özvegyi,haszonélvezeti jog


monalisa1 # 2014.01.14. 09:22

Írtad, az öregekkel régebben nem volt semmi probléma, normálisak voltak stb., most meg "fújnak" mindenért. Tán mert összejöttél a fiukkal...

Egy névnap, születésnap, egy tálca sütemény, egy kávé és/vagy pohár bor melletti békés elbeszélgetés a "régi" szép dolgokról, talán oldja a feszültséget - ha nem is azonnal. Szóval nem a jelen dolgaival kezdeni...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.14. 10:20

Én azt gondolom sokat segítettek a válaszaid.
Hülyeségeket írt, de ha neked az is segít, akkor semmi baj.

Mónyk # 2014.01.14. 10:24

monalisa1!

Próbáltam, civilizálltan kúltúrálltan beszélni velük. Erre feljelentés feljelentés hátán, fenyegetőzések, egyenlőre csak szóbeli.
Feljelentett mert ugat a kutyám, majd beíratom nyelv iskolába beszéljen más nyelven, a kis szomszéd bérlőket is ugyanezért feljelentette ők elköltöztek. Az utcán játszanak a gyerekek, szomszédok gyerekei, őket megfenyegette, hogy kaszával vágja le a fejüket ha kimernek menni játszani. Fényképezgette a gyerekeket, 18-év alattiak mind. Szílveszterkor kihívta a rendőröket mert trombitáltak a gyerekek.Nem csak az enyémek. És még sorolhatnám, de igazából úgy gondolom felesleges. Akkor is ez volt a helyzet mikor gyerek volt és közöm sem volt a fiához. Tehát ez igazából alapból ilyen ember. Az első tárgyalláson tulajdonképpen az élettársa a papának azt mondta az Ő fia érdemelné meg a házat, és mivel csak haszonélvező, rádöbbent ha meghal nem hagy az ő két gyerekére 1fiú egy lány már ők is idősek és unkák is vannak, nemhagy rájuk semmit. 3 évvel ezelőtt a lányát tartotta megfelelő örökösnek. Két gyerekek és ha jól tudom 5 unokája évek óta nem foglalkozik vele. A papának két fia van, mindkét kapcsolatából egy, ezt a bíróságon letagadta, azt mondta nincs gyereke. Mégis fiaként perelte be páromat. A Bírónő ezt sérelmezte is, hiszen ha van gyereke miért tagadja le? Az idősebb fiával ahol 2-3 unoka van soha nem tartotta a kapcsolatot, illetve egyszer évekkel ezelőtt megkereste, de sajnos a fia azt mondta neki ha eddig nem kellettem ezután se keljek.A párom 27 éves, tényleg egy lelkileg sérűlt és nemis akarja akarta kiteregetni a gyermekkorát, de lehet rákényszerűl, a tanúk akiket kért is ,hogy hívjanak be mind utcabeliek, vagy épp rokonok, akik csak a kedves papa szavahihetőségét eskü alatt akarták bizonyítani. Megöregedett, és ,, megőrűlt" csúnyán fejeztem ki magam, de nemtalálok rá szebb szót. Én nagyon szeretem ezt a fiút, én 38 éves vagyok, 4 gyermekem van 6 éve vesztettük el gyermekeim édesapját, és lassan egy éve azt érzem érdemes volt élni, és még vanis miért. Segíteni akarom őt amiben csak tudom, ezért kérdezősködök és érdeklődök. De a legszebb az egészbe, énis megvettem a házat 4 gyermekem a tulajdonos én a haszonélvező, de eszembe se jutna ,hogy kisemmizzem őket, igaz lassan felnőnek, de az nem lehet,hogy ilyen legyek majd öreg koromra. Én az ő helyükbe büszke lennék arra, hogy 14 éves kora óta eltartja magát, 11 éve egy munkahelye van, ahonnan még nem hiányzott még betegen is dolgozott. Van egy kislánya és gondoskodik róla, pedig az anyuka lelépett. És igenis fizette az összes felmerülő költséget, mégis ő a rossz, és már születése óta rossz. Az anyukája elmenekűlt a városból is, és 280 km-re lakik, mert naponta rendőrség ,és havonta bíróságra kellett járniuk a kedves papa miatt. Tehát ő egy unatkozó papa és élettársa a kedves mama. Ha végre békénhagynának bennünket, akkor sokkal jobb lenne mindenkinek. Mert nemhiszem,hogy ez nekik is jó.

Mónyk # 2014.01.14. 10:28

Tisztelt Kovács Béla!

Én az Ön válaszát vártam, mert előző évben amikor kértem az első segítséget, Ön válaszolt így megis nyertük az első pert.

Bárki válaszát elolvasom, meghallgatom, utánnajárok, és még van egy kevés idő talán, hátha sikerűl. Önnek az előző válaszait köszönöm. Azok megalapozottak voltak, én nem hozzáértő vagyok. És nemtudom ki-kicsoda, egyedűl Önt csekkoltam le.
És szívesen olvasnám az Ön válaszát!
Köszönöm Önnek

monalisa1 # 2014.01.14. 10:38

Elismerés mindkettőknek, ők pedig remélve előbb-utóbb rájönnek mennyire elcseszték a dolgokat.

margit75 # 2014.01.27. 11:06

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő, ha tudtok benne segíteni: Anyósom 5 éve ment férjhez, jelenlegi tervük, mivel nyugdíjba ment, hogy kiköltöznek Svájcba, életvitelszerűen ott fognak élni, mivel a férjének még van 12 éve a nyugdíjig, így a férj mé dolgozni fog (nyelvet nem tudják). Házasság előtt volt egy lakása 1/1-ben, egy lánya van. A Magyarországi lakásból a férj biztos, hogy kijelentkezik. Ha anyósom elhalálozik, akkor a férj kapja az özvegyi jogot. Az új Ptk. szerint akkor ő egy gyerekrészt örököl, vagy a lakásból nem örököl, hanem az özvegyi joga, haszonélvezeti joga lesz rajta? Mert akkor mint özvegy kérheti annak megváltását, ami ugye kevesebb kiadás, mint a lakás fele?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.27. 11:13

Ha kiköltöznek Svájcba és ott hal meg valamelyikük, akkor a magyar öröklési jog nem játszik.

ObudaFan # 2014.01.27. 11:22

Attól függ, mert ha maradnak magyar állampolgárok, a svájci állampolgárságot nem veszik fel, és lesz itthon hagyatékuk, akkor legalábbis erre a magyar jog mindenképpen alkalmazható lesz.

Arra a lakásra, ami az utolsó közös lakása a házastársaknak, lesz az a szabály az új Ptk. szerint, hogy haszonélvezetet örököl az özvegy, de ezt nem is lehet megváltani (illetve persze lehet, de csak közös megegyezéssel), de minden egyéb ingatlanra egy gyermekrészt örököl az özvegy.
Egyébként a költségek szempontjából mindegy, hogy az új, vagy a régi Ptk-t nézzük, mert a mostani Ptk. szerint ugyan az egyéb ingatlanokra is özvegyi jogot örököl, de azt éppen egy gyermekrésszel lehet megváltani.)

margit75 # 2014.01.27. 11:35

Köszönöm a választ. A lakás nem közös, mert anyósomé volt még házasság előtt. Az a lánya örörkli akkor az özvegy haszonélvezetével? És mi a helyzet a bankszámlával, ha nincs kedvezményezett és külön számlán vannak? Arra is haszonélvezet van, és addig a lánya nem nyúlhat hozzá amig az özvegy hozzá nem járul? Azt egy az egyben leveheti a pénzt az özvegy és mehet vele világgá?

ObudaFan # 2014.01.27. 11:44

Az a lánya örörkli akkor az özvegy haszonélvezetével?

Igen.

És mi a helyzet a bankszámlával, ha nincs kedvezményezett és külön számlán vannak? Arra is haszonélvezet van, és addig a lánya nem nyúlhat hozzá amig az özvegy hozzá nem járul?

Igen.

Azt egy az egyben leveheti a pénzt az özvegy és mehet vele világgá?

Nem, az özvegy csak a kamatokat veheti le.

monalisa1 # 2014.01.27. 14:24

Az anyósod menyjen be a bankban és töltsön ki egy "elhalálozási rendelkezést" miszerint a halálakor a számláján található teljes összeg 1/1-ben a lányát illeti - kell a lánya személyi igazolványszáma. Ennek alapján a lánya majdan bemutatja az anyja halotti anyakönyvi kivonatot, a pénzt bármiféle korlátozás nélkül felveheti ill. a saját számlájára átutaltathatja. Az összeg nem képezi hagyaték tárgyát.

monalisa1 # 2014.01.27. 14:53

menjen...

moha1 # 2014.01.29. 09:57

Az özvegyi jog az özvegy ismételt házasságkötésével megszűnik. Arra szeretnék választ, hogy ha az új házasság válással végződik az özvegy újfent jogosulttá válik korábbi özvegyi jogára?

ObudaFan # 2014.01.29. 22:21

Nem.

moha1 # 2014.01.30. 05:57

Köszönöm.
A férjem még gyermekkorában elvesztette az édesapját,így a tulajdon jog 1/2-1/2 arányban oszlott meg közte és édesanyja között.
Anyósom később újra férjhez ment, majd elvált.
Férjemnek egyéb okból szüksége volt a tulajdoni lapra és meglepődve látta, hogy több, mint 20 évvel a válás után bejegyzésre került az özvegyi jog az ő tulajdon részére is.
Jogilag ez hogy lehetséges? Jelenleg is a második férj utáni asszony nevét használja.
A férjemnek lehetősége van a földhivataltól kikérni a bejegyzés alapjául szolgáló okiratot?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.30. 10:48

Igen.

Greens80 # 2014.02.20. 08:50

Jó napot kívánok!
Apám meghalt 15 éve,amivel én megörököltem a családi házunk tulajdonjogának 50%-át.
Anyám is rendelkezik 50%-kal + még ő megörökölte az özvegyi jogot...
Most ezt az ingatlant (amit használunk mindketten) eladjuk,hogy külön menjünk!
Afelől érdeklődnék,hogy anyám élhet-e velem szemben bármilyen anyagi követeléssel az eladásnál az özvegyi joga miatt?
Mert úgy tudom haszonélvezeti joggal igen...
De neki özvegyi joga van és ezzel nem vagyok tisztában!

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.20. 10:42

Ezt a kérdést nem így kell feltenni, hanem úgy, hogy követel-e a haszonélvezető az eladás kapcsán bárkitől bármit. Ha megegyeztetek az eladásban, akkor csak beszéltetek erről is, nem?

ObudaFan # 2014.02.20. 13:11

Ön az édesanyja nélkül csak úgy tudja eladni a saját részét is, hogy az haszonélvezeti joggal terhelt marad, úgy pedig aligha kell bárkinek, vagy ha kell, akkor nem túl jó áron. Mivel pedig édesanyja nem köteles erről a jogáról lemondani semekkora összegért sem, annyit kérhet, amennyit szeretne érte, vagy azt is mondhatja, hogy egyáltalán nem hajlandó lemondani róla.

Greens80 # 2014.02.22. 08:51

Először is köszönöm a válaszokat,de egész pontosan arról van szó,hogy anyám és köztem kicsit megromlani látszik a viszony és ő szóvá tette,hogy élni fog velem szemben a haszonélvezeti jogával...
Miközben egy ingatlanirodával kizárólagos szerződéssel áruljuk a házat!
Tehát ő már belement a lakás eladásba...
Miközben az ingatlanos segítségével megtudtam a tulajdoni lap lekérése után,hogy nem is haszonélvezeti joga van,hanem özvegyi joga...
Az ingatlanos elmondása szerint csak a haszonélvezeti joggal követelhet pénzt,de ő ilyenről még nem hallott,hogy egy anya a fiával szemben tenné ezt!
És arra lennék kíváncsi,hogy az ÖZVEGYI JOG mire hatalmazza fel?

ObudaFan # 2014.02.24. 10:16

Akkor még egyszer. Az özvegyi jogáért annyit kér, amennyit akar, arról ugyanis nem kell lemondania, erre nem kötelezhető. (Hacsak nem vállalt valami mást ebben a szerződésben, amit az ingatlanirodával kötött.)

Rahula # 2014.03.13. 15:18

A volt férjem újranősült és házassági szerződést kötöttek, melyben örökösöknek a férjem garzon lakására a gyerekeket jelölte meg. Közben született egy közös gyerekük is, aki természetesen belépett az örökösök közé.
Férjem halála után a probléma az, hogy az özvegy, özvegyi haszonélvezetről beszél erről a kis garzonról, amiben ő soha nem lakott és a gyerekeket illeti. A kérdésem, ilyen estben ( házassági szerződés ellenére és nem közös lakás esetén)is létezik özvegyi haszonélvezet?

ObudaFan # 2014.03.14. 11:21

Létezik.

Eurika1969 # 2014.05.07. 16:22

Készpénz feletti özvegyi jogáról lemondhat az özvegy egy jelképes összegért is (ingyen nem, mivel akkor ajándékozási illetéket kellene fizetni), vagy csakis egy gyermekrész fejében? (mivel mindenhol egy gyerekrészt emlegetnek a törvényben, hogy ennyi illeti meg az özvegyet)

ObudaFan # 2014.05.07. 20:27

Lemondhat róla bárhogy, de a jelképes ártól az még (legalábbis nagyobbrészt) ajándékozás marad.