Jogi tanács kérése


Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.12. 11:24

Megbízási szerződés miért nem jó?
Mert ez nem megbízási, hanem vállalkozási. (Hogy csak egyet mondjak: a megbízási szerződés nem eredménykötelem. Márpedig a megrendelő aligha érné be azzal, hogy Jaszin az elvárható gondossággal járt, "hát ennyire futotta".)

Szomorú örökös # 2021.03.12. 11:27

Oké, akkor én számukra csak szimplán egy vállalkozó vagyok, ezért nem kértek ilyesmit tőlem. Elfogadom az érvelést!

wers # 2021.03.12. 11:36

Én azon csodálkozom, hogy olyan megbízó, aki "szerződik" MekkElekkel. Többnyire occsón okosba kerül a legtöbbe.

drbjozsef # 2021.03.12. 11:49

Tevékenységhez szükséges végzettségre én is gondoltam.

De építkezésnél a gáz és a villanyszerelésen kívül kb. mindent kalákában is meg lehet csinálni.

Végzettség csak akkor kell ha pénzt kérek érte? Ajándékba lehetek kókler is akár?

wers # 2021.03.12. 11:55

Ajándékba lehetek kókler is akár?

Ha te így bízol meg valakit kivitelezésre, legyen a te sarad.

Ma délután 5 körül ráérek, ha gondolod kiveszem a veseköveidet. Láttam a gyutubon hogyan kell. Szike van

(ha netán nem lenne veseköved akkoris)

wers # 2021.03.12. 12:01

Ja, és gondolom te még nem láttál leszakadó födémet, repedő-kidőlő falakat. Kalákában.

Én értem ám, hogy messziről olyan egyszerűnek tűnik...

(eddig azt hittem, a focihoz meg a politikához ért mindenki)

Beugratós kérdés a vizsgán: Hány alátámasztás javasolt a 3.5m fesztávú hőhídhoz?

drbjozsef # 2021.03.12. 16:03

Értem én, és kedves vagy hogy így aggódsz értem.

De mi van, ha ez nekem így jó? Miért ne scináltathatnám mg a barátommal, akiben megbízok? Miért ne köthetnék vele valami szerződést is? Informatikus, nincs kőműves/burkoló végzettsége, de akár hiszed, akár nem, képes lerakni egy járólapot. Nem tudom ilyenhez minek kellene végzettség. Nem agysebészet ez - sőt, nem is vesekő kivétel. (gondolom, ha vérzik az orrod, kihívod a mentőket, csak hogy egy ugyanilyen hülyeséget mondjak a másik végletéből)

Én meg jogszerű szeretnék lenni, ő is, én fizetnék, ő adózna. Miért ne?

wers # 2021.03.12. 17:22

Doktorúr! Némiképp kisiklott ez a vonat alólad.

Aludj rá egyet.

drbjozsef # 2021.03.12. 19:24

A szokásos érdemi.

Zoltanuss # 2021.03.14. 17:00

A közelmúltban, pontosabban az elmúlt kb. 3 évben vagy 8 -10 építőipari munkával bíztam meg ' vállalkozókat '..
Egynél sem merült fel a szerződés. Ha ilyen igényem lett volna, azonnal megszakadt volna a tárgyalás.
Nem piti munkák. 30 és 200 eft -os tételek. Még arra sem voltak hajlandók a szakik, hogy az általam prezentált leírásra valamit ráírjanak.
Tehát vagy lesz munka szóbeli megállapodásra vagy semmi, lehet választani.

Zoltanuss # 2021.03.14. 17:12

Pl. a legutóbbi vizes munka : Egy vázlatrajz, némi szöveg emigyen :
Műveletek :
1. a vízaknában a gömbcsap után rákötés a z új müa vezetékkel,
2. a terasz melletti aknában egy T elágazás megszüntetése dugózással,
3. müa vezeték leágazása a kis ép. felé,
4 . a pincében a mérő előtt a müa. vezeték és a vasvezeték összekötése.
Megnézte a szaki, mondta megcsinálható a papírra semmit sem írt rá.
Szerződés ?
Na ne. Erre a kb. 80 eft - os munkára ! Inkább csinálja meg szerződés nélkül mint hogy semmi se csináljon.

Amúgy 15 vállalkozóból 14 -el kijövök.

Zoltanuss # 2021.03.14. 17:21

Amúgy ez a mester már dolgozott nálam. 3 db. villanybojlert tett fel különböző időben, korrekt áron.
És volt egy 30 ezres munkája is.

Egy víz átkötés. Félóra ásás, félóra zsugorhelyzetben lévő szerelés.. az anyagok : 2 db. T idom ,kettő csatlakozó karmantyú, kettő ürítő csap némi cső.

Erő, szaktudás és bizalom.
Csak nem szerződök ilyen piti munkákra.
Mondjuk tudom hol lakik nem titkolja .

A Vízművek egy 62 ezres munkára : kérvény, nyilatkozat, tulajdoni lap, beveszik és 5 hónap után jelentkeznek ,hogy folytatnák, nem elkezdenék a munkát.

fehérfelhő # 2021.03.14. 18:24

Tisztelt szakértők! Örököltem egy fél házat hatalmas kerttel testvéremmel fele fele arányban. Én szeretném ha kifizetne .Ő nem akarja eladni. kifizetni sem fog azt mondta. Neki ez így megfelel hogy fele az enyém is . Hétvégi háznak használja. Én rokkant nyugdíjas parkinzonos vagyok. Nem tudok ott füvet nyírni számlákat fizetni. Kevés a rokkant nyugdíj a gyógyszer ár rengeteg. 3 óra busszal oda menni sem tudok. Így elfogadni nem tudom. A gyerekemnek sem kell. A pénz nagyon kellene gyógyszerekre. Én a házat elfogadni semmikép nem fogom .A napokban lesz a hagyatéki Nyilatkozni kellene. Tudom a menet ilyenkor fogadd el aztán fizesd a számlát, a fűnyírást a testvérednek.meg amit a ház fenntartásához kell mindennek a felét. Fele házat eladni nem lehet. Bíróságon kell kérni utána hogy fizessen ki ez idő alatt fizetni kell a számlákat. Bíróság +pénz+ idő 2 év is lehet mire tárgyalnék! Nincs ara lehetőség hogy már a hagyatékin kérjem hogy fizessen ki mert beteg vagyok és a felsorolt okok miatt? Ha ez nem megoldható le kell mondanom róla! Mit tegyek?

oligaliga # 2021.03.14. 18:33

Fehérfelhő

Ha csak ez a fél ház van a hagyatékban, utasítsd vissza. Aztán a gyereked is visszautasítja. Onnantól meg ne érdekeljen, hogy ki örököl (valószínűleg a testvéred).

Persze mindezt csak akkor tedd meg, ha nem akarod pénzzé tenni az örökséget. Ha igen, akkor fogadd el a hagyatékot, és add el a részed. El se hinnéd, hányan képesek fél házat venni.

drbjozsef # 2021.03.14. 18:59

fehérfelhő,

Ha az a telek+ház ér is valamit, vissza ne utasítsd.

Ha csak féláron adod el valakinek, akkor már jól jártál, de tulajdonképpen tizedáron is - az is pont egy tizedárral több, mint a semmi.

Testvéred beleegyezése nem kell. Ha nem TUD kifizetni, akkor megszívja, hogy egy idegen ül a nyakába, és koktélozik a nyaralójában, ha csak nem AKAR, de idegen vevő esetén hajlandó, akkor élhet az elővételi jogával.

Így persze fizetned kell a közjegyzőt is, meg a házra is talán valamennyit, de nem olyan sok az, a nyereséghez képest. Nem tudom elképzelni, hogy ne érje meg.

(A használathoz kapcsolódó költségekhez, mint fűnyírás, meg áram-gáz nincs is közöd, ha nem te használod. Kizárólag a tulajdonhoz kapcsolódó felét kell állnod, mint az építményadó, ha van, illetve a fenntartás-állagmegóvás felét, de azt meg közös döntés alapján kell fizetni, 50% résszel azt a testvéred nem tudja megszavazni. Legfeljebb, ha életveszélyes valami.)

fehérfelhő # 2021.03.14. 19:21

Köszönöm a gyors válaszokat! Sajnos a ház nem sokat ér! kis faluban van, nehéz ott eladni a házat sok ház áll üresen mert nem tudták eladni .4mill irt be a polg hivatal de az ingatlanos szerint 2 ért adott el hasonlókat! Persze ha valaki beteg minden fillér számít! Amúgy nem tömésház teljesen lakható,mindennel felszerelve berendezve. A tesómék használják gyümölcsfákat ültettek kertészkednek. Nagy terület van hozzá.

drbjozsef # 2021.03.14. 19:39

Hát, így már határeset. Nem egy különösebben forgalomképes ingatlan, pláne nem a résztulajdona.

Ha neked többet ér a nyugalmad, és nem zavar, hogy a tesód még ebből is kiforgat, akkor utasítsd vissza. Lehet, hogy több lenne vele a macera.

Neked kell dönteni.

fehérfelhő # 2021.03.14. 20:45

Sajnos Édesapám (mint sok idős ember a lakásban tartotta a pénzt. Megmutatta hol keressük a tesómmal ha elhunyt. Összeget nem mondott.Még életében megbeszéltük hogy a tesómnak kell a ház és akkor van ott kp. ez meg gondoltam fedezi a ház felét Édesapám mindig ezt mondta nekem. Ez nekem jó is volt mert a ház nem kell. Édesapám elhunyt a tesóm minden pénzt elvitt a házból kértem számoljon el vele válasz pont annyi volt ott ami a temetést fedezte. Azt mondta nem tudom bebizonyítani hogy elhozta és azt sem hogy mennyit talált a lakásban. Se pénz se ház Mit Mit tudok tenni?

drbjozsef # 2021.03.14. 20:56

fehérfelhő,

Ezzel semmit.
Neked kellene bizonyítanod mindent. Azt, hogy a pénz létezett, azt, hogy az édesapád tulajdona volt, és azt is, hogy a testvéred vitte el. Ugyanez bármilyen ingóságra is, ha volt.

Ezek tipikusan aki kapja marja alapon megy.

Nincs semmilyen esélyed, hogy ezt visszaszerezd.

matthiasi # 2021.03.15. 08:11

Sajnos a ház nem sokat ér! kis faluban van, nehéz ott eladni a házat sok ház áll üresen mert nem tudták eladni .4 mill irt be a polg. hivatal de az ingatlanos szerint 2 ért adott el

f.f szerint
Kár etetni szegény hagyatékost., a Nagykunságban 12 ezres kisvároban 800 ház áll üresenni Mo.. közepén.
Ezek árai ennek megfelelően nyomottak.
Tavaly adtunk el egy 1000 nm telken lévő 120 nm -es házat 3 milláért.
Bp.-en egy 25 nm garázs többe kerül.

matthiasi # 2021.03.15. 08:18

Amúgy nem tömésház teljesen lakható,mindennel felszerelve berendezve.

Csakhogy nincs aki lakna benne.

Ha az ingatlanos mondta, hogy 2 milla, akkor a fele 1. Lehet kényszer eladás, árverés, mire el kel, a költségek kifizetve, a résztulaj 2 - 300 ezerrel megy haza.

Kai23 # 2021.05.16. 12:31

Üdvözlöm!
Tájékoztatást szeretnék kérni, az alábbi esetre. Vidéki földeladásról van szó. Több eladó, egy vevő. Az ügyvéd is vidéken, ezért az eladóknak az utazás költséget jelent, plusz szabadság kivételét, ill. az egyik eladó meghatalmazást ad a másiknak, ez is költséget jelent természetesen. Hónapok után kiderül, az ügyvéd elrontotta a szerződést, kezdődik minden elölről, újabb szerződés kell - újabb utazás, új meghatalmazás, újabb - több tízezres - költségek az eladóknak. Kérdésem, ezeket az újabb költségeket ilyenkor ki szokta állni, ha egyértelműen a - vevő által felkért - ügyvéd hibája?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.16. 15:01

Jaj már. El akarjátok adni azt az ingatlant? Akkor költsetek rá.

Kai23 # 2021.05.16. 15:31

Egyrészt nem akartuk eladni, ajánlatot kaptunk. Másrészt már most az ár 4-5%-ánál tartunk, nem százmilliós ingatlanról van szó. Tehát ha ilyen béna az ügyvéd, akár harmadszor, negyedszer stb is fizethetünk? szuper.

drbjozsef # 2021.05.16. 19:36

Kai23,

Akkor mondd meg a vevőnek, hogy X tízezer forint per fővel emelje meg az ajánlatát, mert az ő ügyvédjének hibája miatt van többletköltségetek, az új szerződést már aszerint írja, vagy nem írjátok alá.

Ha tetszik neki, megveszi így is, ha nem, kerestek másik vevőt.