Előrehozott öregségi nyugdíj

jozsi19510 # 2011.10.16. 14:46

Kedves Korall54!

Majd el felejtem! A gondot ott látom, hogy a jubileumi jutalom csak 2012. jan. 13.-a után járna, az meg már egy másik év!

Üdvözlettel jozsi19510

Korall54 # 2011.10.16. 15:01

Fria
Igen, a dátumaid szerint minden stimmelne, de akkor aug.31-én már nem lennél jogviszonyban és csak 38 év szolg. időd lenne, ám ha 4 hó sétáló és hó jubileumi megvan, az többet hozna, mint amennyit vesztenél.
Egyenlőre nincs okos tanács, mert még tv sincs. Most még én is latolgatok, nem is biztos, hogy amit látni vélek a javaslatban, az úgy érthető-e.Remélem, más érintett is átrágja és reagál.

jozsi19510-nek is azt mondanám, várjuk meg a tv-t, akkor meglátjuk, marad-e egy kis mozgásterünk a felmentéssel kapcsolatban, és főleg lesz-e időnk írásban kérelmezni még dec-ben.Ha igen, a vonzataival együtt, nyilván érdemes lenne kérelmezni.Persze, nem biztos, hogy adnak hosszú felmentést, de akkor meg úgyis mindegy.
Igen, senkinek sem zsebpiszok a jubileumi, de egyenlőre csak merész álom.

Üdv: Korall (53-as nö)

Jucu52 # 2011.10.16. 15:10

negyvennyolcas!

Egyáltalán nem vagy korlátolt, és jogos, hogy próbálod megérteni a tervezetben rád vonatkozó részt. Én azt írtam le, amit ÉN gondolok arról, vajon miért rakhatták bele külön ezt a kitételt. Én azt a magyarázatot találtam, amit leírtam, mivel az abban a pontban felsorolt a),b) c) verziókat kiemeli a törvény hatálya alól, köztük a 49-ben és az előtt születetteket. Ezt én nem tudom mással magyarázni, mint hogy a jogalkotói szándék valamiért külön "be akarta biztosítani" ezt a korosztályt. A nők 40 év utáni kedvezményes nyugdíja is öregségi nyugdíj most is, mégis felsorolja ebben a három pontban, vagy a szolgálati nyugdíjasok itt kiemelt rétegnek nyugdíja is eddig is az volt, mégis felsorolja ebben a három pontban. Én csak arra tudok gondolni okként, amit leírtam, de ha valakinek van más ötlete, hogy miért, akkor szívesen veszem az ő verzióját. Mindenesetre lehet találgatni az okát, de a hangsúly mégis csak azon van, hogy a negyvenkilencesek és a negyvennyolcasok maradnak öregségi nyugdíjasok. Egy biztos, annak oka van, hogy a három törvény alól kiemelt kivétel között szerepel!

Fria # 2011.10.16. 15:14

Korall54
Én is így gondoltam, köszönöm a megerősítést és a gyors válaszod. Engem, ha jól emlékszem, 2012 június 30 - ig időpont, bizonytalanított el. Ezt a dátumot a beindított, és áthúzódó folyamatok miatt jelölték ki, így nem fér bele. Bízzunk benne, hogy többen érdekeltek ez ügyben,többen foglakozunk a témával, és számunkra a helyzetből adódó legjobb megoldást hozzuk ki.
Üdv: Fria

Korall54 # 2011.10.16. 15:24

jozsi19510
Persze tudom én, hogy csak lila köd ült az agyamra ezzel az ötletemmel.
De! Hadd álmodozzam egy kicsit. A felmentéssel egy munkajogi folyamat indulna be még ebben az évben, aminek a vége 2012-ben van.A felmentés idén még nyd végcéllal kezdődne meg, ha pedig nyd a vége, akkor jubileumi jutalom is van.Tehát ennek a jogi folyamatnak, ami a jelen jogi környezetben kezdődik el, a vége már egy új jogi környezetben következne be. Ha most felülök a közvetlen Moszkvába menő hálókocsis gyorsvonatra, mert olyan jegyet vettem egy hónappal ezelőtt, az 36-40 óra múlva oda kell, hogy vigyen. Holnap, amikor életbe lép az új menetrend (24 óra múlva )már csak Záhonyig megy a vonat, át kell szállni egy nem hálókocsis vonatra és csak úgy juthatnék Moszkvába.De 24 óra múlva én már és még a közvetlen moszkvai vonaton vagyok, de még nem értem Moszkvába.
Bocs a szájmenésért! :)))
Ha lesz tv, majd vizslatjuk azt is.

Korall54 # 2011.10.16. 15:30

Fria
Ezt olvastad, nem egy régebbit?
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf

jozsi19510 # 2011.10.16. 15:41

Kedves Korall54!

Félre ne érts! Nem megbántani akartalak, nagyon szeretném, ha igazad lenne! Egyébként jól írod, majd a törvényt kell kivesézni.

Üdvözlettel jozsi19510

Veci # 2011.10.16. 15:47

jozsi19510
Az én értelmezésemben a jubileumi jutalomra vonatkozó rész nem változik.
Itt a ma még hatályos Kjt.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.
(2) A jubileumi jutalom:

1. huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
  2. harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
  3. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d), e) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

Itt a tv.javaslat:

42. §
Hatályát veszti a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

1. 16. § (2) bekezdés d) pontjában az „a korengedményes nyugdíjazásra és” szövegrész,
  2. 30. § (1) bekezdés e) pontja,
  3. 37. § (7) bekezdésében a „vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra” szövegrész,
  4. 37/B. § (3) bekezdése,
  5. 78. § (3) bekezdésében az „ , e)” szövegrész,
  6. 78. § (4) bekezdésében az „ , illetve (3)” szövegrész.

Ez azért lenne, mert a 30.§ (1) e) pont megszűnik 2012-ben.

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi; vagy

Üdvözlettel Veci

zord11 # 2011.10.16. 15:48

Kedves Korall54
Ez a részt szeretném ha értelmeznéd.

41. §
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény a következő 93. §-sal egészül ki:
„93. § Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.”
Köszönöttel

Veci # 2011.10.16. 15:56

zord11
Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogyha az idén közlik a felmentésedet, amit most kezdel meg letölteni 2011-ben, ami áthúzódik 2012-re, akkor a 2012-es tv. szerint nem előrehozott nyugdíjat kapsz, hanem korhatár előtti ellátást. Feltéve, ha 1952-ben született férfi, vagy 1953-ban született nő vagy. Bocsi, ha amiatt nem tudom, hogy nőként vagy férfiként érdelkődsz, mert nem olvastam vissza.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.10.16. 15:56

zord11
Félek, hogy csak én értelmezem úgy, ahogy Friának,jozsi19510-nek és minden bizonnyal neked is jó lenne, és persze nekem is.Vagyis minden úgy futna ki, mint eddig, csak mégis átneveződne a nyd ellátássá.
Hát ezt firtatom én is.

Korall54 # 2011.10.16. 16:17

Veci
Azt hiszem ezt értjük. Nekünk az a halvány reménymorzsa csillant fel, hogy 2011-ben még létezik akár 8 hónapos felmentés is, és mi is elkezdhetnénk még dec-ben(ha megadná a munkáltató), mert aug. 31. előtt születtünk.Viszont az, aki aug.30-a után született, már nem kaphat felmentést, mert jan. 1-től változik a Kjt.
Én a magam részéről beismerem, hogy ezáltal még a jubileumit is elvárnám, amit az új Kjt jan. 1-től már nem ad 35 közalk. évre és nem nyd-nak nevezett ellátásra.
Persze, ismerve a körülményeket, álomnak tartom (és bár magamnak szurkolok, de mégis igazságtalannak tartom a későbbi szülinaposokkal szemben.)

zenit # 2011.10.16. 16:27

Kedves Veronika ! Veci!

Nem találom a mail cimed, pedig a nyáron irtunk egymásnak!
A segitséged kellene koreng. ügyben könnyvizsgáló /hölgy/iskolatársamnak, aki 2012 jauárban lesz 59 éves.Ha a telefonod megadnád még jobb lenne az idő rövidsége miatt., mert korengeménnyel szeretne nyugdijba menni, de sok kérdés van körülötte nyitva !

Üdvözlettel : "Zenit", Hodosi Sándor /58, debr, iwiwen vagyok/

darika # 2011.10.16. 16:31

1952-ben született nőként 39 év szolgálati idővel az idén elmehetek csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba. És ha még egy évet dolgozom, akkor elmehetek csökkentés nélkül előrehozott nyugdíjba, vagy akkor már meg kell várnom a 62,5 éves kort?

jenci5 # 2011.10.16. 16:39

Kedves Fórumozók!

Sok tájékozott ember találkozik itt, biztosan segít valaki eligazodni.
A jelenlegi törvény szerint 2012. júniustól cs.ö. előre hozott öregségi nyugdíjra lennék jogosult. (Férfi, 1952-es, 2012. júniusban lesz meg a 42 év szolg. időm.) Az új törvénytervezet szerint úgy vélem, ez füstbe ment. Így van-e, avagy van olyan passzus a tervezetben, ami lehetőséget ad az e.h. nyugdíjra csak ezt nem vettem észre?
Előre is köszi a segítséget

Korall54 # 2011.10.16. 16:43

darika
Elmehetsz csökkentés nélküli előrehozott nyd helyett korhatár előtti ellátásra, mert jövőre így fogják nevezni. Összegben ugyanannyi lenne, mint a nyugdíj.
Itt a törvény tervezet, ami hamarosan tv lesz, de nem tudni, változik-e benne valami.

jozsi19510 # 2011.10.16. 16:45

Kedves Korall54!

Megadnád a hozzáférési lehetőséget az új jan.1-től tervezett Kjt-hez? Úgy látom én még sokmindent nem tudok!

Üdvözlettel jozsi19510

Korall54 # 2011.10.16. 16:47

darika
Ez lesz a jó link

Korall54 # 2011.10.16. 16:59

jozsi19510
Na ehhez nem értek. Szerintem az nincs is még meg, mert ezzel a nyd. tv javaslattal együtt fog változni. Veci 17:47-kor belinkelte a Kjt-t, de hiába néztem meg a váltást a következő állapotára 2012. dec. 31-ig, az mégsem az, nincsenek benne a nyd.tv javaslatban említett változtatások. Én ebből a javaslatból böngészgettem úgy, ahogy 16:03-kor írtam neked. Elég nehézkes. Majd Veci biztosan megírja, ha tudja, hol lehet találni.

seatleon # 2011.10.16. 17:02

Kedves Veci.
1953 ban született férfi vagyok 44 éves munkaviszonnyal.
Mit tegyek?
Köszi
seatleon

vadkerti # 2011.10.16. 17:05

Kedves Fórumozók!Én 1952.07.26.-én születtem és Szeptember 01-én van 45 év szolgálati időm.Tudtok valami kedvezőt mondani? Ja és férfi vagyok.Előreis köszönön.

Szöszi51 # 2011.10.16. 17:41

Vadkerti!

A Rád vonatkozó korhatár 60 év 183 nap. Mivel jövő év júliusában töltöd be a 60. életévedet így még + 183 napot rá kellene húzni.

Nem számoltam ki, de lehet, hogy áthúzódna 2013-ra.

vadkerti # 2011.10.16. 17:50

Szöszi51.Köszönöm a válaszod.Csak még azt kérdezném hogy jövőre is él a kedvezmény?

Szöszi51 # 2011.10.16. 18:03

Vadkert!

Bemásolok egy blokkot az új tervezetből. Sorkihagyással jelölöm azt a részt, amit szöveg előző mondatából következtetve, lehet, hogy csak a nőkre vonatkozik. Vannak itt nálam sokkal felkészültebbek, hát ha válaszolnak.

Figyelmedbe ajánlom az utolsó bekezdést, 22 §-t az mintha arra utalna, hogy érvényesíteni lehet.

A 7. §-hoz
2011. december 31-ét követően korhatár előtti nyugellátás már nem állapítható meg, de akik korábban előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogot szereztek, korhatár előtti ellátás megállapítását kérhetik. Szintén korhatár előtti ellátást igényelhet az az 1953-ban született nő, aki 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez.

Korkedvezményre 2012. december 31-éig változatlan feltételek mellett lehet jogot szerezni, és azt bármikor lehet korhatár előtti ellátásként érvényesíteni.

Bányásznyugdíjra és művésznyugdíjra a hatályos feltételek mellett 2011. december 31-éig lehet jogot szerezni. E kedvezmények alapján az igény korhatár előtti ellátásként továbbra is érvényesíthető. Alkotmányossági szempontból jelent garanciát az a szabály, amely szerint korhatár előtti ellátást igényelhet, aki esetében a foglalkoztatási jogviszony megszűnése e törvény hatálybalépésekor már folyamatban van (pl. a felmondást közölték a másik féllel, a közös megegyezés már létrejött), és az érintett a foglalkoztatási jogviszony megszűnését követő napon, 2012-ben korhatár előtti öregségi nyugdíjra lett volna jogosult.

A 22. §-hoz
A Törvényjavaslat a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, de rendelkezéseinek túlnyomó többsége csak 2012. január 1-jétől hatályos. 2013. január 1-jén lépnek hatályba a korkedvezmény-biztosítási járulék megszüntetésével kapcsolatos szabályok arra tekintettel, hogy korkedvezményre 2012. december 31-éig lehet jogot szerezni.

darika # 2011.10.16. 18:06

Korall 54
Köszönöm a gyors választ. Ha nem változik közben a törvény, akkor jövőre is kérhetem a korhatár előtti nyugdíj megállapítását? Látom változik a Kjt. is, de nem tudom, ez hogyan fog érinteni.