Vatera és a behajtója

Pjotr # 2010.05.11. 06:33

Én is belefutottam egy 300Ft-os számla miatti késedelmi pótlékba.
Magát a tőkekövetelést nem vitatom, de azt az email címet amire a felszólításokat kaptam szinte soha nem nézem.
Lehet, hogy az ászf-ben benne van, hogy elfogadja mindkét fél az értesítés ezen formáját, de ettől ez se nem bizonyítható, se nem felel meg az így kiküldött számla az adótörvényben előírtaknak.
Igazából nem tudom mit csináljak, mert egyrészről igazuk, van nem fizettem, de másrészt mire fizettem volna,. ha semmilyen számlát nem kaptam.

Levelezek velük párszor, aztán ha felhúznak felőlem perelhetünk is....

prezso # 2010.05.11. 12:55

Az, hogy egy e-mail címet milyen gyakran nézel, mellékes, mert ha valóban ott a kikötés az ÁSZF-ben, hogy az értesítéseket oda kapod, és el is küldik, akkor már a te hibád, ha nem értesülsz róla időben.
Az már más kérdés, hogy az így kiküldött számla mennyire érvényes vagy sem.
Én továbbra is úgy vagyok vele, hogy e-mailben csak szimpla, konkrét jogkövetkezmények nélküli értesítést fogadok el. Már csak azért is, mert egy átlag felhasználó még azt sem tudja ellenőrizni, hogy azt a levelet tényleg a feladója küldte-e. Hozzáértő ember számára semeddig nem tart a feladó és/vagy a levél útvonal átírása, hamisítása.

Pjotr # 2010.05.11. 17:15

A kézbesítési vélelemnek azért vannak feltételei.
Az még véletlenül sem szerepel benne, hogy talán küldenek egy emailt egy ingyenes szolgáltatóhoz amiről még csak olvasási visszaigazolást sem kérnek.
Arról ne is beszéljünk, hogy az adó jogszabályok között is lehet, hogy van pár pontocska ami arról szól, hogy hogyan nézzen ki egy számla, nyugta és mi alapján lehet pénzt követelni.

prezso # 2010.05.14. 15:18

Pjotr: ezeket a vatera is tudja? Ha igen, figyelembe veszi? Gyanítom, hogy nem igazán.

rozsdas70 # 2010.05.19. 16:04

vatera

rozsdas70 # 2010.05.19. 16:20

Kedves Mindenki!

A tegnapi nap folyamán egyeztettem az ügyvédemmel, aki az alábbi tájékoztatást adta nekem.
A fennálló követelések behajtásának követeléskezelő cég által két módja van.
Engedményezési szerződés alapján.
Megbízási szerződés alapján.

Mindkét esetben a követeléskezelő cégnek az első fizetési felszólításhoz mellékelnie kell az ő eljárásuk alapját képező szerződést, amivel igazolja a közbenjárásának jogosságát.
Amennyiben ezt nem teszi meg, jogilag támadható a fellépése, hiszen ennyi erővel bárki írhatta a levelet.
Az én első levelemből hiányzott ez a melléklet, de a levél tartalmából kiderült, hogy a közötte és a Vatera Kft. között lévő megbízási szerződés alapján próbálja a számlatartozást behajtani.

Megbízái szerződéses követeléskezelés esetében, amennyiben rendezi az ügyfél a Vatera Kft. felé a számlatartozását, a követeléskezelő cégnek a Vatera Kft-n kell behajtani az eljárási díját, mert az nem az ügyfelet, tehát nem engem terhel. Ilyenkor egymás között kell lerendezniük a követeléskezelő felmerült plussz költségeit, hiszen nem tudta a megbízási szerződésében általa az ügyfele felé vállalt kötelezettségeit (sikeres behajtás) teljesíteni. A KÖVETELÉSKEZELŐ ADMINISZTRÁCIÓS DÍJA TEHÁT NEM MINKET TERHEL. Persze ügyes próbálkozás a Vatera és a követeléskezelő részéről is, hogy velünk próbálja megfizettetni ezt a díjat, de jogilag megalapozatlan.

Második verzió az engedményezési szerződés.
Ez esetben a Vatera Kft. eladja a fennálló követelését (engedményezi) a követeléskezelő cégre.
Ilyen esetben jogszerűen már nem lehet a számlatartozást kifizetni a Vatera felé, hanem kizárólagosan a követeléskezelő felé, de mi most hangsúlyozom NEM ERRŐL AZ ESETRŐL BESZÉLÜNK, HISZEN A VATERA.HU TÖBBFÉLE FIZETÉSI LEHETŐSÉGET IS BIZTOSÍT A SZÁMLATARTOZÁS RENDEZÉSÉRE (internet és átala kiküldött postai csekk). Az engedményezési szerződés alapján elindított behajtási eljárás már megállja a helyét a bíróság előtt, de akkor is csak abban az esetben, ha a feladó igazolni tudja a felszólítás átvételét, tehát ajánlott, tértivevényes levélben küldi ki a felszólítást, amit a felszólított át is vesz. A sima postai küldeményt a felszólított vagy megkapja vagy nem, tehát fizetési szándékától függetlenül fizet vagy sem, de egy bírósági per során nem állja meg a helyét ez a típusú levelezés, hiszen a követeléskezelő cég nem tudja igazolni, a levél átvételét. Amennyiben mégis igazolni tudja a levél átvételét és ennek ellenére nem fizet az adós, akkor kérheti az illetékes bíróságtól fizetési meghagyás kibocsátását, hiszen nem sikerült az adóssal peren kívül megegyezni, így fizetési meghagyás beadása válik szükségessé. Ennek díja a tőkeösszeg 3%-a, min. 3000 forint, amit a követeléskezelő cégnek kell fizetnie. Ha ennek a bíróság által kiadott fizetési meghagyásnak az adós ellentmond, akkor az ügy perré alakul, a bíróság kitűz egy tárgyalást, aminek a díja a tőkeösszeg 6%-a (melybe beleszámít a már lerótt 3%-os fizetési meghagyás illeték), min. 7000 forint, max. 900 000 forint, de ennek a költségei még mindig a követeléskezelő cégnek kell fizetni és csak akkor kell az adósnak fizetnie, ha elveszíti a pert.
Ebben az esetben az eljárás teljes költsége az adóst terheli. Ez utóbbi, második verziót csak azért írtam le, hogy lássátok, milyen etikátlan és jogilag nem megfogható módon próbál olyan jogkövetkezmé­nyekkel (peresítés) fenyegetőzve behajtani és megfizettetni, különféle horribilis összegeket behajtani a követeléskezelő cég rajtatok/rajtunk, aminek semminemű jogalapja nincs és amely költségek NEM AZ ADÓST TERHELIK, HANEM A MEGBÍZÓJÁT. Arra apellál, hogy az emberek megijednek és inkább fizetnek neki 5–10 ezer Ft-ot, mert félnek egy bírósági pertől.

Természetesen ez amit eddig leírtam nem mentesít az alól, hogy a Vatera Kft. felé teljesítsük a fizetési kötelezettségünk, csupán arra a helyzetre vonatkozik, amikor a Vatera Kft. felé kifizetésre került az általa kiszámlázott szolgáltatási díj és ettől függetlenül próbálna a követeléskezelő egyéb adminisztrációs költség jogcímén megfizettetni plussz pénzt veletek.

Én a hétfői nap folyamán fogom az ügyvédemnek beszkennelve elküldeni az összes eddigi levelezést, ami közöttem, a Vatera Kft. és a követeléskezelő cég között zajlott és a következő levelet már ő, mint az ügyvédem fogja írni, mert nem vagyok hajlandó olyan díjat megfizetni, ami nem engem terhel, hanem a Vatera Kft-t.

Remélem, sikerült mindenkit megnyugtatnom és mindennemű félreértést tisztázni.
Amennyiben további kérdéseitek lennének, írjatok nyugodtan.

Üdvözlettel:

Pjotr # 2010.05.20. 15:32

Nem hiszem, hogy ha perre menne az ember, akkor itt kéne kezdeni.
Az első hiba ott van a gépezetben, hogy a vatera meg sem próbálja behajtani a követelését, nem számláz, nem küld fizetési felszólítást, hanem azonnal eladja a tartozást.
Én most gondolkodom, hogy mit is lépjek, mert egyrészt pofátlanság, hogy meg sem kísérlik behajtani a dolgot maguk de másrészt meg igazuk van, mert tényleg nem fizettem ki amivel tartoztam nekik.

stop light # 2010.06.03. 16:34

Hello!

Olvastam itt, hogy egyeseknek a vatera behajtónak adta ki a tartozást... na én is így jártam

Naponta többször figyelem a postafiókom, nem jött mnég csak számla sem, de mostanában semmilyen levél a vaterától. Az internet szolgáltatóm gondolt egyet és egy ideje spamnek nézi a vaterás leveleket, ami automatikus törlésre kerül a beállításaim alapján...

Mondom megnézem már hogy állok, befizetem.... belépek a kódommal, kiírja, hogy tartozás miatt korlátozza a rendszer a fiókomat, írjak nekik vagy lessem meg a számlám és fizessem be. Ok, meglesem, kifizetem..... erre akárhányszor nyomok erre kidob a bejelntkezési oldalra. Ha a segítségremegyek kidob... ha írni akarok nekik ezzel kapcsolatban nem tudok bejelentkezni, kidob.

Úgyhogy a vatera megoldotta a lentebb olvasott dolgokat... akinek kiadta a behajtó céghez az adatait, annak letilt mindent, csak a tájékoztató oldalt olvashatod el, amiben közli, hogy korlátozta a hozzáférésedet... tehát nem tudja befizetni csak a vaterának.....

úgyhogy most várom a behajtó cég levelét, kíváncsi vagyok.... a számlám összegéről semmit nem tudok, nem tudom mennyivel tartozom a vaterának....

Gyakorló ügyvéd vagyok, nem esik nehezemre perre vinni, akár pár ezer Ft miatt is. Egy üggyel több vagy kevesebb...

Orange # 2010.06.03. 16:58

Bocsánat,
de ha te gyakorló ügyvéd vagy nem olvasnád el az én problémámat?
Végrehajtás topicban Orange néven.
Nem kapok választ rá.
Megköszönném.

hodav19931 # 2010.06.16. 09:23

Sziasztok !

Nekem is meggyűlt a bajom ezzel a renkívűl korrupt céggel !

A történet a következő.

2010.Június 10.-én írtam a Vatera.hu Kft-nek,hogy 11-én fogom elutalni a 10600Ft tartozásomat a cégnek és várhatóan 15-én vagy 16-án fog megérkezni az ő számlájukra a hétvége miatt,ezzel együtt kértem haladékot a fizetésre.

Erre közlik velem,hogy átadták a tartozásom a behajtáskövetelő cégnek.

Mit ad Isten, kaptam 5 levelet a behajtáskövetelő cégtől és NEVETSÉGESEN így számlázták ki,hogy (650Ft tartozás+3750 Adminisztrációs költség)

a 10600Ft tartozás mellett amit befizettem még fizessek ki 18 750Ft "Adminisztrációs" díjat is ?

EZ nevetséges !

Kérem aki tud az segítsen Nekem és közösen akár be is perelhetnénk ezt az undorító céget !

Mindenki válaszát,segítségét,véleményét nagyon szívesen várom !

Üdvözlettel Horváth Dávid

luck-666 # 2010.06.16. 10:13

különben,nem értem,hogy miért probléma a Vatera eljárása,hiszen a regisztrációval elfogadjátok ezeket a feltételeket:

A befizetés módjáról
A Vatera online adminisztrációs rendszere folyamatos nyilvántartást, egy virtuális számlát (personal account-ot) vezet a felhasználók sikeres tranzakcióiról. A rendszer folyamatosan, napi rendszerességgel számlálja és nyilvántartja a sikeres eladások és a kiemelt megjelenések igénybe vétele után fizetendő díjtételeket.

A számla és a részletes elszámolás kiküldésére akkor kerül sor, ha a regisztrált fizetnivalók nagyságrendje az adott felhasználó esetében eléri a bruttó 300,- Ft nagyságrendet. A számla rendezése történhet átutalással vagy postai csekkel történő befizetéssel, a felhasználó választása és igényei szerint. Bővebb információ a Segítség - Díjak és számlázás menüpontjában található

A nem fizető felhasználók szankcionálása:
Amennyiben a Vatera által kiküldött számla rendezése nem történik meg a számlán jelzett fizetési határidő plusz 14 napon belül, a Vatera fizetési felszólítást küld. A fizetési kötelezettségek elmulasztása esetén a felhasználó jogosultságai tiltás alá kerülnek, amely feloldására kizárólag a kötelezettségek rendezését követően kerülhet sor.

Fizetés mód megváltoztatása:
Amennyiben postai csekkes befizetésre változtatja a fizetési módot, úgy az a következő számlától lép érvénybe és elsőként kizárólag ahhoz a számlához tudunk küldeni csekket.
(Azaz a változtatással csekket nem kap a jelenlegi tartozásának rendezéséhez!)

prezso # 2010.06.16. 14:12

luck-666: a topikot olvasgatva én két problémát látok:

• a vatera ki sem küldött számlákat hajtat be
  • miután átadta behajtásra, továbbra is befizethető a tartozás közvetlenül a vaterának, de a behajtó cég akkor is követeli a tartozás befizetését, természetesen az ő díjaival együtt.

Ezek pedig nincsenek benne az általad idézett feltételekben...

luck-666 # 2010.06.16. 20:05

a vatera emailban küldi a számlát,arról nem tehet ,h valaki spam-nak nézi és törli
/stop light 2010.06.03. 18:34/

a másik esetben /hodav19931/ott pedig több számáról van szó az én olvasatomban,de az nem derül ki ,h milyen régiek!

• amúgy amit beírtam ott is látható,hogy ha belép láthatja,letöltheti a saját számláját!

A teljes szerződést nem írtam ide!

• ha befizeti a Vaterának a tartozását,attól a behajtó még követeli a saját díját, /lásd bkv tartozások,parkolás/

hiszen "dolgozott",levelezett,adminisztrált

prezso # 2010.06.17. 16:14

„a vatera emailban küldi a számlát”
Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy ez a számla mennyire hiteles, megfelel-e a számlákra vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

„arról nem tehet ,h valaki spam-nak nézi és törli”
De igen! Küldjön olyan e-mailt, amit a címzett nem néz, nem nézhet spam-nak, és egy átlagos érzékenységű szűrő sem fogja meg! Technikailag megoldható, csak hozzáállás kérdése. (Nálam az „csapja ki a biztosítékot”, amikor egy weboldalon azt olvasom, hogy „ha a levél a spam mappába érkezik...”. Ha tudja, hogy oda is érkezhet, miért úgy küldi ki? Én egyébként rövidre zárom ezt a kérdést: a szerver minden levelet, amit a szűrő spam-nak minősít, azonnal és véglegesen töröl. Nem fogok „guberálni” más kényelmessége, nemtörődömsége miatt.)

Gondolod, hogy mindenki naponta belép a vaterára? Nem hiszem. Amúgy kötelező a pontosí cím, sőt a telefonszám megadása is, az, hogy a vatera kizárólag e-mailt küld, az ő dolga...

A behajtó pedig hodav esetében nem csupán a saját díját követeli, hanem a tőketartozást is.

Mondjuk nekem mindegy, mert soha nem adtam el semmit a vaterán, csak furcsa, hogy ennyi pro és kontra vélemény van folyamatosan. Itt ez nekem sehogy nem stimmel.

luck-666 # 2010.06.17. 18:54

nekem még soha nem volt gondom a vatera számlákkal,de ha megnézed a legtöbb beíró csodálkozik,hogy kérik a pénzt,pedig ezeket a feltételeket elolvasták(!?),
elfogadták!

• viszont azt sem állítom,h a nagy számok alapján nem történhet hiba
Pjotr # 2010.06.17. 19:04

Luck-666: itt arról van szó, hogy tökmindegy mit írkál a vatera a feltételei közé, ha az nem felel meg se az adózási se semmilyen egyéb jogszabálynak.

prezso # 2010.06.19. 19:35

luck-666: ha hibák, akkor ezeket nem így kellene kezelni a vatera részéről...

Pjotr: teljesen egyetértek. Itt a feltételek vizsgálata mindig megáll azon a ponton, hogy benne van-e az ÁSZF-ben. De hogy az ÁSZF kikötése jogszerű-e, az már nem derül ki.
Tavaly pl. az UPC módosította az adatkezelési tájékoztatóját, és hozzájárulást kérő adatlapokat küldött ki. Ami nagyon szemet szúrt, az az volt, hogy a telefonos ügyintézés feltétele, hogy hozzájárulj a telefonszámod kezeléséhez. Nem alkalmilag, szükség esetén, hanem állandóra. Azaz ha nem adtál meg telefonszámot, és/vagy nem járultál hozzá annak kezeléséhez, akkor csak személyesen intézhetted az ügyeidet. Nem tudom, hogy ez most is így van-e, vagy változott, mindenesetre újabb értesítés e témában nem jött. Ez azért eléggé furcsa.

blackhole # 2010.09.15. 10:55

Sziasztok!

Én is beleestem abba a hibába hogy későn fizettem be a vaterának a tartozásom és már kiadták a Credit Fortenak.
A sztori lényege, hogy volt kb 1900 Ft tartozásom a vatera felé, ezt elfelejtettem kifizetni, hozzátenném, hogy a vaterától egyetlen egy felszólítást sem kaptam, a vaterára meg ritkán lépek be, összesen eddig 6 dolgot adtam-vettem rajta, szóval nem vagyok nagy vaterás. A lényeg, hogy egyszer csak jött a Creditfortetól a levél+csekk, hogy fizessem be a tartozást + a 3750ft költséget. Még aznap kifizettem a vatera oldalán bankkártyával az 1900 ftos tartozást. Ezután havonta küldözgetett a Credit Forte sima levelet egy-egy csekkel, hogy a 3750 Ft-os adminisztrációs díjat fizessem ki nekik. Eddig nem igazán érdekelt a dolog, de ma már "Értesítés jogi eljárás indításáról" fejlécű levelet kaptam (ez is sima, nem ajánlott), szintén egy csekkel. Nem érzem korrektnek az eljárást, hogy egy 1900 ftos elmaradás miatt, egyből szó nélkül átadják a Credit Fortenak a követelést, ezért kérdezem, hogy mik a lehetőségeim.

A lényeg, hogy én a Vatera oldalán fizettem ki a tartozásomat, bankkártyával, a Credit Forteval abszolút nem vettem fel a kapcsolatot, nem is hívtak telefonon, nem küldtek ajánlott levelet, semmit.

Örülnék ha olyasvalaki írna akinek volt már hasonló esete, vagy aki jogi háttérrel rendelkezik. A személyeskedő hozzászólásokra nem vagyok kíváncsi.

Köszönöm előre is!

kadaj01 # 2010.09.15. 11:35

Ne szórakozzál már, fizesd be azt a pár ezer forintot, és lépj tovább!

nandy # 2010.09.15. 12:25

Ha arra vagy kíváncsi, hogy jogosan követelik-e a 3,750,-Ft kezelési költséget (vagy hogyan nevezzem?), akkor arra a válasz: igen, jogosan kérik, mert a nemfizetéseddel okot adtál a behajtási eljárás megindítására.

Cans1 # 2010.09.15. 13:25

Sziasztok!

Egyik ismerősömet feljelentette egy falusi polgármester, mondván, az egyik internetes újság fórumában dagadt baromnak titulálta és le merte azt írni, hogy tönkre teszi a falut. Erre a nőszemély rendőrségre rohant majd miután kiadták az ip címet, a bíróságnál tett feljelentést rágalmazás vétségének elkövetése címen.(nagy nyilvánosság...lol)

A probléma csupán annyi az ip cím egy kft. tulajdonában van, és lakásban csak közeli hozzátartozók voltak, amikor a beírás történt, így a bizonyítás roppant nehéz lesz, mert tanúvallomást senki nem köteles tenni.

Továbbá szerintem egy közszereplőnek többet el kell bírni, mint egy átlag embernek.(AB hat.)

Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Mi lehet a legrosszabb forgatókönyv? Ilyenért ítéltek már el embert?

Köszi a segítséget.

Üdv,
Béla

csib # 2010.09.15. 16:54

Sziasztok!

Problémám hasonló mint mindenkié, ám visszaolvasva sem találtam semmi számomra használhatót.

Röviden:
CreditForte 800FT-os tartozás miatt küldözgette a leveleket, nem foglalkoztam vele. Most 9000FTnál van, és felhívtak a minap, hogy fizessem azonnal be.
Nos... őszinte legyek nincs anyagi hátterem ezt befizetni.

Milyen lehetőségeim vannak?
20 éves diák vagyok, önálló keresettel nem rendelkezem.
Ezt kitudom használni?
És ha nem fizetek akkor mi lesz? Elévül ez?

Köszönöm előre is a segítségeteket.

Üdv: egy kétségbeesett volt vaterás.

FordFiesta # 2010.09.15. 22:32

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Megismerkedtem egy teszveszes illetővel, egy adás-vétel csere után, beszélgettünk majd személyes találkozót beszéltünk meg. az uti költség felét kértem, hogy fizesse ki, meg is tette, a megbeszélt napon nem tudtam elmenni, de rákövetkező héten elmentem,persze csak e-mailbe szóltam neki, hogy indulok hívjon majd fel, hovamenjek pontosan.

Nem hívott nem találkoztunk, és követeli vissza a pénzét most, persze üzemanyagra költöttem és autópálya matricára melyről a blokk is meg van.

Rendőrséggel fenyegetőzik.

4500 Ft-ról van szó.

E helyzetbe készüljek valamire, vagy kiröhögik a rendőrségen?

Válaszotokat Köszönöm!

kadaj01 # 2010.09.16. 06:37

Senkit nem röhögnek ki a rendőrségen, sőt! Ma már 1000 forint lopásért is simán bent tartanak pár napig. A történeted pedig, hogy is mondjam, eléggé életszérűtlen.

Carlo # 2010.10.14. 04:07

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy magánszemélyként kereskedhetek e aukciós portálokon, esetleg webshop-ot üzemeltethetek e?
Milyen bevallási kötelezettségem lesz így és mekkora forgalmat nem lehet túllépnem, azaz milyen korlátok között lehet mozognom?

Előre is köszönöm a segítséget.

Ha büntet?ügyed lenne valaha és nincs pénzed, hogy sztár ügyvédet megfizess, akkor elégedj meg a kirendelttel!