Örökségről lemondás, visszautasítás?


Anett47 # 2012.05.06. 12:51

TISZTELT SEGÍTŐK !

fiam külföldön dolgozik, a hagyatéki tárgyalásra (közjegyzői idézés )
nem tud május 17-én elmenni, azaz megjelenni, testvérének (másik örökös )
a megbízást,hogy képviselje , már nem tudja elintézni az idő rövidsége miatt .

kérdésem :
1.
találtam egy Örökséget visszautasító nyilatkozatot , ha ezt számítógéppel kitölti a fiam, de az ALÁÍRÁSA saját kezével fog történni -két tanú -, ez beadható-e a testvér által a közjegyzőnek ezen a napon .

2. ez a lemondó nyilatkozat akkor is elfogadható, ha csak a külföldön lévő fiam mond le a ráeső részről, a TÖBBI örökös NEM , azaz másképpen dönt !!! ---------------------------------------------
  • nagyon szépen köszönöm előre is a válaszukat !!!!
ObudaFan # 2012.05.06. 13:21

Anett47

Egyetlen gond van: a külföldön kiállított okirat itthoni elfogadásához a kiállítás helyéhez képest felülhitelesítés, vagy apostille lehet szükséges.

Anett47 # 2012.05.06. 13:38

Drága SEGÍTŐM !

nagyon szomorú vagyok, MI A BÁNATOT LEHET AKKOR TENNÜNK
, mi lehet a megoldás ??? van egyáltalán megoldás?

elnézést kérek a sok zavarásért ,
köszönöm ismételten a gyors (szomorú) felvilágosításokat !

Tisztelettel: Kné

ObudaFan # 2012.05.06. 13:43

Egyáltalán melyik országban tartózkodik?

Egyjogász # 2012.05.06. 14:03

Szerintem a legjobban teszed, ha felhívod az ügyben eljáró közjegyzőt, és megkérdezed, hogy ő mit tanácsol. Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a közjegyző is ember, meg lehet vele beszélni a problémádat.:)))
Egyébként ha nincs vita az örökösök között (ill. a fiadnak valamiért nem nagyon fontos, hogy személyesen jelen legyen) nem élet-halál kérdése, hogy minden örökös részt vegyen a hagyatéki tárgyaláson.

Anett47 # 2012.05.06. 16:50

Kedves Egyjogász !

köszönöm a tanácsot, már több esetben telefonáltam volna , de vagy foglalt, vagy tárgyal vagy fel sem veszik.
Igaz mellékeltek egy 2 oldalas tájékoztatót, de többszöri elolvasás után még homályosabb lett !
Nem nagy érték, nem nagy terület ( 4 örököst érint )egy kb. 15 éves elhanyagolt szőlő területről van szó, amire nem tartana igényt a fiam, mert eladni nem lehet, gazos, műveletlen, vidéken van. Ha lehetne, akkor szeretne lemondani az ÁLLAM javára .
Az elhanyagolás miatt tartani lehet a büntetéstől , egyébként arra felé összefüggő a gazmezők, még talán a helyrajzi szám szerint sem lehetne megtalálni, az életben soha nem látták hogy merre is van !

köszönöm az eddigi segítséged is !

üdv. Kné

Anett47 # 2012.05.06. 17:00

Kedves ObudaFan !

Németországban a Fekete erdő felé, 3 hete hogy kiment (nehezen, de felvették )
dolgozik, és most van a legnagyobb munka, egész nap kora reggeltől- késő estig dolgoznak változó munkahelyen
Talán még a postát sem tudja , hogy hol van !

köszönöm az eddigi segítőkészségedet is !
NAGYON RENDESEK VAGYTOK , meg is hatódtam kedvességeteken !

üdv. Kné

Gabicsek # 2012.05.06. 19:12

Ha nem kell neki, utasítsa vissza az örökséget.

ObudaFan # 2012.05.07. 05:45

Németországból még az egyszerű két tanús irat is talán elfogadható, de érdemes a közjegyzőt megkérdezni.

Anyu67 # 2012.05.13. 10:27

Érdeklődni szeretnék,lemondhatok-e nagykorú gyermekem javára a szülői örökségről, ha van egy testvérem v. automatikusan csak a testvérem javára tehetem meg ezt? Sajnos jelentős tartozásom van és félek a végrehajtás erre is kiterjed majd.
Elképzelhető, hogy ebben az esetben köteles vagyok a végrehajtót értesíteni és kénytelen leszek elfogadni az örökséget?

ObudaFan # 2012.05.14. 08:17

Senkinek a javára nem lehet visszautasítani, visszautasítás esetén a törvény rendezi, hogy ki következi a sorban, jelen esetben a leszármazó(i)d.

vhebok # 2012.05.16. 17:08

Apám elhalálozása után ketten maradtunk testvérek, mint örökösök. A testvérem lemondhat e az örökségéről az édesanyánk javára illetékmentesen (termőföldről van szó, és kb. 2 millió értékű örökség)? vagy átengedheti-e örökségét a lányára illetékmentesen? Vagy Átengedheti e az örökségét a testvérének illetékmentesen? aki kedvezményezett lesz ez által kell e neki illetéket fizetnie az ellenérték nélküli örökségátengedés után?
minderről lehet e nyilatkozni a közjegyző előtt szóban, vagy előzetesen ügyvédhez kell menni egyezség megkötése céljából?

függ e a közjegyzői díj attól, hogy mennyit kérdeznek tőle az örökösök, illetve, ha a törvényes öröklési rendtől eltérő megállapodások születnek a jelenlétében?
Ha az örökös el van adósodva, örökölt részéről a hagyatéki közjegyzői eljárásban átruházhatja e gyermekére úgy hogy ezért ne kelljen illetéket fizetnie gyermekének? vagy milyen megoldás létezik , amit a közjegyző előtt megtehet, annak érdekében, hogy az örökölt rész ne vesszen el adóssága miatt?

Salome80 # 2012.05.29. 08:19

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő a probléma: adott egy 5 évesen állami gondozásba adott, ma már felnőtt ember, akinek meghalt a vér szerinti anyja. Ezt a hölgyet legutóbb 15 évvel ezelőtt látta, amikor az kórházba került és ki akarta fizettetni valakivel a kórházi számláit, így hirtelen rájött, hogy van egy gyereke. Előtte egyszer sem találkoztak és semmilyen módon nem vették fel egymással a kapcsolatot és utána sem. A hölgy egy önkormányzati lakásban lakott egész életében. A hölgynek úgy tudjuk vannak/voltak testvérei, nem tudni élnek-e még egyáltalán, semmilyen elérhetőségük nem tudható.

A hölgy egyetlen egyenesági leszármazottjaként az állami gondozásba adott gyermekének akarták átadni a lakás kulcsait és ő az örökös. Ő a kulcsok átvételét visszautasította.
Jelenleg neki kellene kifizetni a temetést, kipakolni és felújíttatni az önkormányzati lakást és felkutatni a testvéreket. Mivel a vér szerinti anya hivatalosan lemondott róla, nem is értjük, hogy kötelezhetik bármire az "örököst".

A dologgal ő nem akar foglalkozni érthető okokból, se időt se pénzt erre nem akar fordítani. Az örökségét vissza akarja utasítani.

A kérdésem az, hogy milyen lehetőség van arra, hogy az örökös ezt megtehesse, mi ennek a hivatalos módja, van-e valamilyen törvény, amire hivatkozhat?

Köszönettel: Salome80

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.29. 09:37

Micsoda szószaporítás! Egyetlen mondat elég lett volna, sőt, elég lett volna visszaolvasni: az örökös visszautasíthatja a hagyatékot - és akkor nem örököl. (Ha van leszármazója, az viszont a helyébe lép.)

Salome80 # 2012.05.29. 12:36

Kovács_Béla_Sándor: Igen, de ettől még azt mondják, hogy mivel ő az egyetlen gyermeke, ezért neki kell intéznie és fizetnie a temetést és a lakás kiürítést és felújítást. Ezt mire hivatkozva tudja visszautasítani?
A szószaporítás pont az ilyen jellegű válaszok elkerülése végett volt szükséges, hogy világos legyen a teljes helyzet, mert a visszautasítás ellenére is rá akarják tukmálni ezt az egészet.
Mi történik akkor, ha ő nem fizet és nem intézkedik semmit arra hivatkozva, hogy lemondtak róla kisgyerekként, és neki hivatalosan az állam az "anyja" és nem az a nő?

ObudaFan # 2012.05.29. 14:56

vhebok

Az egyenesági rokonok közti öröklés illetékmentes. Tehát ha édesapád után édesanyád örököl, az nem lesz illetékmentes. Ha édesapád után testvéred gyereke, vagyis az örökhagyó unokája örököl, az illetékmentes lesz. Megjegyzem, ha a testvéred visszautasítja az öröklést, az örökös az ő gyereke lesz, és a gyámhatóság aligha fog ahhoz hozzájárulni, hogy ő is visszautasítsa az öröklést, hogy édesanyád örököljön.
A közjegyzői díj nem függ attól, hogy mennyi és milyen kérdést tesztek fel a közjegyzőnek, de azért a jogi tanácsadás elsődlegesen ügyvédi feladatkör, és nem biztos, hogy érdemes lenne megspórolni, főleg, ha ilyen kérdéseid vannak, mint amiket leírtál, mert itt azért van egy-két olyan dolog, ami láthatóan nincs átgondolva.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.29. 17:06

Salome: a visszautasítást nem kell indokolni.

boriboszorkany # 2012.05.30. 12:28

örökségről való lemondás kérdéskörben tennék fel egy kérdést (ha rosszul, bocsánat, nem vagyok járatos a dologban):
meghalt a nagynénikém - két élő testvére a legközelebbi rokon; az unokatestvérem (az egyik testvér lánya) volt a gyámja, ő gondoskodott róla hosszasan. Milyen lemondó nyilatkozatot kell írni anyámnak és testvérének, hogy az unokatestvérem kaphassa meg az örökséget - és ilyen esetben kell-e illetéket fizetnie?
előre is köszönöma választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.30. 17:02

A hagyatéki eljárásban átengedhetik neki az örökrészüket, de azt valószínűleg ajándékozásnak minősítik, és így illetékköteles. (Mondjuk, az öröklés is az.) Ha másképp nem megy, akkor kössenek osztályos egyezséget, amelyben valami ingóságot tartanak meg maguknak azok, akik valójában nem akarnak örökölni.

Gyurka55 # 2012.06.06. 17:46

Kedves fórumozók!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy örökséget visszautasító nyilatkozatban nekem kell nyilatkozni arról, hogy vannak-e gyerekeim?

Egy nemkívánatos örökséget ugyanis visszautasítottam évekkel ezelőtt, és a közjegyző azt mondja, hogy pontosítanom kell a nyilatkozatomat azzal, hogy közöljem az öröklésből kiesésem folytán soron következő örökösök nevét, személyes adatait és lakcímét. Az egész eljárás úgy, ahogy van nevetséges, mert pár ezer forintról lenne csak szó, ami még a közjegyzői díjat sem fedezné... Viszont most a közjegyző beidézett egy örökösödési tárgyalásra annak apropóján, hogy pontosítani kell a visszautasító nyilatkozatomat... Próbáltam utánaolvasni a dolognak, de ehhez hasonló helyzettel nem találkoztam még. A közjegyző pedig már az örökösödéi tárgyalás díját is rám szeretné hárítani, pedig én még el sem tudok menni, mert külföldön fogok tartózkodni...

Segítségüket köszönöm

ObudaFan # 2012.06.07. 09:54

A közjegyzőnek azért meg kell próbálnia felderíteni a tényállást, ez pedig akkor megy, ha meghallgatja a rokonokat, hogy ki lehet még örökös.

ObudaFan # 2012.06.07. 09:55

De ha nem vagy örökös, akkor legfeljebb olyan költséget kell állnod, ami kifejezetten miattad merült fel.

zrx8 # 2012.06.07. 18:52

Tisztelt Fórumozók !

Olvastam itt korábban, hogy nem lehetséges még az örökhagyó életében visszautasítani az örökséget. A kérdésem az, hogy nem is létezik erre valamilyen jog-technikai megoldás, közjegyzőnél letétbe helyezett nyilatkozat, vagy egyéb mód, amivel ezt meg lehet oldani ? Elnézést a pongyola fogalmazásért, nem vagyok szakértő.

Boku # 2012.06.11. 14:20

Kedves Fórumozók!
zrx8 kérdezte néhány nappal ezelőtt, hogy az örökhagyó életében vissza lehet-e utasítani valamilyen formában az örökséget. Ez engem is érdekelne, kiegészítve azzal, hogy ha mégis létezik ilyen megoldás, formula, akkor a törvényes örökös igényt tarthat-e valamennyi kötelesrészre. A másik kérdésem, hogy a törvényes örökös megjelölheti-e, kinek a javára utasítja vissza az örökséget?
Boku

ObudaFan # 2012.06.11. 16:03

Az örökhagyó életében az örökhagyóval kötött szerződésben lemondani lehet az öröklésről. NEm valaki javára, hanem általában, és akkor a törvényes öröklés szabályai az irányadók végrendelet híján.