Nyugdíj


Mamy56 # 2015.07.22. 19:44

Jogi segítséget szeretnék kérni, a nők negyven éves nyugdíjából, illetve az ehhez elimerhető időről.
1982.01.01-től 1988.02.14-ig mezőgazdasági szövetkezeti tagként a saját gazdaságomban dolgoztam. Ez idő alatt havi 1200 Ft nyugdíjjárulékot fizettem. Most azt mondja a Nyugdíj Folyósító, hogy az tb járulék, ezért nem számít bele a negyven évbe, csak a szolgálati időbe. Ez valóban így van? Vagy ha nem kihez forduljak jogorvoslatért?

Zengőbérci # 2015.07.24. 12:08

Az azt mondja kevés. Hozzon róla határozatot.

Az elutasító/megállapító határozat rendelkező részében fel van tüntetve, hogy hová és mennyi időn belül fellebbezhet.

A rendelkező részt közvetlenül az I N D O K O L Á S cím előtt találja.

Főszabály szerint a Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság 1. fokú döntése ellen 15 napon belül az ONYF-hez fordulhat, de a fellebbezést az 1. fokon eljáró szervhez kell beküldenie.

Zengőbérci # 2015.07.24. 12:10

Helyesen a 2. fok: Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság

marioon # 2015.08.05. 15:47

Még 5 és fél évem van a nyugdíjig. Jelenleg dolgozom, közmunkásként, de csak aug. 31-ig.
Érdeklődőm, hogy van- e lehetőség a nyugdíjas évek megváltására, s ha igen mennyi időt lehetséges, s mi az az összeg.... ?
Válaszukat előre is köszönöm.

julish # 2015.08.20. 18:41

Tisztelt Fórumozók!
A segítségüket szeretném kérni!
Édesapám 2014.augusztusában hunyt el.Édesanyám 1 évig kapta az ideiglenes özvegyi nyugdíjat.Ő a rendes nyugdíjkorhatárt 2016.januárjában éri el.Jogosult-e özvegyi nyugdíjra most, vagy csak 2016.januárjától?
Válaszukat köszönettel várom!

julish # 2015.08.24. 14:00

Tisztelt Fórumozók!
A segítségüket szeretném kérni!
Édesapám 2014.augusztusában hunyt el.Édesanyám 1 évig kapta az ideiglenes özvegyi nyugdíjat.Ő a rendes nyugdíjkorhatárt 2016.januárjában éri el.Jogosult-e özvegyi nyugdíjra most, vagy csak 2016.januárjától?
Válaszukat köszönettel várom!

Jucus52 # 2015.09.23. 04:39

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni! Kérdésem az lenne, hogy a nyugdíj összegének megállapításánál igaz-e, hogy minden tovább dolgozott év után 2 %-ot (? - sajnos nem tudom pontosan magát a jogszabályt sem) emelkedik az összeg. Másrészt, ha ez így van, ez arra az esetre is igaz-e, ha valaki a tovább dolgozás ideje alatt beteg lesz és betegállományba kerül. Vagyis a betegállomány ideje ebből kimarad, vagy ugyanúgy beleszámítják, mintha dolgozott volna? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Korall54 # 2015.09.23. 06:10

Jucus 52

A nyugdíj kiszámításánál az össz szolgálati idő éveinek számát veszik figyelembe. A folyamatos munkaviszonyon belüli betegállomány is szolgálati időnek számít.
A törvényben megtalálod azt a skálát, ami a szolgálati évekhez tartozó számítási %-okat tartalmazza.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
2. melléklet, görgess a tv végére.


Üdv: Korall (53-as nö)

Jusztasz # 2015.09.23. 06:25

Jucus 52

(Kiegészítve az előző hozzászólót)

Nyugdíjbiztosítási szakemberek azt szokták javasolni, hogy aki teheti inkább menjen el nyugdíjba, és mellette dolgozzon, mivel így anyagilag jobbvan jár, mint ha tovább dolgozik és majdan a tényleges nyugdíjbavonuláskor egy picit magasabb összeget kap.

Aki nyugdíj mellett dolgozik -kérelmére- annak is növelnie kell a nyugdíját.

Lásd:

22/A. § (1) A saját jogú nyugellátásban részesülő személy - ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel - nyugellátását kérelemre saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell. A növelést megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos bruttó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve a növelést megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani.

(2) A saját jogú nyugellátásban részesülő személy kérelmére a nyugellátását az (1) bekezdés szerint kell növelni akkor is, ha arra a jogosultságot korábban, azóta megszűnt rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj vagy rehabilitációs járadék mellett szerezte. A saját jogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenység időtartama szolgálati időként nem vehető figyelembe. A sajátjogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel szerzett, nyugdíjjárulék alapot képező kereset, jövedelem összege az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámítása során nem vehető figyelembe.

(3) A növelésre irányuló kérelmet évente egy alkalommal, legkorábban a kereset, jövedelem megszerzését követő naptári évben lehet benyújtani.

(4) * Ha a növelés iránti kérelem több naptári évben megszerzett keresetre, jövedelemre vonatkozik, a növelés összegét naptári évenként kell meghatározni.

(5) * Ha a növelésre jogosult személy a növelés megállapítása előtt elhunyt, a növelésre szerzett jog a hozzátartozói nyugellátásra jogosult személy kérelmére a hozzátartozói nyugellátás megállapítására irányuló eljárás során érvényesíthető. Ebben az esetben a (3) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók.

Jucus52 # 2015.09.25. 07:29

Kedves Korall54 és Kedves Jusztasz!

Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszotokat, nagyon hasznosak is.

Most látom, hogy a kérdést nem pontosan tettem fel, illetve hogy "továbbdolgozást" írtam, ami félreérthető.

Az adott eset: '53-ban született férfi ismerősöm 2016. júniusában éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Jelenleg még -jövő júniusig- munkaviszonyban van, 46 éves a munkaviszonya. Közben azonban. kb 2 hónapja betegállományba került, ami a betegségének súlyossága miatt várhatóan tartós betegállomány lesz. A kérdés az, hogy a nyugdíj összegének számításánál ez ront-e a betegállomány időtartamára számított összegen, mármint az, hogy táppénzt kap és nem munkabért. Ezekre a hónapokra (ami a betegségét tekintve akár eltarthat az öregségi nyugdíjkorhatára betöltéséig is) számolnak-e nyugdíjszázalékot, vagy erre nem. Azt tudjuk, hogy a munkaviszony számításába beszámít a betegállomány időtartama is, csak azt nem, hogy a nyugdíj ÖSSZEGÉT csökkenti-e az, hogy táppénzen van.

Olyan információt is hallottunk, hogy aki 40 év munkaviszony után tovább dolgozik, még nem nyugdíjasként, annak ezekre az évekre további, évenkénti százalékot számítanak, a táblázatban foglalt százalékon felül. Ez igaz-e, és ha igen, akkor mennyi ez a százalék, és hogy ezt a betegállomány időtartamára is felszámítják-e, vagy ez kiesik az összegek számításánál.

Ne haragudjatok, hogy tovább terhellek benneteket a kérdéseimmel, de nagyon megköszönném, ha még erre válaszolnátok. Remélem, sikerült most jól leírnom.

Köszönöm szépen!

Korall54 # 2015.09.25. 17:32

Jucus52
Lehet, hogy nem a legfrissebb a tudásom, várd meg mások válaszát is. Ahogy én tudom, a betegállomány nem rontja le a nyd összegét. Ezek az úgynevezett kieső napok és ezekre a napokra a számításnál átlagjövedelmet számolnak. Esetenként még jobban is járhat valaki, ha a betegség előtt megkapott valamilyen plusz pénzt, vagy volt sok túlórája, mert akkor magasabb átlag jön ki a betegségi napokra.
Plusz százalék akkor jár, ha valaki elérte az öregségi korhatárát, de mégsem megy el nyd-ba, hanem tovább dolgozik. Ahány hónappal tovább marad, annyiszor 0,5 %-kal több lesz a nyugdíja.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

21. § (1) ……………..
(2) Aki húsz év szolgálati idővel rendelkezik és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 naptári napra szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. A nyugdíjnövelés mértéke minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka.


Üdv: Korall (53-as nö)

sortie # 2015.09.29. 06:46

Új szolgáltatásként online nyugdíjkalkulátor került fel az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjára.

https://kalkulator.onyf.hu/NyugCalcWeb/

A főigazgatóság egy 12 oldalas használati útmutatót is mellékelt a kalkulátorhoz.

https://kalkulator.onyf.hu/…utmutato.pdf

http://online-kalkulator.hu/…igazgatosag/

Jucus52 # 2015.10.06. 15:19

Kedves Korall54!

Nagyon szépen köszönöm! Nagyon sokat segítettél. Szerintem is így van!! Hálás köszönet!

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.10.10. 17:16
'sortie' jó ez a Nyugdíj kalkulátor,amit az ONYF. tett fel,gondolom,hogy már nagyon sokan ismerik,de nem mindenkinek sikerül a kiszámítás,főleg elsőre ezt is gondolom...
  • Mondjuk engem nem érdekel,de vannak ismerőseim,akiknek ez nem sikerült és már nem is próbálkoznak,sok adatot kell beírni és nagyon pontosan,ez majdnem profi szintű !--De van egyszerűbb is és megközelítőleg igaz,de ad egy iránymutatást !--Üdv.
Korall54 # 2015.12.13. 20:31

Üdvözletem!

2016 első negyedévében töltöm be a korhatárt az öregségi nyugdíjra. 1953-as nő lévén 2012-ben korhatár előtti ellátásra váltam jogosulttá és igénybe is vettem.
Úgy tudom, hogy jövőre a 63-ik születésnapomtól automatikusan öregségi nyugdíjra változik az ellátásom, nem kell külön kérvényezni. Erősítsetek meg!
Ezzel együtt vajon 2016-ra már kapok-e utazási kedvezményt, vagy csak 2017-ben?


Üdv: Korall (53-as nö)

nefe2 # 2016.01.07. 14:18

Tisztelt Szakértők!

Nyugdíjazás előtt állok, 1953.07.26-án születtem, férfi pedagógus vagyok. Mikor betöltöm a 63. évem jogosultságot szerzek öregségi nyugdíjra. 44,9 év munkaviszonyom lesz addigra, pontosan 16400 nap, de ahhoz, hogy pontosan 45 évem legyen, még további 25 nap kellene. Mivel közalkalmazott vagyok, és 2016.07. 26-án nyugdíjjogosultságot szerzek, meg kell szüntetni a munkaviszonyomat, és csak akkor kezdődhet a 8 hónap felmentési időm, aminek felét kell ledolgoznom. De már nem szeretnék egy újabb tanévet kezdeni, csak arra a 25 napra lenne szükségem, ami hiányzik a kerek 45 évemhez.
Ha a munkáltatóm ment fel, akkor a születésnapomon indul a nyolc hónap felmentés a fentiek szerint.
A kérdésem a következő:

  1. Ha én mondok le a közalkalmazotti jogviszonyomról 2016.06.30-án, akkor jár 2 hónap felmondási idő, így a vége kitilódhatna 2016.08. 31-ig? Így meglenne a 45 évem.
  2. Viszont, ha betöltöm a 63. évemet (2016.07.26), a felmondásom ellenére, annak végre előtt,megszűntethetik a közalkalmazotti jogviszonyomat?

Elnézést, ha kicsit bonyolult a helyzetem, de szeretném, ha valaki segítene jó tanáccsal, akinek van hasonló tapasztalata.
Köszönettel: nefe2

mamamacoka # 2016.01.07. 16:41

nefe2 - bírd ki! kezdődjön a szülinapod után a felmentési időd, igaz, ha megkezdődik a tanév még dolgoznod kell a felmentési időd felét tehát 4 hónap munka, és 4 hónapot pedig csak jön a távolléti díjad a számládra, és szabadság is jár rá, ezt a munkában tölthető idő alatt kell kiadniuk, a te igényeid alapján,- de ezekkel plusz hónapokkal havonta 0,5% -ot szerzel a nyugdíjadhoz, vagyis a 8 hónap önmagában 4 %-ot jelent pluszban, és ha közben egy újabb évet is betöltesz, az +2% , az esetedben 45 év lesz, tehát a nyugdíjad 90%-ról indul, és esetedben a felmentési időből egy hónap kiegészíti a 45.-évet, és minden további hónap még fél százalékkal növeli, vagyis 93,5 vagy 94 % lesz a megkeresett nyugdíjad összege, - hidd el nem mindegy, BÍRD KI! :) és gratulálok előre is hozzá ;

nefe2 # 2016.01.08. 08:11

Kedves Mamamacoka!

Köszönöm a bíztatást, de már nagyon sokat dolgoztam, nagyon nehéz környezetben és körülmények között, nem lenne jó sem nekem, sem az utódomnak, ha még új tanévet kellene kezdenem. Most végre szeretnék még élni egy kicsit.
Megtisztelnél, ha a kérdéseimre válaszolnál, ha arra van valamilyen kedvező megoldás.
Köszönöm a segítséged.
Üdv.: nefe2

mamamacoka # 2016.01.08. 18:59

akkor én úgy gondolom lemondással szüntesd meg a közalkalmazotti állásodat:

  1. A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény („Kjt.”) alapján a közalkalmazotti jogviszony megszüntethető lemondással.
  2. A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor, indokolás nélkül megszüntetheti.
  3. Lemondás esetén a lemondási idő két hónap, amely a lemondási nyilatkozat munkáltatónak történő átadásától veszi kezdetét. A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítse a közalkalmazottat a munkavégzés alól.
  4. A lemondást a közalkalmazott tehát nem köteles indokolni, azonban javasoljuk, hogy a lemondó nyilatkozat a lemondás határozott kijelentését tartalmazza.
  5. A lemondási nyilatkozatot a munkáltatónak kell átadni.

ez sima lemondás, nem a rendkívüli, egyezzél meg a munkáltatóddal, hogy nem akarsz többé bemenni, de ehhez még ragaszkodsz, így 1 hónappal több lesz a 45 évnél a munkaviszonyod ; Szerintem belegyeznek, mert számukra is előnyös, fel tudnak venni a helyedre valakit a tanév elejétől;
törvényi vonatkozásait itt találod:

A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.XXXIII. tv. 25.§ (2) c); 28.§ (1) (2);

Lyonee # 2016.01.09. 20:04

Csak annyit fűznék hozzá, hogy nem fognak eltekinteni a munkavégzéstől a lemondási időnél, ha KLIK-kes az iskola. De az időarányosan járó szabadságot a lemondási idő alatt ki lehet adni.

mamamacoka # 2016.01.10. 08:59

igen, az jóságos KLIK ! :P sajnos...

nefe2 # 2016.01.11. 07:05

Köszönöm szépen a segítséget.
Üdv.: nefe

nefe2 # 2016.01.11. 15:39

Kedves mamamacoka!

Örültem a tanácsodnak, ma megkerestem az ötlettel a humánpolitikai ügyintézőt, de ő megint elkeserített. Azt mondja, hogy hiába nyújtom be a lemondásomat 2016.06. 30-án, aztán elkezdődhetne a két hónap felmondási időm, aminek végén meglenne a 45 évem, mert a 63. születésnapomon nekik meg kell szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyomat a nyugdíjjogosultságom elérése miatt. Most már végképp nem értem, hogy jár-e nekem a 2 hónap felmondási idő, vagy nem jár.
Kérlek, bíztass még egy kicsit, olyan jólesik, legalább ebben látom a segítő szándékot!

Köszönettel: nefe2

Rexor # 2016.01.11. 16:04

A közös megegyezés nem működhet ebben az esetben?

Lyonee # 2016.01.11. 18:39

nefe2!
Ne hagyd magad rászedni! És mégis hogyan akarják a szülinapodon megszüntetni a k. jogviszonyodat? Kirúgnak?
A közös megegyezésre szeretnének rávenni, de úgy, hogy te járj rosszul. Vagy arra, hogy előbb mondj le a jogviszonyodról, mint ahogy neked jó lenne. Ne menj bele! A kormányhatározatot nem neked kell végrehajtani, hanem a munkáltatónak.
Én a te helyedben mindenképpen a mamamcóka által leírtakat követném. Ha annyira rossz az egészségi állapotod, táppénzre is mehetsz abban a pár hónapban.
A Kormány 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozata a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről
"1. A Kormány
1.1. felhívja a minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban álló azon személyek jogviszonyának megszüntetése vagy a megszüntetés kezdeményezése érdekében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték;
Felelős: a miniszterek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Határidő: 2013. január 31., és azt követően folyamatosan"
Megszűnhet a jogviszonyod felmentéssel, a közalkalmazotti jogviszonyról való lemondással, vagy közös megegyezéssel akár azonnal.
A kormányhatározat csak azt írja, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy nyugdíjkorhatárt betöltött közalkalmazott ne álljon k. jogviszonyba. ez nem azt jelenti, hogy már másnap nem állhat. A munkáltatónak kell lépnie, de nem ráhatással, és félrevezetéssel. Ha te nem mondasz le, és közös megegyezésbe sem mész bele, marad a munkáltató általi felmentés.
De te akkor mondasz le, amikor csak akarsz, amikor neked jó.
Nem tudják megszüntetni a jogviszonyodat a te akaratod ellenére, csak munkáltatói felmentéssel. A felmentési idő valószínűleg -a hosszú jogviszony miatt- 8 hónap is megvan.