Munkajogi kérdések.


attikusz # 2014.09.03. 21:04

helló mindenkinek.van egy olyan problémám,hogy 2012 márciusban üzemi balesetet szenvedtem.megkaptam a 100%-os táppénzt és rendesen fizetve is volt kettő évig. a leszázalékolásnál azonban kiderült,hogy az utolsó 5 évből nem tudok összehozni 1095 napot, ahoz hogy járulékot kapjak.utánna néztem a dolognak és megdöbbenve láttamhogy a volt főnököm még abban az évben október 31-el megszüntette a jogviszonyomat.ugy tudom,hogy üzemi baleset alatt nem lehet megsszüntetni a jogviszonyt.jogában áll e megtenni ezt vagy nem? milyen alapon tehet ilyet.e miatt hiányzik 477 napom ami pont elég lenne a meghatározott időhöz,és akkor kaphatnék valami járulékot. ki tud nekem erre nagyon jó választ adni?
utó irat:semmilyen értesitést nem küldött és nem kaptam lekörözö papirokat meg atöbbi dolgot.

pupetta # 2014.09.02. 12:28

:-(

igen,sajnos ezt már én is sejtettem..
a baj csak az, hogy mindenki a másikra mutogat.
hibázott a felszámoló cég,a volt főnökömről nem is beszélve..én meg jól meg....jártam.
ma kértem időpontot az illetékes munkaügyi bíróságon.hétfőnként van panasznap.jövő hét hétfőn megyek,csak az a baj, hogy már abban sem nagyon hiszek..itt már túl nagy a káosz,a dógozó ,jelen esetben én,pedig jól elsüllyedek benne.

no,de fel a fejemmel!majd hétfőn kiderül..vagy beborul??!!!nálam kiborul..

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.02. 10:04

Ez már nem a távgyógyítással megoldható problémák köre.

pupetta # 2014.09.02. 07:52

Tisztelt Fórumozók!!!

SEGÍTSÉG!!!! :-)

minden választ szívesen fogadok,mert már egyszerűen nem tudom, hogy mit is tehetek.
problémám a következő:
2012 májusában elkezdtem dolgozni egy kft-nél,mint eladó egy üzletben.majd 2014 februárjában közölte a főnök, hogy baj van, felszámolás alá került a cég, ezért 2015 március 7-től új munkaszerződést kaptam egy új cégtől.(az új cég tulajdonosa ugyanaz a személy, mint az előzőé).vártam , hogy megkapjam a papírjaimat az előző cégtől, de semmi..majd 2014. június 30-án az új cég bezárta a telephelyet és megszűnt a munkaviszonyom.ettől a cégtől meg is kaptam a kilépéskor szükséges irataimat,de a régi cégtől még mindig semmit.folyamatosan hívogattam a volt főnökömet, hogy csináljon már valamit, mert még munkanélkülinek sem tudok bejeletkezni a papírok hiánya miatt.de így sem történt semmi.aztán úgy döntöttem, hogy akkor megpróbálok utánanézni én a dolgoknak.sikerült is...és ekkor ért a döbbenet.a régi cég 2013. novemberében került felszámolás alá,ami azóta is tart..megkerestem a felszámoló céget,ahol azt a választ kaptam a kérdéseimre, h ők a céget 2013. novemberében átvették,de engem nem alkalmaztak..akkor hol és kinek dolgoztam 2013 novemberétől 2014. márciusáig???!!!!a felszámoló cégtől sem kaptam semmilyen papírt,most ott tart a dolog, hogy ők majd küldenek nekem egy igazolást 2013. novemberig...én ezt nem fogom elfogadni,mert én folyamatosan dolgoztam.tudomásom szerint a felszámoló cégnek kellett volna engem kijelentenie akkor,amikor átvette a céget felszámolásra.de ez nem történt meg.a legszebb az egészben, hogy van ügyfélkapus elérésem, ahol a mai napig azt látom,hogy a régi cégemnél vagyok bejelentve.nagyon kétségbe vagyok esve,mert most már 3. hónapja vagyok itthon egy fillér nélkül,mert munkanélkülinek nem tudok bejelentkezni,semmiféle támogatást nem kapok,mert elvileg bejelentett munkahelyem van...és mindeközben egyedül próbálom meg eltartani a lányomat és magamat.hová forduljak???mit tegyek???

előre is köszönöm Mindenki segítő válaszát!
üdv
Bernadett

bojtorjan # 2014.09.01. 19:26

mamacoka, bermuda haromszog, koszonom. Vagyis nem lesz attol kevesebb ideig szabin, ha orakban szamoljak neki a napokat.

Koszonom.

lasvegassalala # 2014.08.29. 09:33

Üdvözlöm!
Nekem, olyan kérdésem lenne, hogy ha fel mond a munkáltató lopás miatt, de nem akarja a fizetést oda adni amiért meg dolgoztam..(77.125ft)ezt meg teheti? Vagy ez ügyben tudok lépést tenni? Ha igen, akkor milyen lépésekre lehet szükség? Előre is köszönöm :)

wers # 2014.08.29. 08:57

:) engem is meglepett a 18 óra, kinek a fejében született meg ez a gondolat? Elbeszélgetnék vele.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:36

Jééé... Bocsánat. Ezek szerint leragadtam a régi Munka törvénykönyvénél.
(De azért az éjszaka még mindig 22 órakor kezdődik. :) )

wers # 2014.08.29. 08:27

köszönöm a választ

valamit biztos félreértettem, akor ez mire vonatkozik?:

66. A bérpótlék

141. §75 (1) A munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

Az is igaz, hogy a három műszkosok a teljes 8 órára megkapják a pótlékot, de azt mintha kollektív szerződés szabályozná.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:14

De a délután nem hatkor, hanem kettőkor kezdődik.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:13

Igen; vagy csak.

wers # 2014.08.29. 07:31

Még egy kérdésem lenne:
Munkaidő egyik héten 7.30-tól 15.30-ig, másik héten 12.30-tól 20.30-ig

Kérdés, jár-e délutánra bérpótlék, ha igen, a teljes nyolc órára, vagy csak a 18.00 óra utáni időre?

csjmester1 # 2014.08.28. 22:03

Tisztelt fórumozók.
Az lenne a kérdésem hogy ha én a településemen falugondnoki tisztséget látok el akkor én lehetek önkormányzati képviselő is vagy esetleg ez összeférhetetlen?

bojtorjan # 2014.08.28. 14:32

Elnezest kerek, ha ez mar korabban volt kerdes, nem lapoztam vissza.

Szabadsag kiszamolasaval van problemam. Lanyom egy multinal dolgozik, napi 11 oraban. A munkaado azt mondja, neki ez a napi munkaideje, ezert kevesebb szabadsagot ksp napra lebontva, mint amennyi a torveny szerint jarna. Gyakorlatilag felszorozzak a szabadsag napjait 8 oraval, majd elosztjak 11-el, es ezt tekintik a kiadhato szabadsagnak. Ez igy jogos??

krisztina.bartus@gmail.co # 2014.08.28. 13:49

Üdvözlöm!

Szeretném a segítségüket, információt kérni a lenti kérdéseim kapcsán:

8 órás munkaviszonyban dolgozom, és mellette levelező tagozatos utolsó éves főiskolai hallgató vagyok. A cég mely alkalmaz a korábbi évben olyan döntést hozott meg, mely szerint június és december hónapokban senki nem vehet ki szabadságot a féléves pénzügyi zárások miatt. Mivel a felsőoktatásban a vizsga időszak nagyrészt ezen hónapokban zajlik korábbi félévben több tárgyból kiírt vizsga időpontot nem tudtam kihasználni, így további félévre lett szükségem hogy befejezhessem a tanulmányaimat. Tanulmányi szerződéssel nem rendelkezem.

A kérdéseim erre vonatkozólag a következők:

  • Annak ellenére, hogy a vezetőség a fenti döntést meghozta a munkavállalónak van-e joga akár fizetés nélküli szabadság, akár fizetett szabadság keretein belül a vizsgára elmennie? Esetleg van-e erre vonatkozó bármi nemű szabályozás, érdekelne milyen jogokkal élhetek mint munkavállaló ilyen esetekben.
  • Amennyire tudom korábbi években vizsgánként járt minden hallgatónak x nap fizetett szabadság amit a munkáltatónak kötelező volt kiadnia. Ez esetleg frissült-e, él-e még, amennyiben igen a pontos paramétereket kérem szíveskedjenek megírni.
  • A szorgalmi időszakban óra látogatásra vonatkozóan van-e bármi szabály, vagy ezeket az időpontokat a hallgatónak a munkaadójával való megegyezés alapján kell-e megoldania?
  • Diploma dolgozat írásra korábban ha jók az ismereteim 10 napot kellett munkaadónak biztosítania. Ez jelenleg még él-e, és ha igen mik a pontos keretei?
  • Államvizsgára való felkészülésre, és magára a vizsgára van-e törvényben meghatározott nap melyet a munkavállaló akár fizetés nélküli szabadságban is kivehet?

Köszönöm válaszát előre is!

Zengőbérci # 2014.08.28. 13:36
  • A Munka törvénykönyvét ismerjük, nem mi hivatkoztunk rá pontatlanul.
  • Szomorú, de ez Magyarország 2014-ben. Ettől szomorúbb dolgok is történnek kishazánkban nem csak önkormányzatoknál, de államigazgatási szerveknél is.
  • Ami etikátlan az nem biztos, hogy jogsértő.
  • Én azért azt is szomorúnak tartom, hogy a polgárok jelentős része olvasatlanul bármit aláír, amit elé tesznek.

a munkáltató vezetője közli a munkavállaval, hogy nem kívánja tovább alkalmazni, különbőző úgymond mondva csinált indokokkal, (határozatlan idejű szerződés), majd megírja a felmondást, úgy mintha a munkavállaló adta volna be a munkaviszony megszüntetetésének kérelmét!!
Sajnos a munkavállaló aláírta, olvasatlanul (ilyenkor valószínű az ember nem is nézi szinte mit ír alá,

Ha pedig egy nagykorú, cselekvőképes, felnőtt ember olvasatlanul bármit aláír vállalja annak következményeit és okuljon belőle. Legalább annyit, hogy a jövőben mindent, még az apró betűs részt is áttanulmányozza és ha bármelyik ponttal nem ért egyet visszaadja, illetve kéri javítani. Meg kell tanulni, hogy nem mindenki jóhiszemű és jogkövető, az emberek, de az intézmények egyrésze is igyekszik átverni, becsapni, megkárosítani másokat, ezért "légy résen!" :)

beles59 # 2014.08.28. 11:28

Felmondás közös megegyezéssel- ki mond fel kinek, és hogyan?
Indkolások:

a törvény pontosan így szól:
66. §

(1) A munkáltató felmondását köteles megindokolni.
(9) A munkáltató a határozatlan tartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését nem köteles indokolni, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül.

67. § (1) A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni.
(2) A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

Ennél az esetnél az eljárás etikátlan de nagyon véleményem szerint.
Ezért is vetettem fel a témát, és a szomorú az hogy önkormányzati cégnél történt.

wers # 2014.08.28. 10:01

köszi a választ

wers # 2014.08.28. 09:46

megírja a felmondást, úgy mintha a munkavállaló adta volna be a munkaviszony megszüntetetésének kérelmét!!

Ezt vehetik akár nemes gesztusnak, mármint hogy segített a munkavállalónak, ne kelljen annyit fáradoznia.
Ez egy ügyes próbálkozás volt, és bejött, a munkavállaló aláírta.

Nekem is lenne kérédsem:

Határozott idejű szerződést kötöttem azaz kinevezés. Viszont elég érdekes a határozott idő meghatárosása:

XY helyettesítése, előre láthatóan x év x hó x napjáig. Ez azért nem tűnik túl határozottnak. Mi történik, ha elérkezik az időpont? Ha hamarabb lenne, mennyivel előtte kellene ezt velem közölni?

Zengőbérci # 2014.08.28. 09:41

És ezt írja az alaki kötöttségről:

22. § (1) A jognyilatkozatot - ha munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása eltérően nem rendelkezik - alaki kötöttség nélkül lehet megtenni.

Zengőbérci # 2014.08.28. 09:39

A "szabály" az indokolási kötelezettséggel kapcsolatban ímígyen szól:

2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről

67. § (1) A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.28. 09:25

milyen nyomtatványon kell írni, és indokolni kell, akár a munkavállaló, akár a munkaadó mond fel.
Biztos vagy benne?

itt elméletileg nincs közös megegyezés
Tudod bizonyítani?

beles59 # 2014.08.28. 07:11

Felmondás közös megegyezéssel- ki mond fel kinek, és hogyan?

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem arra irányul, hogyha a munkáltató vezetője közli a munkavállaval, hogy nem kívánja tovább alkalmazni, különbőző úgymond mondva csinált indokokkal, (határozatlan idejű szerződés), majd megírja a felmondást, úgy mintha a munkavállaló adta volna be a munkaviszony megszüntetetésének kérelmét!!
Sajnos a munkavállaló aláírta, olvasatlanul (ilyenkor valószínű az ember nem is nézi szinte mit ír alá, mivel összeomlik kicsit a hir hallatán) két pl. készült, egy marad a munkaadónál, egyet kapott a munavállaló.

Számomra ez azért furcsa, hisz a szabály előírja, hogy miképp kell a felmondást alkalmazni, milyen nyomtatványon kell írni, és indokolni kell, akár a munkavállaló, akár a munkaadó mond fel.
Ebben az esetben csak egy sima dokumentum készült, mintha a munavállaló kérni a viszony megszüntetését közös megegyezéssel, ráadásul úgy hogy a dátum 2014.08.27. a munkaviszony megszüntetetése 2014.09.15-től "kéri a munkavállló". (holott ő nem kérte, neki mondtak fel lényegében)

A szabály az is taglalja, hogy a közös megegyezés mindkét fél akaratából adódik. Jelen esetben itt elméletileg nincs közös megegyezés, csak közlés- igazából az a zavaró számomra, hogy nem a munkavállaló mondott fel közös megegyezéssel.
Kérem szíves informálását, hogy ez az eljárás mennyire szabályos

elnézést a sok ismétlésért, nem tudom érthető e probléma

Válaszát várva

köszönettel
Koltai Ágnes

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.27. 18:48

A második kérdésre: persze, igen.
Az elsőhöz meg speciális jogszabályokat kellene vizsgálni.

Arachnid # 2014.08.27. 18:14

Tisztelt Szakértők!

Múlt héten feltettem kérdésemet, amelyre azóta sem kaptam meg a választ. Mivel ez még aktuális, ezért szívesen fogadom a meglátásokat.
Emellett lenne egy újabb kérdésem is. Ha nekem van egy munkaszerződésem (határozot idejű, teljes munkaidejű), akkor ha én azt közös megegyezéssel megszüntetem például szeptember 1-jén, akkor aznap aláírhatom a másik cégnél a munkaszerződésemet és 2-ai dátummal be is tudnak jelenteni? Hogy működik ez? Mennyi időnek kell eltelnie?

A válaszokat előre is köszönöm