szomszédjog


Bori8965 # 2023.01.27. 18:48

Sziasztok!

Szeretnék jogi segítséget kérni.
Bérlek egy területet, ahol virágárusítással foglalkozom. Ennek a területnek a szomszédai tetőfelújításba kezdtek. A tetőről rengeteg cserép, tetőléc, tetőgerenda, ereszcsatorna áthullott a bérleményemre, ezzel tönkretéve sok növényemet. Engem előre nem tájékoztattak. Akitől bérlem a területet, őt sem. Áthívtam őket, a törmelékeket elvitték, de a káromat nem rendezték, sokallják. Eddig ezt személyesen intéztük, listát adtam át, amíg az érdekük azt kívánta, ígérték, hogy fizetik. Látták személyesen, fényképeket is készítettem. Most felszólító levelet szeretnék számukra küldeni.
Azt szeretném kérdezni, hogy kártérítésre vagy kártalanításra kell hivatkoznom?
Tudom, hogy a paragrafusban az áll, hogy kártalanítás ellenében használhatja a földet. De nem használta, nem lépett be és engedélyt sem kért. Így emiatt nem lett jogtalan a károkozás? Így ez már nem kártérítés?
A számlázás miatt ugye nem mindegy, hisz a kártérítés nem számla köteles, a kártalanítás pedig igen és áfás.
Illetve a kártalanításra is azok a szabályok vonatkoznak mint a kártérítésre? Kérhetem az elesett hasznom is? Számolhatom a növények eladási árát vagy csak a beszerzési árát kérhetem? És a növényekkel kapcsolatos munkálatok díját? Mit kell ilyenkor felszámolni?
Az ügy másik fele pedig az, hogy akitől bérlem a területet, a tulajdonostól ezek a szomszédok írásos engedélyt kértek, hogy belépjenek a bérleményembe, hogy felrakják az ereszcsatornát és a tetőcserepeket. A tulajdonos nem engedte be őket, mondván, amíg a káromat nem rendezik, ehhez ő nem járul hozzá, hisz már több hónapja nem fizetnek. Erre ők most bíróságra akarják vinni a tulajdonost ezért, amiért nem engedi be őket.
Ezt megtehetik? A tulajdonos jogosan vagy jogtalanul teszi ezt? Mert ő úgy gondolja, hogy jogosan, de nem szeretném ha plusz költségei lennének miattam, hisz nagyon segítőkész mindenben.
Köszönöm szépen mindenki segítségét, főként jogi szakemberekét!
Szép hétvégét kivánok!

drbjozsef # 2022.04.12. 11:47

gyemantk,

Nem vagyok ebben biztos, de szerintem a Nébih az illetékes hatóság, náluk lehet bejelentést tenni. Figyelmeztetés, majd pénzbírság lehet a büntetés, ha nem tesz eleget a tájékoztatási kötelezettségének.

gyemantk # 2022.04.12. 10:26

Tisztelt drbjozsef,
Eddig egyszer sem tette meg, hogy szól, csak akkor tudtunk a permetezésről, ha meghallottuk a motoros permetező hangját...
Ha felszólításunk ellenére sem fog tájékoztatni minket előre, a permetezés időpontjáról, hogy letakarhassuk az epret, akkor mi a következő lépés? Nem voltak korábban sem túl együttműködőek.....
Birtokvédelem? Jegyző? Ügyvéd?
Köszönöm korábbi válaszát is

drbjozsef # 2022.04.12. 06:46

gyemantk,

Nem.
Ptk 5:23.§, 5:25.§, 5:26.§.
Szólnod kell neki, hogy vágja le, ehhez be kell engedned a területedre. (ahogy a gyümölcs is az övé).
Ha felszólításra sem teszi meg, akkor megteheted te magad, vagy elvégeztetheted mással a szomszéd költségére, és követelheted tőle annak megtérítését. Ekkor tekintettel kell legyél az 5:26.§-ra, vagyis nem okozhatsz ezzel veszélyt. (Jellemző, hogy ha az átnyúló gyökereket átvágod, akkor az egész fa kidőlhet, esetleg jelentős arányú lombozatot távolítasz el, akkor is felborul a fa egyensúlya).

A szomszéd köteles tájékoztatni téged permetezés előtt : 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 6.§(5)., míg a 9.§(2) szerint a szélsebesség is meg van adva, meddig lehet permetezni.
Mi ilyenkor letakarjuk az epreinket, illetve permetezéskor szólunk a szomszédnak, hogy takarja le az övét.

Szomorú örökös # 2022.04.12. 06:14

gyemantk

jogomban àll e levágni azokat az ágakat a kerítés vonalában, amik átlógnak hozzánk, a beleegyezése vagy engedélye nélkül?

Szerintem igen - bár ez csak egy laikus vélemény - ugyanis azoknak az ágaknak a termése is tudtommal téged illet(ne). Az előző ingatlanomban volt egy ilyen cseresznyefa, ami átnyúlt hozzám és ott is mindig a szomszéd velem beszélte meg, ha bármi módosítást akart a cseresznyefa én területemet érintő részén végezni.

gyemantk # 2022.04.12. 06:11

Tisztelt jogiforum!

A szomszéd meggyfája a telekhatárunktól kb 2 méterre található. Az ágai már átlógnak bőven hozzánk, amiket természetesen rendszeresen permetez, motoros permetezővel.
Több kérdésünk is lenne:

  • jogomban àll e levágni azokat az ágakat a kerítés vonalában, amik átlógnak hozzánk, a beleegyezése vagy engedélye nélkül?
  • átpermetez hozzánk, ami rákerül a termőföldre, előfordult, hogy az éppen érő eperre is rákerült. Milyen lépéseket tehetünk ez ellen, akàr jogi úton is?

Köszönöm.

MP44 # 2021.10.05. 13:14

drbjozsef,

Köszönöm az információt!

drbjozsef # 2021.10.04. 12:28

MP44,

Ez esetben nyilván maga a kerítés az ő tulajdona. Elvileg nem nyúlhatsz hozzá.
De a Ptk.5:25.§(2) alapján akár elbontanod is jogod van szerintem, ha az feltétlenül szükséges az építési munkálatokhoz, azzal, hogy természetesen a munkálatok után legalább olyat visszaépítesz neki - vagy bármi mást, amiben megállapodtok. (Pl.: egy sokkal jobb és szebb kerítés, de annak tulajdonjoga a tied marad, cserébe fizetsz neki valamennyi pénzt a kerítéséért).

Sajnos ha vita van, és nem akar beengedni, megegyezni meg nem tudtok, akkor pereskedhettek az építkezés előtt néhány évig is akár...

MP44 # 2021.10.04. 10:21

drbjozsef,
Ôk húzták ki a kerítést, mi nem olyan régen vásároltuk a telket. Arról még nem beszéltünk, hogy telekhatáron áll-e, de gondolom ha évtizedek óta így van màr nem is lehet megváltoztatni hiába is lenne a pontos földhivatali telekhatàr az ô oldalukon.

drbjozsef # 2021.10.04. 06:05

MP44,

És ami ennél is fontosabb : a telekhatáron áll, ebben egyetértetek a szomszéddal?

drbjozsef # 2021.10.04. 06:05

MP44,

Nem az számít. Kié? Ki a tulajdonosa? Kinek a pénzén épült?

Lacos # 2021.10.03. 18:21

Tisztelt fórumozók!

A történet a következő : van ugye a szomszéd felőli oldalon a mi házfalunk alapja ami felújításra vár, egy vakoláson kellene átesnie. Idén májusban megtekinthettük, beengedett a szomszédunk, kőművessel mentem át. Beszélgettünk róla hogy ugye szeretnénk ezt kijavítani. Eddig készséggel állt a dologhoz, majd igen mehetünk minden rendben lesz. Azóta októbert írunk és megy az üzenet váltás eleinte szóban majd már írásban (messenger). A telefonban is olykor kérdezte hogy ennyire fontos ez nekünk? Ő neki nem jó az ha nem lehet otthon, hozzáteszem a felesége háztartásbeli de nem dönthet helyette. Ez persze magánügy. Tehát neki mindenképpen otthon kell lennie ha mi megyünk de ezáltal csak az ő általa adott időszakban. Vállalkozási szerződésünk van. Mi lenne a megoldás jelen esetben?
Köszönettel

MP44 # 2021.10.03. 09:50

Zoltanuss,

Ha az utcáról nézzük náluk jobb oldalon nálunk bal oldalon helyezkedik el, ha ez segít.

Zoltanuss # 2021.10.03. 09:18

Mp44 ! Vajon kié a kerítés ?

MP44 # 2021.10.03. 06:10

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretnénk egy új épületet felépíteni, olyan módon, hogy a tető széle a telekhatáron legyen, tehát az épület kb. fél méterrel beljebb állna. Sajnos a telek alakja olyan, hogy hátrafele erősen szűkül. Az építési hely a telken szintén ilyen alakban van meghatározva a telekhatárig. Emiatt, hogy el lehessen helyezni az épületet szükséges lenne ez a fajta pozícionálás.
A szomszéd felől van egy drótkerítés és azon túl még a mi oldalunkon sövény is található, amit még régebben ők ültettek és ami a földhivatali rajzok szerint már a mi telkünkön található. Próbáltam a szomszédnak felvázolni, hogy mi lenne a szándékom, és esetleg ebben ők is érintettek lesznek, nevezetesen, hogy a munkálatok idejére azon a részen el kellene bontani a kerítést, ami földbe levert fémcső és arra kihúzott drótkerítés. Az lenne a kérdésem mihez van jogom ilyen esetben? Nem szeretnék rossz viszonyt ápolni a szomszédokkal, ezért próbálok előre megbeszélni velük dolgokat. Megakadályozhatják így a határra való építkezést, vagy el kell tűrnie a munkálatokat?

Köszönettel:

drbjozsef # 2021.08.05. 09:53

DaweR,

Ja, ha nem azt írod, ami van benne, az más.
Igen, ha a telekhatártól kell elhagyni az 50cm-t, akkor nincs jó helyen. Akkor kérheted, hogy rakja odább.
Ez esetben lesz 1métered összesen, azon már állványozni is lehet, ahol a támaszok egy része az ő telkén lesz, de a Ptk. szomszédjogi szabályai alapján azt tűrnie köteles, kártalanítás ellenében (5:25.§(2) szerint).

Igen, még így is kicsit nehezebb, mintha 3 métered lenne, macerásabb lesz megcsinálni, de megoldható.

Egyébként az 50cm a szellőzéshez szerintem megfelelő - ami egy méter lesz most. Nem ezért vizesednek ott a dolgok.

DaweR # 2021.08.05. 09:41

drbjozsef,

Köszönöm a hozzászólást!
A saját telkén valóban azt csinál amit akar, a legkevésbé sem érdekel éppen mit csinál. De amikor ez engem érint hátrányosan, akkor már érdekel. Mint írtam házfelújítás van folyamatban, a ház falához jelenleg egy talicskát sem lehet vinni a sövény miatt. 45-50 cm a munkaterület, akkor ez normális? Illetve ha egy pavilonkerítést tervez építeni a sövény helyére a “vakító házfalam miatt” hogy férek én majd oda?? Egy létrát sem tudok odavinni..
Nem beszélve arról hogy a vályogfal nem tud szellőzni, és lehet emiatt rohadt el azon az oldalon a hajópadló ( ennek pontosabban utánajárok ).
A HÉSZ szerint nem az épület, hanem “a legkisebb telepítési távolság az ingatlan határától:”
Tehát a szomszéd sövénye ezen már elbukott…
Továbbra is várom a hozzászólásokat.
Köszönettel
DaweR

drbjozsef # 2021.08.05. 05:42

DaweR,

Ha a HÉSZ szerint az épülettől (! feltételezem ez van benne, nem ingatlan) 0.5m-re 3m-ig lehet növény, akkor szabályosan van ott a sövénye. A saját telkén mégiscsak azt csinál amit akar.

Szomorú örökös # 2021.08.05. 04:12

valamiva

a hatásos hangszigeteléshez tudtommal csak a szomszéd padlójánál lehetne bármit elérni, gondolom a lépések tompítása végett.

Ahhoz meg végképp nem sok közöd van egy másik lakás bérlőjeként. Még akkor sem, ha épp az alatta lévő lakást bérled ki. Nem is igazán értem, hogy juthat ilyen eszedbe. Ha nem tetszik - akár emiatt is - a lakás, akkor lehet másikat keresni.

Bocsánat, de szerintem kissé eltértünk az alap kérdéstől

Ami alapból tök felesleges kérdés volt. Ez volt ugyebár az eredeti kérdés: „Albérlőként kötelezhetem a felső szomszédot a padlójának szigetelésére?” Szóval albérlőként max. jogod van ott lakni, vagy elköltözhetsz. Kb. más lehetőséged nem marad.

DaweR # 2021.08.04. 20:51

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, hogy hová fordulhatnék, illetve milyen jogaim vannak.
Utcakép szerint bal oldalra épült vályogház ( vízszigetelés nélkül ) a telekhatártól 50cm re, viszont az ereszcsatorna már a telekhatár vonalában van. A vályoghoz lett még építve 40-45 éve téglából.
A szomszédunk évtizedekkel ezelőtt sövényt ültetett a telekhatártól kb 45-55 cm-re végig a ház mellett. A sövény napjainkban 2,5 méter magas, a fő problémánk ez. Több éve kérjük hogy távolítsa el, de eddig a szép szó sikertelen volt. Kb fél méter áll rendelkezésre a vályogház falán szükséges munkálatok elvégzésére. Pár hete egy határozottabb fellépés, illetve a jogi útra való terelés felhozatal után úgy néz ki ősszel kivágják a sövényt. Viszont most azt tervezi a kedves szomszéd hogy valamilyen paravánkerítés szerű dolgot akar a házunk mellé a sövény helyett. Olyan indokkal, mert hogy vakítja a házunk fehér színe… LOL
Tudni kell, hogy nagyon keskeny az ő udvaruk, egy személyautó illetve jelenleg a sövény fér csak el.
Laikus vagyok, de érdekesség hogy a vályogrész szomszéd felöli oldalán ( sövény ) a hajópadló csak azon a vonalon van elrohadva…
Mivel elkezdtük felújítani a házat és hagyományos hajópadló ( párnafákon, kavics és homokágyban ) kerül majd a lakásba, így félek hogy ez a probléma megmaradhat továbbra is, mivel nem tud szellőzni ott a fal.
Kérlek segítsetek!
Mit tudok tenni, hogy ennek vége legyen?
Mik az én jogaim, és mit rakhat a szomszédom a házunkhoz a telekhatárra, vagy távolabb?
A HÉSZ szerint az ingatlantól 0,5 méterre ültethet 3m-nél alacsonyabb növényeket.. de az meg pontosan a telekhatáron van…
Viszont ez a sövény képes 3m fölé is terjedni szerintem… aminek már a HÉSZ szerint 2m a távolság… szóval teljesen tanácstalan vagyok.
Köszönet minden segítségért!

valamiva # 2021.08.04. 20:11

Az általam bérelt lakás tulajdonosának mi köze lenne a felső szomszéd padlójához? Az már nem az ő tulajdona; viszont a hatásos hangszigeteléshez tudtommal csak a szomszéd padlójánál lehetne bármit elérni, gondolom a lépések tompítása végett.

Bocsánat, de szerintem kissé eltértünk az alap kérdéstől.

Köszönöm azért a te idődet is.

Szomorú örökös # 2021.08.04. 16:58

valamiva

Mindegy mit vártál, te kibérelted azt a lakást a megtekintett állapotban. Az, hogy mennyire van szigetelve, az már nem a te kompetenciád, elvárnod meg még annyira sincs jogod, én erre próbáltam utalni. A tulajdonos dönti el általában, hogy mit végez el egy lakáson, nem a bérlője

valamiva # 2021.08.04. 16:18

Szomorú örökös: Gondoltam, a felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségében azért akadhatnak különbségek, emiatt írtam a közepeset.

Köszönöm szépen mindkettőtök válaszát!

Szomorú örökös # 2021.08.04. 15:08

legalább átlagos szigetelésű lehetett volna az épület, ha már ilyen igényes környéken van

Vagy van szigetelve egy lakás vagy nincs.
Neked mint bérlőnek szerintem nincs lehetőséged-jogod ezt elvárni.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.04. 14:48

Próbálkozz birtokvédelemmel! Sok szerencsét!