Munkajogi kérdések.


medinanoel # 2014.02.17. 13:39

Tisztelt Ügyvédúr

Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy a munkáltatóm január 24-én aláíratatta velem a közös megegyezéssel való munkaszerződésem megszüntetését, hivatalosan január 31-ig szűnt meg a munkaviszonyom. 31-én átvettem egy két dokumentumot ( 2013-as adóbevalláshoz igazolás ) viszont a fontosabb papírjaimat amik a Budaörsi központban vannak a mai napig nem kaptam még meg arra hivatkoztak,hogy majd postán megkapom. Ezt azóta sem postázták még ki ( TB igazolvány, igazolólap munkanélküli járadék megállapításához stb.) részemre így a munkanélküli hivatalban nem tudják kiszámítani a járadékom összegét és idejét sem. Valamint időközben ha találnék munkát nem tudtak volna alkalmazni. Többször kerestem telefonon a Hr-es volt kolleganőt soha nem tartózkodott bent. Kérdésem a következő lenne : a munkáltatónak kötelessége lenne ezeket a dokumentumokat részemre jelen esetben január 31-én átadni? Mit tehetek? Úgy érzem akadályozzák a munkakeresésem valamint a járandóságom elintézését is. Személyesen szeretném felkeresni őket most már 4 hét várakozás és telefonálgatás után. Szeretném tudni,h mire hivatkozhatok? Esetleg feljelenthetem őket?

Válaszát előre is köszönöm

ObudaFan # 2014.02.16. 10:55

Nem szüntetheti meg, kérhet kártérítést.

Cathy27 # 2014.02.16. 10:20

Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném kérdezni, hogy közalkalmazott határozott idejű szerződését (még a szerződében kikötött időből 6 hónap hátra van) a KJT 27§.(1) alapján lemondással megszüntetheti-e, ha jövőhéttől új munkahelyen dolgozhatna, és ezt a lehetőségét elveszítené, ha nem áll munkába 2 héten belül. Ha élne ezzel a lemondással, a munkáltató követelhet-e tőle kártérítést a fennmaradó hónapok miatt?
Köszönettel,
Cathy

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.16. 09:40

Valaki azt mondta, nem lehet nyugdíj mellett dolgozni?

tupoljev # 2014.02.16. 09:22

Kedves Fórumozók!
Szíves segítségeteket/tanácsotokat kérem a következőkben.
61 éves nő vagyok, korhatár előtti ellátást kapok, miután korkedvezménnyel nyugdíjba mehettem, de még nem értem el a rám vonatkozó nyugdíjkorhatárt.
Felmerült egy lehetőségem részmunkaidőben dolgozni, a munkáltatóm be szeretne jelenteni a minimálbér felére, mivel napi 4 órát foglalkoztatna.
Megteheti-e anélkül, hogy veszélyeztetném a nyugdíjamat, ha igen, van-e valami korlátozás ebben az esetben munkaidőben, összegben, stb.

Előre is nagyon köszönöm, üdvözlettel:

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 13:11

A munkakört nem lehet egyoldalúan megváltoztatni. A felmondást valós és jogszerű okkal indokolni kell.

CsabaTóth # 2014.02.13. 21:06

Munkahelyemen az összes pozíciót újra akarják pályáztatni, mivel a felső vezetés új. Aki nem felel meg, annak felajánlanak egy alacsonyabbat, ha ott sem találják alkalmasnak akkor megválnak tőle (jelenleg határozatlan munkaszerződésünk van). Jogilag ezt megtehetik?

T.B. # 2014.02.06. 21:09

A tárgyhót követő hónap második munkanapját értem alatta, nem tudom, hol mikor szokásos, ennél az intézménynél ez a szokásos.
Szerencsére az ügy megoldódni látszik, "elfelejtették" a kinevezésemet, ezért nem utalták a béremet sem, pótolják.

Zelmira777 # 2014.02.06. 19:15

A problémám a következő.Január elején közös megegyezéssel felmondtak.Januári hónapra felmondási időt töltöttem,felmentett a munkáltató a munka alól.Február 1-én szűnt meg a munkaviszonyom.A kilépő papírokat megkaptam január végén.Most pedig 1 hét elteltével szóltak,hogy januárra mégse jár szabadság megváltás (tavalyi bennmaradt szabadság is van közte)és kiírták a szabadságot,mintha kivettem volna és a maradék napok a hónapból a felmentési idő és menjek be az új papírokért.Kérdem én tehet ilyet a munkáltató?Bért még nem utalt januárra,mert az ugye kevesebb lett a szabadság miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 10:33

a januári béremet pedig nem utalták át a szokásos fizetésnapon
Ha ezen a 3-át érted, akkor az egy ideje már nem szokásos.

T.B. # 2014.02.05. 21:38

Üdv!
Január 1-től dolgozom egy állami intézménynél, a kinevezésemet a mai napig nem kaptam meg, nem írtam alá, a januári béremet pedig nem utalták át a szokásos fizetésnapon, a bejelentés sem történt még meg. Pedig a belépést már decemberben elkezdtük intézni.
Ugye jól sejtem, hogy ez már nem jogszerű? Ha esetleg továbbra is halasztanák az ügyet és a januári bérem kifizetését, mire hivatkozva sürgethetem a munkáltatómat?
Köszönöm a válaszokat!

taxiszoli50 # 2014.02.05. 19:37

Tisztelettel kérdezném, hogy munkahelyi értekezleten való megjelenés kötelező-e a munkavállaló szabadidejében? Nővér értekezletről lenne szó, idősek otthonában. A vezetőink szerint, még a szabadság ideje alatt is kötelező! Köszönöm válaszukat! Tisztelettel Taxiszoli50

bpjudit # 2014.02.03. 15:23

Segítséget kérnék: az új Gyvt szerint a nevelőszülőt segítő alkalmazása illeti meg, ha 5 gyermeket, vagy annál többet nevel, ill. ha legalább 3 különleges szükségletű gyermeket nevel. Én két különleges szükségletű, két normál szükségletű gyermeket, és egy utógondozott fiatal felnőttet nevelek, valamint egy vér szerinti gyermekemet, a másik két vér szerinti gyermekem már egyetemista. Február 1-től megvonták a segítőt mellőlem, mert 4 kiskorú nevelt gyermekem van, az utógondozottat nem veszik figyelembe, és azt sem, hogy két gyermekem különleges szükségletű. Kérdésem, hogy ilyen esetben ez jogszerű-e? A választ előre is köszönöm!

Gyöngy(i) # 2014.02.03. 13:40

Kedves Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni. Fiam, aki 21 éves a vendéglátásban dolgozik. 4 órára van bejelentve hivatalosan, de állandó éjszaka és 8-9 órákat dolgozik. Jelenléti ív szerint este 8ra megy és éjfélig van...Az elmúlt hónapban volt egy elalvása, ami miatt, s mert levonták a kifizetett járulékokat (tehát kifizettették vele) a fizetése felét kapta meg. Természetesen úgy, hogy aláírta azt, hogy átvette az egészet (ha nem írja alá, akkor azt fél fizetést sem kapja meg). Sok sebből vérző történet.... Mit lehet tenni visszamenőleg?, és mit tegyünk, hogy ne remegjen a gyomor a következő, közelgő fizu előtt?

Nagyon köszönök minden segítséget!!!!!!

Ogrefiona # 2014.02.03. 12:42

Szeretném a segítségüket kérni a lenti kérdésekkel kapcsolatban. Harmadik gyermekem most lesz 2 éves, és szeretnék visszamenni, dolgozni a munkahelyemre. A legtöbb szabállyal tisztában vagyok, de van pár olyan speciális kérdésem, amire eddig senkitől sem kaptam egyértelmű válaszokat.
Bízom benne, hogy Ön tud válaszolni, ezekre a tényleg nem egyszerű kérdésekre.
Alapinformációk:

  • Születési évem: 1977
  • Jelenlegi munkahelyemre a belépés dátuma: 2004. december 1.
  • Első gyermekem született: 2007.03.14. – ekkortól indult a Tgyás folyósítása
  • Második gyermekem 2 éves korától: 2011. július 1-től mentem vissza állományba a céghez
  • Harmadik gyermekem született: 2012.06.25. – ekkortól indult a Tgyás folyósítása
  • Terveim szerint 2014.06.01-vel mennék vissza állományba a céghez (tavaly novemberben már egyeztettem velük, ők azt kérték, hogy idén május körül egyeztessünk)
  • Tényleges munkafelvételem 2014. szeptember 8-án lenne
  • Felhalmozott szabadságaim száma: 50 nap
  • Eddig 8 órás munkaviszonyom volt (heti 40 óra)

Kérdéseim:

  1. Mikor kell törvény szerint jeleznem a június 1-i állományba vételt? 30 nappal vagy 60 nappal korábban?
  2. Amennyiben április végén jelzem a cégnél, hogy 6 órában szeretnék szeptembertől dolgozni, akkor a felhalmozott szabadságokat (jún. 1 - szept. 7. terjedő időszakra) a leendő 6 órás munkabér szerint fogják kifizetni? Nem az eddigi 8 órás bérem szerint?
  3. A Gyed extra miatt a jún. 1-24. időszakra a Gyed, illetve a gyermek 3 éves koráig a Gyes jár a 8 órás munkaviszony mellett is, jól tudom?
  4. A gyermek 3 éves koráig elbocsáthatnak? Ha igen, akkor elégséges lehet az indok, hogy nincs üres pozíció?
  5. Ha áprilisban jelzem a 6 órás munkaviszonyt, és ők jún.1-vel felmondanak, akkor a végkielégítés és felmondási időre járó juttatást a 6 órás munkabér szerint fogják fizetni?

Amennyiben június 1-vel felmondanak és a munkavégzés alól teljesen felmentenek:
6. Felmondás után nekem járó juttatások a fenti alapinformációk alapján:
a. felhalmozott szabadság: 50 munkanap
b. végkielégítés: 2 hónap
c. felmondási idő: 30+20=50 naptári nap
Helyesen számoltam?
d. gyermekek után járó 7 nap szabadságot is ki kell fizetniük?

7. Az előző pontban (5. a-b-c.) felsorolt időszakra jár szabadság, amit szintén ki kell fizetniük?
8. Mi történik, ha az 5. a-b-c. pontokban felsorolt időszakkal elérem a 10 éves munkaviszonyt. A végkielégítés nő +1 hónappal, illetve a felmondási idő +5 nappal? Vagy a felmondás dátuma az irányadó a 10 éves munkaviszonyt tekintve?

Van még pár, inkább adóügyi kérdésem:
9. Amennyiben a munkahelyem kifizeti a fenti összeget egy összegben, akkor a családi adókedvezményt csak az adott egy hónapra tudom igénybe venni?
10. Ha felmondok a cégnél és lemondok a szabadságok kifizetéséről, akkor a cégnek azt be kell fizetnie valahova kötelező jelleggel, vagy akkor nem lesz fizetési kötelezettsége?
Válaszukat előre is köszönöm!

Dr_vIQtor # 2014.01.30. 15:05

Üdv!

Az lenne a kérdésem hogy megteheti-e egy cég hogy arra kötelezi a dolgozókat arra hogy titkosan kezeljék a fizetésüket?
Ez nem személyes információ amiről minden munkavállaló maga egyénileg dönthet hogy mit kezd vele?
Nem ütközik ez atiltás állampolgári vagy alkotmányos jogba?
Az más kérdés hogy mi az ami jó a cégnek vagy a munkamorálnak, én csak a jogi vonatkozásra lennék kiváncsi.

V

Nüncüs # 2014.01.29. 21:57

Kedves KBS,
válaszodat köszönöm.
Tudsz valamit mondani nekem arról, hogy mi az a távolléti díj, és végkielégítés esetén hogyan számolják?
idén 09.hóban lesz tíz évem és most GYED alatt visszamegyek dolgozni.Ha nekem felmondanak akkor mi a helyzet?Azt olvastam,hogy ezzel a távolléti díjjal nem járnak jól a kismamák.Illetve, ha felajánl egy másik munkakört részmunkaidőre,persze megindokolva és nem fogadom el akkor is felmondhat, de akkor jár a végkielégítés?Vagy csak próbálnak ellehetetleníteni?
Köszi szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 06:12

Az. (Egyébként badarság az egész, ez valójában nem új szerződés, hanem módosítás, a próbaidő kikötése pedig érvénytelen.)

Nüncüs # 2014.01.28. 21:16

S.O.s segítséget szeretnék kérni.
az alábbiban:
" Munkáltató és Munkavállaló megállapodnak abban,hogy Munkáltató 2006. hó.nap. kezdődően határozatlan időtartalmú jogviszony keretében xxxxxx munkakörben alkalmazza munkavállalót.A 2004. hó. nap fennálló munkakörben betöltött foglalkozása ettől a naptól automatikusan megszűnik. Felek a folyamatosan fennálló munkaviszonyra való tekintettel 30 nap próbaidőben állapodnak meg.A próbaidő alatt mindkét fél jogosult a munkaviszonyt azonnali hatállyal indoklási kötelezettség nélkül írásbeli nyilatkozattal megszüntetni."
2004-től van folyamatos munkaviszonyom, és ugyanez a szöveg szerepel a 2010-ben módosított szerződésemben is.Gyedről térek vissza, a munkaidőmet és a munkakörömet akarják módosítani, ha az új munkaszerződésben ez a szöveg szerepel (aktuális dátumokkal), akkor jogfolytonos marad a munkaszerződésem?

Gyors válaszotokat köszönöm előre is.

medinanoel # 2014.01.28. 19:13

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.28. 11:51

de nekem olyan információim vannak,hogy a fekete tollal történő hivatalos aláírás nem tekinthető annak.
Dehogynem.

wers # 2014.01.28. 11:05

Pihenó napokkal együtt járhat 4 nap, de ezt ennyiből innen megmondani nem lehet, de egy biztos, fizetés nélküli szabdságot munkáltató nem rendelhet el, csak fizetettet.

medinanoel # 2014.01.28. 08:25

Tisztelt Ügyvéd Úr
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy a munkáltatóm 2,5 év után január 24-én aláíratatta velem a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetését.
Azt a feltételt szabta nekem,hogy január 31-ig kiír szabadságra így a pihenőnapjaimmal egybevéve 4 nap szabadságot vetet ki velem. Arra lennék kiváncsi,hogy ezt megteheti-e?Mivel csak az első hónapot írjuk ettől függetlenül én kivehetek 4 nap szabadságot? Nem szeretném ha fizetetlenként lenne ez a pár nap elszámolva mert akkor ezzel engem megkárosít.
Valamint az is érdekelne,hogy hivatalosnak tekinthető-e az ha fekete tollal írtam alá a papírokat. Lehet rosszul tudom de nekem olyan információim vannak,hogy a fekete tollal történő hivatalos aláírás nem tekinthető annak.

Várom mielőbbi válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.27. 18:29

OFF
Ezt miért nekem? A kommentárt különösen nem tudom hova tenni.
ON

kevvin # 2014.01.27. 17:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

1993. júniusában szereztem tanítói diplomámat.
Érdekelne, hogyan számítják ki a 7 évente kötelező 120 óra továbbképzés időtartamait.
Kötelezhetnek-e arra, hogy önköltségen fizessem ki a tanfolyamok díjait.3 évig munkanélküli is voltam(így esélyem sem volt tanfolyamra)ezt bele kell-e számolni a 7 éves ciklusba?
Válaszát előre is köszönöm!