szomszédjog


drbjozsef # 2021.05.12. 04:58

Ezek ilyenek. A felső szintekről be lehet látni a szomszédokhoz. Nem tilos az, ha nincs egy bizonyos távolságon belül, szerintem még az erkély sem. Azért 12m bőven elégnek tűnik... de ez a HÉSZ-ből derülhet ki.

peter_23 # 2021.05.11. 19:44

Köszönöm a választ! A két épület között kb 12 méter lesz. A legfelső -sőt már szerintem 2. szintről is be lehet látni a kertembe. Az én házam engedélyeztetésre még nincs beadva, a másik igen. Betekintési jogom van. Azt el lehet reálisan érni, hogy abba az irányba ne lehessen erkélyt építtetni?

drbjozsef # 2021.05.06. 18:38

peter23,

Ha az övezetben ilyen ház építhető, akkor nem tehetsz ellene. Szabályos.

(Már, ha szabályos. Érdemes átnézni a HÉSZ-t, épületelhelyezésre, gerincmagasságra, kötelező zöldfelületre, beépítési módra, legnagyobb beépítettségre, szintterületi mutatóra, ilyesmikre. Nehogy nagyobb, magasabb legyen, bár a tervezők nem hülyék, ezek stimmelni szoktak, még a beépítettség is, de a letérkövezett kocsibeállókkal szerintem 10-ből 9 ilyen építkezés a zöldfelületi mutatónak nem nagyon felel meg. De ha csak utóbbi a gond, azzal sokra nem mész, lebontatni nem fogod tudni...)

peter_23 # 2021.05.06. 18:31

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan területen/utcában vettünk teleket, ahol korábban csak egy egyszintes családi ház állt. Az önkormányzat rendezési tervében maximum 6 lakásos társasház építhető a telkekre. Ebben a hónapban kezdenénk építeni a földszintes családi házunkat. Az egyik szomszédunk földszintes ház, a másik telekre (mellettünk) viszont 6 lakásos társasházat terveznek építeni. Az utcában még van 2 darab emeletes családi ház és egy építés alatt álló 6 lakásos társasház.
Kérdésem, hogy tudok-e valamit tenni ezen építkezés ellen?
Köszönöm!

drbjozsef # 2021.03.04. 05:08

Ezt nanemaaa tudná biztosra megmondani, de ha nem felel meg a szabályoknak, akkor azt le fogják bontatni, nem lehet ilyenkor "legalizálni".

flexelek # 2021.03.03. 16:53

drbjozsef

Köszönöm a segítséget megnéztem a honlapon ennyit találtam:
Oldalhatáron álló beépítés esetén a telekhatár mentén terasz csak a földszinten alakítható ki. A földszint felett a telekhatártól 3,0 méteren belül erkély, terasz nem alakítható ki.
Ezek alapján elméletileg nem szabadna ott lennie kb. fél méterre van a telekhatártól az első erkély oszlop.
Ezt már tényleg csak kíváncsiságból kérdezem abszolút nem akarok ilyesmire vetemedni de ha fogom és bejelentem ezt akkor lebontatják? vagy esetleg ha már ott van max egy bünti és ennyi?

drbjozsef # 2021.03.02. 05:14

flexelek,

Az önkormányzattól lehet kérni tájékoztatást kérelemmel ("KÉRELEM – ADATLAP FŐÉPÍTÉSZI TÁJÉKOZTATÁS KIADÁSÁHOZ"), hogy az adott övezetben, telken, mi hova mekkora építhető.

Az önkori honlapján rendszerint fent van a helyi építési szabályzat (HÉSZ). Ezt böngészd át, vesd össze a fentivel, és vesd össze a szomszéd épületével.

Ebből már sok ki fog derülni.

De ha bemész az önkori építési osztályára, szerintem segíteni fognak, akár el is magyarázzák.

flexelek # 2021.03.01. 14:56

drbjozsef,
"mellesleg, nem lehet, hogy csak bejelentésköteles az építkezés, és tudomásulvételijük van?"
Ezt a kérdést nem teljesen értem mint mondtam analfabéta vagyok ezekben a dolgokban :)
Emellett köszönöm a válaszod megpróbálok jobban utánajárni a dolgoknak és egyeztetni a tulajdonossal is, hogy pontosan mi a terve.

drbjozsef # 2021.03.01. 13:08

flexelek,

Ha terv és építési engedélye van, akkor már csak azt kell megnézni, hogy ANNAK MEGFELELŐEN építették-e meg.
(mellesleg, nem lehet, hogy csak bejelentésköteles az építkezés, és tudomásulvételijük van?)

Ha terv megfelel a szabályoknak, és úgy is építették meg, akkor csak a jóindulata marad.

De a leírásod alapján én is nehezen tudom ezt elképzelni.

Ez az "ő nem is akart erkély" dolog is több, mint furcsán hangzik...

flexelek # 2021.03.01. 12:38

Köszönöm a válaszokat megpróbálok utánajárni de elég analfabéta vagyok ilyesmihez és ismerősöm sincs tudtommal. Terv és építési engedély elvileg van ettől függetlenül lehet nem fér bele a szabályzatba?
drbjozsef: Nem jól fogalmaztam a kérdésem úgy szólna inkább, hogy van-e valamilyen jogalapom a panaszomra létezik-e ilyesfajta szabályozás amire hivatkozhatok ha megkérem, hogy találjunk mindkettőnk számára elfogadható megoldást vagy csak szimplán a jóindulata?

Egyébként nem is értem egyáltalán miért vannak bizonyos szabályozó szervek ha nincsenek semmire tekintettel. Ha nekem ahhoz lenne kedvem felhúzhatnék egy 5 emeltes kilátót ide? Természetesen nem de nem értem akkor ezt miért lehet?

drbjozsef # 2021.03.01. 11:42

flexelek,

Nem szeretnénk se pereskedni se végeláthatatlan vitákba bonyolódni
Nos ennek csak egy megoldása van : tűrni.

van jogom kérni tőle
Természetesen van. Kérni bárkitől, bármit lehet.

flexelek # 2021.03.01. 11:23

Tisztelt fórumozók!
A problémám a következő:
Adott egy családi házas övezet kis telkekkel telekhatáron lévő ingatlanokkal. A szomszédban meghalt idős úr után megvették a telket lebontották a határos házat és építkezésbe kezdtek. A probléma az, hogy egy a környékre nem jellemző elég magas házat húztak fel rá egy elég nagy terasszal amiről nagyjából az egész telekre és a ház jó részébe is belátni ezzel elég nagy mértékben csökkent a saját otthonunkbanban a komfortérzetünk. Egyenlőre még építés alatt van a ház most "csak" munkások tömkelege van ott nem költöztek be a leendő lakók. Amikor panaszt tettünk a tulajdonosnak az erkélyről az volt a válasz, hogy ő nem is akart erkélyt de a tervezővel védekezett valahogy (ez számomra teljesen érthetetlen és nagy kamu szaga van) de majd húz valami paravánt oda. Nem szeretnénk se pereskedni se végeláthatatlan vitákba bonyolódni csak nyugodt otthonlétet ahol kiülhetek a teraszra anélkül, hogy kirakatban ülnék. Érdeklődnék, hogy ha számomra nem lesz elfogadható amit csináltak van jogom kérni tőle, hogy számomra is elfogadható megoldás szülessen? Egyébként a másik oldalunkon lévő szomszédot is zavarja oda is belátni, meg merem kockáztatni, hogy a környezetében lévő kb 10 ház udvarára odalát.

Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 20:46

Hát talán a COVID és a munkanélküliség ami ennél az embernél is pusztítóbb. De legyek teszetosza, nyafogó. Majd szedem tovább a pirulákat.

Jó pihenést és egészséget mindenkinek!

drbjozsef # 2021.02.13. 20:35

Dehogy, nem ez a szomorú.

Hanem hogy valaki tudja "elméletben" mi a teendő, de csak sír rí, és a "gyakorlatban" csak teszetoszáskodik, és kifogásokat keres. És talál is!

Ha jó így, akkor jó így, nem kell megideologizálni.

Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 20:15

drbjozsef

Igen, köszönöm sajnos már én is eljutottam eddig elméletben.
Gyakorlatban most ebben a járványban nem akarok bírósági tárgyalásokra járni. Igazából finanszírozni sem tudom.
Két évig a zaj miatt kellett csatázni az pusztította az energiáimat.
Hiába vagyok egy diplomás tanult ember, csak a 4 elemis senkiházinak lett igaza aki rögtön megmondta: Áz pedig mán ott márád.

És meg is teheti. Ebben az országban ez a szomorú.

drbjozsef # 2021.02.13. 18:08

alfateam,

Azt sajnos már nem tud.

Két éve költözött be a szomszéd, és nem sokkal később építette.

Tetőgörény : a jegyzőtől birtokvédelem akkor kérhető, ha a birtoksértés egy évnél nem régebben áll fent. Egyéb esetben csak bírósági perben tudod elintézni.

Pert kell indítanod.

alfateam # 2021.02.13. 17:59

A helyi önkormányzat birtokvédelmi osztályán azt a felvilágosítást kaptam, az ügyintézőtől, hogy ilyen esetben egyetlen megoldás az elköltözés.
Bementél beszélgetni és kaptál is választ, leráztak!
Birtokvédelmet kell kérni!:http://kormanyablak.hu/…7/JEGYZ00501

Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 15:35

Köszönöm a választ! Egyelőre az van hogy csak én tűrök és nincs hatóság aki leszedetné vele.

Tetőgörény (törölt felhasználó) # 2021.02.13. 14:23

Tisztelt szakmai hozzászólók!

Egy kérdésem lenne az ingatlan tulajdonjog/szomszéd témakörben.

45 évet éltem békében a családi házamban. Szomszéd házban idős néni meghalt, új öntörvényű fiatalúr szomszéd 2 éve megérkezett. Bp. XV. ker.

A házam telekhatárra épült. Költözés után nemsokkal a tűzfalamra felszerelt egy igen súlyos, vasból készült kb. 3,5 x 3,5 m nagyságú elektromosan ki/behúzható ponyvás koszos, mocskos tetőt. Aggatott rá színes villanykörtécskéket. Az alatt tartja a zajos bulikat hétvégenként. A rendőrség már nem foglalkozik vele, kifizeti a büntetést a csendháborítás miatt.

Most ez nem tartozik ide, viszont ez a tető engem rendkívül zavar, mivel ha fúj a szél a ponyva alá kap, így recseg-ropog, kattog, zörög. Éjjel-nappal hallgathatom. Ezen kívül, azt várom mikor szakítja ki a falat vagy akár a tetőt is. (Közel 100 éves családi ház.)

De legelső sorban mióta van jog a szomszédnak bármit is felszerelni a házam falára? Neki joga van felszerelni viszont nekem, mint tulajdonosnak nincs jogom leszereltetni? Ennyire gyenge a magyar jogrendszer? Mikor megkértem, szedje le annyit mondott röviden: „Áz máá ugyan ott márád nagyság”

A helyi önkormányzat birtokvédelmi osztályán azt a felvilágosítást kaptam, az ügyintézőtől, hogy ilyen esetben egyetlen megoldás az elköltözés. Hacsak szakértőt nem fogadok, aki kijön és megállapítja, hogy az életvitelem teljes mértékben ellehetetlenült emiatt. De még ezek után is pereskedhetek évekig, fizethetem az ügyvédet és egyáltalán nem garantált, hogy a végén én járok jól. Három napja ezen gondolkodok. Ez nagyon elkeserítő.

A rendőrség tehetetlen, az önkormányzat tehetetlen akkor nekem kell intézkedni, erővel kell megoldani az ügyet? Itt tartanánk? Tényleg? Ezért kell elköltöznöm?
Tud valaki segíteni?

Kicsi80 # 2020.09.22. 17:35

Tud valaki válaszolni?

Kicsi80 # 2020.09.09. 20:30

Szép estét.

Szeretném megtudni mik a lehetőségeim ill. a pontos szabályokat a következő esetben.

A házam tető alatti dobozolását szeretném lefesteni, de sajnos nem tudom a szomszédom fái miatt. Csak az ő telkéről férek hozzá létráról. De házam teljes hosszában (12m) kb 5-6 tiszafa van ültetve; a házamtól kb 80-100 cm-re. Ezeknek a gajai már súrolták a házamat. Szóltam. Levágta azokat a pár gajakat, kb 10 cm-van most a fák és a házam között. Tehát a létra nem fér el.

A kérdésem a következő lenne. Neki kell gondoskodnia arról, hogy tudjam tatarozni a házamat, hogy hozzáférjek? Egyáltalán lehet ilyen közel ültetni a tiszafákat?

Szóltam, hogy mennék de semmi látszatja.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.07. 05:27

Szerintem teljes egyetértés kell.
Tulajdonostársai szerezzék meg az öregúr illetőségét, és aztán szabad a pálya.

sund # 2020.09.07. 04:46

alfateam, nem vagyok jogász, bocs a megfogalmazásért. De ha már kicsinyeskedünk: ej-ha? Kötőjellel?

drbjozsef # 2020.09.06. 19:40

Én kérek elnézést, ha kekeckedésnek tűnt.

De akkor nem kekeckednék, hiszen nem értek hozzá - ahogy azt írtam is -, de kérlek, mutass már rá konkrétan melyik passzusban szerepel, hogy ha a telkek tulajdonosainak 49%-a kurvára nem akarja rendezgetni a telkeit, akkor is meg fogja a hatóság csinálni a többség kérésére.

Én csodálkoznék, de simán tévedhetek.

alfateam # 2020.09.06. 19:39

hanem egy tulajdonostárs elutasító viselkedésével.
ej-ha, értem a viselkedésével van gondod...