Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.12. 12:50

Én nem mondanék semmit úgy, hogy nem láttam azt az iratot.

mania44 # 2020.06.16. 07:04

Júl 1-től érvényes 10% tanári béremelés csak az állami sulikban érvényes? Gondolom alapítványiban semmit se jelent

bejelentette Kásler atyaúristen, hogy júl 1-től 10% béremelés lesz a tanároknak. Csak kérdés aki tanár ugyan de nem állami fenntartűsú suliban (alapítványi magán egyházi) ott mi lesz a béremelés sorsa?

Itt semmi se köti a fenntartót hogy adjon egy fillért is. Itt annyi a bér amennyiben a felek megállapodnak és max akkor emelkedhet ha újra megállapodnak, és ugyan miért is emelne egy munkáltató ha nem muszáj. Nem fog leülni se a béremelésről tárgyalni dolgoztat tovább az eddigi bérért, és el lehet menni ha nem tetszik.

Nem így lesz?
Borúlátó vagyok?
Nálunk már most közölték hogy az emelésre nincs keret!
Kérdés jogszerűen mondanak-e ilyet?

wers # 2020.06.16. 07:49

Itt annyi a bér amennyiben a felek megállapodnak és max akkor emelkedhet ha újra megállapodnak

Gondolom ez ellen akkor nem lázad senki, ha ez előnyősebb a munkavállalónak. Többnyire előnyösebb.

hegyiadi2000 # 2020.06.17. 19:19

Üdv!
Egy cég álltál vagyok egy képzésen amit a cég fizet nekem, viszont ez a képzés az ami ahhoz szükséges hogy dolgozhassak az adott munkahelye. Mi történik akkor ha képzés nem sikerül? Nem írtam alá semmilyen szerződést sem tanulmanyi sem munkaszerződést. Ilyenkor vissza kell fizetni a képzés díját?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.17. 19:56

Azt nem. De esetleg felmondanak.

Pqueen # 2020.06.18. 04:00

Üdvözlöm!
Az alábbi helyzetben vagyok: közel 15 éve vagyok köztisztviselő, felkértek egy közalkalmazotti állás betöltésére, de a pályázat nyílt így garantálni nem tudják, hogy felvesznek-e. Az állás aug 24-től betölthető. A kérdésem, hogy átkéréssel, áthelyezéssel betölthetem-e az új állást vagy csak lemondás után 2 hónap lemondási idő elteltével tölthető-e be az új munkakör. A két munkahely ugyanazon a megyeszékhelyen lenne. Ha az áthelyezés jogilag megoldható akkor megakadályozhatja-e az egyik fél azzal, hogy nem járul hozzá ehhez.
3 gyermekem van és nem kockáztatnám, hogy mindkét állást elveszítsem. Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.06.18. 04:02

Pqueen,

Az áthelyezés egy háromoldalú megállapodás. Bármelyik fél megtagadhatja. Neked kell ezt megbeszélned a felekkel. Ha a mostani helyed nem egyezik bele, akkor nincs áthelyezés. Akkor marad a lemondás.

Cabron_ # 2020.06.18. 08:05

Kedves Szakértők!

Nyugdíjas munkavállaló határozatlan idejű munkaszerződését szeretnénk határozott idejűre módosítani. Mivel nyugdíjasnak indoklás nélkül fel lehet mondani végkielégítés nélkül, arra gondoltam, hogy nem lehet probléma.

Lehetséges?

Köszönöm.

wers # 2020.06.18. 08:07

Mivel nyugdíjasnak indoklás nélkül fel lehet mondani végkielégítés nélkül,

Ez szíven ütött.

wers # 2020.06.18. 08:09

határozatlan idejű munkaszerződését szeretnénk határozott idejűre módosítani

Azért neki is egyet kell ezzel értenie.

Cabron_ # 2020.06.18. 08:13

Tudom, hogy nem lehet egyoldalú.
Igazából az lett volna a kérdésem, hogy per esetén ez problámás lehet-e? Végül is felmondás helyett továbbfoglalkozatjuk (30 napnál tovább), végkielégítés amúgy sem jár neki.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.18. 11:26

He a munkavállaló is beleegyezik, akkor ki és miért perelne?

biharikinga@yahoo.it # 2020.06.19. 16:31

Tisztelt Uram!
Azt szeretném kérdezni, hogy a munkáltatónak a veszélyhelyzet után van-e joga továbbra is tiltani, hogy a munkavállaló külföldre utazzon?

Köszönöm

marcell46 # 2020.06.19. 18:18

Tisztelt Szakértők!

Egyáltalán nem vagyok jártas jogi téren, friss diplomásként most fél éve dolgozom IT területen, 40 órában. Most egy olyan helyzet merült fel, hogy egyetemi tanulmányaimat Ausztriában folytatnám. A munkáltatóm felajánlotta a távmunka lehetőségét félállásban. Tudom, hogy nem a leggazdaságosabb, de ettől függetlenül ezzel kapcsolatban lennének jogi kérdéseim.
Az állandó lakcímem maradna magyar, a tartózkodási hely valószínűleg osztrák lenne. Nappali tagozatos jogviszonyban állnék egy osztrák egyetemmel. Mellette félállásban távmunkában dolgoznék haza, 100%-ban Ausztriából. 2 évig szeretnék maradni, amíg az egyetem tart (hacsak nagyon meg nem tetszik), szóval állandó lakcímet nem raknék oda. Ilyenkor mik az opcióim adózás és TB terén, továbbá mik azok, amikre még nem is gondoltam, de probléma lehet? Eddig amiről hallottam:

  • kint egy vállalkozás alapítása, a cég kiutalja a bruttót, és én oldom meg kint az adózásomat (bonyolultnak hangzik)
  • a cég oldja meg az adózást valami black magic-kel
  • valami kis mutyi után, mivel az állandó lakcím marad magyar és a munkaadó is magyar, ugyanúgy otthonra adózom mint eddig.

TB-ről fogalmam sincs. Továbbá ilyeneket is olvastam, hogy távmunka esetében a munkavégzés helyét annak megfelelően kell kialakítani (poroltó, zár, stb...).

A lényeg az, hogy ez a szituáció, én pedig nagyon nem értek hozzá. Ha valaki tudna segíteni, vagy legalább útbaigazítana a megfelelő dokumentumok irányába, azt megköszönném :) Teljesen sötét vagyok ilyen téren, szóval bármilyen információt szívesen látok. (hosszú távon nem tervezek így dolgozni, de jó lenne, ha csak akkor kellene munkát keresni, ha már lecsendesedtek a költözés és az új egyetem izgalmai)

drbjozsef # 2020.06.20. 06:35

marcell46,

Bármilyen furcsa, de ez nem jogi kérdés, hanem adótanácsadó, könyvelő tud ebben segíteni. Keress egy jó adószakértőt, és konzultáld meg vele személyesen. Némi pénzbe kerül, de lehet, gyorsan meg fog térülni, mintha anonim fórumból barkácsolnál adóbevallást magadnak...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.20. 07:58

a veszélyhelyzet után van-e joga továbbra is tiltani,
Na ez az, amikor már a kérdés se igaz!

dethroner # 2020.06.21. 10:34

Sziasztok!
Hétfőtől péntekig napi 8 órás munkarendben dolgozunk és a munkáltatóm most a lehetőséggel élve, bevezette a 2 éves munkaidőkeretet. És ennek örömére úgy döntött, hogy a következő szombatot elrendeli munkanapnak a munkaidőkeret terhére. Vagyis nem ad érte másik pihenőnapot, nem fizeti ki a szombati munkavégzést, hanem majd egyszer a távoli jövőben ad érte szabadnapot. És aki nem akar azon a szombaton melózni, annak szabadságot írnak ki. A kérdésem az lenne, hogy jogos-e amit csinál, vagyis a munkaidőkeretbe bele vonhatja-e a szombatot is, és aki nem megy be, annak tényleg kötelező szabadnapot kivennie?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.21. 11:19

Mondtátok neki, hogy nem úgy van az?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.21. 11:20

a következő szombatot elrendeli munkanapnak
Ahhoz meg nem is kell munkaidőkeret.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.21. 11:21

Miért kell ez a hosszú körítés? Miért nem írod egyszerűen azt, hogy kell-e szombaton dolgoznod, ha a munkáltató elrendeli? Kell.

dethroner # 2020.06.21. 12:23

Azért írtam így hosszan, hogy világos legyen, hogy nem úgy rendel el pihenőnapra munkavégzést, ahogy általában szoktak, vagyis nem fizet érte plusz munkabért és nem biztosít helyette másik pihenőnapot sem. Úgy számol hogy majd a következő 2 évben lehet olyan időszak amikor kevesebb lesz a munkánk és majd akkor lecsúsztatjuk a most felgyűlt plusz órákat.
Tehát ha hétfőtől péntekig tartó munkarendben dolgozok, a munkaidőkeret alkalmazása esetén a szombati pihenőnapommal is szabadon rendelkezik a munkáltatóm?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.21. 14:29

Olyan munkarendben dolgozol, amilyet a munkáltató - legalább egy héttel korábban, legalább hét napra - elrendel.

De 24 hónapos munkaidőkeretet - minden ellenkező híresztelés dacára - nem lehet csak úgy elrendelni. Annak feltételei vannak, amelyek nálatok valószínűleg nem állnak fenn.

drbjozsef # 2020.06.21. 14:36

dethroner,

Igen.
Pont ez a munkaidő keret lényege.
De teljesen tetszőlegesen nem adhatja meg a beosztást, csak az Mt. munkaidő keretre vonatkozó rendelkezéseinek keretei között.

Mt. 96.§-106.§, de rendkívüli munkaidőre még ott a 107.§-109.§.

Egy hétre előre írásban közli a beosztást, ha péntekig megkaptad a jövő szombati munkát, akkor az szabályos. Hat nap után kell egy pihenőnap, az is rendben, a munkaidőkeretben a heti 48 óra pihenőidőnek pedig átlagban kell meglennie. És természetesen erre semmi pluszt nem kell fizetnie. Ha lesz túlóra A KERET VÉGÉN, akkor azt ott ki kell fizetnie. Ha összességében nem lesz, akkor semmit.

(Ha az előre adott beosztástól eltérően, rendkívüli munkára oszt be, akkor az arra járó pótlékokat a havi járandósággal együtt kell kifizetnie. De csak azt.)

dethroner # 2020.06.21. 18:39

Köszönöm, így már értem. Tehát az egy héttel előre közlés a feltétel. Vagyis ha ezen a héten függesztette ki a faliújságra a jövő hétre érvényes munkarendet, és én ezen a héten táppénzen voltam, és csak hétfőn fogok hivatalosan értesülni róla, akkor rám nem vonatkozik?

drbjozsef # 2020.06.21. 20:16

De.

Közölnie kötelessége időben, nem neked értesülni róla.

(Vesd össze : elég kiküldeni egy tértivevényes levelet, ha a delikvens nem veszi át, magára vessen. Nem átvenni kötelező, hanem megküldeni.)