Szavatosság, jótállás, garancia, fogyasztóvédelem


Dina1 # 2013.02.17. 12:02

Üdvözlet! Egy kis segítséget szertnék kérni garancia ügyben.
Egy neves laptopgyártó márkaszervízéhez vittem el szamitogépemet, amin már gyári garancia nem volt. Megallapitottak a hibat, majd kemény 35eft-ért kicserélték a hibás alkatrészt. Kaptam fel éves garanciát a cserélt alkatrésze es mit hoz a véletlen, fel éven belül a laptopom megint nem működik. A hiba ugyanazon alkatrész meghibásodása. A szerviz mivel meg garancia időn belül voltam ingyen kicserélte az alkatrészt es boldogan használtam gépemet. Azonban pár napja gépem hasonló hibákat produlal, es vinnem vissza a szervizbe, de legutóbb felhívtak a figyelmem, hogy a mar egyszer garanciaban kicserélte alkatrészre nincs újabb garancia.
Lehetseges ez? Ennyi erovel a szerviz hasznalt alkatreszt is tehetett bele masodik alkalommal, mondvan ugy sem vallalnak ra garanciat ha elromlik.

Tudna valaki segíteni eligazodni, mi a jogos ill. Nem jogos jelen esetben?
Köszönettel.
Edina

guba" # 2013.02.18. 18:52

Ha a kicserélt alkatrész a laptop egy jelentősebb részének minősül, akkor az érvényesíthetőség határideje a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik. Jogos az igényed.

gzoly # 2013.02.28. 08:24

Üdv mindenkinek.
Olyan problémám volna hogy:vettem egy vízteres kandalló betétet!Az a probléma vele h egy bizonyos hő fokon 50-60 fok)már forralja a vizet.Elmentem a gyártóhoz a problémával és az volt válasza hogy több száz db-ot eladtak már és egyikkel sem volt probléma.Kb már ötször voltam ott de még arra sem hajlandóak hogy megnézzék!
Több fűtés szerelő volt már nálam de a rendszerrel nincs semmi gond!A sok alakítgatás már 80000 forintomat elvitte mert mindig mondtak valamit hogy lehet hogy az a baj meg ez baj de ez mind csak találgatás volt.A termék még augusztusig garanciális.Most mi tévő legyek??????

guba" # 2013.02.28. 17:55

Normál légköri nyomás mellett 100 fokon forr a víz. Ha nálad már 60 fokon, akkor vagy a hőmérőd rossz, vagy a Holdon laksz. :)

Valószínűleg a keringetéssel van gond, vagy egyszerűen rosszul van méretezve a rendszered.

korom # 2013.03.19. 14:08

Szeretnék kérni egy jogi segély !
Tavaly januárban megbíztuk az Ankoni Gáz kivitelezőt új kémény kialakítására/ezt a társasház fizette, mivel visszaáramlott az égéstermék és le kellett válnunk a gyüjtőkéményről/ és központi fűtés kialakítására. A munka hamar elkészült, viszont kiderült, hogy az árajánlatban nem szerepelt és így nem is készült MEO bejelentés a gázművek felé. A kivitelező szerint ezt nem mindig kérik. Mi laikusok azt hittük, hogy minden a szabályoknak megfelelően alakul a kivitelező mindent szabályosan végez. Végül is némi + pénzért elkészült a gázterv. Tavaly háromszor jött ki a gázművek szakembere és mindig más okkal nem vette át a munkát. Az utolsó alkalommal az volt a kifogás, hogy a gyüjtőkéményhez túl közel van az új füstelvezető kémény ami ezáltal korrodálhat.Már 6 hónapja csak sms-ben érem el a kivitelező vezetőjét, aki mindig igérte, hogy ekkor meg akkor jönnek.Végül tegnap azt írta, hogy nincs 150.000 Ft-ja arra,hogy a garanciális hibát kijavítsa, vagyis, hogy pár méterrel arréb készítsen egy új füstelvezetőt és nem tud időpontot adni nekem arra, hogy mikor is fogja elvégezni a munkát. Mit tehetünk? Forduljak a gázműekhez? Munka közben a gázóra plombáját is levágták, már félünk, hogy nehogy nekünk még ebből is bajunk legyen.Szóltam a közös képviselőnek, mivel a kémény ugye hozzájuk tartozik, Ők küldtek felszólító levelet, de nem reagált rá senki. Kérem segítsenek !

guba" # 2013.03.20. 06:46

A hibát javíttassák ki mással, és a költségeket követelhetik a hibásan teljesítő vállalkozótól.

korom # 2013.03.20. 10:08

Köszönöm a választ. De ezek szerint sehova addig nem fordulhatok amig kész nincs a javítás ,csak utólag beperelhetem a kivitelezőt. A társasház valószínűleg nem fog még több pénzt erre kiadni, ugyanis neki kellene, az Ővé a kémény. Nekem meg már így is valószinűleg visszamondja a bank az erre a célre felvett kedvezményes kamatozásu felújítási hitelemet, mert már lassan a kért határidőhosszabbítás is lejár. A gázművek nem tudja esetleg sürgetni a vállalkozót, hiszen függőben van náluk egy át nem vett MEO kérelem. Komolyan ebből csak én a vétlen megrendelő jöhetek ki rosszul ?

alovererus # 2013.04.05. 12:08

Vállalkozási szerződésben szeretnénk Megbízottként szavatosságot, jótállást, késedelmi kötbért és kártérítési felelősséget rögzíteni. A szerz. egyedi szoftver fejlesztésére irányul. Szeretnénk ésszerű keretek közé szorítani a fejlesztésért a felelősségvállalást.
Kérdéseim:

  1. Lehet-e maximálni a szerződésben a jótállási időt max 3 hónapban? Ez rögzíthető-e a szavatosság esetén is (pl. per-, teher- és igénymentes), vagy az korlátlan időre szól?
  2. Késedelmi kötbér érvényesítésére kiköthető-e elévülési idő, pl. 6 hónap.
  3. Kártérítés esetén korlátozható-e annak érvényesítése: elévülési idő pl. 3 v. 6 hónap? Maximálható-e a kártérítés mértéke pl. fejlesztés díjának 50% vagy 100%-ban?

Ezek az elévülési idők a Ptk szerint, ha jól értelmeztem a szerződésben rögzítve felek közös megállapodása alapján kiköthetők. Ezen elévülési időknek van e egymásra hatása? (azonos idotartamú kell-e legyen pl. jótállás és kártérítés elévülési ideje)

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.05. 12:18

Vállalkozási szerződésben megbízottként...

guba" # 2013.04.07. 06:11

Szeretnénk ésszerű keretek közé szorítani a fejlesztésért a felelősségvállalást.

Fogyasztói szerződés esetében nem tudod érvényesen korlátozni a Ptk. szerinti szavatossági kötelezettségeteket, mert a jogalkotó szerint ez az, ami ésszerű.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.07. 09:15

Ez tuttira nem fogyasztói szerződés. De épp ezért eléggé snassz ingyenes fórumon kérni hozzá jogi segítséget. (Nem tehetek róla, mindig eszembe jut ilyen kérdések láttán, hogy milyen volumenű ügyletről van szó; illetve az, hogy a kérdező vállalkozó gyárt-e nekem ezt-azt grátisz, ha szépen megkérem.)

guba" # 2013.04.07. 12:35

Arra gondolsz, hogy a megrendelő szükségszerűen nem lehet magánszemély? Ha nem az, akkor valóban bonyolultabb a válasz. :)

alovererus # 2013.04.08. 11:54

Köszönöm az eddigi visszajelzéseket!

Vállalkozói szerződésben - cégek között, szeretnénk a vállalkozó felelősségvállalásának mértékét meghatározni. Egyedi fejlesztésű szoftver esetén pontos időkeretek kerülnek meghatározásra, de általában problémát vet fel, hogy:

  • a fejlesztés eredményéhez kapcsolódó Megrendelő oldali teszt időszak, gyakran elhúzódik. Tesztelés után az esetleges hibák Megrendelő oldali összeállítása, Vállalkozó oldali javítása, majd újbóli Megrendelői tesztelése lehet néhány naptól akár több hét is. Ezt az időszakot nehéz előre a szerződésben un. teszt időszakban, időtartamban meghatározni. Itt kérdéses a késedelmi kötbér vállalás, mert a gyakorlatban a Megrendelő ált. nem tudja tartani az időkereteket, ill. előfordulhat, hogy nem fogadja el a fejlesztést, hibákra hivatozva. A hiba jellegét, ami még teszt időszakot érintő hiba és javítani kell, szerződésben nehéz előre meghatározni. A probléma, hogy addig nem tekinthető a fejlesztés késznek. Kihat a hátáridőkre, kötbérre, jótállásra. Hogyan érdemes az un. teszt időszakot a szerződésben szabályozni, időkeretet szabni?
  • a késedelmi kötbér ezt az időszakot hogyan érinti, hogy érdemes a szerződésben szabályoznia a feleknek? Kötbér/naponta a teszt időszakban jelentős kg-et generálhat a Vállalkozónál. Kiköthető-e hogy a kötbér a teszt időszakra ne vonatkozzon?
  • A korábban itt rögzített elévülési idők (3 ill. 6 hó) rögzíthetőek a szerződésben: jótállás, kártérítés és késedelmi kötbér esetén?

Köszönöm!

guba" # 2013.04.08. 18:11

A teljesítés akkor hibátlan, ha megfelel a szerződésben és jogszabályban rögzített feltételeknek. Ha ezt a vállalkozó nem tudja határidőre vállalni, akkor nehezen fog megrendelőt találni, mert rendkívül nehézkessé válik a szerződésszegés meghatározása. Határidőt kell vállalni, esetleg szerződésbe lehet foglalni, hogy az átadás-átvételt követő valamilyen időtartamban jelentkező esetleges hibákat a vállalkozó egy utófelülvizsgálati eljárásban ellenőrzi és javítja. Bár gyakorlati hasznát ennek nem nagyon látom, mert e nélkül is ki kellene javítania, hacsak az nem, hogy erre tekintettel nem lehet elállni és kártérítést követelni.
Szoftverre nincsen kötelező jótállás, kötbért meg nem kell vállalni.

cincimóki # 2013.04.10. 08:00

sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem.

Ház felújítás előtt állunk, nagy nehezen megvan a brigád!

A kérdésem az lenne, hogy a szerződésbe milyen garanciális elemeket tehetek be?
Van ÁSZF-jük de igen egyoldalú...
Mit és hogyan lehet el...ni egy felújítás során, amit jó már előre beleírni a szerződésbe.
Kötbér, jótállás, szavatosság???
Hol tudok ennek utána nézni?
Mit javasoltok?
Jó szerződés mintát sajnos nem találtam a neten.

Köszönöm
Cincimóki

ius latratus # 2013.04.10. 08:27

Erre fogod azt a választ kapni, hogy keress fel egy ügyvédet.
Minden szempontból megéri egy jól megszövegezett szerződés, mert ha ezen spórolsz, később százszorosan bánni fogod.
A szerződésbe egyébként - ésszerű határokig - bármi belefoglalható,de a neten való keresgélést mellőzném.

cincimóki # 2013.04.10. 08:32

Köszönöm a gyors választ!

Ügyvéd sajnos nem jön a képbe, de az ő (vállalkozó) szerződésébe bele írhatunk.
Kötbér hibás teljesítésre, kötbér késedelemre, garancia a kivitelezésre.
Szavatosság, jótállás?
Építési napló kell?

Amitől félek, hogy késni fog az átadás valamint ,hogy a minőség nem lesz megfelelő.

Mit írnál még bele?
Cím szavakkal tudnál segíteni esetleg?

Köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.10. 08:47

:) Hogy akarsz beleírni, egy előre elkészített ÁSZF-be?

Te is írhatsz külön egyet, és ha a kettő nem zárja ki egymást, akkor mindkettő hatályba léphet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.10. 08:48

Áh, nemcsak ügyvéd kell ide, hanem műszaki ellenőr is, akit neked kell megfizetned.

cincimóki # 2013.04.10. 09:04

no, tegyük helyre a dolgokat

az ászf-be nem tudok beleírni

magába a vállalkozási szerződésbe szeretnék
a brigád jónak tűnik, megegyezésre hajlanak
így reményeim szerint a szerződésbe némi garanciát bele tudok vinni

házfelújítás lesz, festés, burkolás, ablakcsere stb.

műszaki ellenőr miért kell?

Cinci

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.04.10. 13:52

A törvény megfelelő szavatosságot biztosít. Késedelmi kötbért, illetve garanciális visszatartást kiköthetsz.

Ablakcsere, sima csere, vagy a tartószerkezetet érinti?

Műszaki ellenőr nem kell. Azt hittem nagyobb jellegű felújítás lesz.

guba" # 2013.04.10. 16:03

Felújítás esetén, ha már egyáltalán írásbeli szerződést készítetek, akkor alaposabban jártok el, mint az emberek túlnyomó többsége.:)
Bele kell foglalni az elvégzendő munkákat és a határidőket, a legerősebb garancia, ha részteljesítések után fizetsz, minél részletesebben rögzítsétek a minőségi követelményeket és a késedelemre napi kötbért kössetek ki. (amit majd nagyvonalúan el lehet engedni, ha egyébként szép a munka, de egy kis késedelemmel készült el)

cincimóki # 2013.04.10. 18:01

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat.

Igen , tudtommal érinti a tartószerkezetet.
Most régi és fa van, új lesz és műanyag (fa nagyon drága lenne), hol kisebb hol nagyobb lesz az ablak, mint eddig.

Minőségi követelmény?
Huha itt kb mire gondoltál?
Szép burkolás, első osztályú munka?

Lesz falazás, bontás, burkolás, szigetelés, festés, fűtés átalakítás, radiátor csere, parketta csiszolás.
Hőhidak kiküszöbölése a cél, erre van ötletetek ,hogy mit lehetne a szerződésbe írni?

Hol lehet nagyot bukni, persze bárhol de van olyan esetleg amire nemigen szoktak figyelni a szerződésekben?

Megfogadom és a fizetés, munkánként lesz ütemezve, de sajnos 50 % előleget kérnek... ez normális?

Késedelmi kötbért értem, benne lesz.
Hibás teljesítési itt lehet?

nagyon szépen köszönöm
Cinci

cincimóki # 2013.04.10. 18:06

Garanciális visszatartás mit jelent?
Nem fizetek az átadás átvételig?

Erről már az átadás átvételről írjak jegyzőkönyvet?

Új kazán, kémény esetén ki engedélyezi a használatba vételt?
Kéményes, gázos?

monalisa1 # 2013.04.10. 19:15

"Műszaki ellenőr nem kell." - mondod te. Pl. az esetleges hőhidak kiküszöbölése - ha csak úgy megy a saját feje után a szaki -, azt nagyon el lehet cseszni, miatta évekig járhatsz bíróságra...

Az épületgépészeti dolgokhoz- hát még a kéményhez előzetes hatósági engedélyek szükségesek amennyiben gázról van szó.

A "határidő", a "kötbér" stb., amikor még az sem tudható milyen állapotban van a ház - mondjuk a spontán "szemrevételezés" kerülendő...

Egy jó ügyvéd valamint - ha nem is egy mérnök - de egy építésztechnikus már a kezdetek előtt nagy segítségedre lehet.