Munkajogi kérdések.

Dr_vIQtor # 2014.01.30. 15:05

Üdv!

Az lenne a kérdésem hogy megteheti-e egy cég hogy arra kötelezi a dolgozókat arra hogy titkosan kezeljék a fizetésüket?
Ez nem személyes információ amiről minden munkavállaló maga egyénileg dönthet hogy mit kezd vele?
Nem ütközik ez atiltás állampolgári vagy alkotmányos jogba?
Az más kérdés hogy mi az ami jó a cégnek vagy a munkamorálnak, én csak a jogi vonatkozásra lennék kiváncsi.

V

Nüncüs # 2014.01.29. 21:57

Kedves KBS,
válaszodat köszönöm.
Tudsz valamit mondani nekem arról, hogy mi az a távolléti díj, és végkielégítés esetén hogyan számolják?
idén 09.hóban lesz tíz évem és most GYED alatt visszamegyek dolgozni.Ha nekem felmondanak akkor mi a helyzet?Azt olvastam,hogy ezzel a távolléti díjjal nem járnak jól a kismamák.Illetve, ha felajánl egy másik munkakört részmunkaidőre,persze megindokolva és nem fogadom el akkor is felmondhat, de akkor jár a végkielégítés?Vagy csak próbálnak ellehetetleníteni?
Köszi szépen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.29. 06:12

Az. (Egyébként badarság az egész, ez valójában nem új szerződés, hanem módosítás, a próbaidő kikötése pedig érvénytelen.)

Nüncüs # 2014.01.28. 21:16

S.O.s segítséget szeretnék kérni.
az alábbiban:
" Munkáltató és Munkavállaló megállapodnak abban,hogy Munkáltató 2006. hó.nap. kezdődően határozatlan időtartalmú jogviszony keretében xxxxxx munkakörben alkalmazza munkavállalót.A 2004. hó. nap fennálló munkakörben betöltött foglalkozása ettől a naptól automatikusan megszűnik. Felek a folyamatosan fennálló munkaviszonyra való tekintettel 30 nap próbaidőben állapodnak meg.A próbaidő alatt mindkét fél jogosult a munkaviszonyt azonnali hatállyal indoklási kötelezettség nélkül írásbeli nyilatkozattal megszüntetni."
2004-től van folyamatos munkaviszonyom, és ugyanez a szöveg szerepel a 2010-ben módosított szerződésemben is.Gyedről térek vissza, a munkaidőmet és a munkakörömet akarják módosítani, ha az új munkaszerződésben ez a szöveg szerepel (aktuális dátumokkal), akkor jogfolytonos marad a munkaszerződésem?

Gyors válaszotokat köszönöm előre is.

medinanoel # 2014.01.28. 19:13

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.28. 11:51

de nekem olyan információim vannak,hogy a fekete tollal történő hivatalos aláírás nem tekinthető annak.
Dehogynem.

wers # 2014.01.28. 11:05

Pihenó napokkal együtt járhat 4 nap, de ezt ennyiből innen megmondani nem lehet, de egy biztos, fizetés nélküli szabdságot munkáltató nem rendelhet el, csak fizetettet.

medinanoel # 2014.01.28. 08:25

Tisztelt Ügyvéd Úr
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy a munkáltatóm 2,5 év után január 24-én aláíratatta velem a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetését.
Azt a feltételt szabta nekem,hogy január 31-ig kiír szabadságra így a pihenőnapjaimmal egybevéve 4 nap szabadságot vetet ki velem. Arra lennék kiváncsi,hogy ezt megteheti-e?Mivel csak az első hónapot írjuk ettől függetlenül én kivehetek 4 nap szabadságot? Nem szeretném ha fizetetlenként lenne ez a pár nap elszámolva mert akkor ezzel engem megkárosít.
Valamint az is érdekelne,hogy hivatalosnak tekinthető-e az ha fekete tollal írtam alá a papírokat. Lehet rosszul tudom de nekem olyan információim vannak,hogy a fekete tollal történő hivatalos aláírás nem tekinthető annak.

Várom mielőbbi válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.27. 18:29

OFF
Ezt miért nekem? A kommentárt különösen nem tudom hova tenni.
ON

kevvin # 2014.01.27. 17:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

1993. júniusában szereztem tanítói diplomámat.
Érdekelne, hogyan számítják ki a 7 évente kötelező 120 óra továbbképzés időtartamait.
Kötelezhetnek-e arra, hogy önköltségen fizessem ki a tanfolyamok díjait.3 évig munkanélküli is voltam(így esélyem sem volt tanfolyamra)ezt bele kell-e számolni a 7 éves ciklusba?
Válaszát előre is köszönöm!

6manócska6 # 2014.01.27. 16:54

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!

Talán ez idevágó, és a kérdésemre is választ ad, - ingyen - miszerint kötelezhet-e a munkáltatóm, olyan feladatok elvégzésre, amihez sem végzettséggel, sem gyakorlattal nem rendelkezem.

Mt.104. § (1) A munkavállaló a munkát a munkáltató utasítása szerint köteles ellátni.

(2) Nem köteles a munkavállaló teljesíteni az utasítást, ha annak végrehajtása jogszabályba vagy munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik. Ha az utasítás végrehajtása kárt idézhet elő és a munkavállaló ezzel számolhat, köteles erre az utasítást adó figyelmét felhívni. Utóbbi esetben az utasítás teljesítését azonban nem tagadhatja meg.

E szerint fogok eljárni. Felhívtam rá a figyelmét, elvégzem a munkát, ahogy tőlem telik, és a felelősség az övé. Ennyi.

Mindenesetre ezt az egészet abszurdnak tartom, mert ezzel az erővel akár repülőgép vezetésére is kötelezhetnének, de pillanatnyilag nincs hozzá kellő végzettségem. De nem számít. A felelősség nem az enyém. Ez az egész kész vicc.

Martes # 2014.01.26. 10:31

"„Ugye jogos, ha végkielégítés nélkül nem fogok magamtól kilépni?”
Annál, amit rendes felmondás esetén kapnál, nem érdemes kevesebbet elfogadni. Ugyanannyit esetleg azért, mert úgy most rögtön megkapod."

Akkor legalább ezt a választ kellene írni, ez is jobb, mint hetekig válasz nélkül hagyni.

Én valamikor a múltrendszerben azt hallottam a munkaadó bármire kötelezheti, de a saját felelősségére. Vagyis, ha hibázik nem vonható felelősségre, mert nincs képesítése, és erről a munkaadó tudott, amikor megbízta. Rám raktárkezelést bízott az akkori főnököm, és bár jól végeztem, leltározáskor mondta az egyik ellenőr: ha volna hiányom, velem akkor se tehetnének semmit, ellenben a főnökömet felelősségre vonnák. Mivel nem jogász mondta, és rég történt, nyilvánvaló, hogy utána kell nézni.

nagyim # 2014.01.26. 08:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A távolléti díj kiszámításával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egy olyan cégnél dolgozom ahol a fizetés két részből áll. Van egy havi fix bejelentett bér és zsebből zsebbe órabér. A havi járandóság kiszámítása a következő módon történik. Az adott hónapban ledolgozott órák számát megszorozzák az órabérrel és ez lesz a havi bér. A bejelentett bér megjelenik a bankszámlámon, a havi bér és a bejelentett bér különbségét pedig megkapom borítékban. A bejelentett bérrel minden "rendben". Ha a munkavállaló egy adott hónapban ledolgozott hét munkanapot, volt két fizetett ünnep és tizenhárom nap szabadság, amiből öt nap a "kötelező" téli leállás, akkor a havi bér számítása az alábbiak szerint történik. A hét munkanap: Óraszámot szorozzák az órabérrel A fizetett ünnep órabére: A havi bejelentett nettó bért osztják az adott hónapra érvényes tb. naptári ( ötnapos munkarend szerinti) napok+ a fizetett ünnepek számával. A szabadság órabére A havi bejelentett nettó bért osztják az adott hónapra érvényes tb. naptári ( ötnapos munkarend szerinti) napok+ a fizetett ünnepek számával.
Mennyire "törvényes", korrekt a fenti eljárás?

Tisztelettel: Nagy Imre

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.26. 08:00

Ugye jogos, ha végkielégítés nélkül nem fogok magamtól kilépni?
Annál, amit rendes felmondás esetén kapnál, nem érdemes kevesebbet elfogadni. Ugyanannyit esetleg azért, mert úgy most rögtön megkapod.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.26. 07:58

hogy veszélyeztetett terhes vagyok akkor nem küldhet el a külsős cég sem mert védett leszek,
Nem kell veszélyeztetettnek lenni. Elég, hogy terhes vagy - de csak akkor, ha közlöd a munkáltatóval.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.26. 07:52

OFF
Úgy látom a kérdésem válaszra érdemtele
Inkább speciális. Amikor órákig kellene kutakodni a Kjt.-ben, Mt.-ben és hosszasan eltöprengeni az olvasottakon, az meghaladja az ingyenes tanácsadás lehetőségeit.
ON

nail # 2014.01.25. 21:00

Fejlemény korábban ismertetett ügyemben (GYED-en vagyok és a cég, ahol dolgoztam, kivonul Magyarországról): egy ügyvédi irodától kaptam levelet, hogy a cég felhatalmazása alapján tárgyalni akarnak velem a csoportos elbocsátással kapcsolatban. Ez pontosan mit jelent az egyéni munkavállalók szempontjából? És milyen megegyezésre számíthatok vajon, hiszen a GYED miatt el nem bocsáthatnak? Ugye jogos, ha végkielégítés nélkül nem fogok magamtól kilépni?

6manócska6 # 2014.01.25. 20:04

Úgy látom a kérdésem válaszra érdemtelen, meg az előttem kérdező kismamáé is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.24. 18:28

Miamia, vitatott a kérdés, ítélkezési gyakorlat - pláne egységes - meg nincs. Ha gondolod, indíthatsz egy próbapert.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.24. 18:27

Tom, az nem új szerződés, hanem határozott idejű módosítása a meglévőnek a munkakör vonatkozásában. A határozott idő lejártával a munkaköröd újra a régi.
Azért jó lenne a konkrét szerződésszöveget megmutatni egy ügyvédnek.

miamia # 2014.01.24. 17:47

Üdvözlök mindenkit! Egy szakértő válaszát szeretném kérni az alábbi kérdésben. 2013-ban 30 napot meghaladó keresőképtelenség (táppénz) miatt arányosan csökkentette a munkáltatóm az éves szabadságomat. De ezt csak októberben közölték velem, amikorra már 3 nap szabadság túlvétem volt (szó nélkül kiadták, én pedig nem számolgattam év közben, volt elég problémám...). Tényként közölték velem, hogy a 3 napot a decemberi munkabéremből fogják levonni. Kérelmeztem, hogy ne vonják le, amit végül engedélyeztek azzal, hogy a 2014-es szabadságomból fogják levonni, tehát idén 3 nappal kevesebbet kapok. Ez így jogszerű? Ahogy a neten olvasgattam a témában, egy munkajogi szakértő oldalán a következő szöveget találtam: "a munkáltatónak nyilvántartást kell vezetnie a 30 napnál hosszabb ideig keresőképtelen dolgozókról, ki kell számítania a szabadságnapok számának csökkenését, erről célszerű tájékoztatni a munkavállalót. A másik következtetés az, hogy a munkáltatónak ezekben az esetekben nem szabad a szükségesnél több szabadságot kiadnia, mert az időarányosnál nagyobb mértékben kiadott szabadság nem követelhető vissza. A hangsúly itt az utolsó mondaton van, tehát mivel engem nem figyelmeztettek (nem vezettek rólam nyilvántartást ezek szerint), utólag nyögték be hogy 3 nap túlvétem van, ezt visszakövetelhetik-e rajtam bármilyen formában? Előre is köszönöm a válaszokat!

tom889 # 2014.01.24. 17:26

sziasztok
milyen veszélyei vannak ha aláírok egy ilyen szerződést? munkaviszony határozatlan viszont a feladatkör határozott ideju
hiphopp átrakhatnak a beleegyezésem nélkül másik osztályra, más fizetéssel? vagy ez csak vmi munkajogi móka?
(cégen belül megpályáztam egy másik poziciot, és most mondták hogy ez a munkakör ilyen jelenleg határozatlan idejű munkaviszonyom van.
ki akarnak rúgni?nem kellett volna megpályáznom az új helyet?
mik a veszélyek ezzel a foglalkoztatással? miért jó a munkaadónak? milyen kockázatot vállalok ezzel?
egy multinál dolgozok irodai környezetben

farkaslak # 2014.01.24. 09:01

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Határozatlan idejű munkaviszonyomat 2013. november végén felmondtam. Munkáltatóm nem nagy örömmel fogadta, de a felmondó levelemet szignózta. Szerződésemben kölcsönösen 3 havi felmondási idő szerepel. Azóta a levelemre válasz nem érkezett, csak találgatni tudom, hogy mikor engednek el.( Csak néha elhangzik egy megjegyzés, hogy a munkámat, majd adjam át XY-nak.)Kérdésem: Kötelezi-e a jog válaszra a munkáltatót a felmondási levélre és ennek mi határideje?
Válaszát előre is köszönöm.

barca53 # 2014.01.24. 08:37

Üdvözlet!

Engem az érdekelne ha egy BT.-nél vagyok 10 éve ( amúgy a munkaviszonyom 46 év) és elmennék nyugdíjba mikor ez lehet a munkáltatónak kell van-e felmentési kötelezettsége velem szemben miután a munkaviszonyomat meg kell majd szüntetni ha szeretnék nyugdíjba menni

szíves választ várva, üdvözlettel? M. István

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.23. 16:54

Munkaügyi felügyelőség. Csak aztán találjanak is valamit.