szomszédjog


Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 20:15

drbjozsef

Igen, köszönöm sajnos már én is eljutottam eddig elméletben.
Gyakorlatban most ebben a járványban nem akarok bírósági tárgyalásokra járni. Igazából finanszírozni sem tudom.
Két évig a zaj miatt kellett csatázni az pusztította az energiáimat.
Hiába vagyok egy diplomás tanult ember, csak a 4 elemis senkiházinak lett igaza aki rögtön megmondta: Áz pedig mán ott márád.

És meg is teheti. Ebben az országban ez a szomorú.

drbjozsef # 2021.02.13. 20:35

Dehogy, nem ez a szomorú.

Hanem hogy valaki tudja "elméletben" mi a teendő, de csak sír rí, és a "gyakorlatban" csak teszetoszáskodik, és kifogásokat keres. És talál is!

Ha jó így, akkor jó így, nem kell megideologizálni.

Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 20:46

Hát talán a COVID és a munkanélküliség ami ennél az embernél is pusztítóbb. De legyek teszetosza, nyafogó. Majd szedem tovább a pirulákat.

Jó pihenést és egészséget mindenkinek!

flexelek # 2021.03.01. 11:23

Tisztelt fórumozók!
A problémám a következő:
Adott egy családi házas övezet kis telkekkel telekhatáron lévő ingatlanokkal. A szomszédban meghalt idős úr után megvették a telket lebontották a határos házat és építkezésbe kezdtek. A probléma az, hogy egy a környékre nem jellemző elég magas házat húztak fel rá egy elég nagy terasszal amiről nagyjából az egész telekre és a ház jó részébe is belátni ezzel elég nagy mértékben csökkent a saját otthonunkbanban a komfortérzetünk. Egyenlőre még építés alatt van a ház most "csak" munkások tömkelege van ott nem költöztek be a leendő lakók. Amikor panaszt tettünk a tulajdonosnak az erkélyről az volt a válasz, hogy ő nem is akart erkélyt de a tervezővel védekezett valahogy (ez számomra teljesen érthetetlen és nagy kamu szaga van) de majd húz valami paravánt oda. Nem szeretnénk se pereskedni se végeláthatatlan vitákba bonyolódni csak nyugodt otthonlétet ahol kiülhetek a teraszra anélkül, hogy kirakatban ülnék. Érdeklődnék, hogy ha számomra nem lesz elfogadható amit csináltak van jogom kérni tőle, hogy számomra is elfogadható megoldás szülessen? Egyébként a másik oldalunkon lévő szomszédot is zavarja oda is belátni, meg merem kockáztatni, hogy a környezetében lévő kb 10 ház udvarára odalát.

drbjozsef # 2021.03.01. 11:42

flexelek,

Nem szeretnénk se pereskedni se végeláthatatlan vitákba bonyolódni
Nos ennek csak egy megoldása van : tűrni.

van jogom kérni tőle
Természetesen van. Kérni bárkitől, bármit lehet.

flexelek # 2021.03.01. 12:38

Köszönöm a válaszokat megpróbálok utánajárni de elég analfabéta vagyok ilyesmihez és ismerősöm sincs tudtommal. Terv és építési engedély elvileg van ettől függetlenül lehet nem fér bele a szabályzatba?
drbjozsef: Nem jól fogalmaztam a kérdésem úgy szólna inkább, hogy van-e valamilyen jogalapom a panaszomra létezik-e ilyesfajta szabályozás amire hivatkozhatok ha megkérem, hogy találjunk mindkettőnk számára elfogadható megoldást vagy csak szimplán a jóindulata?

Egyébként nem is értem egyáltalán miért vannak bizonyos szabályozó szervek ha nincsenek semmire tekintettel. Ha nekem ahhoz lenne kedvem felhúzhatnék egy 5 emeltes kilátót ide? Természetesen nem de nem értem akkor ezt miért lehet?

drbjozsef # 2021.03.01. 13:08

flexelek,

Ha terv és építési engedélye van, akkor már csak azt kell megnézni, hogy ANNAK MEGFELELŐEN építették-e meg.
(mellesleg, nem lehet, hogy csak bejelentésköteles az építkezés, és tudomásulvételijük van?)

Ha terv megfelel a szabályoknak, és úgy is építették meg, akkor csak a jóindulata marad.

De a leírásod alapján én is nehezen tudom ezt elképzelni.

Ez az "ő nem is akart erkély" dolog is több, mint furcsán hangzik...

flexelek # 2021.03.01. 14:56

drbjozsef,
"mellesleg, nem lehet, hogy csak bejelentésköteles az építkezés, és tudomásulvételijük van?"
Ezt a kérdést nem teljesen értem mint mondtam analfabéta vagyok ezekben a dolgokban :)
Emellett köszönöm a válaszod megpróbálok jobban utánajárni a dolgoknak és egyeztetni a tulajdonossal is, hogy pontosan mi a terve.

drbjozsef # 2021.03.02. 05:14

flexelek,

Az önkormányzattól lehet kérni tájékoztatást kérelemmel ("KÉRELEM – ADATLAP FŐÉPÍTÉSZI TÁJÉKOZTATÁS KIADÁSÁHOZ"), hogy az adott övezetben, telken, mi hova mekkora építhető.

Az önkori honlapján rendszerint fent van a helyi építési szabályzat (HÉSZ). Ezt böngészd át, vesd össze a fentivel, és vesd össze a szomszéd épületével.

Ebből már sok ki fog derülni.

De ha bemész az önkori építési osztályára, szerintem segíteni fognak, akár el is magyarázzák.

flexelek # 2021.03.03. 16:53

drbjozsef

Köszönöm a segítséget megnéztem a honlapon ennyit találtam:
Oldalhatáron álló beépítés esetén a telekhatár mentén terasz csak a földszinten alakítható ki. A földszint felett a telekhatártól 3,0 méteren belül erkély, terasz nem alakítható ki.
Ezek alapján elméletileg nem szabadna ott lennie kb. fél méterre van a telekhatártól az első erkély oszlop.
Ezt már tényleg csak kíváncsiságból kérdezem abszolút nem akarok ilyesmire vetemedni de ha fogom és bejelentem ezt akkor lebontatják? vagy esetleg ha már ott van max egy bünti és ennyi?

drbjozsef # 2021.03.04. 05:08

Ezt nanemaaa tudná biztosra megmondani, de ha nem felel meg a szabályoknak, akkor azt le fogják bontatni, nem lehet ilyenkor "legalizálni".

peter_23 # 2021.05.06. 18:31

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan területen/utcában vettünk teleket, ahol korábban csak egy egyszintes családi ház állt. Az önkormányzat rendezési tervében maximum 6 lakásos társasház építhető a telkekre. Ebben a hónapban kezdenénk építeni a földszintes családi házunkat. Az egyik szomszédunk földszintes ház, a másik telekre (mellettünk) viszont 6 lakásos társasházat terveznek építeni. Az utcában még van 2 darab emeletes családi ház és egy építés alatt álló 6 lakásos társasház.
Kérdésem, hogy tudok-e valamit tenni ezen építkezés ellen?
Köszönöm!

drbjozsef # 2021.05.06. 18:38

peter23,

Ha az övezetben ilyen ház építhető, akkor nem tehetsz ellene. Szabályos.

(Már, ha szabályos. Érdemes átnézni a HÉSZ-t, épületelhelyezésre, gerincmagasságra, kötelező zöldfelületre, beépítési módra, legnagyobb beépítettségre, szintterületi mutatóra, ilyesmikre. Nehogy nagyobb, magasabb legyen, bár a tervezők nem hülyék, ezek stimmelni szoktak, még a beépítettség is, de a letérkövezett kocsibeállókkal szerintem 10-ből 9 ilyen építkezés a zöldfelületi mutatónak nem nagyon felel meg. De ha csak utóbbi a gond, azzal sokra nem mész, lebontatni nem fogod tudni...)

peter_23 # 2021.05.11. 19:44

Köszönöm a választ! A két épület között kb 12 méter lesz. A legfelső -sőt már szerintem 2. szintről is be lehet látni a kertembe. Az én házam engedélyeztetésre még nincs beadva, a másik igen. Betekintési jogom van. Azt el lehet reálisan érni, hogy abba az irányba ne lehessen erkélyt építtetni?

drbjozsef # 2021.05.12. 04:58

Ezek ilyenek. A felső szintekről be lehet látni a szomszédokhoz. Nem tilos az, ha nincs egy bizonyos távolságon belül, szerintem még az erkély sem. Azért 12m bőven elégnek tűnik... de ez a HÉSZ-ből derülhet ki.

valamiva # 2021.08.04. 11:23

Tisztelt Fórumozók!

Albérlőként kötelezhetem a felső szomszédot a padlójának szigetelésére? Egyéb hangforrás nem hallatszik tőle, ellenben a sima járkálása is annyira hangos, hogy rendszeresen felébreszt éjjel és hajnalban, már hónapok óta kialvatlan vagyok miatta. Már többször beszéltem vele erről, de persze azt is megértem hogy szigetelés nélkül nem is nagyon tudna változtatni a problémán.
Ráadásul mindketten otthonról dolgozunk, így napközben is majdnem fél óránként legalább 40-50 decibeles hangerővel hallom ahogy fel-alá rohangál a lakásában, ez a munkámban is zavar. Elköltözni a kaució miatt még nem tudok.
Jogom lenne kötelezni őt a padló szigetelésére? Szükséges ezzel kapcsolatban valamit a társasházi közös képviselőnek jelezni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2021.08.04. 11:27

Ez függ attól, hogy mennyire zavaró a járkálás és hogy milyen költsége lenne a munkának.

valamiva # 2021.08.04. 12:58

Köszönöm. Az életvitelemben zavar, nagyon ritka amikor 8 órát is tudnék tőle aludni, általában csak 5-6 óra az az intervallum éjjel amikor abbahagyja a dübörgést.
Számomra napközben is zavaró amikor koncentrálnék, de az már gondolom relatív; ki tudná ezt ezek szerint eldönteni hogy tényleg okot adna-e a padlószigetelésre?
A költségeit sajnos nem tudom, de körülbelül 40-50 nm-es lehet a lakása, és esetleg elég lenne csak egy részét szigetelni - sajnos az árakat nem ismerem.
Mekkora a maximum anyagi határ ha költségekre kötelezném ilyen esetekben?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.04. 14:17

Szia, Áron! Hiányoztál. Komolyan.

Valamiva: amikor kibérelted a lakást, mire számítottál?

valamiva # 2021.08.04. 14:32

Kovács Béla: Ön mit gondol?
Én arra, hogy legalább átlagos szigetelésű lehetett volna az épület, ha már ilyen igényes környéken van és direkt kertre néző lakást vettem ki. Már majdnem 30 éve lakom társasházakban különböző városokban (beleértve a kollégiumot is fiatalabb koromból), de most először tapasztalok olyat mintha aknavetőre ébrednék éjjelente 1 órakor.
Elnézést, nem gondoltam volna hogy lesz olyan, akinek nem lesz egyértelmű a kérdésem.
Azt hiszem, azt még fontos lenne megemlítenem hogy fül-orr-gégészeti okok miatt a füldugó sajnos nem opció, előre is köszönöm az efféle javaslatokat.

Még egyszer köszönöm, ha valaki építő jellegű válasszal segíteni tud!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.04. 14:48

Próbálkozz birtokvédelemmel! Sok szerencsét!

Szomorú örökös # 2021.08.04. 15:08

legalább átlagos szigetelésű lehetett volna az épület, ha már ilyen igényes környéken van

Vagy van szigetelve egy lakás vagy nincs.
Neked mint bérlőnek szerintem nincs lehetőséged-jogod ezt elvárni.

valamiva # 2021.08.04. 16:18

Szomorú örökös: Gondoltam, a felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségében azért akadhatnak különbségek, emiatt írtam a közepeset.

Köszönöm szépen mindkettőtök válaszát!

Szomorú örökös # 2021.08.04. 16:58

valamiva

Mindegy mit vártál, te kibérelted azt a lakást a megtekintett állapotban. Az, hogy mennyire van szigetelve, az már nem a te kompetenciád, elvárnod meg még annyira sincs jogod, én erre próbáltam utalni. A tulajdonos dönti el általában, hogy mit végez el egy lakáson, nem a bérlője

valamiva # 2021.08.04. 20:11

Az általam bérelt lakás tulajdonosának mi köze lenne a felső szomszéd padlójához? Az már nem az ő tulajdona; viszont a hatásos hangszigeteléshez tudtommal csak a szomszéd padlójánál lehetne bármit elérni, gondolom a lépések tompítása végett.

Bocsánat, de szerintem kissé eltértünk az alap kérdéstől.

Köszönöm azért a te idődet is.