Örökségről lemondás, visszautasítás?


Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.14. 07:07

(Meg esetleg rendelkezés várt örökségről, amiben jócskán vállaltál kockázatot. Ha esetleg ezt nem is rögzítettétek, akkor pláne. De jogszerűnek jogszerű.)

Judy76 # 2016.03.14. 08:12

További infók.... ez alapján kérnék véleményt... perre vigyem vagy sem?

  • Miután a hagyaték útján keletkezett tulajdoni jogviszonyokat osztályos egyezség alapján rendeztük, ennek értelmében "ajándékozás" történt, tehát a leszármazottaimat nem illeti meg semmilyen jog a panellakás vonatkozásában a későbbiekben?
  • Öt éven belül vagyunk, a hagyatéki végzés jogerőre emelkedése után. Ami a visszakövetelést érinti, per indítása esetén megfelelő oknak számíthat-e, hogy

ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor".
1/ a nyaraló feletti közös tulajdonjog gyakorlása stb. már kivitelezhetetlen, a felek megromlott kapcsolata, illetve a megajándékozott fél elutasító magatartásának köszönhetően, aki az elmúlt 1,5 évben folyamatosan fenntartja azon szándékát, miszerint szeretné a nyaralónak rám eső 1/2 tulajdon hányadát is megvásárolni, de pénzt még nem láttam A közös tulajdon megszüntetésére a napokban keresetet adtam be, mert nem vagyok hajlandó a végtelenségig várni, jóhiszeműen mert a testvérem...
2/ A feltevés alapja volt a szüleink egyezsége (még édesapánk élt), hogy vélhetően a majdani örökség tárgyát képező anyai hagyaték részeként, a családi ingatlanból megillető 1/2 tulajdoni hányadát hasonló módon részemre ajándékozza a hugom, de jelen magatartása, stb. ezt a feltevés megvalósulását már erősen megkérdőjelezi

”Az ajándék akkor is visszakövetelhető, ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, vagy ha az ajándékozónak arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
Nekem mint ajándékozónak a fentiek értelmében tulajdonképpen nincs örökségem apám után...
1/ A nyaralóban érintett 1/2 részem felett nem tudok szabadon rendelkezni, mert a felét elég nehéz eladni, ő nem tudja megvenni, hiteget de pénze nincs rá és csak az időt húzza. Teljesen ellehetetlenít.
2/ 1/1 tulajdonjogot szerzett a panelra a jóhiszeműségem kapcsán, miközben az apai örökségből nekem semmim nem maradt, amit akár örökségül hagyhatnék a kiskorú gyermekeimre...

Judy76 # 2016.03.14. 08:17

Nem volt rendelkezés, szóban egyeztünk meg 4-en.
Én ennek a szóbeli megállapodásnak/egyezségnek eleget téve adtam át a részemet neki, de a mostani hozzáállása érdemtelenné teszi őt erre. Mielőtt harcba indulnék, szeretném tudni egyáltalán mire számíthatok. Felelőtlen jogi lépéseket nem kívánok tenni...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.14. 08:34

perre vigyem vagy sem?
Mit?

Judy76 # 2016.03.14. 08:41

Ami a visszakövetelést érinti

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.14. 09:53

Már mondtam, hogy ez nem ajándékozás, hanem osztályos egyezség. Azt meg azokkal az indokokkal lehet támadni, amelyekkel bármely szerződést. Én a te esetedben semmiféle sikeresen hivatkozható érvénytelenségi okot nem látok. A "nem gondoltam volna" és a "meggondoltam magam" nem ilyen.

Davyd213 # 2016.03.18. 19:02

Tiszteletem!
22 éves vagyok és mindkét szülőm meghalt
4-en vagyunk testvérek és örököltünk egy adósággal terhelt ingatlant ami már nem is áll jóformán egy telek. Anyukám 2013-ban apukám 2011-ben hunyt el. Nem jelentünk meg a hagyatéki tárgyalláson, ahhoz hogy az örökséget lemondjuk (lemondjam) vagy megtámadjuk mit tudunk tenni? Köszönöm a választ.

Immaculata # 2016.03.18. 19:07

Megörököltétek.

Fordulj ingyenes jogsegélyszolgálathoz, mert érdemes kitárgyalni, hogy milyen adósság terheli a hagyatékot, mit tudtok tenni.

Davyd213 # 2016.03.18. 19:48

De lemondani már nem lehet semmiféleképpen gondolom...?

ObudaFan # 2016.03.19. 12:07

Ha már átadták a hagyatékot, akkor nem. Viszont a hagyatéki tartozásokért csak az örökrészeddel felelsz, így ha az örökrészedet felajánlod a hagyatéki hitelezőknek, akkor már nagy baj nem lehet. (Hacsak el nem szúrod valamivel.)

Kérdező1000 # 2016.03.31. 10:47

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Van 2 gyermekem (12,16év). Az édesapjuk 7 éve nem tartja velük a kapcsolatot. Van az édesapjuknak nagyon sok tartozása minden felé, de vagyona semmi. Hogyan lehet megoldani, hogy a gyerekek lemondjanak az öröklésről? Mert ha jól tudom az adósságot is lehet örökölni. A gyerekek nem szeretnék megváltoztatni a vezetéknevüket. Milyen megoldás van a fent említettekre? Várom Válaszát
Köszönettel: Ágnes

capisca # 2016.03.31. 11:03

Van az édesapjuknak nagyon sok tartozása minden felé, de vagyona semmi. Hogyan lehet megoldani, hogy a gyerekek lemondjanak az öröklésről? Mert ha jól tudom az adósságot is lehet örökölni. A gyerekek nem szeretnék megváltoztatni a vezetéknevüket. Milyen megoldás van a fent említettekre?

Apjukkal kell kötni egy írásbeli szerződést, melyben a gyermekek lemondanak az örökségről, de ehhez kell a gyámhatóság jóváhagyása is.

Kérdező1000 # 2016.03.31. 11:11

Tisztelt capisca!

Az apjuk tartózkodási helye ismeretlen. Még abba a lakásba van bejelentkezve amibe laktunk (Már én azt rég eladtam).
Ilyenkor mi a teendő?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.31. 11:31

Az örökségről lemondani az örökhagyóval életében kötött szerződésben lehet. A hagyaték megnyílta után pedig vissza lehet utasítani a hagyatékot.

pazs # 2016.03.31. 11:31

Adósságot nem lehet örökölni, mármint - ha nem nyilatkozik meggondolatlanul - legrosszabb esetben nullára jön ki az örökség.

Kérdező1000 # 2016.03.31. 11:41

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor

A hagyatékon a tartozást is vissza lehet utasítani?
Mindent vagyon/tartozás-t egyben?
Köszönettel: Ágnes

capisca # 2016.03.31. 12:02

Az apjuk tartózkodási helye ismeretlen. Még abba a lakásba van bejelentkezve amibe laktunk (Már én azt rég eladtam).
Ilyenkor mi a teendő?

Akkor marad a hagyaték visszautasítása.

A hagyatékon a tartozást is vissza lehet utasítani?
Mindent vagyon/tartozás-t egyben?

Ha visszautasítod a hagyatékot, akkor annak teljességét utasítod vissza, tehát a pozitívumokat és negatívumokat egyaránt.

ObudaFan # 2016.03.31. 12:45

Kérdező1000

Sőt, főszabály szerint csak egyben lehet.

glenbenton # 2016.03.31. 13:44

Tisztelt fórumozók!

Az alábbi problémában kérem a segítségüket. Édesanyámnak 4-en vagyunk gyermekei. Nekem és másik két testvéremnek nagyon rossz vele a viszonyunk, csak nővérem tartja vele a kapcsolatot. Édesanyánk nagyon beteg, mindhárman tudjuk, hogy testvéremmel nem titkolt céljuk, hogy minket az örökségből kizárjanak. Tele vannak tartozással, az ingatlan is hitellel terhelt. Én egyáltalán semmit sem szeretnék tőle örökölni, úgy gondoltam, a hagyatéki tárgyaláson lemondok a köteles részemről. Viszont van egy gyermekem és úgy értelmeztem a jogszabályt, hogy ezt a gyámügy nem engedné.
Öröklés esetén nekem/gyermekemnek jár az örökség része-hitelek része. Úgy gondolom, hogy a hitelrészt tőlem azonnal be fogják hajtani, míg nővérem sosem fog tudni engem kifizetni és az ingatlant sem fogja eladni. Az ország másik felében élek és semmi kedvem egy hosszadalmas procedúrához. Hogy tudnám ezt az egészet elkerülni?

segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.04.01. 10:41

glenbenton

A gyámhatóság akkor fog hozzájárulni, ha a hagyatéki terhek a pozitív hagyaték értékét meghaladják.
Ha nem utasítod vissza, még mindig feljánlhatod az örökrészedet a hagyatéki hitelezőknek, mással nem vagy feléjük felelős.

glenbenton # 2016.04.01. 21:31

Köszönöm a segítséget.

timcsi40 # 2016.04.02. 05:31

Sziasztok! Az öröklési bizonyítvány hány nap után lép jogerőre? Ha hibásan küldték először, akkor a javított változat kézhezvételétől kell számítani? Nem volt hagyatéki tárgyalás, de kaptam egy közjegyzőtől egy öröklési bizonyítványt, aminek a kiállítását nem én kértem. Ha erre reagálva, tehát az első közjegyzővel való kapcsolatfelvétel során beadtam az örökség visszautasításáról szóló nyilatkozatot, akkor elkéstem? Ugyanis a közjegyző azt írja, hogy ha vissza akarok utasítani, kérjem a hagyatéki eljárás megismétlését. Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2016.04.02. 08:32

Nem késtél el, kérd a megismétlést.

dodikám # 2016.06.12. 12:34

Tisztelt Ügyvéd Úr! Édesapám a napokban meghalt. Nem öröklök utána semmit, mert nem volt semmije. Se ingósága sem ingatlanja. Albérletben élt. mint kiderült, tartozása viszont elég sok van. telefonszámla elmaradás, különböző hitelek.Jómagam kis keresetű vagyok, nem tudom kifizetni a hátra hagyott adósságait. Kérdésem, hogy ebben az esetben is le kell mondanom a hagyatéki tárgyaláson az örökségről? Azt hallottam ha lemondok akkor nem kell a tartozásait kifizetnem. Ez valóban így van? A másik, hogy a most esedékes nyugdíját felvehetem, hogy a temetését fizetni tudjam? Köszönöm a lehetőséget és várom a válaszát! tisztelettel Gy.K.

Immaculata # 2016.06.12. 13:22

Bár a nyugdíj nem a hagyaték része, azt mégsem veheted fel.

A hagyatékot visszautasíthatod, minden rendelkezés a hagyatékkal, vagy annak egy részével, elfogadásra utal.