehet-e tenni még a hagyatékátadási végzés megszületése után, de még a jogerőre emelkedése előtt tenni az ügyben valamit. Ha igen, melyik hivatalnál?

ius latratus # 2012.02.06. 13:59

Elkésett volna?
Én úgy tudom, hogy nincs határidő, de simán tévedhetek.
(most abból indulok ki, hogy a közjegyző nem tűzött ki határidőt)

Egyébként Maximus, el is fogadhatod az örökséget, s azután elajándékozod. A hagyatéki tárgyaláson szóban is nyilatkozhatsz.

ius latratus # 2012.02.06. 14:01

Maximus, amúgy várd meg, hogy mit fog válaszolni az ügyvéd (KBS), mert én nem vagyok az. (ugyanis, ha MEGINT HÜLYE VOLTAM, s tényleg van valami jogvesztő határidő, akkor már nem utasíthatod vissza)

egyedül én # 2012.02.10. 13:04

Még uj vagyok a fórumon és lenne egy konkrét kérdésem. Üdülési jog öröklésével illetve annak visszautasításával kapcsolatos. Feltehetem itt a kérdést vagy uj témát kell indítani?
Köszönöm.

pazs # 2012.02.10. 13:25

Felteheted.

egyedül én # 2012.02.10. 13:50

Üdülési jogomat elajándékozhatom vagy eladhatom az édesapámnak? Halála esetén fogom örökölni az üdülési jogot? Ha igen akkor hogyan tudják behajtani? Ez esetben majd visszautasíthatom az örökséget vagy lemondhatok róla?
Vagy hogyan tudok megszabadulni az üjogtól, ha nem tudom eladni másnak? Tudom nagyon nehéz, de hátha van valami törvényes útja.

ObudaFan # 2012.02.10. 14:56

Látni kellene a szerződést, amit kötöttél. Mindenesetre ha ezzel az a szándékod, hogy rajtad ennek a rendszeres díját ne lehessen érvényesíteni, na az nem fog menni.

egyedül én # 2012.02.10. 15:13

Akkor ettől semmilyen módon nem lehet szabadulni? Ha szülőé lesz az nem ugyanaz mint az idegen, ha lemondok az örökségről? Muszáj "örökölni"?Nincs semmilyen "kibúvó"?

Lydib # 2012.02.29. 19:49

Kedves Fórumozók,

lenne pár tiszteletteljes kérdésem. Becsületesen utána olvastam fórumokban is a témáknak és a jogi szakszövegeket ez ügyben nem sikerült egyértelműen értelmeznem, vagy ellentmondásos válaszokat találtam más fórumokon.

Kedves édesanyám utóbbi években elvesztette nemegyszer józan ítélőképességét, mely orvosi úton nem egyelőre megállapítható. Többször is felhasználta aláírásomat, a házat átiratta egyik testvéremről a másikra és elég nagy adósságot halmozott fel. Értelemszerűen nem szeretném kifizetni azt, ami más hibájából jött létre. Teljes örökség visszautasítása esetén adósság a gyermekemre, feleségemre, vagy testvéreimre tovább öröklődhet? Lehetséges-e olyan, hogy még a szülő életében mindhárom testvér lemond 2 tanú jelenlétében az örökségről, és senki nem örököl adósságot? Ez esetben mit tehet a bank, így járt? Mi a helyzet akkor, hogyha bármilyen módon pénzügyi kedvezményezett/adóstárs vagyok, vagy voltam? (a baj az, hogy ezeket az örökhagyó nem beszámíthatósága miatt nem tudom biztosan!)

ObudaFan # 2012.03.01. 07:25

Az örökséget vissza lehet utasítani, a kiskorú gyermek nevében történő visszautasításhoz ehhez a gyámhatóság hozzájárulására van szükség. Ha mindenki visszautasítja, az állam örököl. Az örökös egyébként is csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért. Arról tudnod kellene, ha adóstárs vagy, mert azt neked is alá kellett volna írnod.

Lydib # 2012.03.01. 14:16

Köszönöm a gyors választ! Lemondás esetére (ha a szülővel ezt meg lehet beszélni) elvileg elég csak két tanú, és a szerződő felek aláírásával ellátott pl. erről a honlapról letöltött lemondónyilatkozat? Ez nagyon egyszerűen hangzik, mert visszautasításkor a pici lányom nevében is nyilatkozni kell, lemondáskor ezek szerint nem.

ObudaFan # 2012.03.01. 15:39

Azért azt célszerű rögzíteni, hogy kihat-e a leszármazókra, vagy sem, a kötelesrészre is vonatkozik-e.

Lorien # 2012.04.06. 17:45

Üdvözlet!

Segítséget szeretnék kérni. Egy ismerősöm és a testvérei örököltek egy házat. Viszont csak az egyikük szeretne kiköltözni oda, és a többiek lemondanának a részükről a javára. Ennek milyen költségei vannak? Mindenképpen kell fizetni, hogy ha szimplán csak lemondanak a testvérük javára, vagy ezt mindenképpen megadóztatják?
Köszönöm

ObudaFan # 2012.04.08. 08:34

Mindenképpen lesz illeték, kivéve, ha van még élő közös felmenő, mert akkor először neki lehet ajándékozni, ő pedig ajándékozhatja a másik leszármazójának illetékmentesen.
Ügyvédi munkadíj azért mindenképpen lesz.

1967 # 2012.04.12. 20:47

Tanácsot szeretnék kérni!

Februárban meghalt édesanyám, aki egyedül élt egy nem különösen jó állapotban lévő vidéki parasztházban.A ház a fiamé, édesanyám után semmilyen hagyaték nem maradt,csak egyhavi nyugdíja a nyugdíj igazgatóságon,ezenkívül sok-sok adósság maradt.Én már egy adósságát megadtam az illetőnek, de többen felbukkantak. Ezek között van magánszemély, de szinte minden szolgáltató, gáz, víz, villany stb. is. A hagyatéki leltár felvételénél csak és kizárólag az egyhavi nyugdíját vették fel. Ellentételeként beírták az általam kifizetett adósságot és a temetési költséget. Ez már meghaladta a nyugdíj összegét. Beadta igényét egy számomra ismeretlen egyén, amelyben egy két évvel ezelőtti bírósági határozata van egy X összegű tartozás beszedésére. Édesanyám holmija közt találtam két csekket, amelyben két évvel ezelőtt az adósság egy részét törlesztette. Erről az illető nem tett említést. Lehet, hogy már ki is van fizetve ez a tartozás? Követelheti még?Több bizonylatot nem találtam. Ha elfogadom a hagyatékot, azzal édesanyám minden adósságát öröklöm, vagy csak a hagyaték összegének erejéig? Ha visszautasítom a hagyatékot, akkor semmiféle adósság megfizetésére nem vagyok kötelezhető? A hagyatéki tárgyalás még nem történt meg. Fizetnem kell a hagyatéki tárgyalásért?

Megköszönném, ha tudnának válaszolni.
Köszönettel mikka12

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.13. 05:20

vagy csak a hagyaték összegének erejéig?
Vagy csak.

ObudaFan # 2012.04.13. 06:04

Ha visszautasítom a hagyatékot, akkor semmiféle adósság megfizetésére nem vagyok kötelezhető?

Akkor nem.

Fizetnem kell a hagyatéki tárgyalásért?

HA visszautasítod, nem. Ha nem utasítod vissza, igen.

aresius # 2012.04.13. 07:30

Tisztelt Jogi fórum!

Egy számomra elég nehéz problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Édesapám 2012. 02. 19-én elhunyt, én vagyok az egyetlen örököse. 7 éve vált el édesanyámtól, 10 éve együtt élt az élettársával. Ez alatt a 10 év alatt 6 banktól 8 hitelkártya hitelt és 2 hitelszerződést halmozott fel, kb: 2,5 millió forint értékben. A halála napjáig nem tudtam se én, se a család többi tagja, hogy mekkora hitelspirálba került. Az élettársa, a saját állítása alapján sem tudott erről.
Az élettárs közreműködésével lett a hagyatéki leltár felvéve március végén, akkor kaptam meg a hitel papírok töredékét, elvileg csak egy-egy felszólító levelet és hitelkártyát talált az édesapámnál. Ezeket átadta nekem és a hagyatéki ügyintézőnek. 02. 29-én az élettárs elfaxolta a bankoknak a halotti anyakönyvi kivonatokat, de majdnem mindegyik bank már adatot szolgáltatott a KHR-nek és felmondta a szerződéseket, van olyan amelyiket már több havi nem fizetés miatt behajtásra is átadta a bank.
Ilyenkor nem tudom létezik-e még a hitelfedezeti biztosítás, vagy azt elfelejthetem?
Az örökségemhez tartozik még a szülői ház 1/4-e, amelyen az Ő édesanyjának a haszonélvezeti joga rajta van, valamint egy kb 500 ezer forint értékű autó, amin van 384 ezer forint hitel és egy tavalyi lefoglaló végzés a NAV-tól 285 ezer forint adótartozás miatt.
Ezek mellett csak hallomásból tudok egy kb. 600 ezer forintos NAV tartozásról is, de az adóhivatal csak a hagyatéki végzés után fog tovább vizsgálódni, így ennek a sorsa számomra teljesen bizonytalan. A végzés után benyújthatja nekem be a NAV a tartozást?

Az autó casco biztosítása mellett volt egy kiegészítő 1 milliós életbiztosítás is, amire 2012. 01. 27-én nem fizetés miatt még 30 nap kockázatot vállalt a biztosító azután megszűnik, ha nincs fizetve. De miután a haláleset ebben a türelmi időben történt így jogosult lennék a kifizetésére?

Első ötletem ezek tudatában az örökségem visszautasítása volt, de ezzel tovább szállna az örökség a 6 hónapos gyermekemre.
Kérdésem lenne, hogy kérhetek-e hagyatéki tárgyalást, ott visszautasíthatom-e én és a gyermekem is az örökséget?
Milyen díja lenne ennek?
Úgy tudom, hogy kiskorú gyermek esetén a gyámhivatal engedélye is szükséges, ennek a beszerzésére ad időt az eljáró közjegyző? Ugye nem örökli azonnal ezt a sok adósságot a gyermekem?

Nagyon fontos lenne a segítség, mert záros határidőn belül megoldást kell találnom!
Nem szeretnék sem, én sem a gyerekem, édesapám és élettársa hibáitól szenvedni!

Még egy kérdés: visszautasíthatom-e az örökséget úgy hogy az élettárs örökölje? Hiszen a sok adósság javait ő élvezte az elmúlt 10 évben.

Válaszaikat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.04.13. 10:49

Ilyenkor nem tudom létezik-e még a hitelfedezeti biztosítás, vagy azt elfelejthetem?

Ezt látatlanban nem lehet megmondani.
A végzés után benyújthatja nekem be a NAV a tartozást?

Ha elfogadod az örökséget, és abból még futja, akkor igen.

De miután a haláleset ebben a türelmi időben történt így jogosult lennék a kifizetésére?

Valószínűleg igen.

Kérdésem lenne, hogy kérhetek-e hagyatéki tárgyalást, ott visszautasíthatom-e én és a gyermekem is az örökséget?

Igen.

Milyen díja lenne ennek?

Nincs díja.

Úgy tudom, hogy kiskorú gyermek esetén a gyámhivatal engedélye is szükséges, ennek a beszerzésére ad időt az eljáró közjegyző?

Igen.

Még egy kérdés: visszautasíthatom-e az örökséget úgy hogy az élettárs örökölje?

Nem.

aresius # 2012.04.13. 15:42

Köszönöm a gyors válaszait!
Az a kérdésem lenne még, ha elfogadnám az örökséget, akkor az örökölt 1/4 rész háznak a hagyatéki végzésben megadott értékét nekem kellene a saját vagyonomból előteremteni?
Mivel az egész házon nagymamám haszonélvezete van és benne is lakik, így az eladásra nincs lehetőség.
Valamint a lízinges autó, amin már ezév januári NAV lefoglalási jegyzőkönyvezés van, képvisel még valami értéket? Vagy mi lesz ennek az autónak a sorsa?
Szívből köszönöm a segítséget!