Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.20. 13:39

Ha engem kérdezel, épp ellenkezőleg. Abból az következik, hogy a körülírt esetekben a jogviszony megszűnése nélkül is ki kell fizetni - hiszen kiadni már nem lehet.

Wazuka # 2022.03.08. 14:00

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket, tanácsotokat kérni az ügyemben.

Vállalkozóként kívánom folytatni az életemet, mert számomra ez a megfelelő életforma és mert a munkahelyemen már több 6 éve gyötörnek lelkileg. Mindig én kapom a kevesebb béremelést, mindig rám sózzák a nehezebb munkát, már teljesen mást csinálok mint mikor felvettek és nem akarnak emelni a pénzemen, sem az útiköltségtérítésemen (elköltöztem). Folyton megy a csesztetés, a munkatársamat kinevezték a főnökömnek nah azóta meg pokol a négyzeten, nagyítóval nézi azt is amit írok... hányinger az egész. Már kikészültem idegileg. Bele akarunk vágni a lombikba is, de félek ha itt maradok az idegesség sikertelenségre fog vezetni. Szeretnék elmenni, de úgy tudom ha kirúgnának kapnék végkielégítést, mivel 7. évemet taposom már ott. A kinevezett főnökömmel folyton vitatkozok az igazságtalanságokon, nem értünk egyet, ennek nincs így értelme. Hogyan tudnék eljárni, hogy megillessen a 2 havi plusz bér? (nem verekedtem senkivel, nem küldtem el még senkit a pi.ba... maximum annyit tudnának rám mondani h nem úgy végzem a munkám, ahogyan azt elképzelik, mivel ahogy egyre nyomnak egyre többet hibázok, mert ki vagyok már készülve és ez felőröl)

Köszönettel, Vivien

drbjozsef # 2022.03.08. 14:31

Wazuka,

Megkéred a főnöködet, hogy közös megegyezéssel váljatok el, és fizesse ki a két hónapot. Közös megegyezéssel mindent is lehet, akár három hónapot is. Vagy százat. Vagy kérd meg, hogy mondjon fel neked ő.

Ha te mondasz fel, akkor nem jár végkielégítés.

Egy esetben jár a végkielégítés, ha te mondasz fel : ha nem rendes felmondással, hanem azonnali felmondással mondasz fel. Utóbbinak komoly feltételei vannak, amit leírtál, az bármilyen sajnálatos is, messze nem elég. Ha pedig jogszerűtlenül mondasz fel azonnalival, akkor nemcsak végkielégítést nem kapsz, hanem minden ezzel összefüggő kárát is meg kell fizessed a munkáltatódnak.

Engedd el azt a két havi bért...

Wazuka # 2022.03.08. 14:35

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a tanácsot, megpróbálok közös megegyezéssel elválni tőlük.

Vivien

hajka # 2022.03.09. 05:42

Sziasztok, jó reggelt! Kedves drbjózsef, tudnál segíteni? Több évtizedes munkaviszony után szeretném elhagyni a munkahelyemet, de nem szeretnék elesni a végkielégítéstől. Milyen formában tudassam így a munkáltatómmal, hogy "felmondok"? Csak szóban jelezzem, hogy elhagynám a céget, de közös megegyezést szeretnék? Vagy írjak mégis felmondást? (Attól félek, ha azt megírom, és aláírják, hogy átvették, utána mondhatják, hogy nincs közös megegyezés, hiszen én mondtam fel. Nem rossz a viszonyunk, csak nem tudom, ilyen esetben hogyan járnának el. Bármi előfordulhat.) Szeretnék jogszerű lenni, de úgy, hogy a saját érdekeimet is érvényesítsem. Köszönöm előre is a tanácsodat!

wers # 2022.03.09. 05:50

Rossz hírem van. A leírtak szerint nem jár végkielégítés. Te mondasz fel. Azt gyanítom, hogy nem áll fenn olyan körülmény ami indokolná, hogy a munkavállalói felmondás esetén járjon.

wers # 2022.03.09. 06:13

Továbbá írásban kell benyújtanod a felmondásodat. Egyoldalúan csak kezdeményezheted a közös megegyezést. Megegyezéssel viszont bármi lehet, amit másik fél is elfogad.

hajka # 2022.03.09. 07:26

Kedves wers, igen, tudom, hogy ha én mondok fel, nem jár a végkielégítés. A kérdésem arra irányult, mit tegyek, ha közös megegyezést (és végkielégítést) szeretnék, hogyan járjak el, úgyhogy inkább a második válaszod az, ami segít. Köszönöm. Ezt a bizonyos kezdeményezést elég szóban megtennem? Vagy van valamilyen írásbeli kötelezettségem?

wers # 2022.03.09. 07:37

Nem rajtad múlik. Mindegy hogy hogyan kéred, ha akar adni a munkáltató akkor ad. Ha nem akar nem ad. Járni nem jár, akármilyen szépen is kéred.

drbjozsef # 2022.03.09. 08:02

" hogyan járjak el,"

Udvariasan. Mást nagyon nem tehetsz, tekintve, hogy a közös megegyezés - esetleg, hogy ők mondjanak fel -, leginkább rajtuk áll.
Elég szóban is jelezni elsőre, és megbeszélni, hogy van-e egyáltalán bármi realitása a fentieknek, de a munkaviszonyt megszüntetni érvényesen írásban lehet, úgyhogy esetleg érdemes figyelned a határidőkre (ha máshol dolgozni kezdesz, ki ne csússz a felmondási határidőddel, vagy ilyesmi).

Majordomus # 2022.03.09. 08:42

Több évtized után lehet annyira toleráns a munkaadód hogy megkapod a végkielégitést.

Én azt javaslom hogy sírni kell. Családi gondok beteg ápolása, a szived szakad meg hogy itt kell hagyni a céget,de nincs más megoldás...

wers # 2022.03.09. 09:06

Több évtized után lehet annyira toleráns a munkaadód hogy megkapod a végkielégitést.

Még az is csodaszámba menne, ha kapna búcsúzóul egy tábla csokit.

Én azt javaslom hogy sírni kell.

Egy csomag papírzsepi. Engem nem hatna meg.

hajka # 2022.03.09. 10:59

Köszönöm szépen a segítségeteket!

Zara # 2022.03.11. 15:14

Tisztelt Fórum szeretnék tanácsot kérni.
A testvérem 2019.-ben beadta az öregségi nyugdíjkérelmét. Előleget utalnak neki ami akkor 56000ft.volt .Ez idáig még mindig nincs a végleges határozat megállapítva.Külföldön Szlovákiában is dolgozott 3 évet,amit ő csak a munkakönyv alapján tud igazolni.más papír nincs a birtokában.Ráadásul a vállalat már azóta megszűnt.Ügyet intézni csak levelezés útján tud,nics internet hozzáférhetősége.Mindig csak hitegetik és a türelmét kérik.Abból sajnos nem lehet megélni.Felháborító és egyben elkeserítő,hogy egy hivatal bármit megcsinálhat! Ő rájuk nem vonatkozik a határidő betartása? Kérdésem az lenne hová kellene fordulni mit lehetne tenni? A nyugdíjigazgatási főosztályon panasszal éltem de nem történt semmi.
Köszönöm ha válaszoltok

futóka # 2022.03.18. 07:47

Kedves drbjozsef!

Szeretnék egy állásfoglalást kérni. Adott a Gipsz Magyarország Kft, amelynek 100%-ban tulajdonosa a Gipsz AG Gmbh. Mindkettőnek ugyanaz az ügyvezetője. Az ügyvezető teljes körű felhatalmazást ad a Gipsz AG Gmbh HR vezetőjének, hogy a Gipsz Magyarország Kft alkalmazottainak hr ügyeiben (adatok, szerződések, fizetések, felmondások..etc) teljes joggal járjon el. Ez így rendben van jogilag? A Gipsz Magyarország kftvel kötött kétnyelvű munkaszerződésekben nem esik erről szó.
előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.18. 08:38

Rendben van, csak nincs sok értelme.
Közepes összegbe fogadnék, hogy nem is ez a konkrét problémád. Elárulod, hogy mi?

drbjozsef # 2022.03.18. 08:40

futóka,

Valszeg nincs azzal gond. Lásd : Mt. 20.§
Képviselője köt a szerződést, azt bíz meg ezzel, akit akar.

futóka # 2022.03.18. 15:33

drbjozsef, köszönöm!

soszták # 2022.03.18. 18:27

Tisztelt Fórum tagok!

A következőben kérnék segítséget tőletek.

Munkahely váltás miatt beadtam a felmondásom. Ugye ilyenkor 30 nap sima határozatlan munkaszerződés esetén a felmondási idő.
Ezzel semmi gond, le dolgozom, ezzel jár.

Viszont, a papíromat a felmondás napján (2022.03.17.) aláírva a munkáltató részéről nem kaptam, vissza azzal az indokkal, hogy aki aláírásra jogosult (ügyvezető igazgató egy több száz fős munkáltatónál???) jelenleg nem elérhető.

Kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő? Mert valahogy furcsálom, és nem szeretnék emiatt hátrányba kerülni.

Hozzászólásokat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Besenyei Csaba

drbjozsef # 2022.03.18. 19:20

soszták,

Átvertek.

A felmondás egyoldalú jognyilatkozat, azt nem kell aláíratnod.
Nem baj, ha az elfogadását tudod igazolni, és erre a legegyszerűbb, meg a szokásos is az, hogy aláírnak egy példány átvételét, de nem szükségszerű.
Ha átvette valaki, az pont elég. Ha két hét múlva írja alá a munkáltatói jogok gyakorlója (aki nagy cégnél igen ritkán az ügyvezető igazgató), attól még nem akkor fog kezdődni a felmondási időd. Az már telik.

drbjozsef # 2022.03.18. 19:21

"Ha átvette valaki, az pont elég." = természetesn nem a portásnak átadva. De a munkáltatói jogok általad ismert gyakorlójának (kisfőnök, HR) , vagy annak titkárnőjének adod át, az elég kell legyen.

soszták # 2022.03.18. 19:39

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm a válaszát, ezt nem tudtam, hogy nem kell aláíratni.

Tisztelettel:

Besenyei Csaba

soszták # 2022.03.19. 23:20

Tisztelt drbjozsef!

Munkavállalói felmondás után, az időarányosan járó szabadságokkal kapcsolatban mi a bevált gyakorlat?

Gondolok itt arra, ha én az időarányosan járó szabadságaimat ki szeretném venni, az ellen a munkáltató élhet-e kifogással?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Besenyei Csaba

Sombokor # 2022.03.20. 05:57

@soszták

"125. § A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani."

Ha zűrös válásra számítasz, akkor szerintem olvasd el a törvény releváns részeit.
A fenti idézet alapján a munkáltatónak nem kötelessége kiadni a fennmaradó szabadságodat. Ki is fizetheti, és akkor dolgoznod kell minden munkanap a felmondási idő alatt. Ez nem kifogással élés, hanem egyszerűen az ő döntésük, nem a tiéd.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.20. 06:18

Az általános szabályok szerint: évi 7 nappal te rendelkezel, de az első nap előtt legalább 15 nappal kell közölni az igényt. (És nem árt, ha igazolható módon közlöd.)