Örökségről lemondás, visszautasítás?


Sz.Márton # 2009.05.12. 14:31

Még az örökhagyó életében lemondhatsz az öröklésről, de az örökséget visszautasítani, csak az örökhagyó halála után tudod.

Sz.Márton # 2009.05.12. 14:41

Végintézkedés hiányában a közjegyző a hagyatékot tárgyalás nélkül adja át, ha csak egy örökös van, ha olyan egyezséget kötöttek, amely alapján a hagyaték átadható, vagy póthagyatéki eljárásban, illetve ha ötszázezer forintot nem haladja meg a csak ingóságból álló vagyon. Az örökös kérheti tárgyalás kitűzését a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése előtt.

Az államra száll a hagyaték, ha nem maradt ismert örökös az örökhagyó után. A közjegyző hirdetményben felhív mindenkit, hogy igényét harminc napon belül jelentse be. a hirdetményt az örökhagyó utolsó belföldi lakóhelye ( tartózkodási helye) szerint illetékes polgármesteri hivatalnál kell tizenöt napig kifüggeszteni .

/Egyébként a 6/1958 számú IM rendelet rendelkezik a hagyatéki eljárásról/

Sz.Márton # 2009.05.12. 14:53

Ha az örökös nem volt az örökhagyóval pénzügyi összefüggésben kezes, adóstárs, kedvezményezett, stb. hasonló, amikor visszautasítja az örökséget akkor az adósságban nem lesz kötelezett. Egységesen mindent vissza kell utasítani, (vagy korábban még az örökhagyó életében lemondandani az öröklésről) egyedül a termőföld amit külön vissza lehet utasítani, hiszen annak a művelése speciális terheket ró az örökösre, de ezt az örökösödési ügyekben jártas kollégák majd bőven kiegészítik...hát még a tapasztalt közjegyzők hiszen ezek csak gyors infók.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 13:45

Ptk. 603. § (1) Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről.
(2) A lemondást a szerződési akarat hiánya vagy fogyatékossága miatt ugyanúgy lehet megtámadni, mint a végrendeletet.
Ptk. 604. § (1) A lemondás csak akkor hat ki a lemondó leszármazóira, ha a megállapodás így szól, vagy ha az a kötelesrészt elérő kielégítés fejében történt.
(2) A meghatározott személy javára való lemondás kétség esetében csak arra az esetre szól, ha e meghatározott személy az örökhagyó után örököl. Az örökhagyó leszármazójának lemondása kétség esetében csak a többi leszármazó javára szolgál.
Ptk. 605. § (1) Az öröklésről való lemondás - ellenkező megállapodás hiányában - a kötelesrészről való lemondást is jelenti. A kötelesrészről való lemondás azonban nem jelent lemondást arról, ami a lemondóra más öröklési jogcímen hárul.
(2) A lemondás ellenkező megállapodás hiányában kiterjed arra is, amivel a lemondó hányada utóbb másnak kiesése következtében növekszik, úgyszintén arra a vagyonra, amelyet az örökhagyó a lemondás után szerzett, kivéve ha a szerzés az örökhagyó vagyonában olyan rendkívüli növekedést idézett elő, amelynek ismeretében a lemondó nyilatkozatát nem tette volna meg.

Nincs különbség a tartozásoknál, a hagyaték értékéig zaklathatnak a jogosultak.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.14. 18:40

A pontosság kedvéért:

Ptk. 677. § (1) Hagyatéki tartozások kielégítésének sorrendje

  1. az örökhagyó illő eltemetésének költségei;
  2. a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költségei;
  3. az örökhagyó tartozásai;
  4. a kötelesrészen alapuló kötelezettségek;
  5. a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

(2) A hagyatéki tartozásnak ezen a minőségén és fennállásán nem változtat, hogy az - akár az öröklés megnyílta előtt, akár utóbb - az örökös, mint hitelező javára keletkezett.
Ptk. 678. § (1) A hagyatéki tartozások sorrendje szerint előbb álló csoportba eső tartozások a kielégítés alkalmával megelőzik a hátrább álló csoportba soroltakat.

A "b", a közjegyző költségei, az örökösödési illeték,

az "e", amikor az örökhagyó egy tárgyat juttat egy meghatározott részére. Ha ez egy ingatlan, akkor csak azután szabad kiadni, ha az örökhagyó tartozásai már kiegyenlítésre kerültek.

Amikor azt írtam, hogy nincs különbség, akkor kifejezetten a tartozások (köz- és magán)sorrendiségére gondoltam.

sagit # 2009.05.15. 11:04

T. Fórumozók!

A kérdésem ez lenne:

Van a különélő szülő aki nem fizet gyt-t. Helyette az állam előlegezi meg és fizeti ki azt. Időközben ez a szülő elhalálozik és az utána maradó örökösök ezt a tartozást is örökölni fogják?
Vagyis a gyerek a számára juttatott megelőlegezett gyt-t vissza kell fizesse az államnak?

véső (törölt felhasználó) # 2009.05.15. 11:17

ejnye, ejnye !???

ObudaFan # 2009.05.15. 16:13

sagit

A hagyaték értékének erejéig igen.

sagit # 2009.05.16. 06:36

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ! A kérdésem még az lenne ezzel kapcsolatban hogy ha az"örökség" szinte csak adósság vagy csak nem "kell" a leszármazónak akkor arról lemondhat ill. visszautasíthatja? Így a megelőlegzés visszafizetését is?

ObudaFan # 2009.05.17. 09:28

Igen, de ahhoz, hogy a gyermek visszautasíthassa, a gyámhatóság hozzájárulása kell. A gyámhatóság akkor fog hozzájárulni, ha a tartozások valóban elérik a hagyaték értékét.

sagit # 2009.05.17. 10:05

Köszönöm szépen a választ !

ObudaFan # 2009.05.17. 10:06

Nincs mit.

zoliba # 2009.05.27. 19:05

Helló!
Kérdésem a következő:ha a hagyatéki tárgyalás után MÉGISCSAK úgy döntök,hogy lemondok az örökségről akkor azt megtehetem-e még ,ha igen meddig és von-e maga után újabb kölcséget?(pl lesz-e újabb tárgyalás illetve kell-e pluszban fizetni a közjegyzőnek)2009 május 26.-án volt a hagyatéki tárgyalás a közjegyzőnél.
Választ köszönöm!
zoltán

zoliba # 2009.05.27. 19:15

ui.:Rajtam kívül még van két örökös,az ő javukra mondanék le.Emellett az elhalálozott élettársa igényt tert a temetési költségre az örökösödés mennyiségének arányában.ha lemondok akkor ugye ezt sem kell fizetnem,mivel nem leszek örökös?
üdv

ObudaFan # 2009.05.28. 10:57

Ha már egyszer elfogadtad a hagyatékot, akkor utólag már nem tudod visszautasítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.29. 07:47

Ha esetleg úgy értette, hogy megegyezik a többi örökössel, hogy átengedi nekik a részét, annak persze nincs akadálya. A költségeket meg szintén megegyezés szerint oszthatják el.

ah.lorinc # 2009.05.29. 09:57

Megegyezni lehet, de a hagyatéki eljáráson kellett volna megkötni az egyezséget. Ezt már nem tudod megmásítani, ami elhangzott, az elhangzott. Örökös lettél, felelősséged a hagyaték erejéig áll fenn.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.29. 11:37

Úgy van. De ez akkor sem akadálya az újabb megegyezésnek. Más kérdés, hogy annak már újabb illetékvonzata is lehet.

Gwen # 2011.08.29. 09:53

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy milyen formában lehet megtenni az örökségről való lemondást?

Egy sima nyilatkozattal, vagy közjegyző előtt tett, esetleg ügyvéd előtt kell készíteni? Melyik a legolcsóbb formája és 100%-osan biztos?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.08.29. 09:57

Lemondást vagy visszautasítást?

Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről. Ez tehát az örökhagyó életében történik, vele kell szerződni, neki tehát hozzá kell járulni, és írásos forma szükséges.

Az örökös az öröklés megnyílta (tehát az örökhagyó halála) után az örökséget visszautasíthatja. Ez a hagyatéki eljárásban a közjegyzőnek tett egyoldalú nyilatkozattal megtörténik.
Ha az örökös az öröklés megnyílta után a visszautasítás jogáról kifejezetten vagy hallgatólag lemondott, az örökséget többé nem utasíthatja vissza.
A visszautasítás jogáról való lemondás a hagyatéki eljárásra illetékes közjegyzőnél tett bejelentéssel történik.
A visszautasítás jogáról való lemondásnak kell tekinteni az örökség olyan birtokba vételét vagy a hagyatékra vonatkozó egyéb olyan cselekményt is, amelyből az örökösnek az örökség elfogadására irányuló kétségtelen akarata tűnik ki. Lemondásnak minősül az is, ha az örökös a közjegyző által bármely érdekelt kérelmére kitűzött határidő alatt nem tesz az örökséget visszautasító nyilatkozatot.

Gwen # 2011.08.29. 10:00

Nagyon szépen köszönöm a gyors és részletes választ! :)

ObudaFan # 2011.08.29. 11:17

Nincs mit.

Porba # 2011.09.01. 09:11

Tisztelt Fórumozók!

22 éve nem beszél az apám velem, és a jövőben sem fog . Semmit nem tudok róla. Attól félek , hogy esetleg adóssága van ,amit örökölhetnék én vagy a gyermekem.
Olvastam a fórumban , hogy a lemondáshoz az örökhagyó hozzájárulása szükséges. Ez nem lehetséges a mi esetünkben. Akkor számunkra csak a visszautasítás jöhet szóba , vagy van más megoldás is? Az adósságot is vissza lehet utasítani?

ObudaFan # 2011.09.01. 09:14

Vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.01. 09:15

Annyiszor elmondtuk már: az örökös csak az örökség tárgyaival illetve erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. Ezért gyakorlatilag "adósságot örökölni" nem lehet.
Az örökséget (egy szűk körű kivételtől eltekintve) csak egyben lehet visszautasítani.