szomszédjog


drbjozsef # 2019.05.17. 06:52

bnamlak,

Neki kell megszüntetnie a veszélyt, neki kell fizetnie, neked tűrnöd kell, hogy ha szükséges a területedre beléphessenek, dolgozhassanak.

Szólítsd fel írásban az ágak levágására. Ha nem teszi meg, vágasd le, a Te telkedre átlógókat, és fizettesd ki vele. (ilyenkor figyelni kell, hogy az ágak levágása a fa statikáját ne befolyásolja jelentősen, ne dőlhessen ki ezért).

Szólítsd fel írásban a fa kivágására, ha úgy gondolod, hogy egészében élet- vagy balesetveszéles, a mérete, állaga miatt. Ha nem teszi meg, kérj birtokvédelmet a jegyzőtől, és kérd, hogy vizsgáltassa meg szakértővel (mert szerinted életveszélyes), és vágattassa ki vele a fát.

Ptk 5:23.§ A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.
5:25.§(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.
5:26.§ (1) Másnak életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély esetén a tulajdonos köteles tűrni, hogy dolgát a veszély megszüntetése céljából a szükséges mértékben igénybe vegyék, felhasználják vagy abban kárt okozzanak. Más vagyonát fenyegető veszély esetén ez a kötelezettség a tulajdonost akkor terheli, ha a fenyegető kár előreláthatóan jelentős mértékben meghaladja azt a kárt, amely a tulajdonost a behatás következtében érheti.
(3) Ha több személy életét, testi épségét vagy vagyonát fenyegető veszélyt egyes veszélyeztetett tárgyak feláldozásával hárítanak el, az ebből eredő kárt, ha e tárgyak feláldozása szükséges volt, veszélyeztetett érdekeik arányában valamennyien viselik; ezt a szabályt kell alkalmazni a veszély elhárítására fordított szükséges költség megosztására is.

aaa111 # 2019.05.17. 16:20

Tisztelt Fórumozók!
Olyan kérdéssel fordulok Hozzátok, amelyre szeretnék választ kapni. Zártkerti ingatlanunk van, ahol régóta rontja a levegőt (a szoros értelmében) a közvetlen szomszéd, aki most már véglegesen oda költözött. Ezzel még semmi gond, hogy ott él egy nem rég vásárolt lakókocsiban, hanem azzal, amit ő kitalált. Többek között az ő nyitott, kerítés nélküli földjére bontott téglát borítanak, amit a habarcstól megtakarít, ez elég nagy porral jár. Aztán most már ott tartunk, hogy a gépekről a festéket is ott maratják, csiszolják le. . A gyümölcsfáink bőven kapnak ebből a nem kívánatos porból. Ezt valószínűleg minden engedély nélkül teszik. Kérdésem pedig az, hogy ilyet lehetséges-e tenni zártkerti ingatlanon, vagy csakis kizárólag szigorú engedélyek mellett szabad? Őszintén szólva nem szeretnénk semmiféle pereskedésbe menni (ha egyáltalán van értelme), csak megkérdezem, hogy volna-e esélyünk megszüntetni ezt, minden féle összeveszés nélkül? Vagy tényleg az a helyzet amit ő mondd: "mindenki azt csinál a saját földjén, amit akar"

aaa111 # 2019.05.17. 16:22

Azt még szeretném hozzátenni, hogy egy szabályos géppark kezd kialakulóban lenni, mindenféle korszerű billenccsel (IFA), és markolóval.
Tisztelettel és köszönettel!

ndrewabc # 2019.05.30. 18:10

Tisztelt Jogi Szakértők!

Szomszédunk egy idős házaspár, akinek a férfi tagja folyamatosan idegesít minket. Kint árulja a háza előtt az import gyümölcsét, mert az nem a kertből van.
Egyszercsak gondol egyet, és levágja a bokrunkat mire hazaérünk, mert úgy gondolja, hogy nem látják ahogy egész nap kint ül az út mellett. A levágott ágakat meg bedobja az árokba és ott hagyja. Feljelent, hogy az árok gazos, persze alig van benne gaz, de az összes esővizet a mi árkunkba vezeti...
Volt, hogy benezett a nappali ablakán, nem tudta, hogy itthon van a feleségem.
A hátsó kerten a mi kertünkön keresztül jött be a traktor, hogy beszántsa a kertjét...
Nem lehet vele beszélni...
Ezzel mit lehet csinálni?
Előre is köszönöm.

Szomorú örökös # 2019.05.30. 19:03

ndrewabc

Egyszercsak gondol egyet, és levágja a bokrunkat mire hazaérünk, mert úgy gondolja, hogy nem látják ahogy egész nap kint ül az út mellett.

Nálunk aki a ház előtt árulja a gyümölcsöt, az közterületfelügyeletnél fizet a használt négyzetméter után. Azt követően tök mindegy, hogy a saját termését árulja vagy import gyümölcsöt, megtehet. Feltéve persze, hogy utána tisztességesen le is adózik, mivel adóköteles jövedelme származik belőle.

De hogy a bokrot levágja, az megint nem rátok tartozik, hanem az önkormányzatra, ha a házatok előtti területen teszi ezt, ugyanis az közterület.

Laikusként ezekre tudtam válaszolni, a többi szerintem már birtokvédelmi történet a jegyzőnél.

drbjozsef # 2019.05.31. 06:31

Ezzel mit lehet csinálni?
Pokrócozás?

aaa111 # 2019.05.31. 14:29

Tisztelt Fórumozók?
A mi esetünk nagyon speciális? Lehet kapni választ rá az előző hozzászólásomból ítélve?

Tompika2019 # 2019.06.09. 01:46

Tisztelt Fórumozók!
Ha a szomszéd a háza a telekhatáron áll és az eresze szabályosan (max. 50 cm) átnyúlik hozzánk, akkor azt a területet használhatom úgy, hogy pl. kenut és hasított tüzifát tárolok ott? Mindegyiket olyan tárolón illetve tárolóban, amelyik nem ér a szomszéd falához és szükség esetén elmozdítható. A fatároló hátulja és a szomszéd ház fala közé egy átlagos testfelépítésű ember befér.
Mi egyáltalán az ilyen terület használatának jogi kerete?
Válaszokat előre is köszönöm?

aprilismajus # 2019.06.09. 05:34

Tisztelt Tompika2019, ha a saját birtokán szeretne bármit tárolni, akkor azt nem akadályozhatja, hogy a szomszéd eresze átnyúlik Önhöz. A tulajdonost a tulajdonjogának tárgyain teljes jogi hatalom illeti meg.

Nnóra # 2019.09.13. 17:30

Tisztelt Jogi Szakértők!

Nekem az lenne a problémám a szomszéddal,h pár méterre a házunktól állította fel a fürészét és van h hétvégén reggeltől estíg fürészel,valami brutál hangos benn a házban még ha be csukjuk az ablakokat akkor is.itt a telkek igen keskenyek és nagyon hoszúak,tehát a házunk is telekhatártól telekhatáríg tart ,a kert kb 200 m hosszú.az ő házuk a mienktől leglább 60-70 méterre van lejebb,és ő a fürészt ide felhozta a házunkhoz és teljesen mellénk letette és itt fürészel.én biztos h nem csinálnám azt h lemegyek és ott nekiállok fürészelni,ennyi emebrség mindenkiben lennie kéne.próbáltam vele beszélni,megkértem h vigye lejebb a fürészt ,mert hogy nagyon behallatszik,erre az volt a válasza h akkor holnap fürészel.szóval valami patt helyzet ez.
nekem az volna csak a kérdésem,h ez megengedett-e neki h alíg pár méterre nekiáll fürészelni,mikor van majdnem 3000 négyzetméter telke és pont a mi házunk mellett csinálja.?

drbjozsef # 2019.09.13. 17:39

Nnóra,

Ha a helyi zajvédelmi rendeletet betartja (ez általában megnézhető a polgármesteri hivatal honlapján, de ha nem be kell menni), akkor igen, jogszerűen csinálja.

Ha többszöri szépen kérés nem hat, akkor a rendeletet betartva te is beindíthatod esténként a mélynyomót a háza felé.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.13. 19:01

Ha a helyi zajvédelmi rendeletet betartja
Nincs olyan, nem is lehet.

drbjozsef # 2019.09.14. 04:53

Nem is lehet? Rossz volt a szóhasználat? Egy keresésre:

"a zajvédelem helyi szabályozásáról" XIV kerület : https://www.zuglo.hu/…9_180703.pdf

"a környezeti zajvédelem helyi szabályairól" X. kerület : https://net.jogtar.hu/rendelet?…

"A zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról" XVIII. kerület : https://www.bp18.hu/…rendelet.pdf

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.14. 07:39

Elnézést, én tévedtem. (Első olvasatos véleményem szerinte a Ktv. 46. § (1) c) ilyen rendelet alkotására nem jogosít fel, de úgy tűnik, hogy a Kúria önkormányzati tanácsa másképp gondolja, és hajlok rá, hogy elfogadjam az álláspontjukat.)

zsolt.tivadar # 2019.09.20. 12:13

Üdvözletem!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e olyan jogszabály ami kitér arra, hogy a kerítéstől milyen távolságban tárolhatok megmaradt építőanyagot (térkő és tégla)?

alfateam # 2019.09.20. 12:58

Vannak az együttélésnek olyan szabályai amit nem kell jogszabályba foglalni, anélkül is tudják az emberek.
Ha a saját kerítésed akkor mellé rakod, ha a szomszédé hagysz mellette annyi helyet, ha javítani, karbantartani kell legyen hely hozzáférni. Így nincs vita a szomszéddal!

Pocak78 # 2019.09.26. 10:38

Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésekben kérném a segítségüket.

Tavaly vásárolt családi házam egyik fala telekhatáron áll. Szerettük volna körbe szigetelni az egészet, amihez a szomszéd nem adta meg az engedélyt, merthogy az már átlógna.
Ehhez sajnos joga van, ahogy utána olvastam.
Arra van-e lehetőségem, hogy azt mondjam, hogy akkor a vakolatot szeretném hőszigetelőre cseréltetni ami már nem lógna be?
Illetve az oromdeszkák is erős felújításra szorulnánk, amihez állványozni kellene a telkén, ennek tűrésére kötelezhető a szomszéd? (Hely van az állványnak.)
Ha jogom lenne hozzá akkor, hogy tudnám kikényszeríteni, mert magától semmit sem fog engedni valószínűleg?

drbjozsef # 2019.09.26. 10:43

Pocak78,

Ptk.5:25. §(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Ases92 # 2019.12.14. 14:55

Tisztelt Szakértők!
Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a szomszédom HOSPICE házat nyitott mellettünk. Faluházas pályázatból építette a házat amelynek az öt év működési kötelezettsége januárban jár le. Egy családi házas környéken lakunk ahol sok kisgyerek is van. Nekem is van kettő. A házban már vannak lakók (betegek) engedély még valószínüleg nincs. Jogilag megteheti ezt vagy van rá mód hogy ezt meggátoljuk? Még állatokat sem tartanak a környéken(tyúk, sertés...) hogy mást ne zavarjon pl a szag. Van e erre szabályozás vagy törvény vagy lehetőség aláírásgyüjtéssel megakadályozni ezt?
A válaszokat előre is köszönöm!
Sürgős lenne a dolog mert a feleségem már el akar miatta költözni, pedig most októberben költöztünk csak be.

alfateam # 2019.12.14. 15:10

Sürgős lenne a dolog mert a feleségem már el akar miatta költözni, pedig most októberben költöztünk csak be.

Ha emiatt akar költözni akkor had-menjen!

Ases92 # 2019.12.14. 16:09

Tisztelt alfateam!
Köszönöm az értékes hozzászólását, sokat segített.

bohumil # 2020.04.18. 23:28

Tiszteletem!
Eléggé összetett kérdést szeretnék feltenni:Vásároltunk egy pár éve lakatlanul álló ingatlant, ahol a telekhatár a szomszéd ereszcsatornájának a vonala, olyan 50 cm körüli, a kertben ez a vonal már drótkerítéssel is határolt.A szomszéd eléggé hozzászokott, hogy itt tároljon ezt-azt, jelenleg zöldhulladékot, hullámpalát.A házától az utcafrontig tartó oldalsó kerítést átépítette, amin viszont a kutyánk ki tud mászni az utcára, nekünk hozzányúlni nem enged(teteje, alja átnyúlik hozzánk).Még az eresz alá-a saját területére épített egy kis falat ami az udvarunkra irányítja a vizet.Már beköltözésünkkor volt egy kis füge, és egy selyemakácfa a kertünkben, ha egy levél átért, már vágott mindent és visszadobta.Azóta levágtam én is, nem akartam vitatkozni.Összel aztán ameddig a karja átért levágott minden ágat, ezen már berágtam, és rákérdeztem, azóta fúj ránk, és hallottam fél füllel a kertben, hogy valamire vár és intézkedni fog.Kérdéseim:Tarhatja-e a szemetét gyakorlatilag az udvarunkon?Bejöhet-e bármikor az udvarunkba?Lekeríthetem-e a telekhatárt ott ahol jelenleg nincs kerítés?Rakhatok-e egy nádfonatot a jelenlegi drótkrítésre?Ezeket mind megkérdeztem már az önkormányzat építésügyi osztályán, de értelmes válaszokat nem kaptam.Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.04.19. 04:52

bohumil,

Tarhatja-e a szemetét gyakorlatilag az udvarunkon?
Gyakorlatilag nem.

Bejöhet-e bármikor az udvarunkba?
Természetesen nem.

Lekeríthetem-e a telekhatárt ott ahol jelenleg nincs kerítés?
A saját telkeden (! nem a telekhatárra) építhetsz kerítést.

Rakhatok-e egy nádfonatot a jelenlegi drótkrítésre?
Ha az a kerítés a te telkeden áll VAGY a te tulajdonod (te építetted, vagy az akitől vetted az ingatlant) akkor igen.

Ezeket mind megkérdeztem már az önkormányzat építésügyi osztályán, de értelmes válaszokat nem kaptam.Köszönöm a válaszokat.
Szerintem nem ezeket kérdezted, mert ez még egy laikusnak is teljesen egyértelmű.

fafe73 # 2020.04.19. 06:09

Sziasztok!
Mi Siófokon élünk párommal egy kis családi házban.A SZOMSZÉD a mi oldalunkon megbeszélés szerint , szóban engedélyezve kefnis kerítést épített!Ha megvan , ez mindkettőnk tulajdona?Át kell jönni neki bepucolni?Építhet-e rá bármi épületet ( most tett rá fagerendát)?Ha igen , mi is tehetünk rá a mi oldalunkról hasonlót?Szólhatunk nki ha a mi oldalunkon (tehát jobbos a kerítés)?Sokmindenben nem a megbeszéltek szerint csinálta , de van amikor betelik a pohár!Nem vitáznánk , s jó arrogáns a magatartása egy hülye huszonéves gyúródeszka gyerekkel...DE NEM ENGEDEM HOGY FENYEGESSENEK

gerbera317 # 2020.04.19. 07:45

fafe
OK, ha találkozok vele, feltétlenül átadom neki.