Koszonom a valaszt. Mit jelent a visszterhes?
Készfizető kezesség SOS
Illetve bocsanat meg egy kerdes, hallottam olyat, h ha a kezes autojan az uzembetarto mas, akkor sem veheti el a bank. Ez ugye mesebeszed?
Visszterhes az, ami nem ingyenes.
Mesebeszéd.
Visszterhesnek szamit az 1Ft? Na jo legyen 5Ft, mert az a legkisebb ermenk jelenleg.
Na ne viccelj. Természetesen ez így nem.
de akkor mi hatarozza meg az osszegat, ami mar annak szamit?
A józan ész.
Mellesleg vadidegennek minek adnád el ennyiért? Ha meg közeli hozzátartozónak juttatod, vélelmezni kell a rosszhiszeműséget és az ingyenességet, bármekkora összeg van a szerződésben.
rendben!
koszonom szepen a segitseged!
na meg egy kerdes:
ajandekozassal akkor gondolom nem is erdemes foglalkozni, ugye?
Azzal nem.
koszonom megegyszer
tovabbi szep napot!
Szép Napot !
Segítséget szeretnék kérni.2009 őszén, volt kolléganőmnek kezességet vállaltam mobil internet vásárlásához, a Telenornál. Két éves hűségnyilatkozatot kötött, fizette rendesen, még ha kis csúszásokkal is. Két év után, elromlott a szerkezet, amit vissza is vitt, és felajánlottak neki egy drágább, gyorsabb készüléket, és erre kötöttek egy új szerződést. A szerződés utolsó sorai azt tartalmazzák, hogy ez a szerződés, a régi szerződés részét képezi.Vagyis, szintén kezes lettem, akaratomon kívül, anélkül hogy engem erről megkérdeztek volna. Véleményem szerint, a Telenor súlyos hibát követett el, hiszen, én nem egy életre vállaltam kezességet, hanem kizárólag, arra az alacsony havidíjú mobilinternetre, nem a drágább készülékre.Ezt is egy ideig fizette, majd késett 2 hetet állítólag, és a Telenor ekkor lekapcsolta az internetet, de még számlázott tovább.Innentől, vagyis, 1 éve kb nem fizeti.A két év alatt jelentős változás történt , mind az én, mind a volt kolléganőm életében, tehát, semmiképpen nem mentem volna el kezesnek az új szerződéshez. Eddig sem tettem ilyet, hitelem nincs, nem is volt, alapvetően becsületes ember vagyok. Persze, igaz, nem kellett volna kezességet vállalni, de a lelkiismeretem győzött akkor, de ez nem jogosítja fel a Telenort arra, hogy a 2009 őszén kezesként aláírt szerződésre hivatkozva, új szerződést kössön 2 év múlva, engem feltüntetve kezesnek, tudtom, beleegyezésem, és aláírásom nélkül.
Az adós vitatja az összeg helyességét, és úgy tudom, nem akar fizetni. ( Nem is igazán tud) Én, nem rendelkezem munkahellyel, és nem is szeretném kifizetni helyette, értelemszerűen.
Kérdésem az, hogy mit tudok tenni, milyen lehetőségem van? Azt olvastam, hogy a Telenornak tájékoztatási kötelezettsége lett volna felém, hogy lehetőségem legyen eldönteni, vállalom-e az új kezességet, vagy sem, még akkor is, ha alábiggyesztették, hogy ez az előző szerződés része.
Köszönöm a segítséget !
Igaz, senki nem reagált a kérdésemre, de hála, kivizsgálták a Telenornál ismételten az ügyemet, és nekem adtak igazat, mert szabálytalanul használták fel a nevemet, az új szerződésnél. Tehát, a problémám megoldódott.
Látod, a bemenéssel kellett volna kezdeni.
Sziasztok!
Nagyon remélem, h valaki tud segíteni nekem! Adott egy lakáslízing, ami zárt végű,a férjem a lízing igénylő. Sajnálatos módon ezt a lízinget felmondták,és jelenleg 14M Ft amit ki kell fizetni. Itt jövök képbe én, mint jelenlég még feleség (válás alatt állunk), egy készfizető kezességi szerződést írtam alá, teszem hozzá, hogy férjemnek az anyukája is vállalta, tehát ketten vagyunk kezesek. A kérdésem az lenne, h jelenleg mi a jogszabály,kitől vonnak először illetve mint kezes mire lehet számítani, Van két csemetém, és nem mindegy, hogy a továbbiakban mint egyedülálló anya, mégis milyen teher szakad a vállamra, nekem vagyonom nincsen, viszont az adós anyukájának van egy ingatlanja. Rá terhelhetik az adósságot, illetve milyen részt kell vállalnunk?
Köszönöm! Segítsen valaki!!!!!!!!!!!
Egyetemlegesen feleltek, és a hitelező ezt valószínűleg így is érvényesítheti.
Jó estét kívánok!
Szitu röviden: ház vásárlás hitelre 4 éve, hitel anyósomon nevén mert ő banki alkalmazott és kedvezőbb hitelt kapott. Két kezes kellett. Az egyik a barátom, a másik én. Tulajdoni jog 50% a barátomén, 50% az én nevemen. Az 50% tulajdoni részről már tudom, hogy meg tudok szabadulni. De hogyan tudnék megszabadulni a kezességtől?
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel: Vilma73
Nehezen. Ha kiengedne a bank, de ahhoz minimum állítanod kellene magad helyett egy új kezest.
Tisztelt Fórumozók!
A magánszemély egy cégnek vállalt kezességével kapcsolatos kérdésem lenne. A történet lényege: a cégnek az autohitelt nem fizetés miatt felmondták, az autót lefoglalta a bank, majd értékesítette, de a maradék tartozás még ezután sem került rendezésre. A kezestől már ekkor is követelték a tartozást, de még csak felszólítás szintjén, jogi eljárás kezdeményezése nélkül..... A cég ellen közben felszámolási eljárás indult, melyben a bank bejelentette ugyan jogos követelésést, de a határidőig nem fizette be a %-os díjat, tehát a felszámolási eljárásban nem tartják nyilván a bank követelésést.
Kérdésem, hogy ilyen esetben ez tartozás elengedésésnek minősül az adóssal szemben vagy sem, illetve ezután már csak a készfizető kezesen tudja a bank jogos követelésést érvényesíteni? Közben a bank engedményezte a követelését egy behajtó cégre, mely továbbbra is csak a kezestől követeli a tartozást.
A válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelt fórumozók, hozzáértők!
2009-ben egy kolléganőmmel kezességet vállaltunk kolléganőnknek (aki egy takarékszövetkezetben vett fel 500000 ft-ot). Egy ideig rendesen fizette a havi részleteket. Aztán munkahelyet váltottam, közben ő elment GYES-re, de kapcsolatban maradtunk, megígérte nekünk, hogy továbbra is fizetni fogja a havi részleteket. Majd 2010. őszén megjelent az első végrehajtói levél, miszerint nem fizet hónapok óta, így ha ez nem változik, a két kezesére fogják terhelni a tartozást. Ez meg is történt, 2010. decemberétől vonják a fizetésem 33 %-át. A volt kolléganő (akinek a kezességet vállaltuk) azóta elérhetetlen, lakcíme ismeretlen, jövedelemmel nem rendelkezik és nem is akar, mert, ő is valakinek a kezese és mivel nem akar fizetni, nem fog vissza menni dolgozni, mint mondta. A másik kezes pedig 2013. febr. 1-ével megszűntette a munkaviszonyát, jelenleg munkanélküli segélyen van, amiből nem vonható le a tartozás rá eső havi részlete. Mint tudomásomra jutott azt tervezi, hogy külföldre megy, ott vállal munkát, illetve ott szeretne élni. Így egyedül maradtam a fizetni valóval. Jelenlegi bérjegyzékemen: 777354 ft a hátralék, ebből a főkövetelés kamata: 20749 ft, végrehajtói jutalék: 2321 ft, egyéb követelés, ami maga a tartozás: 2465 ft, szinte jelentéktelen összeg, a tartozás alig csökkent valamit a már több, mint 2 év alatt. Kérdéseim a következők:
Élhetek-e valamilyen jogi segítséggel? Mit tudok tenni, hogy elkerüljem a teljes összeg kifizetését? Hogyan lehetne elérni, hogy az eredeti adóson (aki felvette a kölcsönt) hajtsák be a tartozást? Illetve mikor tarthatok igényt az eddig befizetett/levont pénzemre? Ha csak a teljes összeg kifizetése után tehetem ezt, akkor előreláthatólag meddig kell még fizetnem ha ilyen kevés összeg megy havonta az alapba (egyéb követelés: 2465 ft)?
A válaszokat előre is köszönöm
szylvyke
Nem csak a teljes tartozás kifizetése után követelheted tőle a megtérítést, hanem minden részlet után az adott, helyette már kifizetett részlet megtérítését kérheted tőle. Csak a hitelezőtől nem követelheted, hogy ne tőled kérje. (Vélhetően készfizető kezességet vállaltál, így még csak azt sem, hogy először vele próbálkozzon.)
Obudafan
Köszönöm a választ, de volna még pár kérdésem.
Azt addig értem, hogy követelhetem a valós adóstól az eddig befizetett havi részleteimet. De hogyan? Mert ismeretlen a lakcíme, nem veszi fel a telefont sem. Akkor hogyan érhetem azt el, hogy az eddigi béremből levont pénzt vissza kapjam?
Készfizető kezességet vállaltam. Ennek az egésznek hogy lesz vége, majd ha még kb. 10 évig fizetem helyette akkor vihetem polgári peres útra az ügyemet? Korábban nem perelhetem be? Mit tehetek jelenleg? Milyen jogi segítséggel élhetek?
kezes1
Szerintem megszűnt a kezes felelőssége.
Kedves Szylvyke!
Öntől ugyanúgy követelheti a bank az összeget, mint az egyenes adóstól. Ez ellen jogilag semmit nem tud tenni. Mint ahogy kollégám is írta attól követelheti a kifizetett összeget, akiért kezességet vállalt.
kezes1
Illetve lehet jelentősége, hogy az egyenes adóstól lett volna-e remény a behajtásra.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02