Örökségről lemondás, visszautasítás?


ObudaFan # 2014.05.07. 10:06

Mínuszban nem lesztek, mert az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásért.
Vissza lehet utasítani az öröklést, a termőföld öröklését is.
Át lehet úgy adni a hagyatékot, hogy nem ismert a hagyatéki teher.

ImreLacka # 2014.06.19. 13:33

Sajnos egyértelmű választ nem találtam sehol a kérdésemre.

Ha az egyenesági leszármazott ellenérték fejében lemond az örökségéről, akkor kell-e fizetni illetéket?

Az Itv. 9. § (1) Az öröklésről való ingyenes lemondás esetén illetéket nem kell fizetni. Ha az öröklésről történő lemondás ellenérték fejében történt, az ellenérték alapulvételével kell az ajándékozási illetéket megfizetni.

De egyenesági leszármazó részére történő ajándékozás pedig illetékmentes.
Itv. 17. § (1) Mentes az ajándékozási illeték alól:

  1. az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is), illetve házastársa által megszerzett ajándék;

Ha mégsem illetékmentes, akkor megoldás lehet-e az ingyenes lemondás az örökségről, és mellette külön szerződésben ajándékozás útján átadni az összeget?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.19. 15:48

A színlelt szerződés érvénytelen, ha pedig más szerződést leplez, akkor a valós tartalma szerint minősül.

ImreLacka # 2014.06.19. 16:38

Tehát kellene illetéket fizetni?

ObudaFan # 2014.06.20. 05:33

Illetékmentes.

ImreLacka # 2014.06.20. 05:41

köszönöm.

Toni123 # 2014.11.20. 21:47

Édesanyám után négy testvér örököl egy kis földet - ami haszonbérletbe van adva. Ha hárman visszautasítjuk, akkor a negyedire száll a tulajdon automatikusan? Ez is lenne a közös célunk, mert így nem kell a bérlőnek négyfelé küldözgetni azt a minimális bérleti díjat. Ehhez elég a hagyatéki tárgyaláson közösen nyilatkozni, vagy megállapodást kell erről írnunk?

Toni123 # 2014.11.20. 22:20

Tisztelt Fórum!
Olvastam az osztályos egyezségről - talán ez az a forma, amivel meg lehet állapodni egy négy felé öröklődő földdarab egyben tartásához. De ez akkor ajándékozásnak minősül - és illetékköteles? Vagy jobb inkább a három örökösnek visszautasítani a részét - és akkor nincs ajándékozási illeték és a földdarab a negyedikre száll?
köszönöm.

ObudaFan # 2014.11.21. 21:20

Toni123

Ha hárman visszautasítjuk, akkor a negyedire száll a tulajdon automatikusan?

Igen.

Ehhez elég a hagyatéki tárgyaláson közösen nyilatkozni,

Elég.

ObudaFan # 2014.11.21. 21:20

Vagy jobb inkább a három örökösnek visszautasítani a részét

Igen.

Dávid_91 # 2014.12.17. 11:31

Égetően fontos kérdéssorozattal fordulnék hozzátok. Édesapám Augusztus 25-én meghalt szívrohamban és a hagyatéki tárgyalást kitűzték Január 14.-re. Édesapám nevén több ingatlan is volt, de sajnos a vállalkozásainak köszönhetően ebből két darabra lízingszerződés volt(ezekben lakunk jelen pillanatban) és a további 2 darab ingatlant pedig jelentős tartozások terhelik. Tehát itt feltétlenül meg kell említenem, hogy a hagyatéki teher jóval nagyobb valószínűleg, mint a várható örökölt érték. Jelen pillanatban családunk rendkívül nehéz helyzetbe van, Édesanyámnak a lakását elvitte a bank a devizahitelnek köszönhetően. Tehát egyetlen lakhatási lehetőségünk ebben a 2 lakásban merül ki. Ugyebár Édesanyám lakását rendkívül alacsony áron sikerült elárverezni, így rajta is jelentős terhek vannak. Mi, mint a gyerekei, mindenképp lemondunk minden hagyatékról, azonban fő kérdésem az lenne, hogy Édesanyámnak (akinek így is körülbelül 10 milliós hiteltartozása van, amit nem tud fizetni) nem lenne-e célszerű a hagyatékot elfogadni. Ez természetesen csak lakhatási célból történne, ugyanis én még tanulok, így jelen pillanatban lakást bérelni még nem tudnánk. Tisztába vagyunk a helyzettel, hogy belátható időn belül ezek a lakások veszni fognak, azonban szeretnénk minél több időt nyerni, hogy a helyzet egy kicsit stabilizálódjon! Remélem érthetően fogalmaztam mindenhol és átlátható a probléma.

ObudaFan # 2014.12.17. 18:51

Látni kellene az ügy iratait, illetve még pontosabban kellene ismerni az ügyet, de édesanyád, mint házastárs az elhunyt házastársa által az együttélés alatt felvett hitelekért a közös vagyon ráeső részével mindenképpen felel. Egyébként ti, mint örökösök pedig amúgy is csak az örökrészetekkel felelnétek.

Donara # 2015.01.08. 13:28

Tisztelt Válaszadó!

Örökléssel kapcsolatos kérdésem a következő. A szüleim 30 éve elváltak, engem és az öcsémet az édesanyám nevelt fel. Apámmal nem tartottam a kapcsolatot. Jelenlegi házasságából 3 saját és 3 nevelt gyereke van. Tudomásomra jutott, hogy közel(vagy több) mint, 20 millió forintos tartozása van. Arra szeretnék választ, hogy minként válhatnék meg és és az öcsém ettől az előre láthatóan nem kívánt örökségtől?

Üdv.

ObudaFan # 2015.01.08. 15:19

Az örökhagyó életében a vele kötött írásos szerződésben mondhatsz le az öröklésről, halála után pedig a hagyatéki eljárásban visszautasíthatod az öröklést.

mara1 # 2015.01.08. 23:32

Tisztelt Ügyvéd úr!

Abban kérem szíves válaszát, hogy édesapámnak, aki most is él 3 gyermeke van. Én mindenképpen le szeretnék mondani az örökségről, mivel szinte csak adósságot hagyna ránk. Lehetséges az hogy, ha még életében mindhárman lemondanánk az örökségről (utódainkkal együtt), sőt még a testvére is és így az állam örököljön? Szülei, házastársa, élettársa nincsenek. Esetleg további rokonok után kutatnának? Elég tanúk előtti szerződés vagy ügyvéddel, esetleg közjegyző előtt kell megkötni? Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.01.09. 14:35

Nem kell közjeyző, de ahhoz, hogy az állam örököljön, minden törvényes öröklésre jogosultnak le kell mondania. Mellesleg nem lenne érdemesebb megvárni a hagyaték megnyíltát? Még addig sok minden változhat.

kirsy # 2015.02.09. 08:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Végrendelet útján örököltünk 4-en unokák a mostoha nagypapánktól földterület hányadokat illetve a családi ház felét. Van egy vér szerinti lánya aki automatikusan örökölt rajtunk kívül. 2 éve megy lassan a prodecúra most sikerült vele megegyeznünk a ház kifizetése ügyében. Az lenne a kérdésem, hogy a földterületekről valamilyen módon letudnánk mondani? Mivel csak kiadással jár, nem is tudtunk róla, hogy ránk hagyta. Most kaptunk határozatot, hogy a nevünkre íratják és ugye az is kiadással jár, ezen felül lesz majd még az örökösödési adó. 5 db kis területről van szó, sok tulajdonossal. Van valamilyen mód a lemondásra?

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.02.09. 13:13

Inatlan tulajdonjogáról lemondani nem lehet. A hagyatéki eljárásban fel lehetett volna ajánlani az államnak, és azzal automatikusan az államé lett volna. Így utólag esetleg az NFA-nak lehetne írni egy levelet, hátha kell nekik.

Eszter1990 # 2015.02.09. 14:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám és édesapám már 3 évvel ezelőtt elváltak.A családi házban édesanyámmal maradtam, ami fele persze még édesapám nevén van. Sajnos a házat jelzálog terheli amit édesanyámmal fizetünk. Édesapám rengeteg adósságot halmozott fel, és félek, hogy az összeset a halálakor egyszer örökölni fogom. Arról olvastam már, hogy az örökséget visszalehet utasítani, és akkor a hiteleket sem öröklöm. Igaz ez? Egyedül csak a ház fele van amit örökölnék, ha ezt hivatalosan a jelzáloghitel átvállalásával megvásárolnám édesapámtól a közel jövöben, akkor arra már nem tudnák rátelhelni a hiteleit?Akkor így a ház mentesül minden alól? Lényegében az lenne a célom, hogy a ház az enyém legyen és ne tudjanak a bankok sem most sem a halála után rátelhelni a tarozásáit. Már így is a jelzáloghitel mellett több hitelt is fizetünk helyette, amiből egyet már rátelheltek a házra. Ezt már mindenképp kikell fizetnünk?A többi hitelt (pl.: provident) is fizetjük helyette, mert félünk, hogy azt is rátelhelik a házra.
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát!
Üdv. Eszter1990

ObudaFan # 2015.02.09. 22:13

Ezzel egy probléma lehet: közeli hozzátartozó vagy és tudsz a tartozásokról, így ez könnyen fedezetelvonó ügylet lehet. De ha nincs más megolás, akkor minél előbb.

Eszter1990 # 2015.02.10. 01:13

És ha a párom vásárolná meg az édesapám részét? Még nem vagyunk házasok,így hivatalosan neki semmi köze nincs még a családomhoz. Annyi, hogy hivatalosan ő is abban a házban él, amiről beszélünk.
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2015.02.10. 12:56

Azét gyanítható, hogy ő is tud akkor a tartozásokról.

Eszter1990 # 2015.02.18. 14:35

Igen, tud a tartozásokról, de csak azokról tudunk amikről jön papír a házhoz. 3 hitele van, amiről tudunk és azt fizetjük is. De a másik címre költözésekor vett-e fel, azt nem tudjuk... Szóval, amikről tudunk, azt próbáljuk rendezni. És feltehetőleg rendezni is fogjuk. De attól tartunk, hogy van neki más hitele is, amiről mi nem is tudunk.És akkor azokat is előbb utóbb ráterhelik majd a házra, mivel az ő nevén van a ház.Ezért próbálnánk valahogy átiratni,ezért fordultunk kérdéseinkkel Önhöz.
Üdv.

ObudaFan # 2015.02.19. 13:57

És erre mondtam, hogy amit szeretnétek, az lehet fedezetelvonó ügylet.

chriswb # 2015.02.19. 18:27

hello
azért nem semmi, hogy a bankok szíre szóra adnak hitelt egy vacak kis ingatlanra!
nem csodálom, hogy az emberek kihasználják ezt!
aztán nem fizetik a részleteket, a felvevő elhuny, az örökösök meg lemondanak az adósság örökléséről!
így az államot, vagyis minket, akiknek nincs adósságuk, csak takarékolt pénzünk a bankokban, belőlünk élnek!!!
és nem egy, nem kettő,,,így kell ezt csinálni?
már gondolkodom rajta én is!
hello