Persze, könnyebb mást hibáztatni, mást okolni, másnak (pl.: államnak) a kitalált kötelezettségeit előtérbe helyezni, mint felvállalni azt, hogy igen ezt elrontottam. A kérdező élethelyzete, egészségi állapota a jogvita szempontjából nem releváns.
Készfizető kezesség SOS
Annyival egészíteném ki a korábbi hozzászólásokat, hogy, ha valaki nem tudja, hogy mi az a a kezesség és milyen kötelezettségekkel jár, akkor 1) megkérdezem az ügyemben eljáró ügyvédet, közjegyzőt és tőle felvilágosítást, tájékoztatást kérek, 2) elmegyek egy jogi segítségnyújtó szolgálathoz és megkérdezem, 3) beírom a google keresőbe és utánanézek.
Felsőfokú végzettséggel egy alapnak számító jogi kategóriára kell, hogy az embernek rálátása legyen, vagy legalább értse, hogy miről van szó.
Az állam szerepvállalását meg inkább hagyjuk... Nem lehet mindenki mögé egy ügyvédet, egy rendőrt, meg egy mindenhez értő szakértőt állítani.
Na az államnak legyen már a feladata az, hogy ha valaki valamilyen jogügyeletet szeretne kötni, akkor ahhoz az állam jóváhagyását / engedélyét / segítségét kérje. A végén már lassan egy nyomorult kenyérvásárláshoz is állami segítség kellene.
Vállalni kell a felelősséget. Be kell látni, hogy sajnos hibáztál és sajnos ennek következménye van, amit fel kell vállalni.
Valóban igazuk van, hisz ez a szakterületük...nem is vitatkozom tovább.
Mindenki a saját sorsának kovácsa, tehát, elfogadom, hogy a tetteimért én magam vagyok a felelős.
"úgy vállal kötelezettséget, hogy annak későbbi következményét nem méri fel".............zárszóként, én épp az idézett mondattal nem voltam tisztában, azzal, hogy kötelezettséget vállalok, aminek lehetnek, lettek következményei....
köszönöm, akik részt vettek a válaszadásban...(a magáncsőd elvetve...ezzel nem foglalkozom)
Tisztelt ewita!
KBS kollégám az állam és jogtudományok doktora ezért biztos lehet benne, hogy tisztában van azzal, hogy mi az állam, az állam jogaival, kötelezettségeivel. Nem bántotta Önt, hanem a rá jellemző szűkszavúságával utalt arra, hogy az Állam nem foghatja felnőtt, teljes cselekvőképességgel rendelkező polgárai kezét. Ne kollégámra haragudjon a rövid, de elmés megfogalmazásáért, hanem saját magára, amiért úgy vállal kötelezettséget, hogy annak későbbi következményét nem méri fel.A kezesség jogintézménye még a római jogból való- a római jog a jogrendszerünk alapja- és egy komoly szerződés teljesítési biztosíték. A rómaiak több mint két ezer éve is ennek a vállalását komoly felelősség vállalásnak tekintették. Ön nem volt körültekintő. Azt javaslom utóljára, hogy kezdje meg a magáncsőd intézményének igénybevételét. Erről bővebben a neten teljekörúen tájékozódhat.
T. KBS!, akit így szólítotottak meg a többiek!
"Az állam nem lehet felnőtt polgárainak gyámja."
Miről beszélünk? miféle gyámságról? Az állam belőlem, és a többi állampolgárból áll. Ha mi nem lennénk, nem lenne az állam sem. Az állam, belőlem, belőünk él!!!
Az államnak nem csak joga, hanem kötelezettsége is van a fenntartói felé.
Tudnék még erről filózófálni jogi végzettség nélkül is, de mivel számomra ez nem jelent előrelépést, nem folytatok Önnel diszkurzust.
Nincs, és nem is volt szükségem gyámra. A fogalmakat a helyére kell tenni, és tartalmilag értelmezni a feltett kérdést.......
Ja, ha ilyen okos vagyok, miért vagyok kezes? Mert állam bácsi nem lebegteti meg a szennyesét az állampolgárok előtt..
Dr Atti(ka?)!Így van. És tudomásul kellene venni, hogy az Állam nem mindenható.
Tudomásul kell venni, hogy a kezesség vállalás nem csak egy aláírás, hanem kötelezettség vállalás is egyben"
Zokogást mellőzve, nem tudom megállni, hogy ne mondjam el laikus, de nem józan paraszti véleményem, az idézett válaszokra.
Tudomásul venni csak azt lehet, amiről az embernek tudomása van! Mert a kezesség múködése valószínűleg nem is létezne, ha a kezességet aláíró embereknek tudomása lenne arról, hogy mekkora kötelet rak a nyakába.
Én már kinőttem a "-ke-ka" kicsinyítők korából, így automatikusan rám rakodott bizonyos bölcsesség.
Ez a bölcsesség nekem azt diktálja, hogy szemét ügyekre ne bólintsak rá, hogy tudomásul kell venni. És nem is fogok, mert nem vagyok bólogató Jancsi(ka)
és nem a melleimről kérték, hanem derékig. Pl ilyen egy szelfi is. Szerintem ilyet az emberek simán, önként is kiraknak a facebookra.
Szerinted küldenék?
és veled? minden oké? Kicsit zsíros volt a reggeli, hogy ez is kicsúszot... eddig nem használtál trágár szavakat.
A válaszom BL-nak ment.
Gondolom az, hogy szájpadlás alá kellene visszahúzni az agyarakat.
Ideje lenne.
Újabb ismeretlem kommentelő!
A tévedése totális! A megszólítást nem én adtam a válaszolónak, hanem a saját aláírása. A szerint szólítottam meg. Egy biztos, erre nekem nincs szükségem, innen lépek, és további kellemes beszólogatásokat kívánok :(
Hölgyeim, hölgyeim...
Hmmmmm...
". Fizetnem kellett helyette egy évig. Zokszó nélkül teljesítettem."
Ez most vicc? 1 évig zokszó nélkül?
Hát. milyen anyám asszony katonája lenne az, aki 1 éves levonás miatt zokog?!
Nem vagyok olyan rosszindulatú, hogy ki kéne próbálni ugyanezt abbban a felállásban ahogy én csinálom, kevés zokszóval:
tehát: - 50%, és életfogytiglan
No commment.
Ismeretlen, józan paraszt!
Ha kérhetlek, ne írj többet.
Ezzel tudsz segíteni. Köszönöm. Sok időd lehet, hogy mások ögyében tudsz vájkálni....
Na, ez a válasz, nagyon nem tetszik nekem.
Áldozta a fene föl magát, már elnézést!
Ha ennyi empátia nincs a tények! alapján, akkor nem kell hozzászólni.
Látszik, hogy laikus a hozzászóló. Én is az vagyok, ezért nem fogom osztani az észt. Nem azért jelentem meg itt, hogy kiosszanak, hanem azért, hogy tényszerű segítséget kérjek.
Ez, nem segítség!
A diplomás férjem kedvéért írtam alá, az államnak szültem 3 gyereket... ott se voltam, ezek a dolgok csak úgy lettek maguktól, feláldoztam magam a férjemnek, az államnak.
Nem lenne elég az önsajánlatból? Nem várhatod egész életedben, hogy valaki megoldja helyetted az életedet.
"a család anyagi boldogulásához kellett egy aláírás, és kész"
Ennek reményében írtad alá. Illetve biztos voltál benne, hogy összejön, és nagyon sok pénzetek lesz. Tudtad, hogy egy gazdasági vállalkozásban veszel részt, biztos hallottál már olyat, hogy egy vállalkozás fizetésképtelenné válik. Tudtad, hogy van ilyen, de ennek elmaradásában bízva és ezt figyelmen kívül hagyva döntöttél és írtál alá.
Nem tudom elhinni, hogy tanári diplomával nem tudtad, mi az a kezesség. Cselekvőképes felnőtt emberek pénzügyi döntései mellé nem kell jogi felügyelet.
Azt kell megértened, hogy valakitől pénzt kaptatok, annak a valakinek ez a pénz hiányzik, nem ajándékba kaptátok.
"a végén az érintett személy a cégekhez hasonlóan megszabadulhat a hitelei terhétől néhány év múlva."
Ki fogja kifizetni a tartozásotokat? Gondolom, ez téged nem érdekel. Majd az állam, az állampolgárok adójából.
Miért nem jó az sztk fogorvos? Sok állami fogorvosnak van magánpraxisa is. Gondolod, az állami rendelésén rosszul dolgozik, a magánpraxisában meg gyöngyfogakat gyárt? Ez lesz az első felesleges költséged, amit a kirendelt vagyonfelügyelő megállapít.
Így van. És tudomásul kellene venni, hogy az Állam nem mindenható. Lagzi Lajcsi lakóparkja kapcsán is a lakók a gázóra kikötés (gázszolgáltatás megszüntetése) kapcsán is az Állam segítségét kérik. "Hogyan hagyhatja az állam, hogy fűtés nélkül maradjanak a lakók, közöttük több gyermekes családok." Úgy hogy ez nem állami feladat, mint ahogy az sem, hogy átgondolatlan kezesség vállalás miatt az Állam helyt álljon.
Tudomásul kell venni, hogy a kezesség vállalás nem csak egy aláírás, hanem kötelezettség vállalás is egyben. Én magam egyszer voltam kezes. Az adós nem fizetett. Fizetnem kellett helyette egy évig. Zokszó nélkül teljesítettem.
"Az állam nem lehet felnőtt polgárainak gyámja."
Kedves Obudafan!
Talán ezt meglépem:
"A kormanyhivatal igazsagugyi szolgalatanal erdeklodj partfogo ugyvedrol."
Köszönöm
Igazad van Kelvin! Neked is köszönöm a választ.....de akkor is igazságtalanságra épül a kezes dolog (is).
Vannak olyan hülye emberek, mint én, ha csak én egyedül, már akkor van 1db. Tehát, a kezességnek úgy kéne valósággá válni, hogy az aláírás "jogi felügyelet" alatt történjen meg, ahol a teljes homályban levő szerencsétlent, felvilágosítják, tettének súlyáról, és ha így bevállalja a kezességet, akkor írja alá!
Ugyanis, ez nem játék! Emberi élet múlik rajta. Ennél van fontosabb? Van fontosabb, mint az ÉLET?! Nincs. Tehát, az egész kezesség téma, egy aljasságra, az én példámban tudatlanságra, pénzlenyúlásra bármi áron!!! épül.
Naq, most boldogabb lettem, előrébb jutottam? NEM!
Olvassank el a jövendő kezesek, mielőtt azzá válnának. Pedig, nem vagyok Teréz anya típus...
Kedves "ewita"!
Amit tudtam segítettem. Minden jót a továbbiakban.
Kedves Mindenki! Bori Bori, Attika!
A váláskor, 2005-ben, kb. 10 perc alatt elváltunk, 26 év után. A volt férjem a fő adós, nem dolgozik azóta sem, így én és az anyja, akik kezességet írtunk alá neki, hogy menjen az üzlet, fizetünk helyette. Megosztani, az adósságokat lehetett. 100 millió fölötti.
Most, hogy belépett a második vonal kezessége, és teljes depresszióba vagyok, fogműtét előtt állok stb, a vergődésem eredményeként eljutott a tudatomig, amit már 2009-ben megmondtak. NINCS LEHETŐSÉGEM KILÉPNI. Íg kell leélnem az életem. A magáncsőd:
"A magáncsőd egy hosszadalmas és gyakran drága folyamat, de a végén az érintett személy a cégekhez hasonlóan megszabadulhat a hitelei terhétől néhány év múlva.
.....ma Magyarországon egy bedőlt hitel felvevője akár élete végéig is hitelcsapdában találhatja magát. A hitel nem évül el, akár az adós élete végéig is elvihetik a hitel miatt a fizetésének, vagy nyugdíjának nagy részét. A fizetéséből levont összeg legtöbbször csak a végrehajtói díjra és a kamatokra elég, gyakran még arra sem. Így semmilyen kilátása nincs arra, hogy egyszer megszabadulhasson egy rossz döntés következményeitől....." Hát, ehhez nekem nincs se pénzem, se erőm...üdv a válaszolóknak
Ez a régi. Akinél az ajándékozás történt, az csak egyszeri, a régi nem ért rá, nyári szabadságát töltötte. Sajnos.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02