Előrehozott öregségi nyugdíj

csajo # 2011.10.18. 13:20

1950. 02. 24-én született férfi vagyok. Több mint 41 év igazolt szolgálati idővel rendelkezem. Ha 2011. december 31. előtt szeretnék nyugdíjba menni megtehetem-e, és mi történik velem, illetve a nyugdíjammal 2012-ben?

szafika # 2011.10.18. 14:11

Csajo, már rég elmehettél volna nyd.ba,/ idén februárba / a 62-ik szülinapodig más neve lesz , nem nyugdíj, ennyi történik vele , semmi más.

szafika # 2011.10.18. 14:14

Hars52, a svédeknél a munkáltató és a munkavállaló , összesen 17,5 % -ot fizet az állambácsinak , nálunk a kettő együtt 34 %-ot , hát..... ?!

Bianco # 2011.10.18. 14:14

köszi szépen hars52. Ettől féltem.
Csak biztam benne, hátha van valami egyéb lehetőség...

hars52 # 2011.10.18. 14:23

Bianco!
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni. A hozzászólásodból azt hámoztam ki, hogy talán nincs munkahelyed. Azért talán mégis érdemes lenne a tisztánlátás miatt összeszámoltatni a szolgálati idődet, hátha többre jönne ki, mint az a fránya 30 év.
üdv: Zsuzsa

lúzer1001 # 2011.10.18. 16:25

Tisztelt nyugdíjba kívánkozók!
Én az úgynevezett "Ratkó" korosztályba tartozom, és elmondanám velem is jól kitoltak megint. Nem értem, hogy miért nem lázadnak fel azok az emberek akik "ratkók". Elég nagy rendszerességgel állandóan halasztgatódik ennek a korosztálynak a rendes megérdemelt nyugdíjazása.
Diszkriminálnak bennünket elég régen, és most újabb törvénytelen eljárás áldozatai vagyunk. Részemről fel vagyok háborodva ezen a jogtalan eljáráson.

komszomol

tibi52 # 2011.10.18. 16:47

Lúzer1001!
Én is a Ratkó korszak szülötte,és most áldozata vagyok.1952-ben születtem,42,5 év fizikai munka után jövőre szerettem volna elmenni előrehozottba,és átadni helyemet az ifjúságnak.De ott a bársonyos fotelban másképpen döntöttek.Sajnos nincs olyan ember,aki kiállna mellettünk.A rendőr szakszervezettnek legalább valamit sikerült a korai nyugdíjazás terén elérni.Mi meg robotoljunk 65 évig....

Veci # 2011.10.18. 18:26

Most megint többek beírására válaszolok, de meglehet, hogy közben más is válaszolt, amíg én fogalmazok.

KGyörgy
Egyikönk sem bántódott meg, mert ha megnézed egy időpontban küldtük a választ.

Tauranga
Te valóban a 4 év korkedvetménnyel 59. évesen öregségi nyugdíjas leszel. A helyedben én is elmennék az idén nyugdíjba, akkor januártól már téged is érint az emelés. A szülinapodig átalakul korhatár előtti ellátássá, de utána öregségi nyugdíjas leszel. Az idén jó a valorizációs szorzó, neked most is csökkentés nélküli lesz a nyugdíjad a korkedvezmény miatt.

TibiDh
Mivel te akarsz nyugdíjba menni, ezért te mondjál fel.

HIldikó
Neked kell írásban beadni a felmentési kérelmet a Kjt. 30,§ (1) e) pontra hivatkozással. A felmentési időt az idén megkezdheted. A korhatár előtti ellátásod csökkentés nélküli lesz. A Nyugdíjbiztosítóhoz elég lesz a papírjaidat elküldeni január közepén (hamatabb úgy sem foglalkoznak vele). Közalkalmazottként a szülinapod utáni naptól kérheted a nyugdíjad megállapítást.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

sasara
A nyugdíjszámítás módja még nem változik, de minden évben más a valorizációs szorzó. Jövőre lehezt jobb vagy rosszabb is mint az idén. Látod dtida is válaszolt. Egyedül Ő tudja a tutit a fórumon.

Fria
Próbáld meg tanúkkal igazolni azt a 9 hónapot.

Bianco
Ha nem lesz meg a 40 év jogosultságod, akkor csak 63,5 évesen mehetsz nyugdíjba. Kérj jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon. Itt találod:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

hars52
Tauranga a ma még hatályos törvény szerint MÁR jogosult a korkedvezményes előrehozott nyugdíjra a tv. 8. §, valamint a 18/B. § (3) b) pont és a 19. § alapján. http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

Üdvözlettel Veci

gs50 # 2011.10.18. 18:28

tisztelt szafika!
Kérdésem hasonlo a CSAJO Úréhoz, csak ellentétes értelemben. Meg szeretném várni a 2012 márciust (akkor leszek 62 ) mert most jó a beosztásom, és a bérem is. Rosszul teszem-e ha várok kockáztatok-e azzal, van e hátránya (pl:inflációs emelés elvesztése).
2 hónap a felmentési időm, a napokban döntenem kell. Várom tisztelettel a válaszát, illetve másokét is aki segíteni tudna a döntésemben.
Előre is köszönöm.

Veci # 2011.10.18. 18:29

Mindenki!
Várjátok meg dtida ismételt jelentkezését, nem lenne szerencsés, ha nem írna többet. Megírta, hogy személyekre vonatkozólag nem válaszol, írjatok a szepkor.hu oldakra.

Üdvözlettel Veci

anyuka53 # 2011.10.18. 18:31

Kedves Veci!

Igen, idén kaptam határozatot a 2010.12.31-ig eltelt időről. 42 év 31 nap szolg., és 38 év 320 nap jog.időm van. 2011 ápr. 01-től ismét dolgozom 8 hónap munkanélküliség után. innen számoltam hozzá, hogy 40 év legyen. Jövőév elején ismét kiszámoltatom, hogy nehogy úgy járjak, mint a "40 év..." fórumon írt hölgy barátnője. Azt viszont nem tudom pontosan, hogy mikor voltam gyesen, gyeden, hisz annak már 27-35 éve.A fórumon olvastam dtida írását. Idézem: " A jövőre és azután alkalmazott számítási technika nem titok, teljesen nyilvános a mechanizmusa"hol? Ez azt jelenti, hogy 2012-ben nem változik? Ez engem nagyon foglalkoztat.
Üdv. anyuka53

Korall54 # 2011.10.18. 18:38

próba

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.10.18. 18:41

anyuka53
A nyugdíjtörvény 12. § és 20. §. a nyugdíjszámításról szól.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

anyuka53 # 2011.10.18. 18:51

Kedves Veci!
Köszönöm szépen. Remélhetőleg nem változik.
Üdv.anyuka53

Debes54 # 2011.10.18. 19:49

Valaki világosítson fel, akkor most mindenkinek 65 év lesz a korhatár a nyugdíjhoz január. elseje után ?Én 54-s vagyok, eddig úgy volt hogy 63 és félév, előrehozottal 61 és fél.

Korall54 # 2011.10.18. 20:01

Debes54
A tv javaslat 1.§ f) pontja:

1. öregségi nyugdíjkorhatár: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 18. § (1) bekezdése szerinti öregségi nyugdíjkorhatár;

A hivatkozás 18. § (1):

A 2008. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíj esetében

18. § (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

1. 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
  2. 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  3. 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
  4. 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  5. 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
  6. 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
  7. 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Most ezt lehet tudni egyenlőre.

Üdv: Korall (53-as nö)

Debes54 # 2011.10.18. 20:11

Felháborítónak tartom ezt az egész eljárást amit Lázár úrék művelnek. Valami statisztikából kiszedték hogy tovább élünk 5 évvel, s ezt kötelesek vagyunk ledolgozni, 65 éves korig. Valójában nem sok esélyünk van hogy ezt a kort megérjük, nem hogy ledolgozzuk.( a korosztályomból fél alatt négyen haltak meg a közvetlen ismerőseimből) A munkahelyről, ha van, ha nem bírunk teljesíteni kitesznek, aztán valami segélyen tengődhetünk amiből nem lehet kijönni. Két lehetőségünk marad: vagy éhen veszünk, vagy véget vetünk az életnek. Ez a tömeges kivégzés, Lázár úrék meg teljesítették a tervet mert nem kell nekünk nyugdíjat fizetni. A fidesz híve voltam, eddig, soha többet. Ráadásul bebetonozzák ezt a törvényt, mert itt kétharmados többségi egyetértés soha többet nem lesz.
Jelenleg van munkahelyem, jól keresek, de a stressz miatt tudom hogy néhány évtől nem bírom tovább. Támogatnom kell a két gyerekem családját, unokáimat, pedig dolgozik mindegyik, minimálbéren, közben két műtétet halogatok mert akkor mi lesz velük.

annaeszter # 2011.10.18. 22:46

Kedves Fórumozó Társaim!

Ahogy látom nemcsak én vagyok kétségbe esve.Teljes káosz kezd kialakulni most már az előrehozott nyugdíj terén.
2012év február 16-án leszek 62 éves.
2007. február 16-tól részesülők előre hozott öregségi teljes nyugdíjban. A figyelembe vett szolgálati időm 38év 237 nap. A munkaviszonyom ténylegesen 2007. aug. 31.vel szűnt meg.
A két időpont közt eltelt időre kérhetem e még az újbóli idő kiszámítását!
Valójában mi is lesz és hogyan akkor 2012. januártól a nyugdíjammal, jogosult leszek e még valaha nyugdíjra.
Igazságtalannak tartom a 40év munkaviszonnyal nyugdíjba menők előnyét, köztük sok a 60 év alatti, s náluk beszámításra kerültek a gyerekek is, hogy meglegyen az idejük.Távol álljon tőlem, hogy megkérdőjelezzem jogosultságukat, de ezzel a döntéssel már szembe állítottak megint embereket .Csupán azért, mert ezt a lehetőséget már jelenlegi "nagyok" hozták meg.
Kérlek bennetek aki tud kérdésembe segíteni válaszoljon.
Köszönettel.

szafika # 2011.10.19. 02:44

Annaeszter, a Te korosztályodnak , ha nem volt meg a nyd-ba menetelkor szükséges idő, akkor beszámoltak 1-1 évet a gyerekekre pluszba , ha jövőre betöltöd a 62 , akkor , rendes nyd-as leszel, / szerintem / ez az átnevezés / nevű baromság / talán arra a néhány hónapra fog Rád vonatkozni , míg be nem töltöd a 62-t. Ne tartsd igazságtalannak a 40 éves " akcióst " hiszen elmehettél 55 évesen nyd-ba, én majdnem 57 voltam, / nagyon örültem neki !! / és nagyon sajnálom azokat, akik a mai lehetetlen helyzet miatt nem tudnak ezzel élni, mert hiányzik neki néhány hónap, v 1-2 év , a nyd korhatárt meg egyre tologatják az orruk előtt, és ha nincs olyan szerencséjük, és egyedül kínlódnak / pedig dolgoztak egy életen át, akkor a majdnem 40 évükkel nem kapnak annyit, mint sokan , akik még 10-20 évet se dolgoztak ! Nagyon sajnálom a fiatalokat a szinte semmi lehetőségekkel / nekünk több jutott sokszorosan / mikorra fognak összevakarni 40 évet ?! Mivel az "okosok " megszüntetik az előrehozottat , az én korosztályom 63,5 évesen mehet nyd-ba , az 57-esek már csak 65 évesen , 50 évnyi munkával ! Én ezt tartom igazságtalannak, az egyik dolgozzon 50-et, a másik meg / sok-sok másik / sehányat, a tisztelt kormánynak ez nem csíoi a szemét ! A pasikkal se dolgoztatnék 40 évnél többet , dolgozzon le mindenki ennyit !!!!!

szafika # 2011.10.19. 02:57

Bocsi, most néztem Korall berakta pontosabban 62,5 év.

lúzer1001 # 2011.10.19. 03:24

Tisztelt Sorstársaim!
Megjegyezném, ha Valakit érdekel milyen sokféle a mi nyomorúságunk, hogy Én tulajdonképpen 40 és fél évet dolgoztam le, volt olyan időszak amikor félig vakon csináltam a munkámat, mert olyan autoimmun betegségem van ami megtámadta a szememet,megműtöttek és egy hét múlva már megint dolgoztam. Ezen kívül egy súlyos értelmi fogyatékos gyerekem van akit 34 éve egyedül nevelek.
Idén júliusban kiszámoltattam az időmet, 38 és fél évet adtak meg. több munkahelyemen nem jelentettek be, ez kiesik, és "elévült", a gyerekre semmilyen időt nem számítottak be, jelenleg ez a törvény.

komszomol

sitimaci # 2011.10.19. 06:26

Szia szafika! Én már semmit sem értek!Írtam Neked privibe!Üdv.maci

Zelmira # 2011.10.19. 06:26

1953-ban született nő vagyok. 1971. augusztusában kezdtem el dolgozni. 1990-től rokkantnyugdíjas vagyok, 2 éve véglegesítettek. Azon gondolkozom, hogy ha lemondok a rokkant nyugdíjamról, kérhetem-e a rendes nyugdíjazásom ("nők 40 éves"). Jobban járnék, mert akkor nem járadékos lennék és érintenének az emelések. Lehetséges ez?

anyuka53 # 2011.10.19. 06:56

Kedves Szafika!
Mélységesen egyetértek a gondolataiddal.Nekünk is nagyon nehéz. Minket együtt érint ez a huzavona a férjemmel. Neki 44 év, nekem 43 év munkaviszonyom van. Mi még ipari tanulók voltunk, korán kezdtük a munkát, mégis szórakoznak velünk. Mindemellett úgy gondolom sokkal rosszabb helyzetben van az utánunk jövő generáció. Egyrészt, mert több időt kell idegtépő káoszban ledolgozniuk, másrészt egyre rosszabb feltételekkel mehetnek el egyre kimerültebben pihenni. Egyébként pedig senkin sem segít az, ha mások helyzetét figyelgetjük, egyedül az összefogás segít.
Üdv.anyuka53

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.19. 07:28

Mindenkinek!

Végig olvasva a hozzászólásokat (régen nem reagáltam semmire, de lassan érdemes), mivel lassan én is érdekelt leszek, engedjetek meg néhány fontos megjegyzést:

1. Aki teheti menjen el ebben az évben.
  2. Ugyan néhány évjáratnak áthúzódhat 2012-re is, de csak annak érdemes (kell) várni, akinek a feltételei ekkorra érnek be, ezt a tervezet még támogatja.
  3. Szerintem sem fog változni a számítás módja, egyrészt, mert jan 1-től is kell számításokat végezni, ennek átalakítására kevés az idő, így is elég bizonytalanségot okoztak már. Másrészt 2013-tól úgy is változna, a kormány valószínüleg erre kapta a felhatalmazást, ekkorra célszerű időzíteni (ha kell)
  4. Viszont alaposan ismerve a számítás menetét (még kalkulátort is gyártottam rá) és utalva az 1. pontra, 2012 valamelyik lehetséges időpontjára gondolva, a jövedelmek nem változtatják meg látványosan a számított nyugdíjat, tehát csak ezért maradni néhány hónapot, nem érdemes. Változni csak a valor szorzók változhatmnak.
  5. De aki ebben az évben lesz nyugdíjas az kap 4,2 % (?) emelést, aki jövőre lesz az ettől elesik. Viszont szerintem jövőre nem fognak olyan valorszorzókat bevezetni, ami 4,2%-nál jobbat eredményezne (látszik, ez nem cél), így megint azt mondom, akinek nem kell várni, az menjen most!
  6. Minden rémhírterjesztés és össze-vissza beszélés és ötletelgetés ellenére semmi nem utal arra, hogy a parlamentbe benyújtott, legális javaslatot már meg is fúrták. Az van ott és kész!

A vitája 25-től kezdődhet, ha van módosító javaslat (na erre érdemes lehet figyelni, de ellenzéki úgy sem megy át) 7-8-án zárulhat le, ezután kb. 10 nap, mire hatályosul.
7. Akinek az előbbi dátumok fontosak, addig lépjen (pl. felmondás, stb.), vagy dec 31-el kalkuláljon, akinek itt nem terem babér, várja 2012-őt.
8. A tervezet pontosan leírja, mely részek mikor hatályosulnak és milyen más jogszabályok változna. Pl. az 1997-es nyugdíj tv-ben a fontosabb változás a 83/B (1), ami az ellátás melletti munkavégzést szabályozza, és hatályukat vesztik a 18/A, 18/B és 19. §-ok, de ezek azért, mert megszűnik minden más nyugdíj, csak az öregségi marad (meg a nők 40 -ve).
A 18.§ a korhatárokkal marad (62-től 65-ig ki mikor mehet el).
Ehhez jön még a Kjt 30.§ (1) e) pontjának megszünése, hasonló okból.

Egyenlőre ennyit, de szerintem ezek a fontos részek, a többi változás világosan kiolvasható a tervezetből

hamiki